Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΠροϊούσα υπερπυρηνική παράλυση και κάνναβη

Προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση και κάνναβη

Θεραπεία της Προϊούσας Υπερπυρηνικής Παράλυσης με κάνναβη

 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (PSP-παρκι) είναι μια σπάνια, νευροεκφυλιστική νόσος που χαρακτηρίζεται από συμμετρικό παρκινσονισμό, υπερπυρηνική παράλυση των κάθετων συζυγών κινήσεων των ματιών, έντονη αστάθεια με πτώσεις, κυρίως, προς τα πίσω, μετωπιαία υποφλοιώδη άνοια, δυσαρθρία και δυσφαγία.

Η PSP ανήκει στα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα, άτυπα ως προς την συχνότερη αιτία παρκινσονισμού, δηλαδή την νόσο Πάρκινσον (ΝΠ).

Η επίπτωση του PSP είναι περίπου 5 ανά 100.000, και οι άνδρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου.

Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 63 έτη και ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τον θάνατο είναι 7-9 χρόνια.

Η PSP είναι μια πάθηση με άγνωστη αιτιολογία, σχεδόν πάντα σποραδική, ενώ, έχουν αναφερθεί μόνο λίγες οικογενείς περιπτώσεις, που ως επί το πλείστον φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο MAPT (microtubuli associated protein tau), το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεϊνη tau.

Τι είναι παρκινσονισμός; 

Ο παρκινσονισμός είναι μια κατάσταση χαρακτηριζόμενη από αρκετά χαρακτηριστικά κινητικά σημεία:

• Τρόμο

• Μυϊκή δυσκαμψία

• Αργές κινήσεις (Βραδυκινησία)

• Άρρυθμο, αργό βηματισμό

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η πιο γνωστή μορφή παρκινσονισμού.

Ο άτυπος παρκινσονισμός εμφανίζεται όταν ο ασθενής έχει παρκινσονισμό και άλλα χαρακτηριστικά, όπως προβλήματα στην ισορροπία, πτώσεις, φτωχή απόκριση στη λεβοντόπα, νοητικά προβλήματα, απώλεια ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, του εντέρου και της κύστης.

Η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (PSP) είναι ο πιο συχνός τύπος των ατύπων παρκινσονικών συνδρόμων, αλλά εμφανίζεται σε μόνο το ένα δεκάτο της συχνότητας της νόσου του Πάρκινσον.

Ποια είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά της PSP;

Η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση PSP, παλαιότερα γνωστή, ως σύνδρομο Steele-Richardson-Olszewski, επηρεάζει ισότιμα τις άνδρες και τις γυναίκες. Κατά μέσο όρο η νόσος αρχίζει στην ηλικία των 60 ετών.

• Από την αρχή οι ασθενείς με PSP έχουν συχνά δυσκολία στο βάδισμα, στην ισορροπία, με πτώσεις προς τα πίσω, συχνά, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Το βήμα τους τείνει να είναι δύσκολο, γρήγορο και περιστροφικό. Σε μερικούς ασθενείς τα πόδια τους μοιάζουν να κολλάνε στο πάτωμα.

• Οι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολίες στις οφθαλμικές κινήσεις, ειδικά στη στροφή του βλέμματος προς τα κάτω και ίσως, υπάρχει και διπλωπία και έχουν δυσκολία να ανοίξουν τα μάτια τους.

• Οι αργές κινήσεις επιβραδύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

• Οι ασθενείς νοιώθουν δυσκαμψία, και έχουν δυσκολία συγκέντρωσης.

• Η έκφραση του προσώπου μπορεί να αλλάξει, και ο ασθενής κοιτάζει μπροστά με ανασηκωμένα τα φρύδια και συνοφρυωμένο το πρόσωπο.

• Οι ασθενείς, πιθανώς, να έχουν μπερδεμένη ομιλία και και δυσκολίες κατάποσης.

• Μπορεί να εμφανιστούν νοητικά προβλήματα, όπως έλλειψη κινήτρων και άρση αναστολών, ευμεταβλητότητα (ψευδοπρομηκική παράλυση) και κατάθλιψη.

Αυτή η κατάσταση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Σε κάποιες οι μορφές η βραδύτητα και οι δυσκαμπτικές κινήσεις είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά.

Σε άλλες μορφές υπάρχει τρόμος και στοιχεία που μοιάζουν περισσότερο με την νόσο του Πάρκινσον.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση διαγιγνώσκεται με βάση το ιατρικό ιστορικό και την νευρολογική εξέταση. Όταν η νόσος ξεκινάει, μπορεί να μοιάζει αρκετά με την νόσο του Πάρκινσον, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση. Δεν υπάρχουν αιματολογικές ή άλλες δοκιμές, αλλά κάποιες φορές η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει να τεθεί η διάγνωση, γιατί οι γιατροί διακρίνουν κάποιο βαθμό βαθμού ατροφίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως στο μεσεγκέφαλο και τους μετωπιαίους λοβούς. 

Ποια είναι η αιτία;

Η αιτιολογία της προϊούσας υπερπυρηνικής παραλύσεως PSP είναι άγνωστη. Συνδυάζεται με τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η αιτία της συσσώρευσης είναι άγνωστη. Η PSP δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και δεν έχει συσχετιστεί, ακόμη, με κανέναν περιβαλλοντολογικό παράγοντα.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη θεραπεία, την επιβράδυνση ή το σταμάτημα της προόδου της PSP. Νωρίς, στην πορεία της νόσου, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην νόσο του Parkinson (όπως η λεβοντόπα), μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της PSP.  Παρόλα αυτά, όταν η νόσος προχωρήσει, τα φάρμακα δεν βοηθάνε. Κάποια φάρμακα που χρησιμεύουν στην θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer χρησιμοποιούνται στους ασθενείς με PSP.

Οι ενέσεις με αλλαντική τοξίνη μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία του ακούσιου κλεισίματος των βλεφάρων. Χρησιμοποιούνται, επίσης, φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν με τις συναισθηματικές μεταβολές. Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης και της άγχους.

Η εργοθεραπεία θα βοηθήσει τον ασθενή να συνεχίσει  τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η φυσιοθεραπεία θα βοηθήσει στα προβλήματα της βάδισης και της ισορροπίας.

Κάποια ειδικά γυαλιά με πρισματικούς φακούς μπορούν να βοηθήσουν στην όραση.

Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της φροντίδας καθώς η νόσος προχωράει.

proioysa 3

Κάνναβη και προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια κατάσταση που προκαλεί την απώλεια λειτουργίας των νευρικών κινητήριων δυνάμεων. Αυτή η προοδευτική κατάσταση ξεκινά με ελαφρό τρόμο και αυξάνει προοδευτικά η σοβαρότητα.

Συνήθως, συνδέεται με δυσκαμψία μυών, δυσκολία στην ομιλία και δυσλειτουργίες του σώματος.

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. 

Ευτυχώς, τα κανναβινοειδή έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν θετικά τους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με νόσο του Parkinson. Η CBD μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση του κινητικού συστήματος σε ασθενείς. 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ανίατη ασθένεια, κατά την οποία ο εγκέφαλος δεν παράγει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την κίνηση.

Γενικά εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν. Η ασθένεια του Parkinson δεν είναι μοιραία από μόνη της, αλλά οι επιπλοκές από τη νόσο μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

Υπάρχουν πέντε στάδια της νόσου του Πάρκινσον και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να προχωρήσει ο ασθενής από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο.

Στο πρώτο στάδιο, ένα άτομο θα έχει ήπια συμπτώματα, συνήθως, τρόμο και άλλες ακούσιες κινήσεις μόνο στη μία πλευρά του σώματος, οι οποίες δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Συχνά, οι φίλοι και η οικογένεια θα παρατηρήσουν αλλαγές στην έκφραση του προσώπου και τη στάση του σώματος, πριν ο ασθενής λάβει γνώση αυτών.

Καθώς, η ασθένεια εξελίσσεται, ο τρόμος γίνεται πιο έντονος, η μυϊκή ακαμψία γίνεται σοβαρή και οι κινητικές δεξιότητες μειώνονται μέχρι το άτομο να φτάσει στο τελικό στάδιο, το στάδιο 5. Αυτό είναι το πιο προηγμένο στάδιο. Μέχρι αυτή την περίοδο οι περισσότεροι ασθενείς περιορίζονται σε αναπηρικό καροτσάκι ή μπορεί να είναι καθηλωμένοι σε κρεβάτι. Το άτομο μπορεί να έχει, επίσης, ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες και θα χρειάζεται παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο.

Συμπτώματα και αιτίες της νόσου του Πάρκινσον

Τρέμουλο

Μυϊκή δυσκαμψία

Βλάβη στη λειτουργία του σώματος

Μειωμένη ικανότητα γραφής και ομιλίας

Ευαισθησία σε τοξίνες

Διαταραχή του μεταβολισμού των πρωτεϊνών

Ενώ, η ασθένεια του Parkinson θεωρείται γενικά ως μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο την κινητικότητα και την κίνηση, υπάρχουν και άλλα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, επίσης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι πιο εξουθενωτικά από τα κινητικά συμπτώματα.

Εκτός από τα κοινά γνωστά συμπτώματα, όπως τρόμος, δυσκολία στο περπάτημα, πρόβλημα με την ισορροπία, μπορεί να υπάρχουν και αλλαγές της διανοητικής κατάστασης.

Η κατάθλιψη και το άγχος, η δυσκολία στην προσοχή, η επιβράδυνση της σκέψης, οι αλλαγές της μνήμης, οι αλλαγές προσωπικότητας και η άνοια, οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες είναι συμπτώματα της νόσου του Parkinson.

Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση), η οποία προκαλεί ζάλη και φλεγμονή, καθώς και διαταραχές του ύπνου, δυσκοιλιότητα, κόπωση, υπερβολική εφίδρωση, σεξουαλικά προβλήματα, αύξηση της πιτυρίδας, προβλήματα όρασης, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και ταλαιπωρία και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Υπάρχουν πολλές άλλες “διαταραχές που σχετίζονται με την κίνηση” οι οποίες μπορεί να μιμούνται τη νόσο του Πάρκινσον. Η προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση, η οποία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει το βάδισμα και την ισορροπία, είναι μια τέτοια διαταραχή. Αυτή η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική περίθαλψη. Η εγκεφαλίτιδα lethargica (“νόσος του ύπνου”), η Εγκεφαλομυελίτιδα των Ιπποειδών και η Ιαπωνική Β Εγκεφαλίτιδα, που είναι όλες οι μολύνσεις του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τύπου Parkinson. Ο ιδιοπαθής τρόμος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τρόμο ή ανεξέλεγκτο τρέμουλο  στα χέρια και στο κεφάλι δεν συνδέεται με άλλα συμπτώματα και μοιάζει με το φάρμακο τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά τα φάρμακα της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του ιδιοπαθή τρόμου. Επιπλέον, μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχωσικών διαταραχών μπορούν να προκαλέσουν τρόμο που μοιάζει πολύ με τη νόσο του Πάρκινσον .

Πώς η ιατρική μαριχουάνα βοηθά στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και της προϊούσας υπερπυρηνικής παράλυσης

Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά κανναβινοειδή. Αυτές οι χημικές ουσίες που απαντώνται στη φύση δεσμεύονται στους υποδοχείς στον εγκέφαλο και επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι η χημική ουσία που σταματά να παράγει ο οργανισμός σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Με τη χρήση ιατρικής μαριχουάνας, η παραγωγή ντοπαμίνης μπορεί να αυξηθεί και τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση.

Γιατί η ιατρική μαριχουάνα θεραπεύει τη νόσο του Πάρκινσον καλύτερα από άλλες θεραπείες

Όταν η ιατρική κάνναβη συνδέεται με τους υποδοχείς της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, οι κανναβινοειδείς ενώσεις στη μαριχουάνα μειώνουν τα αποτελέσματα της μειωμένης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Βασικά, οι ενώσεις στην ιατρική μαριχουάνα αντικαθιστούν τις φυσιολογικές ενώσεις που ο εγκέφαλος δεν παράγει.

Εκτός από αυτό το όφελος, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα της ιατρικής μαριχουάνας μπορεί να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη στους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Η επιβράδυνση της βλάβης επιτρέπει στους νευρώνες να συνεχίσουν, όσο καλύτερα μπορούν,  να παράγουν ντοπαμίνη όσο το δυνατόν περισσότερο, επιβραδύνοντας έτσι τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος του Πάρκινσον.

Άλλες θεραπείες για τη νόσο Parkinson περιλαμβάνουν τους αγωνιστές ντοπαμίνης, τους αναστολείς ΜΑΟ-Β και τα αντιχολινεργικά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι η αϋπνία, η κατάθλιψη οι παραισθήσεις και η εξασθένηση της ούρησης. Η ιατρική μαριχουάνα, από την άλλη πλευρά, έχει λίγες παρενέργειες και είναι μια πολύ πιο φυσική επιλογή θεραπείας.

Η κανναβιδιόλη CBD είναι καλύτερη για τη θεραπεία της προϊούσας υπερπυρηνικής παράλυσης.

Για τη δοσολογία που πρέπει να λάβετε, επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας. Εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου, από τα συνοδά νοσήματα και από τα κιλά σας.

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για τη θεραπεία της προϊούσας υπερπυρηνικής παράλυσης 

Πατήστε, πατώντας εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία της προϊούσας υπερπυρηνικής παράλυσης 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση

proioysa 4

Διαβάστε, επίσης,

Η γκραβιόλα είναι πολύτιμη για την υγεία

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Αν έχετε νόσο του Πάρκινσον να παίρνετε νιασίνη

Νιασίνη

Η νόσος Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο

Τα φυτοφάρμακα προκαλούν νόσο του Πάρκινσον

Διατροφή για τη νόσο Πάρκινσον

Σύνδρομο παρκινσονισμού

Θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Ντοπαμίνη

Πώς γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου Parkinson;

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή διατηρεί την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες

Διατηρήστε υγιή τα μιτοχόνδριά σας

Τα συμπληρώματα διατροφής για τη νόσο του Πάρκινσον

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ