Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΩτορινολαρυγγολογίαΗ ιγμορίτιδα θεραπεύεται με πεπτικά ένζυμα

Η ιγμορίτιδα θεραπεύεται με πεπτικά ένζυμα

Η καλύτερη θεραπεία για την ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα ή ρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προσβάλλει το βλεννογόνο των κοιλοτήτων των ρινικών κόλπων.

Η πιο συχνή αιτία της ιγμορίτιδας είναι η ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Η φλεγμονή μπλοκάρει τους αεραγωγούς και προκαλείται βλεννόσταση. Λόγω του ότι η βλέννα περιέχει παθογόνα, ρύπους και ξένα σωματίδια προκαλείται μικροβιακή υπερανάπτυξη. Η κάθαρση της βλέννας μέσω των κροsσών ελαττώνεται και αυξάνεται ακόμη περισσότερο η δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη.

Αν η αρχική έκθεση αφορά έναν ιό προκαλείται ανοσοαντίδραση. Τα μακροφάγα απελευθερώνουν μεσολαβητές σε απάντηση στο παθογόνο οξειδωτικό στρες. Τα μακροφάγα αναγνωρίζουν γρήγορα τα αντιγόνα και απελευθερώνονται χημειοκίνες, όπως ιντερλευκίνη 8-IL-8 που προάγει τη χημειοταξία των ουδετερόφιλων τα οποία αυξάνονται στον ορό. Τότε συμβαίνει φαγοκυττάρωση και απομακρύνονται τα κυτταρικά υπολείμματα, οι νεκροί ιστοί και τα παθογόνα, αλλά παράγονται και δραστικές μορφές οξυγόνου και επιδεινώνεται η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Στη χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται ινωτική μεμβράνη, χρόνια φλεγμονή και συσσώρευση ινώδους και ηωσινόφιλων και προκαλούνται οιδηματώδεις πολύποδες που φράσσουν τους αεραγωγούς, προάγουν τη βλεννόσταση και επηρεάζουν την αναπνοή.

Συμπτώματα και σημεία ιγμορίτιδας

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται με συμπτώματα κρυολογήματος που επιμένουν για 8 εβδομάδες, ενώ η χρόνια ή υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα διαρκεί για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Μπορεί να συνυπάρχουν άσθμα ή αλλεργίες ή βρογχίτιδα και συνοδά λαχάνιασμα, βήχας και συριγμός

Ρινική συμφόρηση

Δυσκολία στην αναπνοή

Ρινική καταρροή

Πόνος στο πρόσωπο

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Βήχας

Θεραπεία της ιγμορίτιδας

Τα αντιβιοτικά δεν αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή που είναι η αιτία της ιγμορίτιδας

Τα ένζυμα όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι, απορροφούνται στην κυλοφορία του αίματος και καταστρέφουν τα κυκλοφορούντα υπολείμματα και τις τοξίνες, ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και μειώνουν και τα συμπτώματα.

Η σερραπεπτάση αναστέλλει την χημειοταξία των φλεγμονωδών κυττάρων και είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και απομακρύνει τη συσσώρευση πρωτεϊνών, όπως το ινώδες και υποχωρεί ο πόνος και το πρήξιμο και η φλεγμονή. Επίσης, η σερραπεπτάση διαταράσσει τη χημειοταξία των ηωσινόφιλων και αποτρέπει το σχηματισμό των πολυπόδων. Η σερραπεπτάση προκαλεί ινωδόλυση και αποικοδομείται ο ουλώδης ιστός και προστατεύονται οι βλεννογόνοι. Η σερραπεπτάση μειώνει το ιξώδες της βλέννας και βελτιώνει τν κάθαρσή της μέσω των κροσσών και δεν αναπτύσσονται εύκολα δευτερογενείς λοιμώξεις. Η σερραπεπτάση έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει το οίδημα και τους σπασμούς των αεραγωγών κι έτσι υπάρχει μικρότερο ποσοστό βήχα και συριγμού.

Η βρωμελίνη μειώνει την έκφραση των κυτοκινών και τη μετανάστευση των ουδετρόφιλων, αλλά έχει και αντιθρομβωτική δράση, μέσω της μείωσης της δράσης των αιμοπεταλίων που ξεκινούν την έκκριση χημειοκινών  και κυτοκινών κατά τη διάρκεια της ιγμορίτιδας. 

Η  παπαϊνη μειώνει τη μετανάστευση των κυτοκινών κι εμποδίζει την ανάπτυξη κοκκιωματώδους ιστού.

Οι πρωτεάσες μειώνουν το σχηματισμό ινώδους ιστού και ρινικών πολυπόδων.

Η ρουτίνη είναι αντιοξειδωτικό που μειώνει το οίδημα σε φλεγμονές, όπως η ιγμορίτιδα.

Η Amla ή Emblica officinalis έχει φαινολικές ενώσεις που μειώνουν τον κοκκιωματώδη ιστό.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ιγμορίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ιγμορίτιδα

Διαβάστε, επίσης,

Ιγμορίτιδα – Emedi

Φτιάξτε χαλαρωτικές βόμβες για το μπάνιο σας

Οζονοθεραπεία

Καθαρίστε τους πνεύμονες και τα ιγμόρεια

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ