Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠνευμονολογίαΦυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Αντιμετωπίστε την πνευμονική ίνωση εναλλακτικά

Η πνευμονική ίνωση συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός των πνευμόνων καταστραφεί και φθαρεί από την υπερβολική συσσώρευση ινώδους.

Ο παχύς και δύσκαμπτος ιστός καθιστά δύσκολο για τους πνεύμονες να λειτουργήσουν σωστά, καθώς, θέτει σε κίνδυνο την υγρασία και την ευλυγισία του πνευμονικού ιστού.

Η χρόνια φλεγμονή στη ρίζα της πνευμονικής ίνωσης σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη έκκριση κυτοκινών και ινώδους, οδηγώντας σε μόνιμες ουλές των πνευμόνων.

Καθώς, η πνευμονική ίνωση χειροτερεύει, οι άνθρωποι σταδιακά λαχανιάζουν όλο και πιο πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όπως η άρση βάρους και το περπάτημα.

Η φλεγμονή και οι ουλές που σχετίζονται με την πνευμονική ίνωση μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως οι αερομεταφερόμενες τοξίνες και χημικές ουσίες, η έκθεση σε ακτινοβολία και πολλά χημικά φάρμακα.

Η γενετική και το γήρας παίζουν, επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη της πνευμονικής ίνωσης,

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία, η πάθηση ονομάζεται ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Τα παθολογικά ευρήματα της πνευμονικής ίνωσης είναι η ανισορροπία στην εναπόθεση και διάσπαση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM και μια ανισορροπία προπηκτικής ή αντι-ινωδολυτικής δραστηριότητας των πνευμόνων.

Η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία-extracellular matrix-ECM αποτελείται από κολλαγόνο και ινώδες και λειτουργεί για να παρέχει δομική υποστήριξη για τα κύτταρα στο σώμα. Μια ανισορροπία της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM λαμβάνει χώρα, όταν ο τραυματισμός των πνευμόνων συνδυάζεται με μια ανώμαλη αντίδραση επούλωσης του πνευμονικού ιστού, προκαλώντας υπερβολική και επίμονη φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και διαταραχές πήξης. Ορισμένες κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη 13 (IL-13), διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και την παραγωγή της ECM.

Σε άτομα με πνευμονική ίνωση παρατηρούνται συσσωρεύσεις μακροφάγων, ουδετερόφιλων, Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων πλάσματος και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μπλεομυκίνη, επίσης, προκαλεί πνευμονική ίνωση.

Η ανισορροπία στις προπηκτικές ή αντιινωδολυτικές δραστηριότητες οφείλεται στις ανωμαλίες στην απελευθέρωση του παράγοντα ιστού, του παράγοντα Xa, της θρομβίνης και των ενεργοποιούμενων με πρωτεϊνάση υποδοχέων. Όσοι έχουν πνευμονική ίνωση απελευθερώνουν παράγοντες πήξης και το ινώδες συσσωρεύεται πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διασπαστεί.. Τα επίπεδα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 (PAI-1) αυξάνονται σε όσους έχουν πνευμονική ίνωση κι έτσι περιορίζεται και η διαδικασία ινωδόλυσης στους πνεύμονες.

Συμπτώματα πνευμονικής ίνωσης

Πόνος στο στήθος

Χρόνιος ξηρός βήχας

Δύσπνοια

Κόπωση

Αδυναμία

Απώλεια της όρεξης

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους

Αναπνευστική ανεπάρκεια σε συσσώρευση ουλώδους ιστού στους πνεύμονες

Υψηλό ιξώδες αίματος και συσσώρευση ινώδους στο αίμα και ανεπαρκής οξυγόνωση.

Πνευμονική υπέρταση

Πνευμονική καρδιά

Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια

Καρκίνος πνεύμονα

inosi 8

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ δυσκολία στην αναπνοή; Έχετε έναν πολυετή ξηρό βήχα; Εάν ναι τότε μπορεί να πάσχετε από πνευμονική ίνωση.

Πνευμονική ίνωση ή ίνωση των πνευμόνων είναι μια αναπνευστική νόσος, όπου ο ινώδης ιστός γίνεται παχύτερος και χάνει την ελαστικότητά του και τη φυσιολογική του αρχιτεκτονική.

Οι λευκοί ινώδεις ιστοί, συνήθως, περιέχουν ίνες κολλαγόνου. Παρόλο που ο ινώδης ιστός είναι πολύ σημαντικός, οι ινώδεις ιστοί, συνήθως, δημιουργούνται από ινωτικές ασθένειες που προκαλούνται λόγω τραυμάτων και φλεγμονής. Αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να επεκταθεί στα όργανα και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ο ινώδης ιστός που προκαλείται από πνευμονική ίνωση μπορεί να αντικαταστήσει τους αερόσακους στους πνεύμονες. Ο ιστός ουλής πυκνώνει και προκαλεί μια μη αναστρέψιμη απώλεια στην ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου.

inosi 3

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση:

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με ένζυμα:

Τα ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση του πνευμονικού ουλώδους ιστού, στην αποτροπή περαιτέρω συσσώρευσης ινώδους στους πνεύμονες και στη βελτίωση της γενικής κυκλοφορίαας με διάλυση των θρόμβων ινώδους στο αίμα. Με την ενίσχυση της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, τα συστηματικά ένζυμα μεγιστοποιούν την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος.

1. Σερρεπεπτάση:

Η Serrepetase είναι ένα συμπλήρωμα ενζύμων που βοηθά στην εξώθηση της πλεονάζουσας βλέννας από τους πνεύμονες και το λεμφικό σύστημα. Επιπλέον, η σερρεπτάση μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση της ίνωσης. Η σερραπεπτάση είναι ένα αντιφλεγμονώδες και ινωδολυτικό ένζυμο, που μπορεί να βοηθήσει στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες και στην πνευμονική ίνωση. Η σερραπεπτάση δρα σε περιοχές τοπικής φλεγμονής και στοχεύει στη διάσπαση του ινώδους και τη μείωση της φλεγμονής.

2. Νατοκινάση

Η νατοκινάση είναι ένα ισχυρό ινωδολυτικό ένζυμο και βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης του ινώδους. Η νατοκινάση αφομοιώνει άμεσα το ινώδες και αδρανοποιεί τις προ-ινώδεις επιδράσεις του PA-1 και είναι θεραπεία για την υπάρχουσα ίνωση και προληπτική θεραπεία για την εξέλιξη της ίνωσης. Η υπερέκφραση του PA-1-Ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 προσάγει την εναπόθεση της της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM  και συμβάλλει, επίσης, στην ανάπτυξη της ίνωσης.

3. Βρομελίνη

Με τις άμεσες δράσεις της στον ινώδη ιστό και την έμμεση ρύθμιση της φλεγμονώδους διαδικασίας, η βρομελίνη μειώνει τον πόνο, το πρήξιμο και την περαιτέρω απελευθέρωση του ινώδους, Επίσης, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των κυτοκινών για τον έλεγχο της φλεγμονής και εξομαλύνει τις κυτταρικές αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων, ώστε να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βρομελίνη, ακόμη, μειώνει κατά 50-85% τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων στη θέση της φλεγμονής και μειώνεται, έτσι η φλεγμονή. 

4. Παπαϊνη

Η παπαϊνη είναι παράγοντας απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, καθώς, διασπά τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες και τους διασταυρούμενους δεσμούς κολλαγόνου. Με την απομάκρυνση των διασταυρούμενων δεσμών κολλαγόνου, η παπαϊνη αποδυναμώνει τα ινίδια κολλαγόνου και τα απομακρύνει. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της παπαϊνης αναστέλλουν το σχηματισμό ουλώδους ιστού και την κυτταρική μετανάστευση και φλεγμονή. Η παπαϊνη δρα μόνο στο φλεγμονώδη ιστό και δεν επηρεάζει τον υγιή ιστό.

5. Πρωτεάσες

Οι πρωτεάσες του Aspergillus oryzae εξαλείφουν το ινώδες από τους πνεύμονες, αλλά και τον ουλώδη ιστό. Οι πρωτεάσες έχουν άμεση επίδραση στην αποικοδόμηση του ινώδους. Η μείωση της φλεγμονής παρατηρείται στον ορό του αίματος με μείωση των δεικτών φλεγμονής CRP και ΤΚΕ.

inosi 9

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με αντιοξειδωτικά

-Ρουτίνη

Η ρουτίνη έχει προστατευτική δράση στον πνευμονικό ιστό, μέσω επαγωγής της έκφρασης της οξυγενάσης της αίμης (HO-1) με πυρηνική μετατόπιση του μεταγραφικού παράγοντα Nrf2. Η αποφυγή του οξειδωτικού στρες αποτρέπει από περαιτέρω επιθηλιακό τραυματισμό. Η αυξημένη παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) οδηγεί σε βλάβη του πνευμονικού ιστού. 

-Amla

Το amla ή ινδικό φραγκοστάφυλο έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά του οφέλη έχουν ισχυρή ανρτιφλεγμονώδη δράση και προλαμβάνουν τη πνευμονική ίνωση από τις ανισόρροπες καταστάσεις οξειδοαναγωγής και προστατεύουν από τον περαιτέρω σχηματισμό ινώδους.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με κολλοειδή άργυρο

Ο κολλοειδής άργυρος βοηθάει στην επούλωση των πνευμόνων και ο πρωταρχικός ρόλος του είναι να εξαλείψει τα παθογόνα, τους μύκητες ή τους ιούς που επιδεινώνουν την ίνωση και βοηθούν στη διατήρηση της κατάστασης. Ωστόσο, ο κολλοειδής άργυρος δεν επηρεάζει τα  βακτηρίδια που υπάρχουν στο έντερο. 

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με θρεπτική μαγιά

Το ανοσοσύμπλοκο αυτό είναι κυτταρική θρεπτική ζύμη κυττάρων. Βοηθά στην αποκατάσταση της κυτταρικής αναπνοής. Μπορεί να έχει και άλλα αποτελέσματα: (α) Βελτιώνει την μεταβολική ενέργεια και την οξυγόνωση των ιστών (β) Διευκολύνει την αποτοξίνωση των κυττάρων και του ήπατος. (γ) Βελτιώνει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με γλυκόριζα

Τα καψάκια γλυκόριζας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης. Αυτές οι κάψουλες αναστέλλουν τα υπερευαίσθητα Β-λεμφοκύτταρα για να σταματήσει την επίθεση στους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κάψουλες γλυκόριζας, επίσης, προάγουν την παραγωγή φυσικών στεροειδών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Αυτά τα στεροειδή είναι πιο αποτελεσματικά από τα στεροειδή φάρμακα και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αποκατάσταση της επινεφριδιακής λειτουργίας και ακόμη στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γλυκόριζα είναι ένα από τα καλύτερα αποχρεμπτικά και βοηθά στην εκκαθάριση των πνευμόνων.

inosi 1

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με έλαιο κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο για την ίνωση. Καθώς, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, το πρόγραμμα αποκατάστασης βοηθά στη διάλυση της φλεγμονής και στη μείωση της ίνωσης.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με φύκια

Μια άλλη αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την πνευμονική ίνωση είναι τα φύκια που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα.  Βοηθούν στην προώθηση της ενδοκυτταρικής επικοινωνίας και στην αποτοξίνωση του σώματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με οργανικό πυρίτιο

Το οργανικό πυρίτιο απορροφάται εύκολα από το σώμα. Το πυρίτιο βοηθά στην αποκατάσταση του κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσει στην ανασύσταση των αποθεμάτων πυριτίου στο σώμα σας. Το κολλαγόνο είναι οι γραμμές των πνευμόνων και το διοξείδιο του πυριτίου βοηθά στην επιδιόρθωση, εκτός από την αποβολή των τοξινών και την αποκατάσταση της ελαστικότητας του κολλαγόνου.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με βιολογικό γερμάνιο

Οι κάψουλες βιολογικού γερμανίου βοηθούν στην οξυγόνωση των ιστών. Βοηθούν, επίσης, στην αποτοξίνωση των κυττάρων. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πνευμονική ίνωση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

inosi 7

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

www.emedi.gr

inosi 4

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ