Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με πολύγωνο
Array

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πολύγωνο

Print Friendly, PDF & Email

Τα οφέλη στην υγεία από το πολύγωνο

Το πολύγωνο το δίστροφο ή Polygonum Bistrota ή πολύγωνο ανήκει στην οικογένεια των Πολιγωνίδων.

Είναι φυτό μονόχρονο, ποώδες και απαντάται συχνά στη Λακωνία και την Κεφαλονιά. Έχει φύλλα μεγάλα λογχοειδή με άκρες κυματοειδείς και μακρύ μίσχο. Το ρίζωμά του είναι γυρισμένο σα φίδι. Τα άνθη του είναι ροζ, σπάνια λευκά, σε ωραία στάχυα, κυλινδρικά. Ανθίζει τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και παίρνει το ύψος μέτρου και βρίσκεται στα λιβάδια των βουνών.

Υπάρχει και το πολύγωνο το πτηνόφιλο ή Polygonum aviculare ή κολλινσόνια ή ψηδόχορτο ή ψιδόχορτο ή πολιόνατος ή πηλιόνατος που ανήκει στην ίδια οικογένεια και είναι και αυτό μονοετές, απλωτό φυτό, με ξυλώδη βάση, πολύκλωνο και μερικές φορές θαμνώδες. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, γραμμοειδή με μικρό μίσχο και τα άνθη του μικρά, σε μικρές ομάδες 2-4 στη βάση των ακραίων φύλλων και είναι άσπρα με κοκκινωπές γραμμές. Ο καρπός τους είναι τριγωνικό αχαίνιο. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα πουλιά το αγαπούν και τσιμπολογούν τους βλαστούς του.

polygonum 3

Υπάρχει και το πολύγωνο το πλατύφυλλο ή Polygonum lapathifolia ή περσικάρια ο υδροπέπερις ή Persicaria hydropiper που ανήκει στην ίδια οικογένεια. Είναι μονοετές, ημιόρθιο φυτό, έχει φύλλα με μικρό μίσχο, λογχοειδή, οξυκόρυφα, πλατιά στο κέντρο, με μια σκούρα κηλίδα στο κέντρο του φύλλου και τα άνθη είναι μικρά ρόδινα και βρίσκονται σε έμμισχη κυλινδική ταξιανθία στ βάση των ακραίων φύλλων. Ο καρπός είναι μικρό αχαίνιο κι ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο στις όχθες ποταμών και υδροφόρων καναλιών.

polygonum 4

Η συρνάμενη ή πολυκόμπια ή Polygonum equisitiforme Sm. είναι πολυετές φυτό μέχρι 100 εκατοστά, με χοντρό ξυλώδες ρίζωμα. Φύλλα συχνά εύπτωτα, επαλλάσσοντα, επιφυή, ελλειπτικά, με περίβλημα αρθρώσεων κροσσωτό. Άνθη μικρά, ρόδινα ή λευκά, σε δέσμες των 2-3 στις μασχάλες των φύλλων, με 5 πέταλα 4 χιλιοστά ελλειπτικά, 6-8 στήμονες και 2 στύλους. Καρπός κάρυο, σε καστανό και γυαλιστερό χρώμα. Απαντάται στις άκρες των δρόμων. Είναι ζιζάνιο και το αφέψημα χρησιμοποιείται κομπρέσα ή σαν υγρό εντριβής για να σταματήσει η τριχόπτωση.

polygonum 5

Η Νεβρίδα ή Polygonum idaeum Hayek είναι πολυετές φυτό με ξυλώδη ρίζα, φύλλα ωοειδή, ελλειπτικά και λίγα άνθη λευκωπά και φύεται στα όρη Ψηλορείτης (Νίδα), Δίκτη και Λευκά Όρη (Βολακιάς). Χρησιμοποιείται κοπανισμένο, ως έμπλαστρο με επουλωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

polygonum 6

Το ασημόχορτο ή Polygonum maritimum L. είναι πολυετές φυτό μέχρι 50 εκατοστά, έρπον, με ξυλώδεις βλαστούς στη βάση. Φύλλα μέχρι 2,5 εκατοστά παραμένοντα, γκριζωπά, ωοειδή έως λογχοειδή, με άκρες αναδιπλωμένες. Διπλό περίβλημα αρθρώσεων, το δεύτερο με πολλές ραβδώσεις. Άνθη 4 χιλιοστά ρόδινα ή λευκά, σε δέσμες 1-4 στις μασχάλες των φύλλων. Καρπός κάρυο, σε καστανό και γυαλιστερό χρώμα. Απαντάται στην άμμο, κοντά στις ακτές. Το αφέψημα από ρίζες και ξηρά φύλλα θεραπεύει τη διάρροια και τη δυσεντερία. Με το ίδιο υγρό καθαρίζονται πληγές και φτιάχνονται καταπλάσματα που κατευνάζουν από εγκαύματα κι ερεθισμούς του δέρματος.

polygonum 7

Όλα τα Polygonum είναι κατάλληλα για τις άφτρες και τις φλεγμονές των ούλων.

Χρήσιμα μέρη πολυγώνου

Χρησιμεύει η ρίζα που μαζεύεται τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τα ανθισμένα κλωνιά του.

Δραστικές ουσίες πολυγώνου

Περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή γλυκοσίδια, όπως ρουτίνη, κβερκετρίνη και κεπφερόλη, φαινολικά οξέα, όπως ταννικό, γαλλικό, οξαλικό, δεψικά υλικά, βιταμίνες Κ, Ε γόμμη, βλέννα, σάκχαρα και άμυλο, καροτίνη, ασκορβικό οξύ και πυρίτιο.

Ιδιότητες κι ενδείξεις πολυγώνου

Έχει αιμοστατικές, στυπτικές, διουρητικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται στην υδρωπικία και στην κατακράτηση υγρών.

Συνιστάται σε διάρροιες, κολικούς, αιμορραγίες, πόνους στόματος και των ούλων.

Είναι κατάλληλο για τις άφθες και για τον πόνο στο στήθος.

Είναι κατάλληλο για τις αιμοπτύσεις.

Τονώνει τους μυς της μήτρας.

Βοηθάει σε έλκος και σε γαστρίτιδα.

Εσωτερικά χρησιμοποιείται και σε αιμορραγίες στομάχου και εντέρου. Είναι κατάλληλο για τις μητρορραγίες. Χρησιμοποιείται σε κιρσούς και σε φλεβίτιδα.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε ρινορραγίες, σε αιμορροϊδες και σε πληγές που αιμορραγούν, αλλά και σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό σε διάρροια, δυσεντερία και σκοτώνει και τα σκουλήκια του εντέρου.

Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε κολικούς νεφρών, σε κυστίτιδα και σε πέτρες στα νεφρά. 

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πολύγωνο

-Βραστάρι

Χρησιμοποιούμε το βραστάρι του που γίνεται με 5 γραμμάρια ρίζας σε 100 γραμμάρια νερό και με αυτό πλένονται οι πληγές που δεν κλείνουν και οι καρκινικές πληγές. Γίνεται και κατάπλασμα. Επίσης, είναι τονωτικό.

Βράζετε, ακόμη για 15 λεπτά 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο ξηρό ή φρέσκο φυτό σε μισό λίτρο νερό, το αφήνετε σκεπασμένο για άλλα 15 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ίσες δόσεις σε μία ημέρα. Είναι κατάλληλο και για τη φυματίωση και το διαβήτη. Επίσης, χρησιμοποιείται με πλύσεις και καταπλάσματα σαν αιμοστατικό κι επουλωτικό σε πληγές, ρινορραγίες, αιμορροϊδες, αποστήματα, καλόγηρους, παρανυχίδες κ.ά.

Το αφέψημα αυτό χρησιμοποιείται με κομπρέσες στα μηνίγγια στον πονοκέφαλο, στη ράχη για πόνους και στον κνησμό.

Με γαργάρες χρησιμοποιείται στον πονόδοντο, αλλά και στις αιμορροϊδες.

-Βρασμένο το πολύγωνο με ίσα μέρη τσουκνίδας για μισή ώρα σε γάλα χρησιμοποιείται σε μπάνιο για τους ρευματικούς πόνους.

-Έγχυμα

Είναι κατάλληλο για τα ρίγη. Λειώνετε ανθισμένες κορυφές, τις περιχύνετε με καυτό νερό, τις αφήνετε για 20 λεπτά, σουρώνετε και το αφήνετε μια νύχτα πριν το χρησιμοποιήσετε και πίνετε 1 φλιτζανάκι του καφέ, πρωί και βράδυ, μέχρι να υποχωρήσει το ρίγος.

Το φρέσκο φυτό χρησιμοποιείται για τη διάρροια των ζώων.

Ο χυμός του ανακατωμένος με κρασί χρησιμοποιείται, επίσης.

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ