Νόστιμη υγιεινή συνταγή με σαφρίδια
Σαφρίδια φιλέτο ψητά
Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό σαφρίδια φιλεταρισμένα
Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Ξύσμα από λεμόνι
Χυμός από 2 λεμόνια βιολογικά
1 ποτήρι του κρασιού παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Το ψάρι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Να τρώτε ψάρι 3 φορές την εβδομάδα.
Η θρεπτική αξία των ψαριών είναι μεγαλύτερη πριν την ωοτοκία, γιατί τα ψάρια είναι περισσότερο λιπαρά και πλούσια σε φωσφολιπίδια, ενώ μετά την ωοτοκία γίνονται ισχνά κα πιο άνοστα.
Η σάρκα τους αποτελείται από πρωτεϊνες, λίπος, ποσότητες γλυκογόνου, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, νάτριο, φώσφορο, ψευδάργυρο κλπ.
Όταν αγοράζετε ψάρια, προσέχετε ορισμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την φρεσκάδα τους. Ελέγχετε το ψάρι αν είναι εύκαμπτο, η σάρκα του σφιχτή και το δέρμα του λείο και λαμπερό. Τα πτερύγια πρέπει να είναι κλειστά, τα μάτια θολά και η οσμή τους ευχάριστη.
Το φιλεταρισμένο ψάρι, όπως και το ολόκληρο, μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.
Στη σχάρα: Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Ψήνεται το ψάρι στη σχάρα για λίγη ώρα, μέχρι να αναδεύσει το λίπος το. Αν είναι πολύ μεγάλο το χαράσετε κατά μήκος. Σερβίρετε με λεμόνι και διάφορα αρωματικά, όπως μαϊντανό κτλ.
Στο φούρνο: Βάζετε τα φιλέτα ψαριού στο ταψάκι και τα σκεπάζετε με κρεμμύδια, ντομάτες, σκόρδο, μαϊντανό και ελαιόλαδο και ψήνετε σε σταθερή θερμοκρασία. Είναι το λεγόμενο πλακί.
Τηγανητά: Συνήθως τηγανίζετε τα μικρά ψάρια, αλλά και τα φιλεταρισμένα μπορείτε να τα αλατίσετε, να τα περάσετε από αλεύρι και να τα τηγανίσετε. Σερβίρετε με σπιτική μαγιονέζα.
Σοτέ: Στεγνώνετε τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνετε, τα βουτάτε σε γάλα και τα αλευρώνετε. Τα σοτάρετε σε ελάχιστο βούτυρο.
Ποσέ: Βράζετε τα φιλέτα σε γάλα, τα διατηρείτε ζεστά και σερβίρετε με σάλτσες, πουρέ ή γαρνιτούρες λαχανικών.
Συμβουλές από σεφ Ηρακλή Ασπρίδη
Φιλετάρισμα ψαριών
Σαφρίδια φιλέτο ψητά
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε πυρέξ χωρίς νερό και ψήνουμε στους 180 o C για 15 λεπτά.
By Roula Diet
Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά
Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα
Η πιο νόστιμη σπιτική μαγιονέζα
Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι