Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για την παραθορμόνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την παραθορμόνη

Η παραθυρεοειδής ορμόνη ή παραθορμόνη

Η παραθυρεοειδής ορμόνη ή παραθορμόνη (PTH) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες και είναι σημαντική στην αναμόρφωση των οστών, που είναι μια συνεχής διαδικασία στην οποία ο οστικός ιστός απορροφάται και ανασυγκροτείται με την πάροδο του χρόνου.

Η ΡΤΗ εκκρίνεται σε απόκριση των επιπέδων χαμηλού ασβεστίου (Ca2+), στον ορό αίματος.

Η PTH διεγείρει έμμεσα τη δράση των οστεοκλαστών εντός του μυελού των οστών, σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης περισσότερου ιοντικού ασβεστίου (Ca2+) στο αίμα για την ανύψωση των επιπέδων ασβεστίου (Ca2+) στον ορό. Τα οστά λειτουργούν ως, αποθήκες ασβεστίου από τις οποίες το σώμα μπορεί να κάνει άντληση όταν απαιτείται για να διατηρηθεί η ποσότητα του ασβεστίου στο αίμα σε κατάλληλα επίπεδα παρά τις συνεχώς υπάρχουσες προκλήσεις του μεταβολισμού, του στρες και των διατροφικών διακυμάνσεων.

Η PTH είναι υπεύθυνη για να αφαιρέσει το ασβέστιο από τα οστά. Συνεπώς, η ΡΤΗ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τα προβλήματα υγείας που αποφέρουν τα πολύ χαμηλά ή υπερβολικά υψηλά επίπεδα PTH (όπως ο υποπαραθυρεοειδισμός, ο υπερπαραθυρεοειδισμός ή τα παρανεοπλαστικά σύνδρομα) μπορούν να προκαλέσουν οστική νόσο, με υπασβεστιαιμία και υπερασβεστιαιμία.

Η ΡΤΗ εκκρίνεται από τα κύρια κύτταρα των παραθυρεοειδών αδένων ως ένα πολυπεπτίδιο που περιέχει 84 αμινοξέα, το οποίο είναι προορμόνη. Η αποτελεσματική αλληλεπίδραση ορμόνης-υποδοχέα απαιτεί μόνο τα 34-Ν-τερματικά αμινοξέα. Η PTH εκκρίνεται εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες από τον εγκέφαλο και τον θύμο.

Ενώ, η ΡΤΗ δρα για να αυξήσει τη συγκέντρωση ιοντικού ασβεστίου (Ca2+)  στο αίμα, η καλσιτονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα παραθυλακικά κύτταρα C του θυρεοειδούς αδένα, δρα για να μειώσει τη συγκέντρωση ιονικού ασβεστίου. Η ΡΤΗ ουσιαστικά δρα για να αυξήσει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα δρώντας επί του υποδοχέα παραθυρεοειδούς ορμόνης 1, ο οποίος είναι παρών σε υψηλά επίπεδα στα οστά και τους νεφρούς και επί του υποδοχέα παραθυρεοειδούς ορμόνης 2 ο οποίος είναι παρόν σε υψηλά επίπεδα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το πάγκρεας, τους όρχεις και τον πλακούντα. Η ημιζωή της PTH είναι περίπου 4 λεπτά. Έχει μοριακή μάζα περίπου 9500 Da.

Ρύθμιση του ασβεστίου ορού από την παραθορμόνη

Η παραθορμόνη ρυθμίζει το ασβέστιο του ορού μέσω των επιδράσεών του στα οστά, τους νεφρούς και το έντερο: 

Στα οστά, η ΡΤΗ ενισχύει την απελευθέρωση ασβεστίου από τις αποθήκες που περιέχονται στα οστά. Η οστική απορρόφηση είναι η φυσιολογική καταστροφή του οστού από τους οστεοκλάστες, οι οποίοι διεγείρονται έμμεσα από την PTH. Η διέγερση είναι έμμεση, καθώς οι οστεοκλάστες δεν έχουν υποδοχέα για την ΡΤΗ. μάλλον, η ΡΤΗ δεσμεύεται με τους οστεοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία οστού. Η δέσμευση διεγείρει τους οστεοβλάστες για να αυξήσει την έκφραση του RANKL και αναστέλλει την έκκριση της Οστεοπροτεγερίνης (OPG). Η ελεύθερη OPG δεσμεύεται ανταγωνιστικά με τον RANKL ως υποδοχέας, εμποδίζοντας την αλληλεπίδραση του RANKL με τον RANK, έναν δέκτη για τον RANKL. Η δέσμευση του RANKL στον RANK (διευκολυνόμενη από τη μειωμένη ποσότητα OPG που είναι διαθέσιμη για τη δέσμευση της περίσσειας RANKL) διεγείρει αυτούς τους προδρόμους οστεοκλαστών να συντηχθούν σχηματίζοντας νέους οστεοκλάστες, πράγμα που τελικά ενισχύει την οστική απορρόφηση. Ένας άλλος μηχανισμός για τη ρύθμιση αυτών των οδών, όπως η PTH, είναι από τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα καταστέλλουν την παραγωγή Τ κυττάρων, ρυθμίζοντας τη διαφοροποίηση και τη δραστηριότητα των Τ κυττάρων στον μυελό των οστών, το θύμο αδένα και τα περιφερειακά λεμφοειδή όργανα. Στο μυελό των οστών, τα οιστρογόνα καθορίζουν προς τα κάτω τον πολλαπλασιασμό των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων μέσω ενός εξαρτώμενου από την IL-7 μηχανισμού.

Στα νεφρά, περίπου 250 mmol ιόντων ασβεστίου διηθούνται στο σπειραματικό διήθημα ανά ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού (245 mmol / d) απορροφάται εκ νέου από το σωληνοειδές υγρό, αφήνοντας περίπου 5 mmol / d να εκκρίνονται στα ούρα. Αυτή η επαναπορρόφηση εμφανίζεται σε ολόκληρα τα σωληνάρια (το 60-70% του, στο εγγύς σωληνάριο), εκτός από το λεπτό τμήμα του βρόχου της Henle. Η κυκλοφορούσα παραθυρεοειδής ορμόνη επηρεάζει μόνο την επαναρρόφηση που εμφανίζεται στους απομακρυσμένους σωληνίσκους και αγωγούς συλλογής των νεφρών. Μια πιο σημαντική επίδραση της ΡΤΗ στα νεφρά είναι, ωστόσο, η αναστολή της επαναπορρόφησης φωσφορικών (ΗΡ042-) από το σωληνοειδές υγρό, με αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης φωσφορικών πλάσματος. Τα ιόντα φωσφορικών αλάτων σχηματίζουν αδιάλυτα στο νερό άλατα με το ασβέστιο. Έτσι, μια μείωση της συγκέντρωσης φωσφορικών στο πλάσμα του αίματος (για μια δεδομένη συνολική συγκέντρωση ασβεστίου) αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου που ιονίζεται. Μια τρίτη σημαντική επίδραση της ΡΤΗ στο νεφρό είναι η διέγερση της μετατροπής της 25-υδροξυ βιταμίνης D σε 1,25-διυδροξυ βιταμίνη D (καλσιτριόλη), η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία. Αυτή η τελευταία μορφή βιταμίνης D είναι η δραστική ορμόνη που διεγείρει την πρόσληψη ασβεστίου από το έντερο.

Στο έντερο, μέσω των νεφρών, η ΡΤΗ ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, αυξάνοντας την παραγωγή ενεργοποιημένης βιταμίνης D. Η ενεργοποίηση της βιταμίνης D συμβαίνει στα νεφρά. Η ΡΤΗ ρυθμίζει την 25-υδροξυβιταμίνη D3 1-άλφα-υδροξυλάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την 1-άλφα υδροξυλίωση της 25-υδροξυ βιταμίνης D, μετατρέποντας τη βιταμίνη D στην ενεργό της μορφή (1,25-διυδροξυ βιταμίνη D). Αυτή η ενεργοποιημένη μορφή βιταμίνης D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου (ως ιόντων (Ca2+) ) από το έντερο μέσω της καλβιντίνης.

Η ΡΤΗ είναι μία από τις πρώτες ορμόνες που αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιούν το σύστημα δευτέρου αγγελιοφόρου G-πρωτεΐνης, την αδενυλυλκυκλάση.

Ρύθμιση φωσφορικών ορού

Η ΡΤΗ μειώνει την επαναπορρόφηση φωσφορικών από το εγγύς σωληνάριο του νεφρού, που σημαίνει ότι περισσότερα φωσφορικά απεκκρίνονται μέσω των ούρων. Ωστόσο, η ΡΤΗ ενισχύει την πρόσληψη φωσφορικών από το έντερο και τα οστά στο αίμα. Στα οστά, λίγο περισσότερο ασβέστιο από τα φωσφορικά απελευθερώνονται από την αποδόμηση των οστών. Στο έντερο, η απορρόφηση τόσο του ασβεστίου όσο και του φωσφορικού άλατος προκαλείται από την αύξηση της ενεργοποιημένης βιταμίνης D. Η απορρόφηση των φωσφορικών δεν εξαρτάται τόσο από τη βιταμίνη D όσο από το ασβέστιο. Το τελικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ΡΤΗ είναι μια μικρή καθαρή πτώση της συγκέντρωσης φωσφορικών στον ορό.

Σύνθεση βιταμίνης D

Η ΡΤΗ αυξάνει τη δραστικότητα του kir ενζύμου, το οποίο μετατρέπει το kos, τη κύρια κυκλοφορούσα μορφή της αδρανούς βιταμίνης D, σε 1,25-διϋδροξυχοληκαλσιφερόλη, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D, στους νεφρούς.

Ρύθμιση της έκκρισης της ΡΤΗ

Η έκκριση της παραθορμόνης καθορίζεται, κυρίως, από τη συγκέντρωση ιονισμένου ασβεστίου στον ορό μέσω αρνητικής ανάδρασης. Τα παραθυρεοειδή κύτταρα εκφράζουν υποδοχείς που ανιχνεύουν το ασβέστιο στην κυτταρική επιφάνεια. Η ΡΤΗ εκκρίνεται όταν μειώνεται το (Ca2+)  (η καλσιτονίνη εκκρίνεται όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό είναι αυξημένα). Οι υποδοχείς ασβεστίου που συζεύγνυνται με την πρωτεΐνη G δεσμεύουν το εξωκυτταρικό ασβέστιο και μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια πολλών κυττάρων που υπάρχουν στον εγκέφαλο, την καρδιά, το δέρμα, το στομάχι, τα κύτταρα C και άλλους ιστούς. Στον παραθυρεοειδή αδένα, οι υψηλές συγκεντρώσεις εξωκυτταρικού ασβεστίου καταλήγουν σε ενεργοποίηση της συζευγμένης αλληλουχίας πρωτεΐνης Gq μέσω της δράσης της φωσφολιπάσης C. Αυτό υδρολύει την 4,5-διφωσφορική φωσφατιδυλινοσιτόλη (PIP2) για να ελευθερώσει τους ενδοκυτταρικούς αγγελιαφόρους IP3 και τη διακυλγλυκερόλη (DAG). Τελικά, αυτοί οι δύο αγγελιοφόροι έχουν σαν αποτέλεσμα απελευθέρωση ασβεστίου από τις ενδοκυτταρικές αποθήκες στον κυτταροπλασματικό χώρο. Ως εκ τούτου, μια υψηλή συγκέντρωση εξωκυτταρικού ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης του κυτταροπλασματικού ασβεστίου. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εκκριτικά κύτταρα, αυτή η υψηλή συγκέντρωση κυτταροπλασματικού ασβεστίου αναστέλλει τη σύντηξη σχηματισμών που περιέχουν κόκκους προσχηματισμένης ΡΤΗ από τη μεμβράνη του παραθυρεοειδούς κυττάρου και επομένως αναστέλλει την απελευθέρωση ΡΤΗ.

Στους παραθυρεοειδείς αδένες, το μαγνήσιο εξυπηρετεί αυτό το ρόλο στη σύζευξη έκκρισης ερεθισμάτων.

Μία ήπια μείωση των επιπέδων μαγνησίου ορού διεγείρει την απορροφητική δράση της ΡΤΗ στους νεφρούς.

Η σοβαρή υπομαγνησιαιμία αναστέλλει την έκκριση της ΡΤΗ και προκαλεί, επίσης, αντίσταση στην ΡΤΗ.

Διεγέρτες της έκκρισης παραθορμόνης
Μειωμένο [Ca2 +] ορού.
Ήπια μείωση του [Mg2 +] ορού.
Η αύξηση των φωσφορικών αλάτων στον ορό (αυξημένο φωσφορικό άλας προκαλεί τη σύζευξή του του με το ασβέστιο του ορού, σχηματίζοντας φωσφορικό ασβέστιο, γεγονός που μειώνει τη διέγερση των υποδοχέων που είναι ευαίσθητοι στο Ca (CaSr) που δεν ανιχνεύουν φωσφορικό ασβέστιο.
Αδρεναλίνη
Ισταμίνη
Αναστολείς της έκκρισης παραθορμόνης
Αυξημένο [Ca2 +] ορού.
Οι σοβαρές μειώσεις στον ορό [Mg2 +], οι οποίες επίσης προκαλούν συμπτώματα υποπαραθυρεοειδισμού (όπως υπασβεστιαιμία).
Η Calcitriol

Κλινική σημασία της παραθορμόνης

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός, δηλαδή, η παρουσία υπερβολικών ποσοτήτων παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα, συμβαίνει στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, που οφείλεται σε αυτόνομη, μη φυσιολογική υπερέκκριση της ΡΤΗ από τον παραθυρεοειδή αδένα, ενώ στο δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό τα υψηλά επίπεδα ΡΤΗ είναι φυσιολογική απόκριση στην υπασβεστιαιμία.

Τα χαμηλά επίπεδα PTH στο αίμα οδηγούν σε υποπαραθυρεοειδισμό και συνήθως, οφείλεται σε βλάβη ή απομάκρυνση των παραθυρεοειδών αδένων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς. Η έλλειψή της προκαλεί ελάττωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα με αποτέλεσμα τετανία.

Υπάρχουν ορισμένες σπάνιες, αλλά καλά περιγραφόμενες γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν το μεταβολισμό των παραθυρεοειδών ορμονών: Ψευδοϋποπαραθυρεοειδισμός, οικογενής υπασβεστιαιμική υπερασβεσταιμία και η αυτοσωματική επικρατούσα υπερασβεστιωματική υπασβεστιαιμία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΡΤΗ παραμένει αμετάβλητη στον ψευδοψευδοϋποπαραθυρεοειδισμό. Στις γυναίκες με οστεοπόρωση, η χορήγηση ενός εξωγενούς αναλόγου παραθυρεοειδούς ορμόνης (teriparatide, με ημερήσια ένεση) θεωρείται καλύτερη θεραπεία από τα οιστρογόνα και αυξάνει την οστική μάζα και μειώνει τον κίνδυνο για σπονδυλικά και μη σπονδυλικά κατάγματα κατά 45 έως 65%. 

Μέτρηση της παραθορμόνης

Η ΡΤΗ μπορεί να μετρηθεί στο αίμα με διάφορες μορφές: ΡΤΗ, Ν-τελική ΡΤΗ. μέση μοριακή ΡΤΗ και C-τερματική ΡΤΗ και χρησιμοποιούνται διαφορετικές εξετάσεις σε διαφορετικές κλινικές καταστάσεις.

Τα φυσιολογικά επίπεδα της ΡΤΗ είναι 8-51 pg / mL.

Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο πλάσμα κυμαίνονται από 8,5 έως 10,2 mg / dL (2,12 mmol / L έως 2,55 mmol / L). 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους παραθυρεοειδείς αδένες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους παραθυρεοειδείς αδένες

 

Διαβάστε, επίσης,

Οστεομαλακία

Το ασβέστιο από μόνο του δεν μπορεί να διατηρήσει την υγεία των οστών

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Πλήρες check up για οστεοπόρωση

Καλσιτονίνη

Οστεοπόρωση

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Αδένωμα της υπόφυσης

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Τεστ για να ελέγξετε το θυρεοειδή σας στο σπίτι

Πώς το χρόνιο στρες σας εμποδίζει να αδυνατίσετε

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Οι γυναικείες ορμόνες

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Μελατονίνη

Προσέξτε πως λαμβάνετε τα συμπληρώματα ασβεστίου – Emedi

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα

Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ

Αδυνατίστε με ασβέστιο

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον δολομίτη

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Ασβέστιο

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Αδυνατίστε με ασβέστιο

Όλες οι βιοχημικές εξετάσεις ούρων

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

Η διατροφική αξία του τυριού

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Γραβιέρα Κρήτης

Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Το φθόριο

Σύνδρομο λύσης του όγκου

Οστεοπόρωση

Yπασβεστιαιμία

www.emedi.gr

 

 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ