Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;

Τι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;

Print Friendly, PDF & Email

Η χαμηλή ή η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η χοληστερίνη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος,

Η χοληστερόλη μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες.

Οι διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της χοληστερόλης και του νερού που βρίσκεται εντός και εκτός κυττάρου συμβάλλει στη ρευστή, αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα. Οι στατίνες διαταράσσουν τη λειτουργικότητα των μεμβρανών.

Επιπλέον, η χοληστερόλη έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων. Οι στατίνες προκαλούν άνοια και πολλά νευρολογικά προβλήματα.

Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες η χοληστερόλη χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D3 και το σχηματισμό ορμονών. Οι ορμόνες ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του σώματος. Οι στατίνες απορρυθμίζουν τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές και όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Η χοληστερόλη δεσμεύεται με πρωτεΐνες στις λιποπρωτεΐνες και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες, για παράδειγμα στο συκώτι, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, όπως επίσης και στα αθηρώματα.

Βρώσιμες πηγές χοληστερόλης είναι, κυρίως, ζωικής προέλευσης, αν και υπάρχουν ουσίες που μοιάζουν με τη χοληστερόλη και στα φυτά.  

Ωστόσο, η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτεται το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι.

Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη έχει τάσεις αύξησης είτε επειδή παράγουν περισσότερη χοληστερόλη ίσως για κληρονομικούς λόγους, είτε επειδή εμφανίζουν αυξημένη απορρόφηση χοληστερόλης από τις τροφές. Η χοληστερόλη ως λιπίδιο δε διαλύεται στο αίμα, ώστε να εισέρχεται και να κυκλοφορεί σε αυτό σε αδιάλυτα κομμάτια.

Η ποσότητά της και οι μετατροπές της χοληστερόλης σε άλλες ουσίες ρυθμίζεται από το συκώτι.

Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η χοληστερόλη εναποτίθεται κάτω από το επιθήλιο των αρτηριών, υπάρχει διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα ως προς σχέση της χοληστερόλης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών.

Πολλοί, πλέον, ισχυρίζονται πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών. Καλύτερος δείκτης κινδύνου είναι ο αθηρωματικός δείκτης (ολική χοληστερόλη/HDL ή Καλή Χοληστερίνη).

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για μετάσταση;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί, κατά καιρούς, με αυξημένο κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου από το μαστό σε άλλα σημεία του σώματος, γιατί κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται πως οι μεταστάσεις κθοοδηγούνται από ένα συγκεκριμένο υποπροϊόν της χοληστερίνης, ένα παράγωγο προϊόν της μεταβολισμού της χοληστερίνης, το μόριο 27HC, το οποίο μπορεί να επηρεάζει συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα για να διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου, αντί να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Οι ερευνητές καθοδηγούνται από την ανάπτυξη φαρμάκου που θα εμποδίζει τη δημιουργία ή τη δράση του 27HC… Οι έρευνες έγιναν στον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με αυτούς η υψηλή χοληστερίνη ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και την μετάσταση του καρκίνου, ενώ παράλληλα η λήψη των στατινών (των φαρμάκων που παραδοσιακά συνιστώνται για τον έλεγχο της χοληστερίνης ) περιορίζει το ρυθμό των μεταστάσεων. Όταν μπλοκάρεται το ένζυμο που παράγει το μόριο 27HC κατά τη διάσπαση της χοληστερίνης στο οργανισμό παρατηρείται, σύμφωνα με τη μελέτη, μείωση της ταχύτητας των μεταστάσεων από τους αρχικούς όγκους στο μαστό. Ακόμη, όπως ισχυρίζονται, παρατηρούν μια, επίσης, ασυνήθιστη δραστηριότητα μεταξύ συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων και Τ λεμφοκυττάρων λόγω της δράσης του 27HC. Υπό τις φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να επιτεθεί στον καρκίνο, όμως, σύμφωνα με τους εν λόγω ερευνητές το 27HC «ξεγελάει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να μην επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα, διευκολύνοντας έτσι την εξάπλωση του καρκίνου. Δεδομένου ότι το μόριο 27HC δρα μέσω του ανοσοποιητικού και όχι του όγκου του ίδιου, αυτό ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου. 

statines 3

Από την άλλη η χαμηλή χοληστερόλη αποτελεί ένδειξη μη διαγνωσμένου καρκίνου… Η χαμηλή ολική χοληστερόλη μπορεί να είναι ένα σημείο καρκίνου και όχι η αιτία, Όσοι άνθρωποι  έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να έχουν καρκίνο σε σχέση με άλλα άτομα που έχουν υψηλή ολκή χοληστερίνη. Τα υψηλότερα επίπεδα” καλής “χοληστερόλης προστατεύουν από όλους τους καρκίνους. Οι άνδρες, όμως, με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης – κάτω από 230 χιλιοστόγραμμα / δεκαλίλιτρο – έχουν  18% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συνολικά. Οι άνδρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης (άνω των 40 milligrams / deciliter) έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η χαμηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο; Οι άνδρες με ολική χοληστερόλη μικρότερη από 200 χιλιοστόγραμμα / δεκαλίλιτρο, έχουν σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη υψηλού βαθμού. Δεν είναι, άρα, σαφές εάν η λήψη στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες με καρκίνο. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει εμπλοκή των οδών ομοιόστασης χοληστερόλης στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τροποποιημένα επίπεδα έκφρασης και μεταλλάξεις γονιδίων που εμπλέκονται στις οδούς ομοιόστασης της χοληστερόλης έχουν ταυτοποιηθεί σε καρκινικά κύτταρα. Αυτές περιλαμβάνουν αύξηση αριθμών γονιδιακών αντιγράφων, αυξημένη ρύθμιση γονιδιακής έκφρασης χοληστερόλης, αυξημένη εισαγωγή χοληστερόλης από τους υποδοχείς LDL και μειωμένη μεταφορά χοληστερόλης, που προάγουν τα αυξημένα επίπεδα κυτταρικής χοληστερόλης για να βοηθήσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Υπάρχει απορρύθμιση της ομοιόστασης της χοληστερόλης στην ανάπτυξη του καρκίνου…

Για παράδειγμα, πολλά γονίδια σύνθεσης χοληστερόλης ή εισαγωγείς μιτοχονδριακής χοληστερόλης ρυθμίζονται προς τα πάνω μέσω των αυξήσεων του αριθμού αντιγράφων, αλλά δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του καρκίνου. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των μελανωμάτων έχει αυξημένη έκφραση ή αυξημένο αριθμό χρωμοσωματικών αντιγράφων σε τουλάχιστον ένα από τα γονίδια σύνθεσης χοληστερόλης. Πολλές από αυτές τις αλλοιώσεις σχετίζονται με γνωστές θέσεις χρωμοσωματικής ενίσχυσης που φιλοξενούν καλά ογκογονίδια. Συγκεκριμένα, τα HMGCS2 και τα NOTCH2 και SQLE και MYC συγχωνεύονται με τα ίδια αμπλικόνια. Ενδεχομένως, τα γονίδια σύνθεσης ογκογονιδίων και χοληστερόλης συνεργάζονται για την προώθηση της εξέλιξης της νόσου. Παρομοίως, το SC5D, ένα από τα βασικά γονίδια στα τελευταία στάδια της οδού σύνθεσης χοληστερόλης εντοπίζεται στο 11q23.3 και κωδικοποιείται με διάφορα γονίδια εξαγωγής χοληστερόλης. Η διαγραφή του SC5D μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο του καρκίνου μέσω ενός μηχανισμού παρόμοιου με αυτόν που συμβαίνει με μια ασθένεια στερολών που προκύπτει από την απώλεια της λειτουργίας SC5D. Η μειωμένη δραστηριότητα SC5D στον καρκίνο μπορεί να αυξήσει την δράση πολλών καρκινικών γονιδίων, όπως RAS, RAC ή RHOC, προωθώντας έτσι την πρόοδο του καρκίνου.

Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα των στατίνων, των αναστολέων σύνθεσης σκουαλενίου, των φαρνεσυλίου ή των αναστολέων της γερανυλγερανυλ τρανσφεράσης-geranylgeranyl transferase μπορεί να είναι, κάπως, χρήσιμη, για ορισμένους ασθενείς με χαρακτηριστικά γενετικά προφίλ.

Συνοπτικά, αν και δεν είναι καθοριστική, φαίνεται ότι η απορρύθμιση της ομοιόστασης της χοληστερόλης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. ΄

Αρα καλό είναι να μην απορρυθμίζεται η φυσική ομοιόσταση της χοληστερίνης… Οι στατίνες προκαλούν οξύνιση κι ευνοείται η ανάπτυξη καρκίνου.

statines 2

Οι στατίνες είναι χρόνια γνωστό ότι ασκούν πλειοτροπικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τη μείωση της χοληστερόλης. Οι στατίνες έχουν αντιθηροσκληρωτικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές, αλλά έχουν, επίσης, αντιπολλαπλασιαστικές, αντιαγγειογενετικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες.

Οι στατίνες μπορεί να είναι δυνητικά χρήσιμες για τη θεραπεία του μελανώματος, της λευχαιμίας, του καρκίνου του εγκεφάλου, του ηπατοκυτταρικού καρκίνου και του καρκίνου των πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του αυχένα Οι υδρόφιλες στατίνες  πραβαστατίνη και ρουσοβαστατίνη και λιπόφιλες, π.χ. σιμβαστατίνη και ατορβαστατίνη στατίνες επιδεικνύουν αντικαρκινικές δράσεις. Οι υδρόφιλες στατίνες, όπως η πραβαστατίνη, σχετίζονται με χαμηλότερους κινδύνους για τον ορθοκολικό  και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο. 

statines 1

Έχουν, όμως, πολλές παρενέργειες οι στατίνες και δημιουργούν μακροπρόθεσμα ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκίνου…

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις στατίνες, αλλά καμία παρενέργεια!

Όμως οι στατίνες προκαλούν και μυοπάθεια, ραβδομυόλυση και ηπατοτοξικότητα.

Ζυγίστε τα οφέλη και τους κινδύνους από τις στατίνες

Οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους, πεπτικά προβλήματα και άνοια και πολλά νευρολογικά νοσήματα, αλλά και  βλάβη στο συκώτι και διαβήτη.

Στις στατίνες περιλαμβάνονται η ατορβαστατίνη, η φλουβαστατίνη, η λοβαστατίνη, η πιταβαστατίνη, η πραβαστατίνη, η ροσουβαστατίνηκαι η σιμβαστατίνη.

Δεν είναι απλά τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι οι όλες οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές στο σώμα μας έχουν ανάγκη τη χοληστερίνη. Αν εξαφανίσει κάποιος με κάποιο τρόπο τη χοληστερόλη δεν θα παράγονται ορμόνες και νευροδιαβιαστές.

Μπορεί, όμως, ένας οργανισμός να ζήσει χωρίς αυτά;

Άρα η λύση βρίσκεται στο μπλοκάρισμα των σημάτων που δίνουν οι ορμόνες στα καρκινικά κύτταρα και αυτό γίνεται με φυσικούς τρόπους, όπως με τα φυτοοιστρογόνα, για παράδειγμα…

Προσπαθήστε να κρατήσετε την καλή χοληστερίνη HDL σε αυξημένα επίπεδα, με φυσικούς τρόπους κι έτσι θα προαστατεύεστε και από καρκίνο και από έμφραγμα και από εγκεφαλικό.

Μην παίρνετε στατίνες!!! Έχουν πολλές παρενέργειες!

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη ΜάλλιουΚριαρά

 

 

 

 

 

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερόλη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερίνη

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο   

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Όλες οι αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας 

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

Πρόληψη εμφράγματος

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Μεταβολικό σύνδρομο

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Μεταβολικό σύνδρομο

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ