Η μεσογειακή διατροφή προάγει την υγεία του εντέρου
Η κατανάλωση μιας διατροφής μεσογειακού τύπου, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια, ενισχύει την ποικιλομορφία και τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, σε σύγκριση με τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Η κατανάλωση φυτικής διατροφής αυξάνει τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο έως και 7%, σε σύγκριση με το 0,5% της δυτικής διατροφής.
Οι δίαιτες πλούσιες σε ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου.
Η μεσογειακή διατροφή περιέχει ιχθυέλαιο, ελαιόλαδο, ιχθυάλευρα, βούτυρο, αυγά, μαύρο αλεύρι, σιτάλευρο, χυμό λαχανικών και πολτό φρούτων, ενώ η δυτική διατροφή περιέχει λαρδί, βόειο λίπος, χοληστερόλη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και σακχαρόζη.
Η ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου μέσω δειγμάτων κοπράνων αποκαλύπτει ότι η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου σε όσους κάνουν μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικά υψηλότερη και καλύτερη από ότι σε όσους κάνουν δυτική διατροφή, με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μάλιστα, υπάρχει υψηλότερη αφθονία του Oscillospira (ένα γένος που ανήκει στην οικογένεια των Ruminococcaceae) σε όσους κάνουν μεσογειακή διατροφή. Τα είδη Oscillospira είναι γενικά διαδεδομένα στο έντερο των μηρυκαστικών που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε σύνθετους πολυσακχαρίτες φυτών και θεωρούνται βακτήρια που παρατηρούνται σε μια πλούσια σε λαχανικά δίαιτα, όπως η μεσογειακή δίαιτα.
Υπάρχουν, περίπου 2 δισεκατομμύρια καλά και κακά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας. Εάν τα βακτήρια είναι συγκεκριμένου τύπου και δεν είναι σωστά ισορροπημένα, η υγεία μας μπορεί να διαταραχθεί. Τα καλά βακτηρίδια, κυρίως ο Lactobacillus αυξάνονται σημαντικά στη μεσογειακή δίαιτα.
Τα καλύτερα προβιοτικά για να έχετε την υγεία σας.
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προβιοτικά για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Γιατί η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαρκινική δράση – Emedi
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Παραδοσιακή ελληνική διατροφή – Emedi
Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού
Υγιεινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
Είναι υγιεινά τα γλυκά του κουταλιού;
Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι
Συμβουλές για πιο υγιεινά πιάτα
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα
Παντζάρια ψημένα στο αλουμινόχαρτο
Παστέλι με αμύγδαλα μέλι και σουσάμι
Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων
Γαύρος μαριναρισμένος με δυόσμο και φρέσκια ρίγανη
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής – Emedi
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο
Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα