Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΤα οφέλη από την κουερσετίνη στην υγεία

Τα οφέλη από την κουερσετίνη στην υγεία

Η Κερσετίνη ή Κουερσετίνη ή Κερκετίνη έχει πολλά οφέλη γαι την υγεία

Η quercetin είναι μια φυσική ένωση που συνδέεται με αυτό που όλοι μας επιδιώκουμε: καλύτερη μακροζωία, υγεία της καρδιάς, αντοχή, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, πρόληψη και θεραπεία καρκίνου και πολλά άλλα.

Η κερκετίνη εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, ειδικά όταν συνδυάζεται με βρωμελίνη, ένα αντιφλεγμονώδες ένζυμο έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, αναστέλλει την αντλία PGP. Η Ρ-γλυκοπρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την αντίσταση του καρκίνου στη θεραπεία.

Τι είναι η Quercetin;

Η κουερσετίνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού, ένα φλαβονοειδές που απαντάται στα φυτικά τρόφιμα, όπως, στα φυλλώδη λαχανικά, τις τομάτες, τα μούρα και το μπρόκολο. Θεωρείται ως “φυτική χρωστική ουσία”, η οποία είναι ακριβώς γιατί βρίσκεται σε βαθιά χρωματισμένα, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά φρούτα και λαχανικά.

Θεωρείται ένα από τα πιο άφθονα αντιοξειδωτικά στην ανθρώπινη διατροφή.

Η quercetin παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των βλαβών των ελεύθερων ριζών, των επιδράσεων της γήρανσης και της φλεγμονής.

Η quercetin και άλλα φλαβονοειδή είναι αντιιικοί, αντιμικροβιακοί, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικοί παράγοντες.

Οι πολυφαινόλες των φλαβονοειδών είναι πιο επωφελείς για τη μείωση ή την καταστολή των φλεγμονωδών οδών και λειτουργιών.

Η κουερσετίνη έχει ισχυρές επιδράσεις στην ανοσία και τη φλεγμονή που προκαλούνται από λευκοκύτταρα και άλλα ενδοκυτταρικά σήματα.

Πώς λειτουργεί η Quercetin και πόσο χρειαζόμαστε;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που περιέχουν κουερσετίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων φλεγμονωδών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των παθήσεων των αιμοφόρων αγγείων, των αλλεργιών, των λοιμώξεων, της χρόνιας κόπωσης και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. 

Ως κύριο βιοφλαβονοειδές στη διατροφή μας, η quercetin (ένας τύπος «πολυφαινολικού αντιοξειδωτικού») βοηθάει στην επιβράδυνση της προόδου της γήρανσης επειδή μειώνει τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα.  Το οξειδωτικό στρες λαμβάνει χώρα σε όλους μας αλλά αυξάνεται από καταστάσεις, όπως η κακή διατροφή, τα υψηλά επίπεδα στρες, η έλλειψη ύπνου και η έκθεση σε χημικές τοξίνες.

Η κουερσετίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες μέσω κυτταρικών σηματοδοτικών οδών που ονομάζονται κινάσες και φωσφατάσες, δύο τύπους πρωτεϊνών ενζύμων και μεμβράνης που απαιτούνται για τη σωστή κυτταρική λειτουργία.

Δεν υπάρχει ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κουρσετίνης, επομένως οι συστάσεις δοσολογίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν συνήθως μεταξύ πέντε και 40 χιλιοστογραμμάρια ημερησίως από την κατανάλωση κοινών φυτικών τροφών.

Οι βέλτιστες δόσεις κουερσετίνης  είναι 500 χιλιοστογραμμάρια που λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα.

Τα συμπληρώματα κουρσερίνης διατίθενται, συνήθως, μαζί με βρομελίνη, ένα άλλο αντιφλεγμονώδες ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά, το οποίο είναι επίσης χρήσιμο για την καταπολέμηση αλλεργιών. 

Τα οφέλη της Κουερσετίνης στην υγεία

Μειώνει την Φλεγμονή

Τα φλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη είναι σημαντικά αντιφλεγμονώδη επειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι κυριολεκτικά καταπολεμούν τη φυσική διαδικασία της “οξείδωσης” που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου καθώς γερνάμε. Η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η βλάβη των ελευθέρων ριζών. οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων ,  συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των κυτταρικών μεμβρανών, της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του DNA, της αύξησης των κυτταρικών μεταλλάξεων και γενικά, της υγείας των κυττάρων.

Η φλεγμονή είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της γνωσιακής παρακμής, ορισμένων ψυχικών διαταραχών και των αυτοάνοσων διαταραχών. Τα πιο καλά  αποτελέσματα της κουρσετίνης στην καταπολέμηση της φλεγμονής έχουν βρεθεί στα τρόφιμα (κυρίως φρούτα και λαχανικά).

Η κουερσετίνη είναι θεραπευτική για:

Τη σκλήρυνση των αρτηριών”ή την αθηροσκλήρωση

Την υψηλή χοληστερόλη

Τις καρδιακές παθήσεις

Τα προβλήματα κυκλοφορίας

Την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη

Τις οφθαλμικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη

Τις αλλεργίες, το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα

Το έλκος στομάχου

Τη γνωστική δυσλειτουργία

Την αρθρίτιδα

Τις ιογενείς λοιμώξεις

Τη φλεγμονή του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Τον καρκίνο

Τις χρόνιες λοιμώξεις του προστάτη

Τις διαταραχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της δερματίτιδας 

-Καταπολεμά τις αλλεργίες

Η κουερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό και ένα αντιφλεγμονώδες, καθιστώντας το αποτελεσματικό για τη φυσική μείωση των επιπτώσεων των εποχιακών και τροφικών αλλεργιών, συν το άσθμα και τις δερματικές αντιδράσεις. Οι ισταμίνες είναι χημικά που απελευθερώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει αλλεργία ή ευαισθησία και είναι αυτά που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που το σώμα έχει αλλεργική αντίδραση. Η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της απελευθέρωσης ισταμινών από ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα μείωση των συμπτωμάτων, όπως ο βήχας, τα υγρά μάτια, η ρινική καταρροή, τα πρησμένα χείλη ή η γλώσσα και η δυσπεψία. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο αποτελεσματικό που χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει τις αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα (όπως τα φιστίκια), που είναι γνωστά ως τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία. 

-Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία

Λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, η quercetin φαίνεται να είναι επωφελής για άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών με βαθιές χρωστικές που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και θανάτου, σε ηλικιωμένους ενήλικες. Διάφοροι τύποι φλαβονοειδών (για παράδειγμα, η κερκετίνη, η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες) μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται από τη δημιουργία πλάκας μέσα στις αρτηρίες. Η διακοπή της ροής αίματος στις αρτηρίες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, γι ‘αυτό η καρδιακή ανακοπή είναι λιγότερο πιθανή, όταν καταναλώνονται τρόφιμα με κουερσετίνη.

Τα αντιοξειδωτικά φαίνονται επίσης να προστατεύουν το σώμα από την εμφάνιση αυξήσεων της «κακής» χοληστερόλης της LDL και μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η κερσετίνη προλαμβάνει τη βλάβη των σωματιδίων LDL χοληστερόλης και φαίνεται ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα έχουν συνήθως υγιέστερα και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και λιγότερες περιπτώσεις υπέρτασης. Στην πραγματικότητα, αν έχετε ακούσει ποτέ ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά σας, αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια φυσική πηγή κουρσετίνης και ρεσβερατρόλης. Η κουερσετίνη είναι ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά του εκχυλίσματος κόκκινου κρασιού, το οποίο συνδέεται με την υγιέστερη λειτουργία της καρδιάς.

Βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου

Η λήψη συμπληρωμάτων quercetin μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πόνου που σχετίζεται με τις αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, καθώς και οι λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του προστάτη και του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η κουερσετίνη μειώνει τον φλεγμονώδη πόνο. Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι τα άτομα που βιώνουν πόνο της ουροδόχου κύστης από λοιμώξεις (επείγουσα ανάγκη ούρησης, πρήξιμο και κάψιμο) έχουν λιγότερα συμπτώματα όταν λαμβάνουν συμπληρώματα με quercetin.

Τα φλαβονοειδή συνδέονται, επίσης, με μειωμένα συμπτώματα προστατίτιδας (φλεγμονή του προστάτη) και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής

Η κουερσετίνη προστίθεται σε ορισμένα αθλητικά συμπληρώματα επειδή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης και της αντοχής, πιθανώς λόγω των θετικών επιδράσεών της στη ροή του αίματος. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η κουρσετίνη μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική απόδοση, καθώς βοηθούν στην αύξηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μυς και τους ιστούς των αρθρώσεων. Η κουερσετίνη συμβάλλει στην αύξηση της ανοσολογικής λειτουργίας και εμποδίζει την ευαισθησία σε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν όταν κάποιος εκπαιδεύεται έντονα και βιώνει εξάντληση. 

Έχει ισχυρές αντικαρκινικές δράσεις

Η κουερσετίνη φαίνεται να έχει χημειοπροστατευτική δράση και ένα μοναδικό αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας την αποτελεσματική προσθήκη σε οποιαδήποτε φυσική προσέγγιση θεραπείας του καρκίνου. Τα προστατευτικά αποτελέσματα της κουερσετίνης προκύπτουν από τη διαμόρφωση οδών EGFR ή των υποδοχέων οιστρογόνων. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσουν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη μετάλλαξη των κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων. Η κερκετίνη θεωρείται μια προσέγγιση ασφαλούς θεραπείας και για την πρόληψη του καρκίνου.

-Βοηθά στην προστασία της υγείας του δέρματος

Η quercetin είναι ικανή να εμποδίσει τα “ιστιοκύτταρα”, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι κρίσιμα για την ενεργοποίηση των αλλεργικών αντιδράσεων, της φλεγμονώδους νόσου και της αυτοάνοσης νόσου, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις διαταραχών, όπως η δερματίτιδα και η φωτοευαισθησία.  Τα φλαβονοειδή, όπως η κουερκεστίνη εμποδίζουν την απελευθέρωση πολλών προφλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η IL-8 και TNF, που βοηθούν να σταματήσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη φλεγμονή του δέρματος, ακόμη και σε άτομα που δεν βρίσκουν ανακούφιση από άλλες συμβατικές θεραπείες.

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις της quercetin είναι φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση αλλεργικών και φλεγμονωδών ασθενειών.

quercetin 4

Κορυφαίες φυσικές πηγές Κουερσετίνης

Όλοι οι τύποι κόκκινων, πράσινων και μοβ χρωματισμένων φυτών είναι γεμάτοι με κουρσετίνη – για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί, τα βακκίνια, τα μήλα, το κόκκινο κρεμμύδι και ακόμη και το πράσινο τσάι είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές. Το ποσό που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα μπορεί να ποικίλει πολύ ανάλογα με το πού καλλιεργούνται και πόσο φρέσκα είναι.

Πηγές quercetin:

Μήλα

Πιπεριές

Κόκκινο κρασί

Σκούρα κεράσια και μούρα (βατόμουρα και άλλα)

Ντομάτες

Σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, του λάχανου και των βλαστών

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού

Εσπεριδοειδή

Κακάο

Cranberries

Ολόκληροι κόκκοι, συμπεριλαμβανομένου του φαγόπυρου

Σπαράγγια ακατέργαστα

Κόκκινο κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

Μαύρο και πράσινο τσάι

Φασόλια / όσπρια

Βότανα, όπως το φασκόμηλο και το βαλσαμόχορτο

Η κουρσετίνη είναι ασφαλής.

Για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να χορηγείται σε συνεννόηση με το γιατρό.

Η Quercetin είναι ένα φλαβονοϊδές και ειδικότερα μια φλαβονόλη. Bρίσκεται στο φλοιό του μήλου και στα κόκκινα κρεμμύδια.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εξαιτίας της αναστολής των αρχικών μεταβολικών οδών της φλεγμονής. Για παράδειγμα αναστέλλει την σύνθεση και έκκριση της ισταμίνης.

Επιπροσθέτως, εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έχει θετικά αποτελέσματα στην προστατίτιδα, σε νόσους της καρδιάς, τον καταρράκτη, σε αλλεργίες, φλεγμονές και σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως η βρογχiτιδα και το άσθμα.

Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του μειώνει τον πόνο σε νόσους, όπως η αρθρίτιδα.

Άνδρες με προβλήματα προστάτη θα επωφεληθούν από τη χρήση του.

Μπορεί να βοηθάει και στον έλεγχο της χοληστερόλης

Πολύ καλή πηγή Κουερσετίνης είναι οι καρποί Dimorphandra Mollis beans

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με κουερσετίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με κουερσετίνη

quercetin 3

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κουερσετίνη

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες

Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Βιοφλαβονοειδή

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Ρουτίνη

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ