Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Απαλλαγείτε από τις σφήκες

Print Friendly, PDF & Email

Απαλλαγείτε από τις σφήκες και  κρατήστε τις μακριά με φυσικούς τρόπoυς

Τα έντομα είναι ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματός μας, αλλά, οι σφήκες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν ενοχλητικές.

Τα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματός μας και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον έλεγχο παρασίτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα φυτά και τις καλλιέργειες.

Οι σφήκες μπορούν να επικονιάσουν τα λουλούδια και να προσφέρουν μια σειρά από άλλα οφέλη για το περιβάλλον.

Οι σφήκες είναι εξαιρετικά σημαντικά έντομα για την υγεία του οικοσυστήματος. Χωρίς αυτές θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερα φυτοφάρμακα για να καταπολεμήσουμε τα σμήνη των παρασίτων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. 

Όμως, το τσίμπημα της σφήκας μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Επιπρόσθετα μπορεί να χτίσει μια φωλιά στο σπίτι σας,.. και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις σφήκες:

-Πρόληψη: 

Είναι ευκολότερο να αποφευχθεί μια εισβολή από σφήκες από ότι είναι να τις ξεφορτωθείτε όταν έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Αδειάστε και πλένετε τους κάδους σας τακτικά και κρατήστε τους μακριά από τα παράθυρα και τις πόρτες, ώστε οι σφήκες να μην προσελκύονται από το περιεχόμενό τους.

Ελέγξτε το σπίτι σας για τυχόν κενά ή τρύπες στην οροφή, καθώς αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μπουν στο σπίτι σας για να χτίσουν μια φωλιά. Σφραγίστε τυχόν κενά και τοποθετήστε πλέγμα εντόμων πάνω σε αεραγωγούς.

Επιθεωρήστε το σπίτι σας, ειδικά το πατάρι, το υπόστεγο, το γκαράζ ή κάτω από τις μαρκίζες  και τον κήπο για να δείτε αν υπάρχουν μικρές φωλιές. 

Κρατήστε τα γλυκά μυρωδικά φυτά, τα οποία μπορεί να προσελκύσουν τις σφήκες, μακριά από τις πόρτες και τα παράθυρά σας. Τα λουλούδια, τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν όλα να προσελκύσουν τις σφήκες. Αποφύγετε τη χρήση γλυκών ή φυτικών αρωμάτων, σαμπουάν, λοσιόν ή σαπουνιών. Κρύψτε τις ζωοτροφές, τα τρόφιμα, τη σόδα και το αλκοόλ. Μην τα αφήνετε να παραμένουν έξω, ειδικά στη ζέστη. Οι πρωτεΐνες και η ζάχαρη μπορούν να προσελκύσουν τις σφήκες, επίσης.

-Εξόντωση σφηκών:

Αν έχετε σφήκες στον κήπο σας ή στο σπίτι σας, μπορείτε να φτιάξετε παγίδες  για να τις προσελκύσετε και να τις θανατώσετε. Γεμίζετε το δοχείο με γλυκό χυμό ή μπύρα και όταν οι σφήκες εισέλθουν στην παγίδα δεν μπορούν να ξεφύγουν. Οι περισσότερες παγίδες είναι επαναχρησιμοποιήσιμες.

Σκοτώστε, τις με μυγοσκοτώστρα.

Οι σφήκες απωθούνται με τη μέντα. Προσπαθήστε να διαλύσετε λίγο αιθέριο έλαιο μέντας στο νερό και ψεκάστε όπου υπάρχουν σφήκες. Αναμίξτε 2 φλιτζάνια (500 ml) νερού με 30 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε μπουκάλι ψεκασμού. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) σαμπουάν ή σαπούνι μέσα στη φιάλη ψεκασμού. Το σαπούνι θα εξασφαλίσει ότι η μέντα θα κολλήσει. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε μέντα στον κήπο σας. Ψεκάστε  σε σφήκες και φωλιές.

wasps 4

Μια άλλη επιλογή είναι να αναμίξετε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι με ένα φλιτζάνι νερό και να το τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αυτό είναι μια αποτελεσματική λύση για τις αδέσποτες σφήκες. Αναμείξτε ίση ποσότητα νερού και ξιδιού στο ειδικό δοχείο. Μόλις βραδιάσει και οι μέλισσες σταματήσουν να πετούν, ψεκάστε τη φωλιά και τα σημεία που επισκέπτονται περισσότερο, θάμνους, φυτά ή λουλούδια που έχετε τριγύρω, με το σπρέι ξιδιού και νερού. Φροντίστε να έχετε καλύψει τα σημεία του κορμιού σας με στρώσεις ρούχων, όπως μακρυμάνικη μπλούζα, μακρύ παντελόνι και φουλάρι στο λαιμό για να προστατευτείτε από κάποιο πιθανό τσίμπημα στο πρόσωπο ή στο σώμα σας. Το επόμενο πρωί θα δείτε μεγάλη διαφορά, ενώ αν δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς, επαναλάβετε για απόλυτη επιτυχία την ίδια διαδικασία μια φορά ακόμη και το επόμενο βράδυ.

Κόψτε ένα λεμονάκι στη μέση και στο κάθε μισό κομμάτι, καρφώστε 10 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα φαγητού/γλυκού). Έτσι θα Διώξετε τις Σφήκες και τις Μέλισσες Οι σφηκομέλισσες, που δεν αντέχουν αυτή τη μυρωδιά, θα εξαφανιστούν.

Σκοτώστε τις σφήκες με σαπουνόνερο. Ένας συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού μπορεί να σκοτώσει ακαριαία τις σφήκες όταν ψεκάζονται απευθείας. Προσθέστε 2 έως 4 κουταλιές της σούπας (30 έως 60 ml) σαπούνι υγρών πιάτων σε 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό σε μια φιάλη ψεκασμού. Ψεκάστε απευθείας στις σφήκες και στις αναπτυσσόμενες φωλιές. Εάν χρησιμοποιήσετε έναν ψεκαστήρα με άκρο σωλήνα, μπορείτε να επιτεθείτε στη φωλιά πιο άμεσα και πιο εύκολα. Το σαπούνι προσκολλάται στις σφήκες και τις αφυδατώνει.

Ψεκάστε με αντισκωριακό WD-40 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικιακό εντομοκτόνο. Η μυρωδιά είναι αρκετά ισχυρή για να πνίξει τις σφήκες. Ψεκάστε μια γενναιόδωρη ποσότητα WD-40 σε οποιεσδήποτε περιοχές έχετε δει σφήκες. 

wasps 1

Κάντε τη δική σας παγίδα νερού. Μια παγίδα νερού μπορεί να γίνει στο σπίτι με έναν κάδο ή ένα πλαστικό μπουκάλι 2 λίτρων. Συμπληρώστε το δοχείο με νερό και θα προσελκύσει τις σφήκες. Κόψτε τον λαιμό από ένα πλαστικό μπουκάλι 2 λίτρων. Με το καπάκι στρέψτε το λαιμό ανάποδα και αφήστε το να ακουμπίσει μέσα στο κάτω μέρος της φιάλης. Ασφαλίστε με ισχυρή ταινία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό ζάχαρης, σόδα ή κομμάτια κρέατος και άλλες πρωτεϊνες. Βάλτε ένα στρώμα λαδιού μαγειρέματος γύρω από τις άκρες της παγίδας έτσι ώστε να γίνει πολύ ολισθηρό για τις σφήκες να σταθούν. Κρεμάστε την παγίδα χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από χοντρό σχοινί. Πριν αδειάσετε την παγίδα, παγώστε την ή ρίξτε βραστό νερό μέσα σε αυτήν για να σκοτώσετε τυχόν ζωντανές σφήκες.

Βάλτε παγίδες κόλλας. Οι παγίδες κόλλας είναι ελάχιστα αποτελεσματικές στις σφήκες, καθώς χρησιμοποιούνται γενικά ενάντια στα παράσιτα χωρίς φτερά, αλλά εάν υπάρχει μια περιοχή στο σπίτι ή το γκαράζ σας που έχει πολλές σφήκες, μπορείτε να τοποθετήσετε μία από αυτές τις παγίδες εκεί. Τοποθετήστε τις παγίδες κόλλας κοντά στις φωλιές των σκουπιδιών και κοντά στις εισόδους σε φωλιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της φωλιάς, καθώς ο πληθυσμός των σφηκών είναι μικρότερος σε αυτό το σημείο και ελέγχεται πιο εύκολα.

Κάνετε ένα δόλωμα με νερό. Δημιουργήστε ένα σταθμό τοποθετώντας μια κατσαρόλα σε ένα δίσκο και γεμίστε τη με νερό. Τοποθετήστε τη σε μια ηλιόλουστη θέση και οι σφήκες θα μάθουν να πίνουν από εκεί. Αγοράστε μια σκόνη εντομοκτόνου που περιέχει ένα πυρεθροειδές, όπως η περμεθρίνη (ένα φυσικό προϊόν που εξάγεται από τα χρυσάνθεμα). Ανακατέψτε τη σκόνη σε μια πάστα και ανακατέψτε το νερό. Γεμίστε το δοχείο νερού και κρατήστε το συμπληρωμένο. Το εντομοκτόνο θα κατακαθίσει μετά από μια μέρα ή δύο, οπότε συνεχίστε να προσθέτετε φρέσκο ​​νερό για να προσελκύσετε περισσότερες σφήκες και επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία κάθε τρεις έως πέντε ημέρες.

wasps 3

-Εξόντωση φωλιών σφηκών

Πρέπει να έχετα εξειδικευμένα εργαλεία, καθώς και να φοράτε προστατευτικά ρούχα για την ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από ένα σμήνος θυμωμένων σφηκών.

Αν μια φωλιά είναι αρκετά μικρή, είναι πιθανό να μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία, αλλά αν είναι μεγάλη η φωλιά τότε περιέχει χιλιάδες σφήκες και πρέπει να καταστραφεί. Το χτύπημα μιας φωλιάς με ένα ραβδί για να απομακρυνθεί ή να καταστραφεί, θυμώνει τις σφήκες, και το σμήνος θα σας επιτεθεί για να υπερασπιστεί το σπίτι του.

Βάλτε μια φωτιά κάτω από αυτήν αλλά μην χάσετε τον έλεγχο των φλογών. 

Αν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα με σφήκες, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από τις φωλιές. Εάν οι σφήκες επιτεθούν, θα σας τσιμπήσουν πολλές φορές και θα θέσουν τη ζωή σας σε κίνδυνο.

Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να αναρροφήσετε τις σφήκες από τη φωλιά.

Κρεμάστε μια ψεύτικη φωλιά από χαρτί φανάρι ή καφέ χαρτοσακούλα. Κτυπήστε τη φωλιά από κάτω. Εάν η εποχή είναι νωρίς και η φωλιά είναι ακόμα μικρή, χτυπώντας τη φωλιά κάτω μετά από καιρό θα αποθαρρύνει τις σφήκες, οι οποίες τελικά θα κοιτάξουν αλλού για να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρησιμοποιήστε μια σκούπα, ραβδί ή παρόμοιο εργαλείο. Οι σφήκες μπορεί να είναι επίμονες, επομένως μπορεί να χρειαστεί επιμονή από μέρους σας, μέχρι να  τοπετύχετε. Πρέπει να χτυπήσετε τη φωλιά αρκετές φορές πριν οι σφήκες την  εγκαταλείψουν.

Σφραγίστε τη φωλιά μέσα σε μια πλαστική σακούλα, οπότε, οι σφήκες ασφυκτιούν και λιμοκτονούν. Αφήστε την πλαστική σακούλα έξω από τον ήλιο για αρκετές ημέρες για να εξασφαλίσετε ότι οι σφήκες θα πεθάνουν ή παγώστε την τσάντα για λίγες μέρες σε καταψύκτη. Πετάξτε τη φωλιά. Για ταχύτερη δολοφονία, μπορείτε να συλλάβετε τη φωλιά σε μια σακούλα πανί και να τη βάλετε σε μια μεγάλη μπανιέρα με νερό, πνιγώντας αμέσως τις σφήκες.

wasps 5

Παρακολουθήσετε πως να φτιάξετε παγίδες για τις σφήκες

Αυτοσχέδια παγίδα για σφήκες

Παγίδα με κόλλα για τις σφήκες

Τα καλύτερα για τα τσιμπήματα από τις σφήκες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα για τα τσιμπήματα από τις σφήκες

wasps 7

Διαβάστε, επίσης,

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Παράξενα συστατικά θεραπεύουν αρρώστιες των ανθρώπων

Προστατευτείτε από τα κουνούπια

Λάδι για τα κουνούπια για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες

Λάδι για τα κουνούπια για ξηρές επιδερμίδες

Λεμονόχορτο

Οικολογικά εντομοκτόνα

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Ιός του δυτικού Νείλου

Όταν ταξιδεύετε σε προορισμούς υψηλού κινδύνου

Ένα σπρέι για όλα τα τσιμπήματα

Ελονοσία

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

www.emedi.gr

 

 

https://youtu.be/lpAMA8WSL1w
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ