Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαρκίνος ήπατος και κάνναβη
Array

Καρκίνος ήπατος και κάνναβη

Ιατρική μαριχουάνα και καρκίνος του ήπατος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τα θεραπευτικά οφέλη της ιατρικής μαριχουάνας για τον καρκίνο του ήπατος.

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο στο εσωτερικό του σώματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις πλευρές στο δεξιό μέρος του σώματος.

Το ήπαρ έχει πολλές λειτουργίες:

Φιλτράρει απόβλητα και άλλα επιβλαβή υλικά από το αίμα.

Παράγει ένζυμα και χολή που βοηθούν στην πέψη.

Παράγει ουσίες και ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του σώματος.

Τα ηπατικά κύτταρα ονομάζονται ηπατοκύτταρα.

Ο καρκίνος του ήπατος ταξινομείται ως πρωτοπαθής όταν ξεκινάεις από το ήπαρ ή δευτεροπαθής, όταν εξαπλώνεται στο ήπαρ από καρκίνο σε άλλο μέρος του σώματος.

Ο καρκίνος του συκωτιού ή ήπατος είναι, συνήθως, μεταστατικός από άλλα όργανα, αλλά υπάρχει και καρκίνος που δημιουργείται αρχικά στο ήπαρ ή πρωτοπαθής.

Σε όλο τον αφρικανικό μαύρο πληθυσμό νοτίως της Σαχάρας και στην Άπω Ανατολή, ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι συχνός. 

Το χολαγγειοκυτταρικό καρκίνωμα και το ηπατοκυτταρικό έχουν το μέγιστο επιπολασμό και σχετίζονται με την εμφάνιση πρωτοπαθούς καρκίνου του εντέρου.

Ο δευτεροπαθής καρκίνος ήπατος είναι ισοδύναμος με την εμφάνιση πρωτοπαθούς καρκίνου. Ο πρωτοπαθής καρκίνος του παχέος εντέρου με μεταστάσεις στο ήπαρ είναι συχνός.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου, του μαστού και του παγκρέατος είναι, επίσης, συχνοί και οδηγούν σε μεταστάσεις στο ήπαρ.

Υπάρχουν 2 μορφές πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος:

Ο ηπατοκυτταρικός από τα ηπατικά κύτταρα και ο καρκίνος από τα τοιχώματα των αγγείων που φέρουν τη χολή ή χολαγγειοκαρκίνωμα.

Τα κανναβινοειδή, σαν κλειδιά, ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές CB1, CB2 που φτιάχνει ο οργανισμός για αυτοπροστασία και δρουν ιαματικά και στους 2 τύπους καρκίνου.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Αναπτύσσεται στα κύτταρα του ήπατος και προκαλεί βλάβες σε άλλα υγιή ηπατικά κύτταρα. Η συνεχής ανάπτυξη καρκινικών ηπατοκυττάρων μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό κακοήθων ή καρκινικών όγκων. Στα πρώτα στάδια του, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί πολλά συμπτώματα και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Καθώς, ο καρκίνος μεγαλώνει, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, απώλεια βάρους, ναυτία, έμετος, κόπωση και ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών. Οι χρόνιες λοιμώξεις του ήπατος, όπως η ιογενής ηπατίτιδα Β και C και η κίρρωση του ήπατος αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για την ανάπτυξη της νόσου. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές θεραπείας διαθέσιμες ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Η χειρουργική επέμβαση ή η μεταμόσχευση ήπατος είναι επιλογές μόνο εάν ο όγκος είναι μικρός και εντοπίζεται στο ήπαρ. 

Τι είναι ο καρκίνος του ήπατος;

Όταν έχετε κύτταρα στο σώμα σας που αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, έτσι ξεκινάει ο καρκίνος. Σχεδόν κάθε κύτταρο σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματός σας μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο, και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο μόνος καρκίνος που αρχίζει στο συκώτι. 

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό σας όργανο. Βρίσκεται κάτω από το δεξιό σας πνεύμονα, κάτω από τις δεξιές πλευρές. Είναι χωρισμένο σε λοβούς.

Δε μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς αυτό το ουσιαστικό όργανο που εξυπηρετεί μερικές σημαντικές λειτουργίες, όπως:

Διασπά και αποθηκεύει διάφορα θρεπτικά συστατικά που το έντερο απορροφά. Το ήπαρ είναι απαραίτητο για να μεταβολίσει ή να αλλάξει ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να επισκευάσει και να χτίσει τους ιστούς του σώματος πριν να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια.

Διοχετεύει τη χολή στο έντερο για να βοηθήσει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των λιπών.

Παράγει την πλειοψηφία των παραγόντων πήξης που επιβραδύνουν την αιμορραγία όταν κάποιος τραυματιστεί ή κοπεί.

Διασπά τα τοξικά απόβλητα, το οινόπνευμα και τα φάρμακα στο αίμα πριν μεταφερθούν από το σώμα σας μέσα από τα κόπρανα και τα ούρα.

Τα ηπατοκύτταρα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ήπατος. Άλλοι τύποι κυττάρων συνθέτουν το συκώτι, επίσης, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τους χολικούς αγωγούς, τους μικρούς σωλήνες στο συκώτι και τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα χοληφόρα εκτείνονται από το ήπαρ και μεταφέρουν τη χολή στη χοληδόχο κύστη ή στο έντερο.

Αυτοί οι διάφοροι τύποι κυττάρων στο ήπαρ μπορεί να σχηματίσουν καλοήθεις ή μη καρκινικούς και κακοήθεις ή καρκινικούς όγκους.

Οι όγκοι έχουν την ίδια αιτία, θεραπεία και πρόγνωση.

Τύποι καρκίνου του ήπατος

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC-Hepatocellular carcinoma) ή ηπατώμα, αντιπροσωπεύει τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του ήπατος σε ενήλικες. Ξεκινάει από τα ηπατοκύτταρα. Άλλοι λιγότερο συχνοί καρκίνοι του ήπατος είναι το ηπατοβλάστωμα και το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα.

Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC)

Υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα ανάπτυξης στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα:

Ένας όγκος που μεγαλώνει και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του ήπατος αργότερα στην ασθένεια.

Μικρότερα οζίδια καρκίνου στο ήπαρ που εμφανίζονται, ιδιαίτερα, σε άτομα με χρόνια ηπατική βλάβη (κίρρωση). 

Ηπατοβλάστωμα

Το ηπατοβλάστωμα αναπτύσσεται στα παιδιά και είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου. Προσβάλλει παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών. Τα κύτταρα του ηπατοβλαστώματος είναι συγκρίσιμα με τα κύτταρα του ήπατος του εμβρύου. Η χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζει με επιτυχία περίπου δύο από τα τρία παιδιά που έχουν αυτούς τους όγκους. Όταν οι όγκοι αρχίσουν να εξαπλώνονται έξω από το συκώτι, είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν.

Τα συμπτώματα του ηπατοκυτταρικού καρκίνου

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Άνω κοιλιακό άλγος

Αδυναμία

Απώλεια όρεξης

Άσπρα ή ελαφρώς σα κιμωλία κόπρανα

Ίκτερος, ή κιτρίνισμα της λευκής περιοχής των ματιών ή του δέρματος

Η διάγνωση καρκίνου του ήπατος μπορεί επίσης να επιφέρει κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως:

Θλίψη

Θυμός

Ανησυχία

Στρες

Από το 43% περίπου των ατόμων που λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση, το 31% θα επιβιώσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Περίπου το 11% αυτών των ανθρώπων θα επιβιώσουν για πέντε χρόνια εάν ο καρκίνος του ήπατος τους έχει εξαπλωθεί σε περιφερικούς λεμφαδένες ή σε περιβάλλοντα όργανα ή ιστούς.

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο του ήπατος και οι παρενέργειες τους

Η θεραπεία που λαμβάνετε για καρκίνο του ήπατος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία σας, τη σοβαρότητα της νόσου, τη γενική σας υγεία και την προσωπική σας προτίμηση.

Οι συνήθεις θεραπείες καρκίνου του ήπατος:

Χειρουργική για τον καρκίνο του ήπατος

Χειρουργική αφαίρεση του όγκου: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου κι ενός τμήματος υγιούς ηπατικού ιστού που περιβάλλει τον όγκο, εάν η ηπατική λειτουργία είναι καλή και ο όγκος είναι μικρός.

Χειρουργική μεταμόσχευση ήπατος: Για να αντικατασταθεί το ήπαρ με ένα υγιές από έναν δότη, ο χειρουργός αφαιρεί το νοσούν ήπαρ. Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την υποψηφιότητά για μεταμόσχευση ήπατος, όπως, του κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός του ήπατος, το μέγεθος των όγκων και ο αριθμός των όγκων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μεταμόσχευσης ήπατος περιλαμβάνουν την απόρριψη οργάνου, τη μόλυνση και την επανεμφάνιση του καρκίνου του ήπατος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χειρουργικής επέμβασης είναι το οίδημα και ο πόνος γύρω από τη θέση τομής, η απώλεια όρεξης, η αιμορραγία, το μούδιασμα ή η έκκριση υγρού από τη χειρουργική περιοχή.

Τοπικές θεραπείες για τον καρκίνο του ήπατος

Ο γιατρός χορηγεί τοπικές θεραπείες απευθείας στα καρκινικά κύτταρα και στην περιοχή που τα περιβάλλει.

-Κρυοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος

Για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα ο γιατρός κάνει κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο απευθείας στον όγκο του ήπατος, με την καθοδήγηση και παρακολούθηση, με υπερήχους παγώνουν τα κύτταρα. Οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας είναι ο ερεθισμός ή η ερυθρότητα του δέρματος και το μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα.

-Θερμοπηξία για τον καρκίνο του ήπατος

Ο γιατρός με ραδιοσυχνότητες θερμαίνει τα καρκινικά κύτταρα με ηλεκτρικό ρεύμα και τα καταστρέφει και υπό την καθοδήγηση υπερήχων εισάγει μια λεπτή βελόνα στην κοιλιά μέσα από μια μικρή τομή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αιμορραγία, ο τραυματισμός νεύρων, η μόλυνση, η παράλυση ή το μακροχρόνιο μούδιασμα.

-Χημειοεμβολισμός με χημειοθεραπευτικά φάρμακα  για τον καρκίνο ήπατος

Ο γιατρός εγχέει ισχυρά αντικαρκινικά φάρμακα χημειοθεραπείας στο ήπαρ. Οι παρενέργειες είναι η ναυτία, ο έμετος, ο πόνος και ο πυρετός, η κίρρωση του ήπατος, η ηπατοτοξικότητα και ο καρκίνο του ήπατος.

Ενέσιμο αλκοόλ για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Ο γιατρός εγχέει καθαρό αλκοόλ απευθείας στον όγκο  κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή μέσω του δέρματος. Το αλκοόλ σκοτώνει τα κύτταρα όγκου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, πόνο νεύρων ή μυρμήγκιασμα και λιπώδης διήθηση του ήπατος.

-Ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Ο γιατρός χρησιμοποιεί πηγές ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως πρωτόνια και ακτίνες Χ. Το μηχάνημα κατευθύνει την ενέργεια προσεκτικά στο συκώτι, ενώ διατηρεί τον υγιή ιστό που το περιβάλλει. Οι παρενέργειες είναι ξηροστομία, δυσκαμψία στον ώμο, πυρετός, ναυτία, διάρροια και έμετος και άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας, όπως η ηπατοτοξικότητα, η κίρρωση, η ηπατίτιδα, ή ίνωση του ήπατος και ο καρκίνος.

-Στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Τα στοχευόμενα φάρμακα παρεμβαίνουν σε ορισμένα καρκινικά μονοπάτια του όγκου. Αναστέλλουν ή σταματούν την εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η θεραπεία διαρκεί μερικούς μήνες. Οι παρενέργειες μπορεί είναι διαταρχές στην πήξη αίματος, δερματικά προβλήματα, διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Υποστηρικτική φροντίδα κατά τη διάρκεια του καρκίνου του ήπατος

Η υποστηρικτική ή παρηγορητική φροντίδα παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και άλλα συμπτώματα. Επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

cannavis kai sykoti 3

Ιατρική κάνναβη για τον τον καρκίνο του ήπατος

Οι εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο ήπατος είναι:

Διαλογισμός

Οραματισμός

Βελονισμός

Μασάζ

Μουσικοθεραπεία

Πώς και γιατί η μαριχουάνα είναι αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος

Τα κανναβινοειδή δεν μπορούν μόνο να αποτρέψουν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, αλλά μπορεί ακόμη και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Εκτός από την ενδεχόμενη διακοπή του πολλαπλασιασμού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου: 

Έχουν αντιμεταστατική δράση και προλαμβάνουν τις απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Πρόληψη του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων: Τόσο η CBD (μη ψυχοδραστική) όσο και η THC (ψυχοδραστική) εμποδίζουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων κι έχουν αντιαγγειογενετική δράση.

Διεγείρουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Τόσο η CBD όσο και η THC μπορεί να προκαλέσουν προγραμματισμένο θάνατο κυττάρων εντός των κυττάρων του όγκου.

Η εφαρμογή THC μειώνει τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων και ο υποδοχέας CB2 αναστέλλει τα καρκινικά κύτταρα.

Η κάνναβη σκοτώνει καρκινικά κύτταρα προκαλώντας αυτοφαγία. Η THC αυξάνει τις ουσίες που ευθύνονται για την αυτοφαγία. 

Ακόμη, τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος είναι ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια όρεξης, η απώλεια βάρους, το άγχος, η θλίψη και το άγχος βελτιώνονται με τη θεραπεία μαριχουάνας και καρκίνου του ήπατος. Η ιατρική κάνναβη εναι αποτελεσματική για τη ναυτία, τον έμετο, την έλλειψη όρεξης, τον πόνο στο σώμα καιτην κόπωση, Επίσης, η ιατρική κάνναβη ανακουφίζει από το άγχο και την κατάθλιψη που μπορεί να επιφέρει ο καρκίνος. Ακόμη χαρίζει ζωντάνια και ενέργεια.

Όταν η κάνναβη λαμβάνετε από το στόμα, το σώμα απορροφά την THC και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για κάποια ανακούφιση. Μόλις απορροφηθεί, το ήπαρ την επεξεργάζεται και δημιουργεί μια δεύτερη ένωση που είναι ψυχοδραστική. Αυτή η ένωση δρα στον εγκέφαλό και αλλάζει τη συνείδηση ​​και τη διάθεση επηρεάζοντας τον εγκέφαλο διαφορετικά από την THC.

Όταν καπνίζετε ή ατμίζετε ή εισπνέετε κάνναβη, η THC εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και μετακινείται γρήγορα στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την εισπνοή εξασθενίζουν ταχύτερα από ό, τι όταν τα παίρνετε από το στόμα, επειδή το συκώτι παράγει αυτή τη δεύτερη ψυχοδραστική ένωση σε μικρότερες ποσότητες.

Οι ασθενείς που βρίσκουν επιτυχία με την ιατρική κάνναβη χρησιμοποιούν εξαιρετικά συμπυκνωμένο έλαιο κάνναβης. Το έλαιο κάνναβης μετατρέπεται με εκχύλιση ολόκληρου του φυτού που διαχωρίζει όλη τη ρητίνη μαριχουάνας από φυτικό υλικό.

Άλλες μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου του ήπατος με κάνναβη:

Διαδερμικά έμπλαστρα

Υπόθετα

Κρύσταλλοι

Τοπική χρήση με κρέμες και έλαια

Waxs

Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και κάνναβη

Η υπερεκδήλωση των κανναβοϋποδοχέων CB1, CB2 συνδέεται με βελτιωμένη πρόγνωση σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Όσους περισσότερους κανναβοϋποδοχείς φτιάχνει ο οργανισμός στα πάσχοντα τμήμάτά του, δηλαδή, στα καρκινικά κύτταρα, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την αντιμετώπιση της ασθένειας, εφόσον υπάρχουν επαρκή ενδοκανναβινοειδή.

Το κανναβινοειδές Δ9 Τετραϋδοκανναβινόλη σταματά την ανάπτυξη και μειώνει τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας αυτοφαγία.

Χολαγγειοκαρκίνωμα και κάνναβη

Η Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλη στο χολαγγειοκαρκίνωμα έχει αντιδιηθητική δραστηριότητα σε χαμηλή συγκέντρωση και αποπτωτική σε υψηλή συγκέντρωση. Η THC σε μικρές συγκεντρώσεις αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, τη μετανάστευση και τη διήθηση και σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί απόπτωση στα χολαγγειοκαρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας τον GPR55 κανναβοϋποδοχέα.

Η ανανταμίδη μειώνει την παραγωγή χολαγγειοκαρκινικών κυττάρων, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα κλειδαριά τον GPR55.

Τα κανναβινοειδή δρουν σε πολλές κλειδαριές για την αποκατάσταση της υγείας.

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος παγκρέατος και κάνναβη

Καρκίνος εγκεφάλου και κάνναβη

Η κάνναβη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι

Ο καφές εχθρός του καρκίνου

Οι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα

Καρκίνος ήπατος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Μοριακός έλεγχος ιογενών ηπατίτιδων

Ηπατονεφρικό σύνδρομο

Νέα θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Ο ακτινοεμβολισμός

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Φάρμακο για την ηπατίτιδα Β

Ηπατίτιδα

Υπέρηχος με χρήση σκιαγραφικού

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Χολερυθρίνη αίματος

Νεώτερες τεχνικές της χειρουργικής των όγκων ήπατος

Χολαγγειοκαρκίνωμα

Ο καρκινικός δείκτης άλφα-φετοπρωτεϊνη

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεραπεύουν τον καρκίνο ήπατος

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ