Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΚαρκίνος παγκρέατος και κάνναβη

Καρκίνος παγκρέατος και κάνναβη

Η ιατρική κάνναβη στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου, εξακολουθεί να προκαλεί πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Αλλά με καλή θεραπεία και φροντίδα η ασθένεια και τα συμπτώματα της νόσου μπορεί ν’ αντιμετωπισθούν.

Οι περισσότεροι ασθενείς πια χρησιμοποιούν την ιατρική μαριχουάνα ως ολιστική θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο ένατος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Το 3% των ασθενών με καρκίνο έχουν καρκίνο του παγκρέατος.

Το 29% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος που δεν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επιβιώνουν  μετά από ένα χρόνο. 7 τοις εκατό ζουν μετά από πέντε χρόνια.

Αν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς και ο όγκος απομακρυνθεί με επιτυχία, η πιθανότητα επιβίωσης των πέντε ετών ανέρχεται στο 27%.

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν τον καρκίνο του παγκρέατος, από ότι οι μη καπνιστές.

Η επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος είναι πολύ υψηλή όταν η νόσος αντιμετωπίζεται με φυσικές θεραπείες.

Το πάγκρεας

Το πάγκρεας χρησιμοποιεί δύο τύπους κυττάρων για να ρυθμίσει τις ορμόνες και τα ένζυμα στο σώμα.

Τα εξωκρινή κύτταρα του παγκρέατος, όπως οι αδένες και οι αγωγοί, απελευθερώνουν ένζυμα που βοηθούν να αφομοιωθούν τα τρόφιμα.

Τα ενδοκρινικά κύτταρα είναι λιγότερα και δημιουργούν σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και το γλυκαγόνη.

Τα δύο είδη καρκίνου του παγκρέατος είναι:

-Καρκίνος της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος: Οι περισσότεροι καρκίνοι του παγκρέατος εμφανίζονται στα εξωκρινή κύτταρα. Περίπου το 95% των εξωκρινών παγκρεατικών καρκίνων είναι παγκρεατικά αδενοκαρκινώματα. Τα παγκρεατικά αδενοκαρκινώματα  ξεκινούν από τους αγωγούς του παγκρέατος.

-Καρκίνος της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος: Είναι σπανιότερος από τον καρκίνο του παγκρέατος εξωκρινούς μοίρας, αλλά οι παγκρεατικοί ενδοκρινικοί όγκοι (NETs) δημιουργούν ορμόνες που ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν συμπτώματα. Οι μη λειτουργικοί παγκρεατικοί όγκοι ενδοκρινούς μοίρας παγκρέατος NETs δεν παράγουν ορμόνες και μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλοι πριν διαγνωσθούν.

Εκτός από κακοήθεις όγκους, στο πάγκρεας μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις όγκοι και προκαρκινικά κύτταρα. Μερικοί δεν προκαλούν καμιά βλάβη (καλοήθεις αναπτύξεις), ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία (προκαρκινικά κύτταρα).

Συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Δεδομένου ότι το πάγκρεας διέπει πολλές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος συχνά εμφανίζονται σε όργανα που σχετίζονται με την επεξεργασία τροφίμων.

kannavis pagkreas 3

Συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος

Ίκτερος: Όταν η χολερυθρίνη, μια από τις ουσίες στη χολή, συσσωρεύεται στο συκώτι, προκαλεί κιτρίνισμα στα μάτια και το δέρμα. Ο ίκτερος μπορεί να προκαλέσει σκοτεινόχρωμα ούρα, λιπαρά κόπρανα και φαγούρα.

-Διαβήτης: Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος αλλάζει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

-Αιμοπετάλια: Ο καρκίνος προκαλεί θρόμβωση. Συχνά, δημιουργεί θρόμβους σε μεγάλες φλέβες, όπως στα πόδια.

-Κοιλιακός πόνος: Εάν ο όγκος μεγαλώσει αρκετά και πιέζει άλλα όργανα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και την πλάτη.

-Κακή όρεξη και απώλεια βάρους: Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να μειώσει την όρεξη του ασθενούς, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Ναυτία και έμετος: Όταν ο καρκίνος πιέζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του στομάχου, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και έμετο.

Διεύρυνση του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης: Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος εμποδίζει τους αγωγούς που συνδέονται με το πάγκρεας, μπορεί να δημιουργήσει στάση της χολής στο ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη, και διεύρυνση.

Ανομοιόμορφη υφή στο λιπώδη ιστό: Υπάρχει ανομοιόμορφη υφή στον λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα, σε καρκίνο του παγκρέατος, γιατί τα παγκρεατικά ένζυμα που διασπούν το λίπος επηρεάζονται από τον καρκίνο.

kannavis pagkreas 4

Θεραπείες για τον καρκίνο παγκρέατος

Ο τύπος θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να καταστήσουν τη χειρουργική επέμβαση ανέφικτη.

Χειρουργική επέμβαση

Ανάλογα με το βαθμό που ο καρκίνος έχει προχωρήσει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί είτε να θεραπεύσει πλήρως τον καρκίνο του παγκρέατος είτε απλά να διευκολύνει την αντιμετώπιση του.

Στα πρώτα στάδια, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν χειρουργικά ολόκληρο τον καρκίνο και να τον θεραπεύσουν, αν είναι καλοί χειρουργοί.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα, ορισμένοι ασθενείς υποβάλλονται  σε χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Κατάλυση και εμβολισμός

Αντί για τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου,  η κατάλυση και ο εμβολισμός καταστρέφουν τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η κατάλυση χρησιμοποιεί ακραίες θερμοκρασίες για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και δεν χρειάζεται διαμονή στο νοσοκομείο μετά.

Ο εμβολισμός περιλαμβάνει την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος, γίνεται ακτινοθεραπεία. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία συμπληρωματικά στη χειρουργική επέμβαση ή ως μόνη θεραπεία, για πρόληψη της τοπικής υποτροπής ή για συρρίκνωση των καρκινικών κυττάρων.

Χημειοθεραπεία

Οι γιατροί χρησιμοποιούν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τη θεραπεία των περισσοτέρων περιπτώσεων εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος και μερικών περιπτώσεων παγκρεατικών ενδοκρινικών όγκων, σε κύκλους για να επιτρέψουν στο σώμα του ασθενή να ανακάμψει μεταξύ των θεραπειών. Η χημειοθεραπεία επηρεάζει και τα υγιή κύτταρα και δεν έχει όφελος στην επιβίωση, έχει πολλές παρενέργειες κι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Κανένας ασθενής δεν μπορεί να αντέξει τις παρενέργειες που σχετίζονται με τις χημειοθεραπείες. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν ούτε σε χειρουργική επέμβαση. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν πολλές παρενέργειες, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο.

kannavis pagkreas 1

Η ιατρική κάνναβη στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος.

Τα οφέλη της ιατρικής μαριχουάνας στον καρκίνο του παγκρέατος:

Ανακούφιση του πόνου: Η πίεση που ασκείται από έναν όγκο μπορεί να βλάψει σοβαρά. Η μαριχουάνα ανακουφίζει τον πόνο σε πολλούς ασθενείς και ο πόνος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι ασθενείς χρησιμοποιούν την ιατρική κάνναβη. Λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στα ναρκωτικά παυσίπονα εξαιτίας του ότι δεν προκαλεί ηπατική βλάβη και εθισμό.

Έχει αντιεμετικές ιδιότητες: Ο καρκίνος του παγκρέατος προκαλεί ναυτία και έμετο, λόγω πίεσης.

-Αυξάνει την όρεξη: Η μαριχουάνα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν ελαττωμένη όρεξη λόγω του καρκίνου του παγκρέατος. Η αύξηση της όρεξης τους βοηθά να διατηρήσουν το βάρος τους.

-Καταπολεμάει την κόπωση: Ορισμένα στελέχη της μαριχουάνας δίνουν ενέργεια στους κουρασμένους ασθενείς.

-Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Η μαριχουάνα καταπολεμάει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Τα κύτταρα όγκων του παγκρέατος έχουν περισσότερους υποδοχείς κανναβινοειδών από τον φυσιολογικό παγκρεατικό ιστό και αντιδρούν περισσότερο στα κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών παγκρεατικών κυττάρων  χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Τα κανναβινοειδή μπορούν να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος. Οι υποδοχείς CB2 προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων που επάγονται από την THC. Τα κεραμίδια βοηθούν την THC να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Τα κεραμίδια είναι μια λιπαρή ουσία που βοηθάει τα κανναβινοειδή να λειτουργούν σωστά. Οι υποδοχείς CB1 διαδραματίζουν, επίσης, ρόλο στη θανάτωση των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων. Ο συνδυασμός κανναβινοειδών μπορεί να καταστρέψει αποτελεσματικά τον καρκίνο του παγκρέατος. Τα κανναβινοειδή προκαλούν απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, μέσω γονιδίων συνδεόμενων με το ενδοπλασματικό στρες. Τα κανναβινοειδή προκαλούν απόπτωση στα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, αυξάνοντας την κεραμίδη και την πρωτεϊνη stress P8. Μειώνουν την ανάπτυξη του παγκρεατικού καρκίνου και την εξάπλωσή του, χωρίς επίδραση στα υγιή κύτταρα.

kannavis pagkreas 2

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης ιατρικής μαριχουάνας για τον καρκίνο του παγκρέατος

Κάπνισμα: Το κάπνισμα παρέχει έναν από τους πιο άμεσα αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάνναβη. Ωστόσο, το κάπνισμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας. Για βέλτιστα οφέλη για την υγεία, μπορεί να χρησιμοποιήσετε το άτμισμα ή Vaping: Το Vaping έχει παρόμοια αποτελέσματα με το κάπνισμα χωρίς να λαμβάνετε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγονται κατά το κάπνισμα. Να χρησιμοποιείτε ατμιστή υψηλής ποιότητας.

Βρώσιμη κάνναβη: Προσπαθήστε να καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα με κάνναβη.

Κρέμες κάνναβης: Οι τοπικές θεραπείες, όπως οι  λοσιόν και οι κρέμες είναι πολύ αποτελεσματικές για τον εντοπισμένο πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

Επιθέματα κάνναβης: Μπορείτε, επίσης, να βρείτε patches κάνναβης που επιτρέπουν στο φάρμακο να εισέλθει απευθείας στο αίμα.

Βάμματα, χάπια και υπόθετα κάνναβη:. Εσείς και ο γιατρός σας θα εργαστείτε από κοινού για να αποφασίσετε ποια μέθοδος θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει πείνα, κόκκινα μάτια, νωθρότητα και υπνηλία (στελέχη Indica), ξηροστομία, δίψα και ζάλη. Όλα είναι αντιμετωπίσιμα.

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, πατώντας εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος εγκεφάλου και κάνναβη

Η κάνναβη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Για όσους έχουν παθήσεις παγκρέατος

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Κυστική ίνωση

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Παγκρεατικοί ενδοκρινικοί όγκοι και καρκινοειδείς παγκρεατικοί όγκοι

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Ψευδοκύστη του παγκρέατος

Αμυλάση

Το Φαρμακείο του Θεού

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Καρκίνος παγκρέατος

Ο καρκινικός δείκτης CA 19-9

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

Λεμφαγγειολειομυομάτωση

Μήπως έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας;

Συνταγές για τους χολόλιθους

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Παθήσεις στοματικής κοιλότητας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

Χολερυθρίνη αίματος

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Καρκίνος παγκρέατος

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Καρκίνος ήπατος

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ