Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πικολινικά άλατα

Τι είναι τα πικολινικά άλατα;

Τα πικολινικά άλατα είναι συνδυασμοί μετάλλων με το πικολινικό οξύ. 

Τα άλατα αυτά είναι περισσότερο βιοαπορροφήσιμα από τα μεταλλικά άλατα.

Προκειμένου τα μέταλλα στα τρόφιμα να χρησιμοποιηθούν μέσα στα κύτταρα του σώματος, πρέπει πρώτα να εξαχθούν από την τροφή, να μεταφερθούν μέσω της εντερικής μεμβράνης, να μεταφερθούν στη ροή του αίματος και τέλος να μεταφερθούν μέσω της κυτταρικής μεμβράνης στους εσωτερικούς κυτταρικούς μηχανισμούς. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη διαδικασία αυτή. Το πιο δύσκολο είναι το εντερικό τοίχωμα. Τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εντερικό τοίχωμα παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο στην επιφάνεια της μεμβράνης. Τα μέταλλα που έχουν διαλυθεί στο πεπτικό υγρό έχουν χάσει την ουδετερότητα τους και έχουν καταστεί θετικά φορτισμένα, έλκονται από τη μεμβράνη και συγκρατούνται σφιχτά. Σε αυτή την περίπτωση, τα μεταλλικά στοιχεία δεν επιτρέπεται να περάσουν και παραμένουν στο εντερικό τοίχωμα, μέχρις ότου μια άλλη έκκριση τα καθαρίσει.

Μια διαδικασία που ονομάζεται χηλίωση επιτυγχάνει τη μεταφορά για μερικά από τα μέταλλα αυτά. Οι χηλικοί παράγοντες είναι οργανικά μόρια που έχουν τα ηλεκτρικά τους φορτία διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύουν το θετικά φορτισμένο μέταλλα και προσωρινά να τα συσσωρεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Έτσι, με το θετικό φορτίο του ανόργανου ιόντος που προστατεύεται από το μεγάλο μόριο του χηλικού παράγοντα, το σύμπλεγμα φαίνεται να είναι ουδέτερο ή αρνητικά φορτισμένο και δεν θα συγκρατείται από τη μεμβράνη, καθώς περνάει από το εντερικό τοίχωμα.

Το πικολινικό οξύ είναι ο βασικός φυσικός χηλικός παράγοντας του οργανισμού. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για το σώμα να κατασκευάζει αυτό το μόριο: είναι ο πιο αποτελεσματικός χηλικός παράγοντας για μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το μολυβδαίνιο. Το πικολινικό οξύ παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη στο ήπαρ και τα νεφρά και μεταφέρεται στο πάγκρεας. Κατά την πέψη το πικολινικό οξύ εκκρίνεται από το πάγκρεας στο έντερο.

Το ανθρώπινο γάλα περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες πικολινικού οξέος, ενώ το αγελαδινό γάλα έχει λίγο.  Παρόλο που υπάρχει διπλάσιος ψευδάργυρος στο αγελαδινό γάλα από ότι στο μητρικό γάλα, πολύ περισσότερος ψευδάργυρος απορροφάται από το μητρικό γάλα.

Η πρόσληψη μετάλλων από τους ιστούς είναι πολύ μεγαλύτερη όταν το μέταλλο είναι πικολινικό. Δεδομένου ότι τα σώματά μας χρησιμοποιούν πικολινικό οξύ για να απορροφούν και να μεταφέρουν ορισμένα μεταλλικά στοιχεία, και τα κύτταρα μας αναγνωρίζουν τα πικολινικά άλατα και τα χρησιμοποιούν εύκολα, έχει νόημα να χρησιμοποιούνται αυτά τα συμπληρώματα διατροφής.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει φτωχή απορρόφηση ψευδαργύρου από σφάλματα μεταβολισμού ή από διαιτητικές ελλείψεις που εμποδίζουν το σώμα να παρασκευάσει πικολινικό οξύ από το βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη. Το πικολινικό οξύ είναι αποτελεσματικό στην ανύψωση των επιπέδων ψευδαργύρου και όταν δεν υπάρχει αρκετή τρυπτοφάνη. Η έλλειψη τρυπτοφάνης προκαλεί τριχόπτωση, τρεμούλιασμα κι έλλειψη ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος  είναι συστατικό και άλλων ορμονών εκτός από την ινσουλίνη και εμπλέκεται στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών. Οι χειρουργοί έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του ψευδαργύρου στην επούλωση πληγών  και μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μειώνει, επίσης, τις λοιμώξεις. Η προσθήκη πικολινικού οξέος στις  δίαιτες αυξάνει την ποσότητα του ψευδαργύρου που πραγματικά απορροφάται. 5 mg πικολινικού ψευδαργύρου στη δίαιτα μειώνει τα συμπτώματα της εντεροπάθειας των ακροδερματίτιδων.

Ο προτιμώμενος τρόπος για να αυξηθεί η απορρόφηση ψευδαργύρου δεν είναι η προσθήκη πικολινικού οξέος στη διατροφή, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου πικολινικού.

Τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα επίπεδα ορού αίματος και τα επίπεδα στα μαλλιά του ψευδαργύρου βελτιώνονται καλύτερα με πικολινικό ψευδάργυρο (ο επόμενος καλύτερος είναι ο γλυκονικός ψευδάργυρος).

Ο πικολινικός ψευδάργυρος  είναι τόσο καλά αφομοιώσιμος, ώστε η απαιτούμενη ποσότητα μπορεί να είναι μόνο το ένα τρίτο από ότι, συνήθως, λαμβάνεται από τα συμπληρώματα.

Το πικολινικό χρώμιο, επίσης, απορροφάται καλύτερα από όσο τα συμβατικά άλατα χρωμίου. Επιπρόσθετα, η ουσία αυτή, σε ημερήσια πρόσληψη 1,6 χλγρ μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη, περιορίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαβητικών, που δεν εξαρτώνται από την ινσουλίνη και αυξάνει τη μυϊκή ικανότητα σε αθλητές άρσης βαρών.

Τα καλύτερα πικολινικά συμπληρώματα διατροφής

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα πικολινικά συμπληρώματα διατροφής

picolinate 2

Διαβάστε, επίσης,

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Ενίσχυση των τροφών με βιταμίνες

Συντήρηση τροφίμων

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Τι πρέπει να προσέχουμε με τις βιταμίνες

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Νορεπινεφρίνη

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ