Νόστιμοι Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο
Υλικά για 8 άτομα
1 μεγάλο λάχανο βιολογικό
2 κρεμμύδια ξερά βιολογικά
3 κρεμμυδάκια φρέσκα βιολογικά
3 καρότα βιολογικά τριμμένα στο τρίφτη
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο βιολογικό
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς βιολογικός
200 γρ. άγριο ρύζι
⅓ ματσάκι μαϊντανός
⅓ ματσάκι άνηθος
αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι βιολογικό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι βιολογικό
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
3 αυγά βιολογικά
χυμός από 2 λεμόνια βιολογικά
ζωμός από τους ντολμάδες, όσο πάρει
Εκτέλεση
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
Παίρνουμε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.
Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει
Με τη βοήθεια μιας πιρούνας, βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα που έχουνε μαλακώσει και ξεκολλάνε εύκολα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από το κάθε φύλλο για να τυλιχτούν οι ντολμάδες πιο εύκολα
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε στη βάση της 4-5 λαχανόφυλλα (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα
Παίρνουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα (αν είναι μεγάλα τα φύλλα χρησιμοποιούμε το μισό αφαιρώντας το σκληρό μέρος του φύλλου) βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γεμάτη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό τον ντολμά
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους
Σκεπάζουμε με μερικά λαχανόφυλλα από αυτά που περίσσεψαν, καπακώνουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να
σκεπαστούν όλοι καλά
Σιγοβράζουμε για περίπου 1 με 1 ½ ώρα
Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα
Όταν βράσουν οι ντολμάδες ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής: Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο από τα 3 αυγά, χτυπάμε πολύ καλά κάνοντας μια ελαφριά μαρέγκα το ασπράδι, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε λίγο λίγο το λεμόνι συνεχίζοντας να χτυπάμε. Στο τέλος, προσθέτουμε ζωμό λίγο λίγο από τους ντολμάδες για να φέρουμε το αυγολέμονο στην ίδια θερμοκρασία και ρίχνουμε το αυγολέμονο στους ντολμάδες. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού το αυγολέμονο χωρίς να διαλύσουμε τους ντολμάδες
Καλή Όρεξη
by Roula Diet
Διαβάστε, επίσης,
Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι
Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρεύετε τις μπάμιες
Νόστιμες αγκινάρες στην κατσαρόλα
Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα;
Μυστικά για το ψήσιμο με γάστρα
Τα μαγειρικά σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιείτε
Υγιεινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Μυστικά για πετυχημένες συνταγές
Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές