Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΚαρκίνος θυρεοειδούς και κάνναβη

Καρκίνος θυρεοειδούς και κάνναβη

Ιατρική κάνναβη και καρκίνος του θυρεοειδούς

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Περίπου το 39,6% των ανθρώπων θα έχουν διάγνωση καρκίνου σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η ιατρική μαριχουάνα είναι σημαντική για τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών.

Ιατρική κάνναβη και καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που έχει σχήμα πεταλούδας που ελέγχει τις ορμόνες του μεταβολισμού και τη χρήση ασβεστίου.

Τα θυλακοκύτταρα παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Για να διατηρηθεί ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ασβέστιο, τα κύτταρα C του θυρεοειδούς δημιουργούν μια ορμόνη που καλείται καλσιτονίνη.

Καρκίνος θυρεοειδούς 

Όταν κάποιος έχει καρκίνο θυρεοειδούς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν εκκρίνονται πολύ λίγες ορμόνες θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα κούραση και βραδύτητα Σε υψηλό αριθμό ορμονών του θυρεοειδούς, υπάρχει υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος επιταχύνει τον καρδιακό παλμό.

Ένα υγιές σώμα δημιουργεί τακτικά νέα κύτταρα που αντικαθιστούν τα παλιά. Συνήθως, τα παλιά κύτταρα πεθαίνουν για να κάνουν χώρο για τα νέα κύτταρα. Όταν κάποιος έχει καρκίνο, τα παλιά του κύτταρα δεν πεθαίνουν, προκαλώντας προβλήματα υγείας και ακόμη και θάνατο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο καρκίνος που αρχίζει στον θυρεοειδή και μπορεί, τελικά, να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι:

Διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς: Οι διαφοροποιημένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι ο θηλώδης καρκίνος, το θυλακιώδες καρκίνωμα  και ο καρκίνος των κυττάρων Hurthle. Αρχίζουν στα θυλακοειδή κύτταρα του θυρεοειδούς και είναι η πιο συχνές μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μυελώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο μυελώδης καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να είναι σποραδικός ή οικογενειακός και αρχίζει στα κύτταρα C του θυρεοειδούς. Ο σποραδικός δεν κληρονομείται από συγγενείς, ενώ ο οικογενειακός κληρονομείται.

Αναπλαστικός / αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά αναπτύσσεται από έναν θηλώδη ή θυλακιώδη καρκίνο. 

Τα συμπτώματα και τα σημεία του καρκίνου του θυρεοειδούς

Πρήξιμο στο λαιμό

Πόνος στην μπροστινή πλευρά του λαιμού 

Δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση

Κόμπος στο λαιμό

Επίμονος βήχας ή / και αλλαγή στη φωνή

Σοβαρή ναυτία και έμετος

Ανεξήγητη και ξαφνική απώλεια βάρους

Χρόνιος πόνος

Πυρετός

Όλοι οι τύποι, σχεδόν, καρκίνου θυρεοειδούς έχουν σχεδόν 100% πενταετή επιβίωση όταν ανιχνεύονται  σε πρώιμο στάδιο και περίπου 50% πενταετές ποσοστό επιβίωσης όταν ανιχνεύονται στο τελικό στάδιο.

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η εξαίρεση. Εμφανίζεται πάντα στο τελικό στάδιο και έχει περίπου 5% πενταετή επιβίωση.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς παρατηρούνται στις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, που βρίσκονται στη δεκαετία των ’40 ή των ’50 ετών, ενώ οι άνδρες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των ’60 ή των ’70 ετών.

Διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά εκδηλώνεται ως διόγκωση στο λαιμό, συχνά, εντοπίζεται νωρίς. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης όταν έχουν έγκαιρη διάγνωση. Έτσι, η υψηλή πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης βοηθά πολλούς ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς να λάβουν επιτυχή θεραπεία.

Η κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα και οι εξετάσεις αίματος βοηθούν, όπως και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπείες για καρκίνο του θυρεοειδή

Η θεραπεία που λαμβάνει ένας ασθενής εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από τα άλλα προβλήματα υγείας του ασθενούς και από τις προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μία από τις πιο συχνές επιλογές. Ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ο καρκίνος έχει προχωρήσει, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο ή μέρος του θυρεοειδούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ορμόνες θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση για να αντικαταστήσει εκείνες τις οποίες θα παρήγαγε φυσιολογικά ο θυρεοειδής.

Χημειοθεραπεία: Δεν χρησιμοποιείται συχνά χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς οι κίνδυνοι συνήθως υπερβαίνουν τα οφέλη. Ωστόσο, μερικές φορές, χρησιμοποιείται για αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς και άλλες προηγμένες μορφές.

Στοχευμένες θεραπείες: Ο ιατρικός κόσμος έχει αρχίσει να αναπτύσσει φάρμακα που στοχεύουν σε ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, δεν σκοτώνει κανένα ταχέως αναπτυσσόμενο κύτταρο.

Ραδιενεργή θεραπεία με ιώδιο: Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν την τάση του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο. Για να στείλει ακτινοβολία απευθείας στον θυρεοειδή, ο γιατρός δίνει στον ασθενή ραδιενεργό ιώδιο που σκοτώνει μόνο τα κύτταρα που απορροφούν ιώδιο. Δυστυχώς, το ραδιενεργό ιώδιο δεν διαφοροποιεί τα υγιή κύτταρα από τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία: Εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανιστεί εκτός των κυττάρων που απορροφούν ιώδιο, οι γιατροί μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν εξωτερική ακτινοθεραπεία.

Ιατρική κάνναβη για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Η ιατρική μαριχουάνα είναι μοναδική επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλαπλά προβλήματα υγείας χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους περισσότερους ασθενείς. 

Η ιατρική κάνναβη είναι κατάλληλη για τον πόνο, τη ναυτία, την απώλεια όρεξης, την κόπωση, την αϋπνία κ.ά.

Η επαγωγή υποδοχέων CB2 συμβάλλει στην υποχώρηση του όγκου του θυρεοειδούς και εμποδίζει την ανάπτυξη αναπληστικών όγκων, γιατί επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στον όγκο κι εμποδίζει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπει τη διατροφή των όγκων.

Η ανανταμίδη ενεργοποιεί την απόπτωση στον καρκίνο θυρεοειδούς και προκαλεί αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων θυρεοειδούς. Η κλειδαριά είναι ο CB2 κανναβοϋποδοχέας.

Πώς λαμβάνεται η κάνναβη για τον καρκίνο θυρεοειδούς

Κάπνισμα: Το κάπνισμα παρέχει γρήγορη ανακούφιση.

Vaping: Ο ατμιστής βοηθάει στην αποφυγή της εισπνοής των υποπροϊόντων καπνού.

Βρώσιμη κάνναβη: Δεν είναι ιδανική για ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση λόγω όγκου θυρεοειδούς ή σε ασθενείς με ναυτία. Επίσης, οι επιπτώσεις των βρώσιμων προϊόντων είναι αργές και πιο απρόβλεπτες.

Τοπική χρήση κι επιθέματα: Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου που πιέζει ο εξωτερικός σας όγκος στο εξωτερικό, τα τοπικά στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς ή καθόλου. Οι ασθενείς, συνήθως, χρησιμοποιούν λοσιόν και κρέμες για πόνους στους μύες και άλλους τοπικούς πόνους. Κι ένα έμπλαστρο μπορεί να μεταφέρει κανναβινοειδή στο αίμα και να ταξιδέψει στον θυρεοειδή.

Χάπια και βάμματα: Μπορείτε να παίρνετε καψάκια καναβινοειδών και βάμματα κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθούν μαζί με ελαιόλαδο ή ψίχα καρύδας.

Έλαια: Το έλαιο CBD μπορείτε να το προσθέτετε και στο γεύμα σας.

Υπόθετα: Έχουν γρήγορη απορρόφηση.

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς 


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

thyroid cannavis 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ