Πώς η αξονική τομογραφία και το PET CT SCAN μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Όπως οι ακτίνες X και οι σαρώσεις PET και οι CT αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.
Οι εξετάσεις CT χρησιμοποιούν εκατοντάδες ακτίνες Χ για να δημιουργήσουν λεπτομερείς 3D εικόνες.
Η απεικόνιση, είναι αλήθεια, ότι βοηθάει τη διάγνωση και πολλούς ασθενείς να αποφύγουν τη διερευνητική χειρουργική επέμβαση, αλλά έχει, επίσης, δημιουργήσει ανησυχίες λόγω της κακής χρήσης.
Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι μπορούν να συμβούν πολλές βλάβες από τις ίδιες τις δοκιμές, αλλά και από την λάθος εκτίμηση αβλαβών συνθηκών που διαπιστώνονται κατά τη διάρκεια των σαρώσεων. Αυτά τα απροσδόκητα ευρήματα περιλαμβάνουν καλοήθη οζίδια των πνευμόνων και του θυρεοειδούς και άλλες συνήθεις καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε περιττές και δαπανηρές θεραπείες που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και πολλές φορές θανατηφόρες.
Μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στην υπολογιστική τομογραφία ή CT, κατά τη διεξαγωγή της οποίας χρησιμοποιούνται εκατοντάδες ακτίνες Χ για να δημιουργήσουν λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες. Όπως οι ακτίνες X και οι σαρώσεις PET, οι CT αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.
Δύο άλλες τεχνολογίες απεικόνισης, οι μαγνητικές τομογραφίες και οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία.
Οι CT χρησιμοποιούνται για πληθώρα λόγων, μεταξύ των οποίων η διάγνωση για πέτρες στα νεφρά, η διερεύνηση ενός πόνου στο στήθος και ανιχνεύουν όγκους ή άλλες ανωμαλίες.
Εκτιμάται ότι 30 έως 50 τοις εκατό των τεστ απεικόνισης είναι ιατρικά περιττές.
Η απεικόνιση πρέπει να χρησιμοποιείται όταν είναι πραγματικά απαραίτητη και αυτό δεν συμβαίνει πλέον.
Όπως και οι ακτίνες Χ, οι αξονικές τομογραφίες και τα PET CT SCAN αντιπροσωπεύουν ένα δυνητικά σημαντικό πρόβλημα υγείας: ο καρκίνος που προκαλείται από την ακτινοβολία.
Η αξονική τομογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στα παιδιά.
Η ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στις διαγνωστικές μελέτες δεν είναι ασφαλής και τα οφέλη πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ότι ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο.
Οι δύο περιβαλλοντικοί παράγοντες που συνδέονται περισσότερο με τον καρκίνο του μαστού είναι η έκθεση στην ακτινοβολία και η χρήση μετεμμηνοπαυσιακών ορμονών.
Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε πολλαπλές εξετάσεις.
Ορισμένα, μάλιστα νοσοκομεία τείνουν να εκτελούν διπλές σαρώσεις – μία με παράγοντα αντίθεσης και μία χωρίς αυτόν.
Απαιτείται μείωση της περιττής έκθεσης στην ακτινοβολία.
Η έκθεση στην ακτινοβολία είναι συσσωρευτική και τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στα αποτελέσματά της.
Ποιοι τύποι διαγνωστικής απεικόνισης χρησιμοποιούν ακτινοβολία;
Οι ακτίνες Χ ή ακτινογραφίες, οι CT ή αξονικές τομογραφίες, οι μαστογραφίες, οι μελέτες πυρηνικής ιατρικής, όπως εξετάσεις PET, το σπινθηρογράφημα για την καρδιά και η ανίχνευση ιωδίου για τον θυρεοειδή αδένα έχουν, επίσης, ακτινοβολία και η ποσότητα ποικίλει ανάλογα με τη δοκιμή.
Ωστόσο, η απεικόνιση υπερήχων και μαγνητικού συντονισμού (μαγνητική τομογραφία) δεν έχουν ακτινοβολία (καλύτερα μην χρησιμοποιείτε σκιαγραφικό, εκτός αν υπάρχει υποψία αιμορραγίας).
Μόνο, για την απεικόνιση του παρεγχύματος των πνευμόνων η αξονική τομογραφία υπερτερεί της μαγνητικής τομογραφίας.
Τα σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις μπορεί να προκαλέσουν νεφρικά προβλήματα σε ασθενείς που έχουν προϋπάρχοντα νεφρικά προβλήματα, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχει και κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, αμυλοείδωσης και ψευδώς θετικής εξέτασης.
Τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται συχνά CT εξετάσεις κάθε λίγους μήνες για να διαπιστώσουν εάν η θεραπεία τους λειτουργεί. Μερικοί ασθενείς ανησυχούν ότι οι επαναλαμβανόμενες σαρώσεις CT θα βοηθήσουν στην υποτροπή του καρκίνου…. Και δεν έχουν άδικο!!!
Ο μόλυβδος προστατεύει από τη συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία.
Ο κίνδυνος για πρόκληση καρκίνου από την ακτινοβολία είναι υψηλότερος για τις γυναίκες και τους νεότερους ασθενείς. Οι νεότεροι ασθενείς που έχουν χρόνια ιατρικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες απεικονίσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μαζί τους. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των CT εξετάσεων που δίνουμε στους ασθενείς αυτούς και επιλέγουμε αντ ‘αυτού MRI ή υπερηχογραφήματα, όταν είναι δυνατόν.
Τα αναπτυσσόμενα σώματα των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακτινοβολία, οπότε οι παιδιατρικοί ακτινολόγοι πρέπει να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε ακτινοβολία στα παιδιά όποτε είναι δυνατόν.
Παρομοίως, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε CT αξονικές και ακτίνες Χ.
Για κάθε δοκιμασία, είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε τους κινδύνους και τα οφέλη.
Στις ελάχιστες περιπτώσεις, το όφελος από την εξεύρεση καρκίνου ή επιβεβαίωση της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση υπερβαίνει τον κίνδυνο από την έκθεση σε ακτινοβολία από τη CT ανίχνευση ή το PET CT SCAN.
Αν ανησυχείτε για την έκθεση σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια ενός τεστ απεικόνισης ή εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε από τις εξετάσεις που σας προπτείνονται, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας.
Τα κατάλληλα για την προστασία από την ακτινοβολία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα για την προστασία από την ακτινοβολία
Διαβάστε, επίσης,
Οι αξονικές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο
Είναι ασφαλής η αξονική τομογραφία;
Διαγνωστικές εξετάσεις και Θεραπείες που βλάπτουν την Υγεία
Προσοχή!!! Σταματήστε να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις με σκιαγραφικά
Χρήσιμες πληροφορίες για την αξονική τομογραφία
Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία
Πότε πρέπει να γίνεται αξονική αγγειογραφία
Η αξονική στεφανιογραφία δίνει πολύ ακτινοβολία
Χρήσιμες πληροφορίες για την αξονική τομογραφία
Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο
Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία
Υπέρηχος με χρήση σκιαγραφικού
Οι διαβητικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σκιαγραφικά