https://www.emedi.gr/2013/10/08/%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84/Ο καφές προκαλεί καρκίνο;
Όχι μόνο δεν υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρκίνου, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα μια ήπια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου.
Η αλήθεια είναι ότι ο καφές μπορεί να σας προστατεύσει από κάποιους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ήπατος.
Ο καφές καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει τη μνήμη, προστατεύει από τον διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Ο καφές, ωστόσο, περιέχει ορισμένες ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Για παράδειγμα, αυτή η ουσία είναι το ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσιολογικά σε ορισμένα τρόφιμα, κυρίως, σε φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και φτωχές σε πρωτεΐνες, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επιβλαβές, για παράδειγμα, σε άτομα που εκτίθενται στο ακρυλαμίδιο του αέρα στα ανθρακωρυχεία και οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών και καρκίνου.
Ο καφές έχει, το πολύ, 358 μg / kg ακρυλαμιδίου. Αυτό σημαίνει ότι το φλιτζάνι έχει, το πολύ, 0,45 μg ακρυλαμιδίου. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από το 182 μg που είναι το «όριο ασφαλείας». Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πιείτε περίπου 400 φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρκίνο.
Να πίνετε ελληνικό καφέ και εσπρέσο arabica και υγιεινό καφέ από πικραλίδα, γανόδερμα κ.ά.
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τον πιο υγιεινό καφέ
Διαβάστε, επίσης,