Η καλύτερη αποτοξίνωση του εντέρου
Το έντερο έχει επιφάνεια από 500-2000m2 και είναι το κυριότερο όργανο αποτοξίνωσης
Έντερο ονομάζεται το τμήμα του πεπτικού σωλήνα μετά από τον στόμαχο ως τον πρωκτό. Το μήκος του είναι περίπου 8,5-9,5 μ. και έχει τη μορφή ελίκων ενός συνεχιζόμενου σωλήνα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Σε πλήρη έκταση φτάνει και τα 10-9,5 μ.
Διακρίνεται σε λεπτό και σε παχύ έντερο.
Το λεπτό εκτείνεται από τον στόμαχο μέχρι τη βαλβίδα του παχέος εντέρου και έχει μήκος 6- 6,5 μ. Το παχύ έντερο έχει μήκος 1,5-2 μ., είναι ευρύτερο από ό,τι το λεπτό έντερο, με πλάτος 6,5 εκ.
Το λεπτό έντερο αποτελείται από:
το δωδεκαδάκτυλο, στον οποίο εκβάλουν ο χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος μαζί στο φύμα του Vater και
το ελικώδες έντερο που υποδιαιρείται στη νήστιδα και τον ειλεό.
Το παχύ έντερο ξεκινάει από τη χαμηλότερη πλευρά της κοιλιάς στη δεξιά πλευρά του:
Το πρώτο τμήμα του, γνωστό ως τυφλό, καταλήγει στη σκωληκοειδή απόφυση, που είναι ένας μικρός σωλήνας μήκους 2-10 εκ. και έχει την ίδια δομή με αυτή του εντέρου.
Από τη μία πλευρά επικοινωνεί με το τυφλό, ενώ στο άλλο άκρο του είναι κλειστό. Συχνά, παθαίνει φλεγμονή και τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική του αφαίρεση.
Το τυφλό συνεχίζεται με το κόλον, που διαιρείται στο ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το κατιόν κόλον, το σιγμοειδές κόλον και το ορθό, για να καταλήξει στο στόμιο του πρωκτού.
Με τη συνεργασία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος γίνονται οι κινήσεις του λεπτού εντέρου που είναι δακτυλιοειδείς περισφίγξεις, περισταλτικές και εκκρεμοειδείς κινήσεις. Με αυτές τις κινήσεις επιτυγχάνεται η κατάτμηση, η ανάδευση, η προώθηση του εντερικού χυλού, καθώς και η καλύτερη επαφή του με τις λάχνες. Στο λεπτό έντερο επιτυγχάνεται η τελική διάσπαση των σακχάρων, των πρωτεϊνών και των λιπών από ένζυμα του στομάχου, του παγκρέατος και της χολής, καθώς και η απορρόφηση των προϊόντων της πέψεως μέσω των λαχνών, είτε από το αίμα, είτε από τη λέμφο.
Τα άχρηστα κατάλοιπα της πέψεως συνεχίζουν την πορεία τους προς το παχύ έντερο, στο οποίο με δακτυλιοειδείς περισφίξεις προωθούνται προς το ορθό για να αποβληθούν με την αφόδευση.
Το έντερο μπορεί να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών τοξινών, καθώς και αερίων. Οι τοξίνες αυτές προέρχονται από τη σήψη των τροφών που γίνεται στο ίδιο το έντερο. Επίσης, ένα άλλο μέρος τοξινών προέρχεται από την αποθήκη τοξινών, όπως τo λιπώδη ιστό.
Ποιες τοξίνες αποβάλλονται:
Αναγνωρίστε ποια είδη τοξινών αποβάλλονται ανάλογα με τα είδη αερίων:
Άοσμα αέρια:
Τα άοσμα αέρια προέρχονται από τη σήψη υδατανθράκων στο έντερο. Οι υδατάνθρακες όταν ζυμώνονται από τα μικρόβια παράγουν, συνήθως, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο ή και άλλα άοσμα αέρια. Άρα όταν καταναλώνονται λαχανικά, φρούτα και ψωμί δημιουργούνται άοσμα αέρια.
Δύσοσμα αέρια:
Τα δύσοσμα αέρια προέρχονται από τη σήψη των πρωτεϊνών που γίνεται στο έντερο. Όταν τα μικρόβια σήπτουν πρωτεϊνες παράγεται υδρόθειο, αμμωνία, αμίνες, θειόλες, παράγωγα του ινδολίου και σκατολίου και άλλα δύσοσμα αέρια. Όταν τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας δεν χωνεύονται σωστά παράγονται δύσοσμα αέρια.
Αναγνωρίστε ποια είδη τοξινών αποβάλλονται ανάλογα με τα είδη κοπράνων:
Φυσιολογικά κόπρανα:
Είναι κυλινδρικά με ομαλά στρογγυλεμένα άκρα και ο πρωκτός δεν λερώνεται καθόλου ούτε η τουαλέτα. Όταν πέσουν στο νερό βυθίζοντσι και δεν επιπλέουν και το χαρτί της τουαλέτας παραμένει καθαρό στο σκούπισμα. Τα φυσιολογικά κόπρανα περιέχουν νερό 80-90%, νεκρά κύτταρα, μικρόβια, τοξίνες λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές και ελάχιστες ίνες. Τα κόπρανα περιβάλλονται από λίγη βλέννα για να γλιστράνε εύκολα.
Κόπρανα που προέρχονται από σήψη υδατανθράκων και φυτικών ινών:
Τα κόπρανα είναι πολλά, αλλά αφράτα, λερώνουν τον πρωκτό και την τουαλέτα κι έχουν φυσαλίδες αερίων. Λόγω της υπερφόρτωσης με φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και νερό δεν γίνεται πλήρης χώνεψη και αφομοίωση. Τα παθολογικά μικρόβια στο λεπτό και παχύ έντερο τα σήπτουν και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, μονοσθενείς και πολυσθενείς αλκοόλες, οργανικά οξέα και δημιουργείται φούσκωμα στην κοιλιά, αέρια στον πρωκτό και φυσαλίδες μέσα στα κόπρανα. Τα κόπρανα είναι αφράτα, αυξάνουν σε όγκο κι επιπλέουν στο νερό. Οι αλκοόλες και τα οργανικά οξέα δεσμεύουν μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο κ.ά, αλλά και ανιόντα, όπως χλωριούχα, διττανθρακικά, φωσφορικά και πολύ νερό. Έτσι χάνονται άλατα και ιχνοστοιχεία, τα οποία αντλούνται από τα οστά, τα δόντια και από αλλού. Η χρόνια σήψη υδατανθράκων διασπείρει οργανικά οξέα στο σώμα και γίνεται οξέωση του οργανισμού.
Κόπρανα που προέρχονται από σήψη πρωτεϊνών:
Τα παράγωγα της σήψης από τα παθολογικά μικρόβια είναι παράγωγα του ινδολίου και του σκατολίου, υδρόθειο, αμμωνία κ.ά, προκαλείται μείωση της κινητικότητας του εντέρου και δυσκοιλιότητα. Η ποσότητα των κοπράνων είναι μικρή, αλλά η δυσοσμία τους μεγάλη, λόγω της αμμωνίας. Σε χρόνια σήψη πρωτεϊνών οι τοξίνες διασπείρονται και το νευρικό σύστημα δυσλειτουργεί κι επέρχεται άνοια.
Κόπρανα που προέρχονται από σήψη λιπών
Ένα μέρος του υπερβολικού άπεπτου λίπους βγαίνει άπεπτο στα κόπρανα και άλλο μέρος παραλαμβάνεται από τα άπεπτα μικρόβια και σήπτεται. Τα κόπρανα είναι ασχημάτιστα, γυαλίζουν, επιπλέουν στο νερό κι έχουν μυρωδιά ταγγισμένου λαδιού.
Κόπρανα μικτής σήψης υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών:
Τα παθολογικά κόπρανα προέρχονται από μικτή σήψη και μπορεί να είναι αφράτα, να υπάρχουν αέρια, δυσοσμία, να επιπλέουν, να κολλούν στην τουαλέτα ή να επιπλέουν στο νερό.
Κόπρανα κολλώδη:
Κολλούν πολύ πάνω σε όλες τις επιφάνειες και σημαίνει μυκητίαση του εντέρου (Candida Albicans). Όταν τα κόπρανα κολλούν παντού απαιτείται έλεγχος κοπράνων για μυκητίαση και αυτό μπορεί να συμβεί από αντιβιοτικά, κορτιζόνη και σήψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών ή μικτή.
Κόπρανα σκληρά ή κομβολογιοειδή:
Συμβαίνει όταν τα κόπρανα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έντερο κι έτσι αφυδατώνονται και γίνονται σκληρά. Μπορεί να απαιτηθεί υποκλυσμός με χλιαρό λάδι 250 ml σε 38o C ή θειϊκό μαγνήσιο από το στόμα, 1 κουταλάκι γλυκού σε 250 ml ζεστό νερό. Τα κομβολογιοειδή κόπρανα οφείλονται σε σπασμούς του παχέος εντέρου που τεμαχίζουν τα σκληρά κόπρανα και τα κάνουν σαν της κατσίκας και η αποβολή τους είναι δύσκολη και διαρκεί πολύ.
Διάρροια:
Η κινητικότητα του εντέρου είναι αυξημένη και η δίοδος του περιεχομένου μέσα στον εντερικό σωλήνα ταχεία και δεν υπάρχει χρόνος για απομύζηση αλάτων και νερού.
Διάρροια προκαλούν:
-Τα καθαρτικά: Όπως, θειϊκό μαγνήσιο ή θειϊκό νάτριο και τα κόπρανα θα έχουν όψη και οσμή ανάλογα με το είδος της σήψης (υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη, συνδυασμένη).
-Τα μικρόβια: Τα βακτήρια και οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντρίτιδα και με τη διάρροια αποβάλλονται οι τοξίνες και απαιτείται ανάπαυση, ύπνος και ξηρασία. Υγρά απαιτούνται σε απώλεια άνω των 5 κιλών ημερησίως.
-Τροφική δηλητηρίαση: Στις χαλασμένες τροφές αναπτύσσονται μικρόβια που παράγουν τοξίνες που δρουν στον βλεννογόνο και προκαλούνται διάρροιες για να αποβληθούν γρήγορα οι σάπιες τροφές και οι τοξίνες. Απαιτείται πλήρης αποχή από φαγητά και υγρά και η πρόκληση εμετού τις πρώτες ώρες από τη λήψη της χαλασμένης τροφής. Η χρήση καθαρτικών αλάτων επιταχύνει την αποβολή του σηπτικού υλικού. Σε διάρροια διαταράσσεται το αυτόνομο νευρικό σύστημα και υπάρχει αναστάτωση.
–Χρόνιες βαριές κολίτιδες: Η νόσος Chron και η ελκώδης κολίτιδα οφείλονται σε διαταραχές της εντερικής χλωρίδας ή σε ψυχοσωματικά αίτια. Στη νόσο Chron η διάρροια είναι βλεννώδης και στην ελκώδη κολίτιδα αιμορραγική. Πολλές φορές συνυπάρχουν πόνος στην κοιλιά, αρθρίτιδα, πυρετός και η θεραπεία γίνεται, κυρίως, με τη διατροφή. Η ψυχολογική υποστήριξη, επίσης, βοηθά.
Τρόποι αποβολής των τοξινών από το έντερο:
- Η βελτίωση του ύπνου και η μείωση του στρες δυναμώνουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα και αποτοξινώνεται το έντερο.
- Πρέπει να αποφεύγονται τα βραδινά γεύματα και να γίνεται ανάπαυση προ του μεσημεριανού.
- Απαιτείται η μείωση του φαγητού και νερού, να γίνονται ηπιότερα γεύματα, να τηρούνται οι σωστές αποστάσεις γευμάτων και να γίνεται καλύτερη μάσηση
- Χρήση καθαρτικών αλάτων, όπως θειϊκού μαγνησίου MgSO4 ή θειϊκού νατρίου
- Υποκλυσμοί
Καθαρτικά Άλατα
Το θειϊκό μαγνήσιο και το θειϊκό νάτριο κινητοποιούν την έκκριση χολής και την εισροή της στο δωδεκαδάκτυλο. Τα υγρά της χολής με τα χολαγωγά βγαίνουν από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και εισρέουν στο λεπτό έντερο. Τα υγρά της χολής έχουν εντεροκινητή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τις διάρροιες. Έτσι συμβαίνει κάθαρση του εντέρου με κίτρινο ή πράσινο χρώμα λόγω αύξησης της εκκρινόμενης χολής. Αν υπάρχει σάπιο περιεχόμενο οι διάρροιες γίνονται μαύρες.
Υποκλυσμοί
Οι υποκλυσμοί γίνονται με χλιαρό νερό 38-40 o C, 1,5 l για ενήλικες, 500 ml για παιδιά και 250 ml για βρέφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο 250ml χλιαρό για ενήλικες, 100 ml για παιδιά και 50 ml για βρέφη. Για τις υδατοδιαλυτές τοξίνες γίνεται υποκλυσμός με νερό, ενώ για τις λιποδιαλυτές με ελαιόλαδο.
Τα συμπτώματα ύπαρξης τοξινών είναι: πονοκέφαλος, ναυτία, κατάπτωση, πείνα, ρίγη, εξάψεις, κακή διάθεση, πυρετός κ.ά.
Πώς να καθαρίσετε τα έντερά σας και να ξεφορτωθείτε τις τοξικές ουσίες
Το έντερό μας αποτελεί μέρος των οργάνων που καθαρίζει το σώμα. Έχει μια πολύ σημαντική δουλειά, επειδή είναι υπεύθυνο για την αποσύνθεση των τροφίμων που τρώμε, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από αυτά τα τρόφιμα. Επιπλέον, είναι υπεύθυνο για την εξάλειψη των υπερβολικών αποβλήτων από το σώμα μας.
Να πίνετε περισσότερο νερό: Το πόσιμο άφθονο νερό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τις τοξίνες και την περιττωματική ύλη που έχουν συσσωρευτεί στα έντερα σας. Πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι για ακόμα πιο ισχυρό αποτέλεσμα.
Διατροφή: Αποφύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα. Συνιστάται να καταναλώνετε άφθονο ζωμό και σούπες λαχανικών για να αποκαταστήσετε τους φυσικούς ηλεκτρολύτες του σώματός σας.
Βιταμίνες και συμπληρώματα: Ο καθαρισμός των εντέρων μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ζωτικών θρεπτικών ουσιών. Αυξήστε την κατανάλωσή βιταμίνης C, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.
Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά: Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε προβιοτικά τρόφιμα, ενώ καθαρίζετε το έντερο, επειδή αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας την εξάλειψη των καλών βακτηριδίων μαζί με τα κακά. Με την κατανάλωση προβιοτικών, θα είστε σε θέση να αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια και να αναπληρώσετε τα καλά βακτήρια του σώματός σας για την εντερική υγεία.
Αποτοξινωτικό λουτρό: Ένα μπάνιο σε νερό με φαρμακευτικά φυτά, θα βοηθήσει να εξαλείψετε τις τοξίνες μέσω του δέρματός σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βράσετε τα βότανα στο νερό και αργότερα να τυλιχτείτε σε μια πετσέτα, έτσι ώστε ο ατμός να απορροφάται από το δέρμα σας.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο
Διαβάστε, επίσης,
Αδυνατίστε με αποτοξίνωση του εντέρου – Emedi
Οι βασικές αρχές αποτοξίνωσης για να έχετε την υγεία σας – Emedi
Αδυνατίστε με αποτοξίνωση του εντέρου
Να κάνετε αποτοξίνωση 2 φορές το χρόνο για να έχετε την υγεία σας
Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε αποτοξίνωση στο σώμα σας
Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής
Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή
Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο
Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα
Τα καλύτερα μυστικά για υγεία και ευεξία
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα
Tips για αποτοξίνωση εύκολα και απλά
Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης
Για όσους συνηθίζουν να νηστεύουν
Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση