Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΠοιοι πρέπει να παίρνουν βαλσαμόχορτο

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βαλσαμόχορτο

Το σπαθόχορτο έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Το Υπέρικον το Διάτρητον ή Hypericum Perforatum ή σπαθόχορτο ή βάλσαμο ή χελωνόχορτο ή βαλσαμάκι ή περίκι είναι φυτό μονόχρονο, φρυκνώδες, φυλλοβόλο, με φύλλα αυγοειδή και χυμό κοκκινωπό. Τα άνθη του είναι κίτρινα, με πολυάριθμους στήμονες, σε σκιάδα. Ανθίζει από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Φτάνει τους 60 πόντους.

Χρήσιμα μέρη σπαθόχορτου

Οι ανθισμένες κορυφές που μαζεύονται στην άνθηση. Τα άνθη πρέπει να χρησιμοποιούνται χλωρά, γιατί αν ξεραθούν χάνουν τις ιδιότητές τους και παίρνουν χρώμα καστανό.

Το βραστάρι φτιάχνεται με μια κουταλιά της σούπας ανθισμένες κορυφές σε 100 γραμμάρια νερό και με αυτό πλένονται οι πληγές και τα χτυπήματα.

Φτιάξτε μόνοι σας βάλσαμο

Τον Ιούνιο, κατά την άνθιση λαμβάνετε 10 μέρη ανθισμένες κορυφές και τα βάζετε σε 100 μέρη λαδιού σε μπουκάλι και το κλείνετε αεροστεγώς. Μετά το αφήνετε στον ήλιο. Και αυτό γίνεται ξηρό κόκκινο. Μετά από 15 ημέρες το χρησιμοποιείτε για επουλωτικό πληγών, το οποίο γιατρεύει σε 3 ημέρες.

Εσωτερικά, το βάλσαμο σε δοσολογία 8 σταγόνες είναι καλό για τους πόνους στομάχου, του εντέρου, την αεροφαγία, τις ξινίλες και τις ηπατικές παθήσεις.

Εξωτερικά, χρησιμοποιείται σε αρθρίτιδες, ρευματισμούς σε πληγές σε χτυπήματα και σε κοψίματα.

Το Hypericum Perforatum (St. John’s Wort) είναι ένα αντικαταθλιπτικό βότανο που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τις νευρολογικές του επιδράσεις.

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) είναι ένα βότανο, το οποίο, μέσω του ενεργού συστατικού hypericin, λειτουργεί, ως αντικαταθλιπτικό, που σχετίζεται με τη ντοπαμίνη και είναι αποτελεσματικό στην πράξη.

Αυτό είναι, επίσης, το «βότανο αλληλεπίδρασης φαρμάκων» και αλληλεπιδρά με αρκετές ενώσεις επηρεάζοντας τα διάφορα ένζυμα φάσης Ι, καθώς και άλλες οδούς απομάκρυνσης ενός φαρμάκου.

Το βαλσαμόχορτο αυξάνει την ποσότητα του CYP3A4 και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα που μεταβολίζονται από αυτό το ένζυμο.

Χρησιμοποιείται για τη διάθεση

Το βαλσαμόχορτο (SJW) ή hypericum perforatum (της οικογένειας hypericaceae).

Περιέχει:

Υπερικίνη

Ψευδοϋπερικίνη

Υπερφορίνη που είναι παράγωγο της  φλορογλουκινόλης που σήμερα θεωρείται ότι είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού

Ανθυπερφορίνη

Η υπερφορίνη από το βαλσαμόχορτο είναι το κύριο νευροδραστικό συστατικό του φυτού και μπορεί να ενεργοποιήσει τους μη-εκλεκτικούς κατιοντικούς διαύλους (NSCCs) στα 10 μΜ. Αυτή η ενεργοποίηση αυξάνει την πρόσληψη νατρίου στο κύτταρο και εξαρτάται από τους NSCC1 και NSCC2 και αυτό έχει αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, καθώς, αυτοί οι δύο δίαυλοι είναι παρόντες στους νευρώνες και η αύξηση της πρόσληψης νατρίου συσχετίζεται καλά με την αναστολή της πρόσληψης σεροτονίνης.

Οι NSCC, συγκεκριμένα, είναι το TRPC6 και φαίνεται ότι το σχετικό μόριο ανθυπερφορίνη διαθέτει αυτή την ιδιότητα επαναπρόσληψης. 

Η υπερφορτίνη, επίσης, αυξάνει τις συγκεντρώσεις ιόντων ασβεστίου στους νευρώνες (PC12) με EC50 1,16 μΜ.

Η υπερφορίνη είναι ικανή να προκαλέσει εισροή ιόντων (κυρίως νατρίου) σε διάφορα κύτταρα, όπως, νευρώνες, με δράση σε κανάλια, τα οποία μεσολαβούν στην πρόσληψή τους. Αυτό σχετίζεται δυνητικά με τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του βαλσαμόχορτου, καθώς, είναι γνωστό ότι αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζει τον μεταφορέα σεροτονίνης, όπως οι SSRIs. Η επαναπρόσληψη έχει συνδεθεί με αύξηση των ενδοκυτταρικών συγκεντρώσεων ιόντων νατρίου. Η αναστολή επαναπρόσληψης συμβαίνει και με πολλούς άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη, η γλουταμίνη και το GABA, αν και η ντοπαμίνη μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη (η σεροτονίνη είναι λιγότερο ευαίσθητη και η νοραδρεναλίνη δυνητικά μη ανταποκρινόμενη στις τυποποιημένες δόσεις).

Η εισροή ιόντων σχετίζεται με την αναστολή της επαναπρόσληψης νευροδιαβιβαστών που παρατηρείται με την υπερφορίνη και έτσι αυτός ο μηχανισμός εξηγεί τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του σπαθόχορτου (φαίνεται ότι επηρεάζονται, κυρίως, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, με αναστολή της επαναπρόσληψής τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα).

Η βιοδιαθεσιμότητα της υπερικίνης είναι περίπου 14%.

Μετά την από του στόματος χορήγηση 300, 600 ή 1,800 mg hypericum perforatum που περιέχει 0,3% υπερικίνη (250, 750 και 1,500 μg), η Tmax εμφανίζεται 4,6 ώρες αργότερα, με τις συγκεντρώσεις να είναι δοσοεξαρτώμενες μεταξύ 1,5-14,2 μg / L (διάμεσες τιμές). 

Οι σταθερές συγκεντρώσεις υπερικίνης στο πλάσμα μπορούν να επιτευχθούν μετά από τέσσερις ημέρες λήψης του hypericum perforatum (300mg τρεις φορές ημερησίως) περίπου 8,5μg / L.

Οι συγκεντρώσεις υπερικίνης στο εγκέφαλο μπορούν να φθάσουν μόνο το 5% αυτού που παρατηρείται στο πλάσμα, αν και ο χρόνος ημίσειας ζωής μπορεί να είναι εβδομάδες.

Ο χρόνος ημιζωής άλφα (t1 / 2α) είναι σχετικά γρήγορος σε 1,9 ώρες (250 μg υπερικίνη) ή 5,8-6,0 ώρες (750-1500 μg υπερικίνη) αλλά ο χρόνος ημίσειας ζωής t1 / 2β) παρατείνεται μεταξύ 24,5 ωρών (250μg) ή 43,1-48,2 ώρες (750-1,500μg). Αυτό υποδηλώνει ότι η υπερικίνη εναποτίθεται στους ιστούς του σώματος. Η ψευδοϋπερικίνη έχει παρόμοιες φαρμακοκινητικές ιδιότητες.

Αλληλεπιδράσεις με τα ένζυμα μεταβολισμού φάσης Ι

Το Hypericum perforatum επάγει πολλά ισοένζυμα του CYP450, όπως τα CYP3A4, CYP2C19 και CYP2C9. Το Hypericum perforatum μειώνει τα επίπεδα των φαρμάκων στο πλάσμα με ενεργοποίηση του υποδοχέα της πρεγνάνης X με αποτέλεσμα το ισότυπο 3Α4 του CYP450. Άλλα ισοένζυμα CYP που ρυθμίζονται από την ενεργοποίηση του υποδοχέα pregnane x είναι τα CYP2B6 και CYP2C9. Οι δύο ενώσεις στο εκχύλισμα του χόρτου του Αγ. Ιωάννη, η υπερφορίνη και η υπερικίνη, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το μεταβολισμό φάσης Ι. Η υπερφορίνη ενεργοποιεί την ενεργοποίηση του υποδοχέα πρεγνανίου X που οδηγεί στην έκφραση του υποδοχέα ρετινοειδούς Χ και οδηγεί στην επαγωγή του CYP3A4. 

Το βαλσαμόχορτο έχει αποδειχθεί ότι επάγει διάφορα ένζυμα στον μεταβολισμό φάσης Ι. Αυτό οδηγεί σε αρκετές σημαντικές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συμπληρώματα.

Γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής 

Το Hypernicum perforatum μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, αγχολυτικά, αναισθητικά και αναλγητικά. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις σχετίζονται με μειωμένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα λόγω επαγωγής ενζύμων ή αθροίσματος επιδράσεων, ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι SSRIs και το St. John’s Wort προκαλούν πρόσθετα αποτελέσματα στην αναστολή της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης που μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο σεροτονίνης.

Σε σχέση με τα βρογχοδιασταλτικά, η θεοφυλλίνη με 300 mg του St. John’s wort έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες συγκεντρώσεις του αίματος μέσω αναστολής του CYP3A4.

Τα αντιπηκτικά, συγκεκριμένα η βαρφαρίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Hypericum perforatum, καθώς, μειώνει την επίδραση της βαρφαρίνης.

Υπερτασικά φάρμακα μπορεί, επίσης, να επηρεαστούν. Το βαλσαμόχορτο και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, όπως η νιφεδιπίνη, αλληλεπιδρούν με το Hypericum perforatum, το οποίο επάγει το μεταβολισμό της νιφεδιπίνης και αυξάνει τη συγκέντρωση της δεϋδρορονιδεπίνης στο πλάσμα. Το Hypericum perforatum αλληλεπιδρά, επίσης, με την βεραπαμίλη, καθώς, μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα μέσω της επαγωγής του CYP3A4.

Οι διάφορες στατίνες έχουν διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με το St. John’s Wort, καθώς, ο συνδυασμός με σιμβαστατίνη μειώνει τα επίπεδα στο πλάσμα, καθώς, επίσης, αυξάνει τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών, ενώ η πραβαστατίνη δεν έχει αλληλεπίδραση.

Πρέπει να λαμβάνεται προσοχή κατά τη λήψη αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, συγκεκριμένα της εσομεπραζόλης και της ομεπραζόλης, καθώς, ο συνδυασμός με το St. John’s wort έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκεντρώσεων των φαρμάκων στο πλάσμα.

Με τη χρήση του Hypericum perforatum και των αντισυλληπτικών από του στόματος παρατηρούνται υψηλότερα περιστατικά αιμορραγικών επεισοδίων, καθώς, μειώνει τις συγκεντρώσεις στο πλάσμα των αντισυλληπτικών συστατικών δισκίων από το στόμα.  Τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού και προγεστερόνης και αιθινυλοιστραδιόλης δεν μεταβάλλονται σημαντικά με το Hypericum perforatum αν και η 3-κετο-ετονογεστρέλη μειώνεται σημαντικά με το Hypercium perforatum.

Λόγω της επαγωγής αρκετών μεταβολιτών, το St. John’s wort παίζει, επίσης, ρόλο στη μείωση της συγκέντρωσης πλάσματος πολλών οπιοειδών, όπως η οξυκωδόνη, η δεξτρομεθορφάνη και η πεθιδίνη. Η ταυτόχρονη χρήση αντιβακτηριακών, αντιμυκητιασικών και αντιιικών φαρμάκων μαζί με το βαλσαμόχορτο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς, υπάρχει μεγάλος αριθμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. 600 mg εκχυλίσματος του St. John’s μειώνουν τις συγκεντρώσεις της κυκλοσπορίνης Α στο πλάσμα και μεταβάλλουν την φαρμακοκινητική του μεταβολίτη.

Αντινεοπλασματικά φάρμακα, όπως, η ιρινοτεκάνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Hypericum perforatum.

Το βαλσαμόχορτο προκαλεί υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τολβουταμίδη.

spathochorto 1

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους αδρενεργικούς υποδοχείς

Η υπερφορίνη όσο και η υπερικίνη ρυθμίζουν προς τα κάτω τους β1 αδρενεργικούς υποδοχείς. Αυτοί οι μηχανισμοί φαίνεται να ισχύουν και για τους β2 αδρενεργικούς υποδοχείς.

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς

Μια απλή υψηλή δόση hypericum perforatum (300 mg / kg 0,3% υπερικίνη και 4,1% υπερφόρίνη) αυξάνει την εξωκυτταρική ντοπαμίνη στον προμετωπιαίο φλοιό κατά 40% μετά από μία ώρα και τους μεταβολίτες της ντοπαμίνης DOPAC και HVA (53%), ενώ η νοραδρεναλίνη παραμένει αμετάβλητη. Το hypericum perforatum αναστέλλει την επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης λόγω της υπερφορίνης.

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους υποδοχείς σεροτονίνης

Η χρόνια χορήγηση του St. John’s Wort  αυξάνει τους υποδοχείς σεροτονίνης 5-ΗΤ2. Το Hypericum perfotatum αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης κατά τρόπο που δεν σχετίζεται με τον μεταφορέα σεροτονίνης (SERT), ο οποίος είναι ο κοινός μηχανισμός των αντικαταθλιπτικών SRI / SSRI. Το ενεργό συστατικό είναι γνωστό ότι είναι η υπερφορίνη και φαίνεται να λειτουργεί αυξάνοντας τις ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις νατρίου. 

Η υπερικίνη ή hypericum perforatum αναστέλλει την μονοαμινική οξειδάση (ΜΑΟ).

Η Catechol-O-methyltransferase (COMT) μπορεί, επίσης, να ανασταλεί με hypericum perforatum.

Το βαλσαμόχορτο είναι καλό και για τη μείζονα κατάθλιψη.

Το βαλσαμόχορτο μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

spathochorto 2

Διαβάστε, επίσης,

Που κάνει καλό το βαλσαμόχορτο

Αλοιφή για τα διαστρέμματα

Φτιάξτε μόνοι σας λάδι από βάλσαμο

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Βάλσαμο

Το βότανο του Αγίου Ιωάννη

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ