Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ανοσοθεραπεία που θεωρείται βιολογική θεραπεία, είναι ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Χρησιμοποιεί ουσίες που παρασκευάζονται από το σώμα ή σε εργαστήριο για τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως, όταν η ανοσοθεραπεία είναι χημική έχει πολλές παρενέργειες.

Η ανοσοθεραπεία πρέπει να γίνεται με φυσικούς τρόπους και σιγά σιγά και όχι με χημικούς και βίαια…

Ένας ογκολόγος συστήνει την ανοσοθεραπεία ως μόνη θεραπεία ή μπορεί να την προτείνει μετά ή ταυτόχρονα με άλλη θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. 

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσουν αυτή την ασθένεια. 

Όπως αποδεικνύεται, το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο όπως καταπολεμά τη γρίπη ή κάποια άλλη λοίμωξη. Όταν πρόκειται για καρκινικά κύτταρα, αυτά μπορεί να έχουν τον τρόπο να κρύβονται.

Η ανοσοθεραπεία είναι στοχευμένη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι του όγκου…

Θεραπεία Τροποποίησης της Βιολογικής Απόκρισης

Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα φυσικές (κατασκευασμένες στο σώμα σας) ή συνθετικές (δημιουργημένες σε εργαστήριο) ουσίες και πρωτεΐνες για να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τον καρκίνο. Οι ενώσεις που δημιουργούνται από ζωντανούς ή εργαστηριακούς οργανισμούς χρησιμοποιούνται ως ένα είδος εμβολίου κατά του καρκίνου που περιέχει αντιγόνα με βάση τον καρκίνο που ενισχύουν την ανοσία έναντι όλων των καταστρεπτικών κυττάρων του σώματος. Έχουν δείξει υπόσχεση ενάντια σε καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτά τα κύτταρα.

Στοχευμένες Θεραπείες Καρκίνου

Χρησιμοποιώντας υλικό DNA, οι επιστήμονες έχουν επίσης κατορθώσει να δημιουργήσουν στοχευμένα αντισώματα κατά του καρκίνου που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία – η οποία σκοτώνει και τα υγιή κύτταρα μαζί με τα καρκινικά κύτταρα – οι στοχευμένες θεραπείες λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο με συγκεκριμένα αναγνωριστικά στοιχεία που βασίζονται στα γονίδια και στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στον καρκίνο. 

Ορμονικές θεραπείες

Πολλοί καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες και χρησιμοποιούν ορμόνες για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Οι ορμονικές θεραπείες παρεμβαίνουν στις απαιτούμενες ορμόνες – επιβραδύνοντας και καθυστερώντας την ανάπτυξη και είναι αρκετά τοξικΈς.

-Οι αναστολείς της μεταγωγής σήματος

Αναστέλλουν την ακατάλληλη σηματοδότηση που παρατηρείται μεταξύ των καρκινικών κυττάρων. Φυσιολογικά ένα κύτταρο θα απαντήσει σε σήματα από το περιβάλλον του. Μερικές φορές, ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα διεγείρονται να αναδιπλασιάζονται χωρίς να υποκινούνται από αυτή τη διαδικασία σηματοδότησης. Οι αναστολείς της μεταγωγής σήματος αποθαρρύνουν την ακατάλληλη σηματοδότηση που εμφανίζεται μεταξύ αυτών των κακοήθων κυττάρων.

-Οι επαγωγείς απόπτωσης

Ενισχύουν αυτή τη φυσική διαδικασία στο σώμα σας. Είναι, επίσης, γνωστή ως “κυτταρική αυτοκτονία”. Τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη, συνήθως ,γνωρίζουν ότι πρέπει να αυτοκαταστραφούν. Τα καρκινικά κύτταρα δεν ακολουθούν αυτό το πρωτόκολλο, αλλά η αύξηση των επαγωγέων απόπτωσης μπορεί να αναγκάσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

-Οι αναστολείς αγγειογένεσης

Εμποδίζουν τους καρκινικούς όγκους να αποκτήσουν το αίμα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αφαιρώντας το αίμα, απαγορεύονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ουσιαστικά ο όγκος λιμοκτονεί.

-Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τοξίνες που απομακρύνονται από τα μόρια για να στοχεύουν συγκεκριμένα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλούν βλάβη σε υγιή κύτταρα που δεν διαθέτουν τους καθορισμένους βιοδείκτες. Δεδομένου ότι τα μη καρκινικά κύτταρα δεν θα έχουν αυτό το αντίσωμα, η θεραπεία είναι εξαιρετικά ακριβής.

Η ανοσοθεραπεία είναι η πράξη στόχευσης του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι του όγκου.

Γιατί η ανοσοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες

Η χημική ανοσοθεραπεία ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και στα υγιή κύτταρα και έχει πολλές παρενέργειες.

Διαφορετικοί τύποι ανοσοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές παρενέργειες.

Πολλές παρενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο της θεραπείας, τον τύπο και τη θέση του καρκίνου και τη γενική υγεία του ατόμου.

Πριν ξεκινήσετε ανοσοθεραπεία απαιτήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με τις παρενέργειες της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η θεραπεία των ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας είναι σημαντική για την υγεία σας, οπότε φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες. 
 
Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή. Ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειές σας, ο γιατρός σας μπορεί να διακόψει τη θεραπεία ή να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν, ο γιατρός πρέπει να σταματήσει την ανοσοθεραπεία.

Οι πιο συχνές παρενέργειες της ανοσοθεραπείας:

-Αντιδράσεις του δέρματος. Η ερυθρότητα του δέρματος, οι φουσκάλες και η ξηρότητα είναι συνήθεις αντιδράσεις στην ανοσοθεραπεία. Το δέρμα στις άκρες των δακτύλων μπορεί να σκάσει. Το δέρμα μπορεί, επίσης, να γίνει πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Από τη φαγούρα και το ξύσιμο το δέρμα σας μπορεί να σκάσει και να γίνει πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις. Η φλεγμονή γύρω από τα νύχια κάνει όλες τις δραστηριότητες επώδυνες ή δύσκολες.

-Γριπώδη συμπτώματα. Η κόπωση, ο πυρετός, τα ρίγη, η αδυναμία, η ναυτία, η ζάλη, οι πόνοι στο σώμα και η υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι όλες παρενέργειες της ανοσοθεραπείας. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε μη ειδικές ανοσοθεραπείες και στη θεραπεία του ογκολυτικού ιού. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

-Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:

Μυϊκοί πόνοι

Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)

Οίδημα των ποδιών 

Ρινική συμφόρηση

Πονοκέφαλοι

Αύξηση βάρους από κατακράτηση υγρών

Διάρροια

Μεταβολές ορμονών, όπως υποθυρεοειδισμός, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αύξηση βάρους

Βήχας

Ανοσοποιητικό σύστημα και καρκίνος

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά:

– Μερικά λειτουργούν ως φυσικοί / χημικοί φραγμοί (δέρμα, κερατοειδής, μεμβράνες του αναπνευστικού συστήματος, του γαστρεντερικού σωλήνα, του ουροποιητικού συστήματος και του αναπαραγωγικού συστήματος).

– Άλλα παρασκευάζουν και / ή κυκλοφορούν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα (το λεμφικό σύστημα, ο μυελός των οστών, ο σπλήνας και ο θύμος αδένας).

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει το σώμα από τις απειλές, όπως από τους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες) και από τα καρκινικά κύτταρα.

Μετά τα φυσικά / χημικά αμυντικά συστήματα του σώματος, η επόμενη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) που αναζητούν και προσβάλλουν μικροοργανισμούς ή μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίκτητη ανοσοαπόκριση, κατά την οποία κάθε Τ κύτταρο μαθαίνει, θυμάται και είναι συγκεκριμένο για ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Τα κύτταρα Τ ενεργοποιούνται μέσω μηχανισμού κλειδαριάς και κλειδιού που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν, να προσβάλλουν και να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πολλοί καρκίνοι εξολοθρεύονται από την παρακολούθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά άλλοι μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους.

Η έννοια της ανοσοογκολογίας

Ενώ η χημειοθεραπεία ή τα στοχευόμενα φάρμακα επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του όγκου, τα ανοσοογκολογικά φάρμακα αξιοποιούν την ανοσοαπόκριση του σώματος.

Τα είδη της χημικής ανοσοθεραπείας

Αναστολείς σημείων ελέγχου, όπως αναστολείς CTLA-4

Η CTLA4 ή CTLA-4 (cytotoxic T-lymphocyte-associated protein 4-κυτταροτοξική πρωτεΐνη 4 σχετιζόμενη με Τ-λεμφοκύτταρα), επίσης, γνωστή ως CD152 (cluster of differentiation-σύμπλεγμα διαφοροποίησης 152), είναι ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος, λειτουργώντας ως ανοσολογικό σημείο ελέγχου, μειώνει τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Η CTLA4 εκφράζεται ιδιοσυστατικά σε ρυθμιστικά Τ κύτταρα αλλά ρυθμίζεται μόνο προς τα πάνω σε συμβατικά Τ-λεμφοκύτταρα μετά από ενεργοποίηση, ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα συχνό στους καρκίνους. Λειτουργεί ως διακόπτης “off” όταν συνδέεται με CD80 ή CD86 στην επιφάνεια των κυττάρων που παρουσιάζουν τα αντιγόνα. Η πρωτεΐνη CTLA-4 κωδικοποιείται από το γονίδιο CTLA4 στον άνθρωπο.

Αναστολείς της οδού PD-1 ή αναστολείς PD-L1 

Οι αναστολείς PD-1 και οι αναστολείς PD-L1 είναι μια νέα ομάδα αναστολέων σημείων ελέγχου για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι PD-1 και  PD-L1 είναι και οι δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων. Οι αναστολείς ανοσολογικών σημείων ελέγχου είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για διάφορους τύπους καρκίνου. Οι αναστολείς PD-1 και PD-L1 αναστέλλουν το συνδέτη του προγραμματισμένου θανάτου 1 (programmed death-ligand 1-PD-L1) και τον υποδοχέα του (PD-1). Η αλληλεπίδραση αυτών των κυτταρικών επιφανειακών πρωτεϊνών εμπλέκεται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζεται μετά τη μόλυνση για τον περιορισμό της θανάτωσης των παρευρισκομένων κυττάρων-ξενιστών για την πρόληψη της αυτοάνοσης ασθένειας. Αυτό το ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου είναι, επίσης, δραστικό στην εγκυμοσύνη, μετά από αλλομοσχεύματα ιστών, εκτός από τον καρκίνο.

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων για την καταστροφή των κυττάρων όγκου, αλλά και των υγιών κυττάρων, με βάση το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα τυπικά διαιρούνται ταχέως. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από βλάβες στα φυσιολογικά κύτταρα, ειδικά εκείνα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών, των θυλάκων των τριχών και του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα στοχευμένα φάρμακα δρουν ειδικά εναντίον μοριακών στόχων σε καρκινικά κύτταρα τα οποία αναγνωρίζονται από κάποιο ιστό και κάποια δείγματα αίματος. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου σε επιλεγμένους ασθενείς που βασίζονται στα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων τους. Και ενώ θα αναμενόταν  ότι αυτά τα φάρμακα θα έχουν λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, οι παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα που στοχεύουν στον όγκο είναι πολλές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στόχο κάθε φαρμάκου.

Και η σύγχρονη ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου αποκλείει τις φυσικές διασφαλίσεις του σώματος που εμποδίζουν την υπέρμετρη ανοσοποίηση και μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τους φυσιολογικούς ιστούς και να προκαλέσει αυτοάνοσες παρενέργειες.

Η χημική ανοσοθεραπεία στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Όλες οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας

• Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή ιστό, αλλά συνήθως επηρεάζουν το δέρμα, το κόλον, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα ενδοκρινικά όργανα (όπως την υπόφυση ή το θυρεοειδή αδένα).

• Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας εμφανίζονται, συνήθως, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες από την έναρξη, αλλά μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμη και λίγες ημέρες μετά την πρώτη έγχυση, αλλά, μερικές φορές και μέχρι ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

• Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους αναστολείς CTLA-4 και τους αναστολείς της οδού PD-1 / PD-L1 είναι οι βλάβες δέρματος (όπως το εξάνθημα και ο κνησμός), ενώ τα γαστρεντερικά συμπτώματα (όπως η διάρροια) φαίνεται να είναι περισσότερο συχνά με τους αναστολείς CTLA-4 και τα συμπτώματα των πνευμόνων και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα φαίνεται να είναι περισσότερο συχνή με τους αναστολείς της οδού PD-1 / PD-L1.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία αντιμετωπίζονται με ορισμένες βασικές αρχές:
– Οι ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 1 (ήπιας σοβαρότητας) ή βαθμού 2 (μέτριας σοβαρότητας) αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, χωρίς διακοπή ή μόνιμη διακοπή της θεραπείας.
– Οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα βαθμού 2 θα χρειαστεί να παραλείψουν μία ή περισσότερες δόσεις θεραπείας, και πρέπει να υποβάλλονται και σε συμπτωματική θεραπεία, έως ότου βελτιωθούν τα συμπτώματά τους.
– Για τους ασθενείς με σοβαρού βαθμού 4 (πολύ σοβαρά) συμπτώματα, η θεραπεία είναι η διακοπή και η παραπομπή σε έναν ειδικό γιατρό.

Χορηγούνται κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών αυτών.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει το λεμφικό σύστημα, το μυελό των οστών, το σπλήνα και το θύμο αδένα που παράγουν και / ή κυκλοφορούν εξειδικευμένα κύτταρα ανοσίας.

Το δέρμα, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, και οι μεμβράνες επένδυσης της αναπνευστικής οδού, του γαστρεντερικού σωλήνα, του ουροποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής οδού είναι φυσικοί / χημικοί φραγμοί έναντι μικροοργανισμών, όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί.

Ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένος είναι πρωτογενή λεμφοειδή όργανα όπου παράγονται λευκά αιμοσφαίρια και / ή πολλαπλασιάζονται. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανοσία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα ενάντια στις λοιμώξεις και στον καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τα φυσιολογικά κύτταρα που ανήκουν στο ίδιο το άτομο και τα μη-ατομικά ή ανώμαλα κύτταρα ή τους οργανισμούς ή τα σωματίδια που είναι ξένα προς το άτομο.

Φυσική ανοσοαπόκριση:

1. Αναγνώριση των δυνητικά επιβλαβών αντιγόνων: Αυτά μπορεί να προέρχονται από έξω από το σώμα, π.χ. από εισβάλλοντα βακτηρίδια, ή από μέσα στο σώμα, π.χ. από τα φυσιολογικά κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταστούν κακοήθη.

2. Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των κυτταρικών και αμυντικών αντισωμάτων.

3. Επίθεση εναντίον του εισβολέα ή του μη φυσιολογικού κυττάρου.

4. Τερματισμός της επίθεσης μόλις αντιμετωπιστεί η απειλή.

Εκτός από τα φυσικά / χημικά εμπόδια του σώματος, μια άλλη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σε ιστούς και όργανα που αναζητούν και επιτίθενται σε μικροοργανισμούς ή μη φυσιολογικά κύτταρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες, που κυμαίνονται από την άμεση επίθεση και τη δολοφονία των εισβολέων ή ανώμαλων κυττάρων, μέχρι την απελευθέρωση ειδικών ουσιών που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση από άλλα κύτταρα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λευκοκυττάρων ο καθένας από τους οποίους έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία στην ανοσοαπόκριση.

Η ανοσοαπόκριση αποτελείται από δύο φάσεις:

• Έμφυτη ανοσία: Αυτή είναι γρήγορη, αλλά όχι συγκεκριμένη συνάντηση με τον εισβολέα ή το ανώμαλο κύτταρο. Η έμφυτη απόκριση ενεργοποιείται ως απάντηση σε δυνητικά επιβλαβή παθογόνα, όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
 Επίκτητη ανοσία: Είναι πιο αργή αλλά συγκεκριμένη, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα “μαθαίνει” να αναγνωρίζει τον εισβολέα ή το ανώμαλο κύτταρο και μπορεί να του επιτεθεί πιο αποτελεσματικά την επόμενη φορά που το συναντά. Η διαδικασία της επίκτητης ανοσίας είναι η βάση για τους εμβολιασμούς και καλύτερα της ομοιοπαθητικής.

Οι κύριοι τύποι ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην επίκτητη ανοσοαπόκριση είναι τα Β κύτταρα και τα Τ κύτταρα, τα οποία συνεργάζονται για να καταστρέψουν τους εισβολείς ή τα ανώμαλα κύτταρα. Για να αναγνωρίσουν ξένους οργανισμούς / σωματίδια ή μη φυσιολογικά κύτταρα, τα Τ κύτταρα απαιτούν τη βοήθεια εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται “κύτταρα που παρουσιάζουν τα αντιγόνα” που καταπίνουν τον εισβολέα ή το μη φυσιολογικό κύτταρο και το διασπούν σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε τα αντιγόνα του εισβολέα ή τα ανώμαλα κύτταρα να γίνονται ορατά στα κύτταρα Τ. Τα Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν αντιγόνα μόνο αφού αυτά έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία από τα κύτταρα που παρουσιάζουν τα αντιγόνα, σε συνδυασμό με το μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC) και παρουσιάζεται σε έναν εξειδικευμένο υποδοχέα Τ κυττάρου (TCR) που βρίσκεται στην επιφάνεια του Τ κυττάρου. Το κύριο σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC) είναι ένα σύνολο πρωτεϊνών κυτταρικής επιφάνειας απαραίτητων για το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει ξένα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους καθορίζουν την ιστοσυμβατότητα. Η κύρια λειτουργία των μορίων MHC είναι να συνδέονται με αντιγόνα που προέρχονται από παθογόνα και να τα εμφανίζουν στην κυτταρική επιφάνεια για αναγνώριση από τα κατάλληλα κύτταρα Τ. Τα μόρια MHC προκαλούν αλληλεπιδράσεις με τα λευκά αιμοσφαίρια (WBCs), τα οποία είναι κύτταρα ανοσίας. Το MHC καθορίζει τη συμβατότητα των δοτών για μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και την ευαισθησία του ατόμου σε αυτοάνοσες ασθένειες μέσω διασταυρούμενης ανοσοποίησης. Το ανθρώπινο MHC ονομάζεται, επίσης, HLA-human leukocyte antigen (ανθρώπινο αντιγόνο λευκοκυττάρων).

Ο συνδυασμός αντιγόνου / MHC ενεργεί σαν ένα “κλειδί” που ταιριάζει με την κλειδαριά TCR, ενεργοποιώντας το Τ κύτταρο (μια διαδικασία που ονομάζεται “έναυσμα”). Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε αντιγονικά Τ κύτταρα και ένα μικρό σύνολο κυττάρων μνήμης τα οποία θα θυμηθούν το συγκεκριμένο αντιγόνο εάν εμφανιστεί ξανά, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση).

Τα ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα προσβάλλουν μολυσμένα ή καρκινικά κύτταρα που φέρουν το ειδικό αντιγόνο που αναγνωρίζουν Τ κύτταρα και τα σκοτώνουν.

Πολλοί καρκίνοι παρεμποδίζονται από την παρακολούθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταστρέφουν τα ανώμαλα κύτταρα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα είναι έξυπνα και έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με έναν ή περισσότερους τρόπους:

• Απόκρυψη της ταυτότητάς τους: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να μειώσει την έκφραση αντιγόνων όγκου στην επιφάνειά του, κάνοντας πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να το αναγνωρίσει ως μη φυσιολογικό.

Τοποθέτηση ενός φραγμού: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να εκφράσει πρωτεΐνες στην επιφάνεια του που να αδρανοποιούν ένα ανοσοκύτταρο.

Επίδραση άλλων κυττάρων: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να εμποδίζει τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά του να απελευθερώνουν ουσίες που καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση και διευκόλυνση του πολλαπλασιασμού και της επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων.

Είδη ανοσοθεραπείας

Παθητική ανοσοθεραπεία – η οποία διευκολύνει και ενισχύει την υπάρχουσα ανοσοαπόκριση του σώματος. Παραδείγματα είναι οι αναστολείς των σημείων ελέγχου.

Ενεργητική ανοσοθεραπεία – η οποία κατευθύνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα του οργανισμού να αναγνωρίζουν, να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Παραδείγματα είναι τα αντικαρκινικά εμβόλια.

Τα ανοσοποιητικά σημεία ελέγχου είναι η φυσική άμυνα του σώματος κατά της αυτοανοσίας. Μπορούν να απενεργοποιήσουν την ανοσολογική απόκριση για να αποτρέψουν τις βλάβες σε υγιή κύτταρα, με την “απενεργοποίηση” (ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την καταστροφή) ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων, όπως Τ αφού έχουν αναγνωρίσει, επιτεθεί και καταστρέψει ένα καρκινικό κύτταρο (ή μικροοργανισμό). 

Οι αναστολείς CTLA-4 – Η CTLA-4 είναι ένα εξειδικευμένο μόριο που παράγεται από τα κύτταρα Τ κατά τη διάρκεια της πρώιμης  ενεργοποίησής τους στα λεμφοειδή όργανα, οπότε μεταναστεύει στην κυτταρική επιφάνεια και απενεργοποιείται το Τ κύτταρο για την πρόληψη υπερβολικής ανοσοαπόκρισης (και ανεπιθύμητης αυτοανοσίας). Μπλοκάροντας αυτή την απενεργοποίηση, οι αναστολείς CTLA-4 μεγεθύνουν την αντικαρκινική ανοσοαπόκριση.

Αναστολείς της οδού PD-1 (αναστολείς PD-1 / PD-L1) – Η PD-1 είναι ένα εξειδικευμένο μόριο που μετριάζει την τη δράση των Τ κυττάρων αργότερα στην απόκρισή τους στον καρκίνο, μόλις φτάσουν στη θέση του όγκου. Αποτρέποντας την PD-1 (κλειδαριά) από τη σύνδεση με την PD-L1 (“κλειδί”), οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 παρατείνουν και αναζωογονούν την αντικαρκινική ανοσοαπόκριση. Το σύμπλεγμα PD-1 / PD-L1 παρέχει έναν απαραίτητο μηχανισμό και ελαχιστοποιεί την ανεπιθύμητη αυτοανοσία και τη βλάβη στους περιφερικούς ιστούς όταν έχουν εκτελέσει τα ανοσοποιητικά κύτταρα την εργασία τους, αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να “πειραματιστούν” με αυτόν τον μηχανισμό παράγοντας τα ίδια πολλά “κλειδιά”, καταστέλοντας την ανοσοαπόκριση.

Οι αναστολείς CTLA-4 και οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 επηρεάζουν τα Τ κύτταρα σε διαφορετικά στάδια στις ανοσολογικές τους δράσεις και σε διαφορετικές θέσεις.

Οι CTLA-4 αναστολείς λειτουργούν σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης των Τ κυττάρων και κυρίως διευκολύνουν τη διαρκή ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό τους στα λεμφοειδή όργανα, ενώ οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 επιβραδύνουν, κυρίως, το μεταγενέστερο φαινόμενο της εξάντλησης των κυττάρων Τ λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλά επίπεδα και μπορεί, επίσης, να αναζωογονήσουν τα εξαντλημένα Τ κύτταρα.

Χημικά φάρμακα Ανοσοθεραπείας

Αναστολείς CTLA-4 Ipilimumab

Αναστολείς PD-1 (που στοχεύουν την “κλειδαριά”) Nivolumab, Pembrolizumab

Αναστολείς PD-L1 (που στοχεύουν το “κλειδί”) Atezolizumab, Avelumab, Durvalumab

Συνδυαστική θεραπεία Ipilimumab + nivolumab

Όπως και η χημειοθεραπεία και τα στοχευόμενα φάρμακα, αλλά και η ανοσοθεραπεία, όπως οι αναστολείς σημείων ελέγχου προκαλούν παρενέργειες.

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων για την άμεση καταστροφή των κυττάρων του όγκου ή για τη διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου, με την αναστολή της ικανότητας των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται. Η χημειοθεραπεία έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς επηρεάζει και τα φυσιολογικά κύτταρα, γιατί και αυτά διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται για να αντικατασταθούν, καθώς μεγαλώνουν και μερικά μάλιστα από τα φυσιολογικά κύτταρα διαρούνται, επίσης, ταχέως, όπως τα κύτταρα στον μυελό των οστών, του γαστρεντερικού σωλήνα και τα κύτταρα στα θυλάκια των τριχών. Αυτός είναι ο λόγος για ορισμένες από τις συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως απώλεια μαλλιών, ναυτία και έμετο, μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία, ουδετεροπενία), μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων (θρομβοπενία), διάρροια και βλεννογονίτιδα. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας και τα φυσιολογικά κύτταρα αναρρώνουν. 

Τα στοχευόμενα για τον όγκο φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου σε επιλεγμένους ασθενείς και βασίζονται στα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων που προσδιορίζονται με ανάλυση ιστού και αίματος. Τα φάρμακα που στοχεύουν τον όγκο, επίσης, προκαλούν παρενέργειες και το προφίλ των παρενεργειών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι στοχεύει το φάρμακο. Οι πιο συχνές παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα είναι η διάρροια, τα ηπατικά προβλήματα, τα δερματικά προβλήματα, τα καρδιακά προβλήματα και η υπέρταση και επειδή είναι πολύ καινούργια, δεν είναι ακόμα γνωστό αν μπορούν να προκαλέσουν και μακροχρόνιες παρενέργειες.

Οι παρενέργειες από τη θεραπεία με τους αναστολείς σημείων ελέγχου προκαλούνται από μια μορφή αυτοάνοσης αντίδρασης. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, η οποία προσβάλλει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα ή τα φάρμακα που στοχεύουν στον όγκο που δρουν ενάντια μοριακών στόχων σε καρκινικά κύτταρα, η σύγχρονη ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου «έμμεσα» βοηθούν στην αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Όμως και τα φάρμακα αυτά προσβάλλουν και τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα.

Οι  ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή ιστό, αλλά, συνήθως, επηρεάζουν το δέρμα, το κόλον, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα ενδοκρινικά όργανα (όπως την υπόφυση ή το θυρεοειδή αδένα).

Οι παρενέργειες των αναστολέων του σημείου ελέγχου μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας  και μερικές φορές και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας:

Παρενέργειες της χημικής ανοσοθεραπείας

• Γενικές: η κόπωση είναι συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς σημείων ελέγχου. Αν και η αιτία είναι ελάχιστα κατανοητή, είναι σημαντικό να ελέγχονται ο θυρεοειδής, η υπόφυση και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές.

• Δέρμα: εκτεταμένο εξάνθημα ή φαγούρα.

Γαστρεντερικό: διάρροια που περιέχει ειδικά αίμα ή βλέννα ή σοβαρό κοιλιακό άλγος.

• Ενδοκρινικά: κόπωση, απώλεια βάρους, ναυτία / έμετος, υπερβολική δίψα ή όρεξη, υπερβολική ή / και συχνουρία.

Αναπνευστικό: δύσπνοια, βήχας.

Άλλα συμπτώματα:
– κεφαλαλγία.
– σύγχυση.
– μυϊκή αδυναμία ή πόνος.
– μούδιασμα.
– επώδυνες ή διογκωμένες αρθρώσεις.
– ανεξήγητος πυρετός.
– τάση για λοιμώξεις.
– απώλεια της όρασης.

Αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στη θεραπεία αναστολέα σημείων ελέγχου επηρεάζουν συχνότερα το δέρμα, το κόλον, τα ενδοκρινικά όργανα (όπως η υπόφυση ή ο θυρεοειδής αδένας), το ήπαρ και τους πνεύμονες και εμφανίζονται, συνήθως, αρκετά νωρίς σε λίγες εβδομάδες έως τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και ημέρες μετά την έναρξη μέχρι ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, φλεγμονή της υπόφυσης ή υποφυσίτιδα

ΣΥΚΩΤΙ
φλεγμονή του ήπατος ή ηπατίτιδα

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ
φλεγμονή των πνευμόνων ή πνευμονίτιδα

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ
διάρροια, κολίτιδα

ΔΕΡΜΑ
εξάνθημα, κνησμός, απώλεια χρωστικής ουσίας (λεύκη)

Μπορούν να προσβάλουν, όμως, οποιοδήποτε όργανο ή ιστό του σώματος και να το καταστρέψουν. Προκαλούν εγκεφαλίτιδα, νεφρίτιδα, πνευμονίτιδα, ηπατίτιδα, ορχίτιδα, κολίτιδα, δερματίτιδα, μυοκαρδίτιδα, κυστίτιδα, θυρεοειδίτιδα κ.ά. 

Να προτιμάτε τη φυσική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι τη χημική

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο – Emedi

Ανοσοθεραπεία για συμπαγείς όγκους – Emedi

Nivolumab

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Δυναμικό ξεκίνημα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

KEYTRUDA

Pembrolizumab για το μελάνωμα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ