Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤο νύχι της γάτας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Array

Το νύχι της γάτας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα οφέλη από την Uncaria tomentosa στην υγεία

Η Uncaria tomentosa ή νύχι της γάτας ή Samento ή  cat’s claw ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae.

Η Uncaria tomentosa είναι ένα ξυλώδες αμπέλι που βρίσκεται στις τροπικές ζούγκλες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Το φυτό χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για διάφορες ασθένειες.

Η Uncaria tomentosa έχει αγκάθια που μοιάζουν με τα νύχια μιας γάτας και μπορεί να φτάσει μέχρι 30 μ., αναρριχόμενο με αυτά τα αγκάθια. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά με ομαλή άκρη και αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη. Το νύχι της γάτας είναι αυτόχθονο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, κυρίως, στις τροπικές περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Υπάρχουν δύο είδη η Uncaria tomentosa και η Uncaria guianensis, με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις. 

Η U. tomentosa έχει ανοσοτροποιητική δράση, ενώ η U. guianensis είναι πιο χρήσιμη για την οστεοαρθρίτιδα. Ένα άλλο είδος η Uncaria rhynchophylla, έχει χρήση στην κινεζική ιατρική.

Δραστικές ουσίες στο νύχι της γάτας

Τα αλκαλοειδή που υπάρχουν στο βότανο αυτό ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνουν την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων για φαγοκυττάρωση και συλλαμβάνουν, απορροφούν και μ’ αυτό τον τρόπο να καταστρέφουν κάθε εισβολέα (μικρόβιο, ιός, καρκινικά κύτταρα κ.ά).

Η rhynchophylline έχει αντιυπερτασικά αποτελέσματα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, να προκαλέσει βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος  και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Πλήθος ωφέλιμων φυτοχημικών έχουν βρεθεί στο φυτό: γλυκοζίτες, αλκαλοειδή, προανθοκυανίδες, πολυφαινόλες, τριτερπένια και φυτικές στερόλες βήτα-σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη και καμπεστερόλη.

Περιέχει, ακόμη, αλκαλοειδή οξυινδόλια, που ασκούν ιδιαίτερα τονωτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μικρές μόνο ποσότητες αυτών των αλκαλοειδών αρκούν για την ενίσχυση της ανοσίας κατά 50% κι έχουν θεραπευτική δράση σε όγκους και λευχαιμία.

Οι ανοσοενισχυτικές ιδιότητες λοιπόν καθιστούν αυτό το φυτό των τροπικών δασών εξαιρετική επιλογή ως προστάτη και γενικό συμπαραστάτη των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.

Ιδιότητες κι ενδείξεις του Cat’s Clow

Είναι ένα φυτό με ιδιότητες ανοσοδιεγερτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές. 

Το νύχι της γάτας χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου.

Το Samento ή το νύχι της γάτας έχει μακρά ιστορία χρήσης στο Περού για πλήθος παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, καρκίνο, διαβήτη και λοιμώξεις. 

Το Samento χρησιμοποιείται πλέον ευρέως:

Για το ανοσοποιητικό σύστημα
Για την αρθρίτιδα
Για τον καρκίνο
Το AIDS
Για τις εκφυλιστικές ασθένειες
Την πρόωρη γήρανση

Παραδοσιακά, το φυτό χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, του έλκους και της δυσεντερίας και είναι πολύτιμο για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με AIDS.

Ακόμη, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και χρησιμοποιείται και σε ιογενείς λοιμώξεις. Με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθάει να αντιμετωπίσει το σώμα τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Χρησιμοποιείται ακόμη και ως αντισυλληπτικό.

Είναι ευεργετική για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας, τις αλλεργίες, το διαβήτη, το λύκο, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τον καρκίνο, τον έρπη, την κατάθλιψη, τις εμμηνορροϊκές διαταραχές και τις διαταραχές του στομάχου και των εντέρων.

 

Παθήσεις εντέρου και Cat’s Clow

H Tomentosa Uncaria έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το σύνολο του εντερικού σωλήνα και να βοηθάει τους ασθενείς που πάσχουν από: σύνδρομο αυξημένης διαπερατότητας του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, εκκολπωματίτιδα, αιμορροΐδες. συρίγγια, γαστρίτιδα, έλκη, παράσιτα και ανισορροπία εντερικής χλωρίδας. Με τον καθαρισμό του εντερικού τοιχώματος, επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή διατροφή. Αρθρίτιδα, πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή και η χρόνια κόπωση, αλλεργίες, ανοσολογική ανεπάρκεια και μια σειρά από άλλες ασθένειες σχετίζονται με τα ελαττώματα της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου.

Αρθριτικά και Cat’s Clow

Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του φυτού έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ρευματισμών, θυλακίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου της αρθρίτιδας μπορεί επίσης να οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητά της να καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και στην αφαίρεση των τοξινών από το σώμα.  Το νύχι της γάτας είναι πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την κίνηση σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά και τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς αρθρικούς ιστούς. Φαίνεται ότι συγκεκριμένα συστατικά του βοτάνου επηρεάζουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ανοσοποιητικό σύστημα και Cat’s Clow
Τα πραγματικά μοναδικά αλκαλοειδή στο Cat’s Claw φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ένα γενικό τρόπο. Αυτά τα αλκαλοειδή έχουν έντονη επίδραση στην ικανότητα των λευκών κυττάρων του αίματος για να κατατροπώνουν και να εξουδετερώσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ξένους εισβολείς. Μέσω εργαστηριακών δοκιμών έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα αλκαλοειδή να έχουν μια έντονη επίδραση στην ενίσχυση της φαγοκυττάρωσης. Το πιο ανοσολογικά ενεργό αλκαλοειδές φαίνεται να είναι η isoteropodine ή ισομερές Α. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή των λευκοκυττάρων και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων Τ4, αποκλείοντας έτσι τις εκ των προτέρων πολλές ιογενείς ασθένειες. Το βότανο έχει την ικανότητα να θεραπεύει τις ιογενείς λοιμώξεις στα αρχικά στάδια, και να καταπολεμάει τις ευκαιριακές λοιμώξεις σε ασθενείς με AIDS. Το νύχι της γάτας περιέχει αλκαλοειδή που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της καταστροφής ξένων σωμάτων, της αύξησης της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και της βελτίωσης δράση άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ασθενείς με HIV το νύχι της γάτας μειώνει τον αριθμό των πτώσεων των CD4, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων  και τις ευκαιριακές λοιμώξεις. Το βότανο είναι αποτελεσματικό έναντι του καρκίνου.

Θρομβώσεις και Cat’s Clow

Η Rynchophylline, ένα αλκαλοειδές βρέθηκε στο cat’s claw αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και αποτρέπει τη θρόμβωση. Αυτό δείχνει ότι το cat’s claw μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και να δρα, επίσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ακόμη, αναστέλλει τον σχηματισμό της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και το σχηματισμό θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, την καρδιά και τις αρτηρίες.

Καρδιοαγγειακό σύστημα και Cat’s Clow

Το νύχι της γάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, της μείωσης του όγκου του αίματος και της χαλάρωσης των λείων μυών. Επίσης, μειώνει τη χοληστερόλη.

Τα οφέλη του Cat’s Clow στην υγεία

Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ανακουφίζει από τον πόνο

Μειώνει την φλεγμονή

Σκοτώνει τους ιούς

Προστατεύει τα κύτταρα

Αποτοξινώνει

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Καθαρίζει το αίμα

Καθαρίζει το έντερο

Αυξάνει την διούρηση

Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μειώνει την κατάθλιψη

Μειώνει τη χοληστερίνη

Έχει αντιελκωτική δράση

Έχει αντιλευχαιμική

Έχει αντιμεταλλαξιογόνο δράση

Είναι αντιοξειδωτικό

Είναι αντισυλληπτικό

Έχει αντιπηκτική δράση και βοηθά στην αραίωση του αίματος

Είναι κατάλληλο για τη δυσεντερία

Καθαρίζει το αίμα

Τονώνει το στομάχι και τις λειτουργίες του σώματος

Είναι θεραπευτής των πληγών

Το νύχι της γάτας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα διαφόρων φαρμάκων, όπως βενζοδιαζεπίνες, κυκλοσπορίνη, αταζαναβίρη, ριτοναβίρη και σακουιναβίρη.  

Οδηγίες χρήσεως για Cat’s Clow 

Ρίζα ως αφέψημα: Βράζουμε 1 γρ. ρίζας σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10-15′. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

www.emedi.gr

Uncaria rhynchophylla

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ