Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Πριμιδόνη

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για την πριμιδόνη

 

Η πριμιδόνη (primidone) ή Mysoline 250 mg είναι ένα βαρβιτουρικό με αντισπασμωδικές ιδιότητες και δρα ως αγωνιστής των υποδοχέων GABA. Η πριμιδόνη, είτε μόνη της είτε ταυτόχρονα με άλλα αντιεπιληπτικά, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των grand mal, ψυχοκινητικών και των εστιακών επιληπτικών κρίσεων.

Η πριμιδόνη (primidone)  είναι ένα αντισπασμωδικό της κατηγορίας των βαρβιτουρικών. Είναι ένα δομικό ανάλογο της φαινοβαρβιτάλης και σχετίζεται με τα αντισπασμωδικά παράγωγα βαρβιτουρικού οξέος. Οι δραστικοί μεταβολίτες, η φαινοβαρβιτάλη, η ρ-υδροξυφαινοβαρβιτάλη και το φαινυλαιθυλομηλοναμίδιο, είναι, επίσης, αντισπασμωδικά. 

Σήμερα, χρησιμοποιούνται, περισσότερο, άλλα αντιεπιληπτικά.

H Primidone αυξάνει τη ροή χλωριούχων διαμεσολαβούμενη από το GABA: με τον τρόπο αυτό προκαλεί υπερπόλωση του δυναμικού της μεμβράνης.

Ιατρικές χρήσεις πριμιδόνης

-Επιληψία

Για τις γενικευμένες τονικοκλονικές και πολύπλοκες εστιακές κρίσεις. Στη νεανική μυοκλονική επιληψία (JME), χρησιμοποιείται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, σε περίπτωση που το βαλπροϊκό και / ή η λαμοτριγίνη δεν λειτουργούν. Η πριμιδόνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της επιληψίας.

-Τρόμος

H Primidone θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για τον τρόμο μαζί με την προπρανολόλη (μείωση κατά 50%). 25 mg / ημέρα (θεραπεία χαμηλής δόσης) είναι εξίσου καλή με την 75 mg / ημέρα (θεραπεία υψηλής δόσης). 

Η Primidone δεν είναι το μόνο αντισπασμωδικό που χρησιμοποιείται για τον τρόμο. Χρησιμοποιείται και η τοπιραμάτη και η γκαμπαπεντίνη. Άλλοι φαρμακολογικοί παράγοντες είναι η αλπραζολάμη, η κλοναζεπάμη, η ατενολόλη, η σοταλόλη, η ναντολόλη, η κλοζαπίνη, η νιμοδιπίνη και η τοξίνη Β βοτυλινίου. 

-Σύνδρομο μακρού QT

Το σύνδρομο μακρού QT μπορεί να οφείλεται στη υπασβεστιαιμία. Η primidone καταστέλλει την επιμήκυνση QT που επάγεται από την υποκαλιαιμία.

-Ψυχιατρικές διαταραχές

Χρησιμοποιείται σε ανθεκτική στη θεραπεία ψύχωση, σε κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία και σε διπολική διαταραχή ανθεκτική στη θεραπεία.

-Άλλα

Στη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου, για αθέτωση, για εγκεφαλική παράλυση και σε κτηνιατρικές χρήσεις, για τη θεραπεία των νευρικών διαταραχών σε σκύλους και άλλα ζώα.

primidone 1

Ανεπιθύμητες ενέργειες πριμιδόνης

-Η Primidone μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αταξία, διαταραχές της όρασης, νυσταγμό, κεφαλαλγία και ζάλη, σε περισσότερο από 1% των χρηστών. Η παροδική ναυτία και ο εμετός είναι, επίσης, συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. 

-Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης (Νόσος Dupuytren). Χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του ιστού κάτω από το δέρμα της παλάμης του χεριού. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια σταθερή σύσπαση ενός η περισσότερων δακτύλων. Η διόγκωση και η σκλήρυνση του ιστού κάτω από το δέρμα στην παλάμη του χεριού που ονομάζεται ρίκνωση του Dupuytren μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια, σταθερή σύσπαση ενός ή περισσοτέρων δακτύλων. Η ρίκνωση του Dupuytren δεν είναι, συνήθως, επώδυνη, αλλά μπορεί να παραμορφώσει προοδευτικά το χέρι. Παρόμοια σκλήρυνση και συρρίκνωση ιστού μπορεί να εκδηλωθούν στα πέλματα των ποδιών. Η ρίκνωση του Dupuytren εκδηλώνεται, συνήθως, στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο, στον αντίχειρα ή στα πέλματα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους επιληπτικούς ασθενείς, σε ιδιοπαθή και συμπτωματική επιληψία. Επίσης, συνδέεται με τον αλκοολισμό, το βαρύ κάπνισμα, τον σακχαρώδη διαβήτη, το φυσικό τραύμα (λόγω χειρωνακτικής εργασίας), τη φυματίωση και τον HIV. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να το πάθουν και αυτό ισχύει και για την ουρική αρθρίτιδα λόγω της χρήσης της αλλοπουρινόλης. 

-Αύξηση ομοκυστεϊνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από τη μεθειονίνη και σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), της ολικής χοληστερόλης και των απολιποπρωτεϊνών Α και Β.  

-Επιδεινώνει την ηπατική πορφυρία και μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα ηπατικά ένζυμα, όπως και στη γ-γλουταμυλο τρανσφεράση και στην αλκαλική φωσφατάση.

Λιγότερο από 1% των χρηστών του primidone εμφανίζουν εξάνθημα. Η Primidone προκαλεί, επίσης, απολεπιστική δερματίτιδα, σύνδρομο Stevens-Johnson και τοξική επιδερμική νεκρόλυση.

-Η Primidone, μαζί με τη φαινυτοΐνη και τη φαινοβαρβιτάλη, είναι ένα από τα αντισπασμωδικά που συνδέονται περισσότερο με οστικές παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, η οστεοπενία (που μπορεί να προηγηθεί της οστεοπόρωσης), η οστεομαλακία και τα κατάγματα. Οι πληθυσμοί που, συνήθως, θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ηλικιωμένοι άνδρες, οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερα από ένα αντισπασμωδικά και τα παιδιά. Τα αντισπασμωδικά επηρεάζουν τα οστά με πολλούς τρόπους. Προκαλούν υποφωσφαταιμία, υπασβεστιαιμία, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γιατί μειώνουν τη μετατροπή της βιοταμίνης D σε 25-υδροξυ-βιταμίνη D και αυξημένη παραθυρεοειδή ορμόνη. Τα αντισπασμωδικά συμβάλλουν, επίσης, στον αυξημένο ρυθμό των καταγμάτων, γιατί προκαλούν υπνηλία, αταξία και τρόμο και διαταραχή στο βάδισμα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο κατάγματος. Εκτός από όλα τα παραπάνω, η πριμιδόνη μπορεί να προκαλέσει αρθραλγία. 

-Η κοκκιοκυτταροπενία, η ακοκκιοκυτταραιμία και η υποπλασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η απλασία και η μεγαλοβλαστική αναιμία συσχετίζονται σπάνια με τη χρήση της πριμιδόνης. Η μεγαλοβλαστική αναιμία είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα σχετικών διαταραχών με διαφορετικές αιτίες που μοιράζονται μορφολογικά χαρακτηριστικά – αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια με μη φυσιολογικά υψηλές πυρηνικοκυτταροπλασματικές αναλογίες που οφείλονται σε καθυστερημένη ωρίμανση πυρήνων σε συνδυασμό με φυσιολογική ωρίμανση κυτταροπλάσματος, σε ανώμαλα μεγακαρυοκύτταρα και μερικές φορές υπερδιπλασιασμένα ουδετερόφιλα. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία, όλες οι μεγαλοβλαστικές αναιμίες περιλαμβάνουν διαταραχή της αναπαραγωγής του DNA. Αυτό το ανταγωνιστικό αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην αναστολή της διυδροφολικής ρεδουκτάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνος για τη μείωση του διϋδροφολικού οξέος στο τετραϋδροφολικό οξύ, αλλά μάλλον στον ελαττωματικό μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου μεγαλοβλαστικής αναιμίας, η πριμιδόνη, όπως και άλλα παλαιότερα αντισπασμωδικά, αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και καρδιαγγειακών ελαττωμάτων και λυκοστόματος.  Οι επιληπτικές γυναίκες γενικά συμβουλεύονται να λαμβάνουν φυλλικό οξύ.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται ανεπάρκεια πήξης που μοιάζει με ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ σε νεογνά μητέρων που λαμβάνουν πριμιδόνη. 

Η πριμιδόνη είναι ένα από τα αντισπασμωδικά που σχετίζονται με το αντισπασμωδικό σύνδρομο υπερευαισθησίας, όπως και η καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη και φαινοβαρβιτάλη. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεταιι με πυρετό, εξάνθημα, περιφερική λευκοκυττάρωση, λεμφαδενοπάθεια και περιστασιακά ηπατική νέκρωση.

Όπως η φαινυτοΐνη, η πριμιδόνη συνδέεται, σπάνια, με την λεμφαδενοπάθεια.  Η Primidone μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εμετό. αυτό συμβαίνει σε 1,0-0,1% των χρηστών. 

Υπερδοσολογία πριμιδόνης
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα υπερδοσολογίας με πριμιδόνη είναι το κώμα με απώλεια των εν τω βάθει αντανακλαστικών τενόντων και, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, εάν ο ασθενής επιβιώσει, αποπροσανατολισμός, δυσαρθρία, νυσταγμός και αταξία, λήθαργος, υπνηλία, έμετος και ναυτία και περιστασιακά, εστιακά νευρολογικά ελλείμματα τα οποία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η πλήρης ανάρρωση έρχεται μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες από την κατάποση. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης με πριμιδόνη αποδίδονται στη βιομετατροπή της σε φαινοβαρβιτάλη. Ωστόσο, η πριμιδόνη έχει τοξικές επιδράσεις ανεξάρτητες από τους μεταβολίτες της στον άνθρωπο. Η θεραπεία για την υπερδοσολογία πριμιδόνης:  αιμοκάθαρση, διούρηση, βεμεγρίδη, σπειρονολακτόνη, καφεΐνη, πεντυλενοτετραζόλη, strophanthin, πενικιλλίνη και στρεπτομυκίνη.

Η πριμιδόνη αλληλεπιδρά με άλλα αντισπασμωδικά. Εκτός του ότι είναι ένας επαγωγέας του ενζύμου CYP3A4, είναι επίσης ένας επαγωγέας του CYP1A2.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την επιληψία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτρα συμπληρώματα διατροφής για την επιληψία

primidone 3

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Πλήρες check up για οστεοπόρωση

Κετογενική δίαιτα

Ασβέστιο

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

Θεραπεία για την δύσκολη επιληψία

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ