Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟφθαλμολογίαΟι κίνδυνοι από τους φακούς επαφής

Οι κίνδυνοι από τους φακούς επαφής

Print Friendly, PDF & Email

Υπάρχουν κίνδυνοι για τα μάτια για όσους φορούν φακούς επαφής

Αυτοί που  φορούν, καθημερινά, φακούς επαφής, πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους από τη μη ορθή χρήση τους

Οι κίνδυνοι από την καθημερινή χρήση φακών επαφής:

-Μεγαλύτερος κίνδυνος οφθαλμικών λοιμώξεων (ειδικά κερατίτιδας)

Η κερατίτιδα, είναι η πιο συχνή λοίμωξη που μπορεί να προκύψει από τη φθορά των φακών επαφής. Προκαλείται από σκόνη, βακτήρια, ιούς και σε σπάνιες περιπτώσεις, από παράσιτα των ματιών. Εάν υπάρχουν γρατσουνιές στους φακούς επαφής σας, μπορούν να ξύσουν την εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Αυτές οι γρατζουνιές στον κερατοειδή σας είναι γνωστές ως τριβή του κερατοειδούς.

Η κερατίτιδα επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα και προκαλεί πόνο, ερυθρότητα, θολή όραση, υδαρή έκκριση ή ερεθισμένα μάτια.

Η κερατίτιδα μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους: όταν δεν βγάζετε τους φακούς επαφής τη νύχτα, όταν φοράτε τους φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, όταν εκθέτετε του φακούς επαφής σας σε οποιοδήποτε τύπο νερού, όταν δεν καθαρίζετε σωστά τους φακούς επαφής σας, όταν φοράτε παλιούς φακούς επαφής ή όταν φοράτε φακούς επαφής που δεν είναι σωστά τοποθετημένοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κερατίτιδα σχετίζεται με όλες τις μορφές φακών επαφής, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών φακών επαφής μιας χρήσης, των φακών υδρογέλης σιλικόνης και των μαλακών φακών επαφής. Ο ρυθμός κερατίτιδας ήταν σημαντικά υψηλότερος σε αυτούς που φορούν φακούς επαφής υδρογέλης.

Οι φακοί επαφής σας κάνουν, επίσης, πιο ευαίσθητους στη γιγαντιαία θηλώδη επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι), η οποία συχνά αποκαλείται και θηλώδης επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τους φακούς επαφής.

-Αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας όρασης και μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση

Όταν οι οφθαλμικές λοιμώξεις ή τα έλκη του κερατοειδούς από τους φακούς επαφής παραμένουν αθεράπευτα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη της όρασης και μόνιμη τύφλωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βακτηριακή κερατίτιδα, η οποία μπορεί να βλάψει τη δομή και το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα.

-Σκασίματα κερατοειδούς

Αν είστε αλλεργικοί στο υλικό που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τους φακούς επαφής (πλαστικό ή σιλικόνη) ή φοράτε τους ίδιους φακούς επαφής για πολύ καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και τραυματισμό του κερατοειδούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.

-Ελαττώνει τη λειτουργικότητα του αντανακλαστικού του κερατοειδούς (που προστατεύει τα μάτια σας από τους εξωτερικούς κινδύνους) 

Το ανοιγoκλείσιμο των βλεφάρων δεν είναι πιθανώς κάτι στο οποίο δίνετε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς είναι μια ακούσια κίνηση. αλλά είναι μία κίνηση που είναι ζωτικής σημασίας για να κρατάτε τα μάτια και την όρασή σας υγιή.

Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων είναι ένας μηχανισμός προστασίας που βοηθάει στην αποφυγή των ερεθισμών στα μάτια σας, από χημικές ουσίες στο περιβάλλον, σκόνη, βακτήρια,  έντομα και ακόμη και από τη φυσική επαφή. Σε κίνδυνο το σώμα δεν λαμβάνει το μήνυμα για να κλείσει τα βλέφαρά σας.

Η φθορά των φακών επαφής μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά που ανοιγοκλείνουν τα μάτια, μειώνοντας την ευαισθησία του κερατοειδούς. Η τακτική χρήση  φακών επαφής μπορεί να επηρεάσει κι αυτή τα αντανακλαστικά που ανοιγοκλείνουν τα μάτια μειώνοντας την ευαισθησία του κερατοειδούς.

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών βοηθά, επίσης, να μην στεγνώνουν τα μάτια σας προκαλώντας δάκρυα. Όταν το αντανακλαστικό του κερατοειδούς σας μειώνεται και δεν ανοιγοκλείνετε τα μάτια  τόσο συχνά, μπορείτε να καταλήξετε με σύνδρομο ξηροφθαλμίας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φαγούρα, ερυθρότητα και πύον.

-Σύνδρομο ξηρών ματιών

Η φαγούρα, τα ερεθισμένα, ξηρά και κόκκινα μάτια είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα από όσους φορούν φακούς επαφής και αυτά τα συμπτώματα, συνήθως, υποδηλώνουν σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Μπορείτε να πάθετε σύνδρομο ξηροφθαλμίας, ακόμη και αν δεν φοράτε φακούς επαφής, αλλά συνήθως συμβαίνει όταν προσαρμόζετε για πρώτη φορά τους φακούς  επαφής που φοράτε, όταν οι φακοί επαφής σας στεγνώσουν καθώς τους φοράτε ή φοράτε φακούς επαφής που δεν ταιριάζουν σωστά.

Οι φακοί επαφής μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των δακρύων που παράγουν τα μάτια σας, τα οποία δρουν ως «ενυδατικό υγρό». Οι μαλακοί φακοί επαφής μπορούν πραγματικά να απορροφήσουν αυτά τα δάκρυα, στεγνώνοντας τα μάτια σας ακόμη περισσότερο.

Μελέτες που έγιναν για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας και τους φακούς επαφής δείχνουν ότι το σύνδρομο ξηροφθαλμίας επηρεάζει τόσο τους μαλακούς όσο και τους μακροχρόνιους χρήστες φακών επαφής. Αν και είναι λιγότερο συχνό, τα ξηρά μάτια μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ουλές κερατοειδούς.

-Πτώση βλεφάρου (Βλεφαρόπτωση)

Η βλεφαρόπτωση είναι ο τεχνικός όρος για τα πρησμένα βλέφαρα και η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης τόσο των μαλακών όσο και των σκληρών φακών επαφής και της βλεφαρόπτωσης. Οι άνθρωποι που φορούν σκληρούς φακούς επαφής έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βλεφαρόπτωση από όσους φορούν μαλακούς φακούς.

Η παρατεταμένη φθορά των σκληρών φακών επαφής λέγεται ότι είναι η κύρια αιτία της βλεφαρόπτωσης.

Σήμερα, ωστόσο, οι μαλακοί φακοί χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους σκληρούς φακούς επαφής.

Έλκη κερατοειδούς

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις που προκαλούνται από τους φακούς επαφής μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη κερατοειδούς, τα οποία είναι επώδυνες, ανοικτές πληγές στο εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς χιτώνα.

Η διατήρηση των φακών επαφής για πολύ καιρό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία έλκους του κερατοειδούς και η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που φορούν φακούς επαφής, για αρκετές διαδοχικές ημέρες, είναι 10 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν με έλκη κερατοειδούς. Ενώ, ο καθένας που φοράει φακούς επαφής βρίσκεται σε κίνδυνο, οι καθημερινοί φακοί επαφής μίας χρήσης λέγεται ότι είναι οι λιγότερο προβληματικοί όταν πρόκειται για έλκη κερατοειδούς.

fakoi epafis 4

Φυσικά, αποφεύγοντας εντελώς τους φακούς επαφής δεν είναι πάντα μια επιλογή.

Αν φοράτε φακούς επαφής, μπορείτε να φροντίσετε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, προσέχοντας κατά τον καθαρισμό, την αποθήκευση και με τις ασφαλέστερες επιλογές για τη χρήση φακών επαφής.

Ασφαλείς τρόποι να φροντίζετε τους φακούς επαφής σας

Ο σωστός τρόπος φροντίδας των φακών επαφής εξαρτάται από τον τύπο των φακών που χρησιμοποιείτε.

Πάντα να είστε βέβαιος να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη φροντίδα φακών επαφής.

Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για τη φροντίδα όλων των τύπων φακών επαφής, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων και σοβαρών επιπλοκών στην υγεία.

-Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς σας

Για να αποφύγετε τη μόλυνση από τα μικρόβια και τα βακτηρίδια, πλένετε και στεγνώνετε καλά τα χέρια σας πριν από την εφαρμογή, τον καθαρισμό ή την αφαίρεση τους. Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό, άοσμο, μη λιπαρό σαπούνι για να αποφύγετε το λάδι και τα χημικά να έρθουν σε επαφή με τους φακούς σας. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα χωρίς χνούδια για να διατηρείτε τους φακούς επαφής σας καθαρούς.

-Αποφύγετε να έχετε νερό κοντά στους φακούς σας

Όταν φοράτε φακούς επαφής, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε το νερό να φτάσει κοντά τους. Όχι μόνο βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στους φακούς επαφής σας μέσα από το νερό και να προκαλέσουν μόλυνση με αυτό τον τρόπο, αλλά το νερό μπορεί, επίσης, να αλλάξει το σχήμα του φακού σας και να το κάνει να κολλήσει στα μάτια σας δημιουργώντας έναν άλλο κίνδυνο για πόνο, οίδημα και φλεγμονή.

-Κρατήστε τα νύχια σας κοντά

Κρατώντας τα νύχια σας κοντά και καθαρά, βοηθά να διατηρείτε τους φακούς επαφής σας καθαρούς.

Τα νύχια είναι το σπίτι για πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της ζύμης. Εάν η ζύμη έρχεται σε επαφή με το μάτι σας, μπορεί να προκαλέσει μυκητιασική λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται με οίδημα, πόνο και ερυθρότητα. Ενώ οι φακοί επαφής σας θα πρέπει πάντα να έρχονται σε επαφή με τα δάκτυλά σας (όχι τα νύχια σας), αυτό είναι μια καλή προφύλαξη που πρέπει να λάβετε.

Πώς να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε τους φακούς επαφής σας

Κάθε τύπος φακού επαφής θα είναι συμβατός με διαφορετικούς τύπους υγρών φακών επαφής. Ορισμένες λύσεις είναι, επίσης, πιο αποτελεσματικές για τη διατήρηση των φακών  από άλλες. Για παράδειγμα, τα αλατούχα διαλύματα δεν απολυμαίνουν τους φακούς επαφής και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ξέπλυμα, ποτέ για απολύμανση ή αποθήκευση.

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των φακών επαφής, καθαρίστε ένα φακό κάθε φορά. Ποτέ μην τα ξεπλένετε ή τα αποθηκεύετε σε νερό, το οποίο δεν απολυμαίνει. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη λύση για το συγκεκριμένο τύπο φακού, όπως συνιστάται.

Μόλις οι φακοί σας καθαριστούν και απολυμανθούν, αποθηκεύστε τις σε μια θήκη αποθήκευσης κλειστού φακού.  Η θήκη αποθήκευσης φακών έχει δύο υποθήκες: μία για κάθε φακό. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τους φακούς σας χωρισμένους για να αποφύγετε την παραμικρή επαφή του αριστερού ματιού σας με του δεξιού ματιού.

Η θήκη των φακών σας πρέπει να καθαρίζεται και να επαναπληρώνεται με φρέσκο ​​διάλυμα αποθήκευσης κάθε φορά που φοράτε τους φακούς επαφής σας και ξεπλένετε και αδειάζετε και κάθε φορά που αφαιρείτε τους φακούς επαφής από τη θήκη.

Επίσης, άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι πρώτοι αντηλιακοί φακοί επαφής. Οι φακοί αυτοί είναι φωτοχρωμικοί και σκουραίνουν, όταν εκτίθενται στον ήλιο, ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι φακοί αυτοί σκουραίνουν ή γίνονται πιο ανοιχτόχρωμοι ανάλογα με τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας. Οι φακοί σκουραίνουν, μόλις εκτεθούν στο λαμπερό φως της ημέρας και ξαναγίνονται ανοιχτόχρωμοι, μόλις επιστρέψει ο χρήστης τους, σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

Οι φακοί αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για όσους δεν φορούν γυαλιά ηλίου.

Τα καλύτερα προϊόντα για τα μάτια σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

fakoi epafis 1

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης

Μην φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα

Αποστολή μηνυμάτων σε φακούς επαφής

Κερατόκωνος

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής

Μήπως έχετε ξηροφθαλμία;

Απλός έρπητας οφθαλμού

Κερατίτιδες

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ