Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ κάνναβη στη θεραπεία του γλαυκώματος

Η κάνναβη στη θεραπεία του γλαυκώματος

Ιατρική μαριχουάνα και γλαύκωμα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μετά την ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, που είναι το ενδογενές σύστημα ρύθμισης για την ομοιόσταση και την ισορροπία, δηλαδή για την υγεία, εξηγείται γιατί η κάνναβη έχει τόσο μεγάλη θεραπευτική επίδραση σε πλήθος διαταραχών και νόσων.

Τα κανναβινοειδή συστατικά της Cannabis Sativa ενισχύουν και μιμούνται τις θεραπευτικές λειτουργίες της ομοιόστασης, που εκτελεί το ενδοκανναβινοειδές σύστημα σε όλο τον οργανισμό και για όλες τις διαταραχές.

Μέσα στο μάτι υπάρχουν δύο θάλαμοι γεμάτοι με υγρά.

Το ενδοφθάλμιο υγρό είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής  πίεσης μέσα στο μάτι, που διατηρεί το σχήμα του ματιού ακέραιο. Αυτό το υγρό είναι διαυγές και υδαρές στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού. Το καθαρό και υδαρές υγρό του οφθαλμού στον πρόσθιο θάλαμο ονομάζεται υδατοειδές υγρό, το οποίο συνεχώς σχηματίζεται και απορροφάται, καθώς ρέει μέσα από το μάτι. Αυτό το υγρό σχηματίζεται κοντά στον φακό, ρέει στον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού και στη συνέχεια αποστραγγίζεται στο φλεβικό σύστημα μέσω ενός μικροσκοπικού αγωγού αποστράγγισης. 

Ο μεγαλύτερος οπίσθιος θάλαμος γεμίζει με ένα παχύρρευστο ρευστό που είναι γνωστό ως υαλοειδές υγρό.

Το γλαύκωμα, το οποίο είναι μια συχνή αιτία τύφλωσης, είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την αποστράγγιση του υδατοειδούς υγρού που προκαλεί πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Υπάρχουν πολλά είδη και αιτίες γλαυκώματος.

Συχνά, το γλαύκωμα συμβαίνει είτε όταν το υγρό εμποδίζεται να εισέλθει στον αγωγό αποστράγγισης ή όταν η ίριδα του ματιού καλύπτει το άνοιγμα του καναλιού. Και στις δύο περιπτώσεις, η συσσώρευση υγρού μέσα στο μάτι δημιουργεί πίεση που ασκεί πίεση στο πίσω μέρος του ματιού και βλάπτει το οπτικό νεύρο. Αυτό το νεύρο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των εικόνων στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη πίεση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική τύφλωση.

Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εγκατεστημένη απώλεια της όρασης. 

Τι είναι το γλαύκωμα;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης.

Για καλή όραση, χρειάζεστε ένα υγιές οπτικό νεύρο. Το ίδιο το νεύρο αποτελείται από πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικές ίνες. Συνδέει τον αμφιβληστροειδή, τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού με τον εγκέφαλο. Με το γλαύκωμα, το υγρό, συνήθως, συσσωρεύεται στο μπροστινό μέρος του ματιού, αυξάνοντας την πίεση στο μάτι και βλάπτοντας το οπτικό νεύρο.

Το γλαύκωμα είναι οφθαλμική ασθένεια που οδηγεί σε τύφλωση. 15% των τυφλώσεων οφείλεται στο γλαύκωμα. Η τύφλωση προκαλείται από καταστροφή του οπτικού νεύρου από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα χρησιμοποιούνται, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες.

Τύποι γλαυκώματος

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γλαυκώματος: το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Πρωτογενές Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας

Το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι ο πιο συχνός τύπος. Η πορεία του είναι σταδιακή. Το μάτι δεν αποβάλει το υγρό όσο θα έπρεπε. Η πίεση των ματιών στη συνέχεια αυξάνει και αρχίζει να βλάπτει το οπτικό νεύρο. Δεν υπάρχει πόνος ή αλλαγές στην όραση στα αρχικά στάδια. Μερικοί άνθρωποι έχουν οπτικό νεύρο που είναι πιο ευαίσθητο στην πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος. Οι τακτικές εξετάσεις στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες, ώστε ο γιατρός να μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει το γλαύκωμα, νωρίς.

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας υπάρχει όταν η γωνία αποστράγγισης στο μάτι είναι ιδιαίτερα κοντά στην ίριδα και η ίριδα εμποδίζει τη γωνία αποστράγγισης, με αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση της πίεσης των ματιών. Η κατάσταση είναι οξεία και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Όλοι οι τύποι γλαυκώματος

Χρόνιο απλό γλαύκωμα

Είναι η συνηθέστερη και πιο ύπουλη μορφή γλαυκώματος. Συχνά, αναφέρεται ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης, προκειμένου να τονιστεί η απουσία πόνου, ερυθρότητας ή άλλων συμπτωμάτων από τον ασθενή. Σε αυτόν τον τύπο γλαυκώματος η γωνία (η αποχέτευση, δηλαδή, του ματιού για το υδατοειδές υγρό) παραμένει ανοιχτή (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας), αλλά χάνει βαθμιαία τη λειτουργικότητά της.

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο παρότι η ενδοφθάλμια πίεσή τους είναι φυσιολογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν σημαντικά οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης των ινών του οπτικού νεύρου που μπορούν να εντοπίσουν εύκολα και τις πιο μικρές αλλοιώσεις, προλαβαίνοντας τις δυσάρεστες συνέπειες πριν να είναι αργά.

Οξύ γλαύκωμα

Σε ορισμένα άτομα η ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού) βρίσκεται πολύ κοντά στη γωνία/αποχέτευση του ματιού, με αποτέλεσμα να τη στενεύει και να μειώνει τη λειτουργικότητά της. Τέτοια άτομα έχουν, συχνά, μικρά σε μέγεθος μάτια και είναι υπερμετρωπικά. Κάτω από ορισμένες συνθήκες (όπως π.χ. στο σκοτάδι ή στο ημίφως) η ίριδα είναι δυνατόν να μετακινηθεί ακόμα πιο μπροστά και να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη της γωνίας (γλαύκωμα κλειστής γωνίας) και απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και περιλαμβάνουν ισχυρότατο πόνο στο πάσχον μάτι, θόλωση της όρασης και χρωματιστούς κύκλους σαν ουράνια τόξα γύρω από τα φώτα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν πονοκέφαλος, ναυτία ή και εμετός. Το οξύ γλαύκωμα είναι μια επείγουσα κατάσταση και, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως από ειδικό οφθαλμίατρο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Γλαύκωμα από τη χρήση κορτικοστεροειδών

Η χρήση κορτιζονούχων φαρμάκων σε οποιαδήποτε μορφή (κρέμες για το δέρμα, κολλύρια, ενέσεις, εισπνοές κλπ) μπορεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες να ανεβάσει την πίεση του ματιού λόγω της απευθείας δράσης που έχουν αυτά τα φάρμακα στο αποχετευτικό σύστημα του ματιού. Με τη διακοπή των φαρμάκων η ενδοφθάλμια πίεση επανέρχεται στα πριν τη χορήγησή τους επίπεδα, αν και σε μακροχρόνια χρήση μπορεί να παραμείνει ανεβασμένη ακόμα και για μήνες μετά τη διακοπή τους.

Άλλες μορφές γλαυκώματος

Το γλαύκωμα προκαλείται από πολλές ετερόκλητες αιτίες και με ποικίλους μηχανισμούς.

Κάποια σύνδρομα αρκετά συχνά στο γενικό πληθυσμό όπως το σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης και το σύνδρομο διασποράς χρωστικής έχουν σαν αποτέλεσμα την εναπόθεση σωματιδίων στη γωνία (την αποχέτευση του ματιού) αποφράζοντάς την. Έτσι περιορίζεται το ποσό του υδατοειδούς υγρού που αυτή μπορεί να αποβάλλει στη μονάδα του χρόνου, οδηγώντας και πάλι στη συσσώρευσή του και σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Ο φακός του ματιού (που βρίσκεται πίσω από την ίριδα) μπορεί να είναι, επίσης, υπεύθυνος για την απόφραξη της γωνίας/αποχέτευσης με διάφορους τρόπους. Στο φακολυτικό γλαύκωμα, η απελευθέρωση «υλικού» από έναν φακό με υπερώριμο καταρράκτη μπορεί να φράξει τη γωνία προκαλώντας επώδυνη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Στο σπανιότερο φακοαναφυλακτικό γλαύκωμα η πίεση αυξάνει λόγω μιας φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού ενάντια στον φακό, που θίγει την αποχέτευση του ματιού μειώνοντας τη λειτουργικότητά της. Στο φακομορφικό γλαύκωμα η διόγκωση ενός υπερώριμου καταρρακτικού φακού (αλλά και σπανιότερες καταστάσεις, όπως η σφαιροφακία) ωθεί την ίριδα προς τα μπροστά φράσσοντας τη γωνία, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις παρεκτόπισης ή και εξάρθρωσης του φακού από τη θέση του.

Διάφορες αιτίες ισχαιμίας, όπως ο διαβήτης, η στένωση των καρωτίδων κ.ά. προάγουν τον σχηματισμό μιας μεμβράνης από παθολογικά αγγεία που λέγεται νεοαγγειακή μεμβράνη. Με την πρόοδο της νόσου, αυτή η μεμβράνη μεγαλώνει και συσπάται, έλκοντας την ίριδα προς τα μπροστά, αποφράσσοντας τη γωνία και προκαλώντας το λεγόμενο νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Γλαύκωμα επίσης μπορεί να προκληθεί με διάφορους μηχανισμούς από οφθαλμικούς όγκους, τραύματα, χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά.

Το συγγενές γλαύκωμα ή παιδικό γλαύκωμα

Το συγγενές γλαύκωμα αποτελεί μια ιδιαίτερη ομάδα γλαυκωμάτων, που εκδηλώνεται συνήθως στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής και συμβαίνει σε 1:10000 γεννήσεις. Επειδή, το μάτι σε αυτή την ηλικία είναι ακόμα ευένδοτο, η αυξημένη πίεση προκαλεί διόγκωσή του, με αποτέλεσμα μια κλινική εμφάνιση που λέγεται βούφθαλμος επειδή το μάτι προσομοιάζει με «μάτι βοός». Επιπλέον το παιδί είναι ανήσυχο, έχει δακρύρροια, φωτοφοβία και κλείνει ή και τρίβει τα μάτια του. Όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να σπεύσουν αμέσως στον οφθαλμίατρο για αναλυτικό έλεγχο.

glaykoma 7

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη γλαυκώματος

Ηλικία πάνω από  35 ετών

Αφροαμερικανική καταγωγή

Λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων

Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου

Σοβαρός τραυματισμός στα μάτια στο παρελθόν

Διαβήτης

Ιστορικό γλαυκώματος

Τα συμπτώματα του γλαυκώματος

Έμετος

Χρωματιστά δαχτυλίδια που μοιάζουν με ουράνιο τόξο γύρω από τα φώτα

Πονοκέφαλος

Ξαφνική θολή όραση

Ναυτία

Σοβαρός πόνος στο κεφάλι και στα μάτια

Ξαφνική απώλεια όρασης

Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και οι οφθαλμικές βλάβες συμβαίνουν γρήγορα. 

Τα συμπτώματα γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας είναι λιγότερο προφανή από εκείνα του οξέος γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Δεν υπάρχουν, συνήθως, επώδυνα συμπτώματα ή σημεία πρώιμης προειδοποίησης στο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Η ασθένεια αναπτύσσεται αργά και ίσως να μην υπάρχει απώλεια όρασης για πολλά χρόνια. Η περιφερειακή όραση επιδεινώνεται κι αυτή σταδιακά.

Επιδράσεις του γλαυκώματος

Το γλαύκωμα είναι αγχωτικό. Η ποιότητα ζωής σας μπορεί να ελαττωθεί δραματικά εάν έχετε ξεκινήσει να χάνετε την όρασή σας. 

Θεραπείες διαθέσιμες για το γλαύκωμα 

Η αποτελεσματική θεραπεία για το γλαύκωμα περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων που εμποδίζουν την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου.

Η μόνη μέθοδος για την επίτευξη αυτού είναι η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης (IOP).

Υπάρχουν διάφοροι συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης της νόσου, όπως:

Φάρμακα

Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα από το στόμα ή οφθαλμικές σταγόνες στα αρχικά στάδια της νόσου. Οι οφθαλμικές σταγόνες  μειώνουν την ποσότητα υγρού που παράγει το μάτι  και / ή βελτιώνουν τον τρόπο αποστράγγισης του υγρού από τα μάτια.

Τα φάρμακα για το γλαύκωμα

Άλφα-αδρενεργικοί αγωνιστές

Βήτα αποκλειστές

Αναστολείς καρβονικής ανυδράσης

Προσταγλανδίνες

Μυωτικοί ή χολινεργικοί παράγοντες. Η πιλοκαρπίνη (pilocarpine) είναι ένας χολινεργικός παρασυμπαθομιμητικός παράγοντας με ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, με προεξάρχουσα μουσκαρινική δράση. Η πιλοκαρπίνη στην κατάλληλη δοσολογία, είναι δυνατόν να αυξήσει την έκκριση των εξωκρινών αδένων όπως ιδρωτοποιών, σιελογόνων, δακρυϊκών, γαστρικών, παγκρεατικών και εντερικών, καθώς επίσης και από τα βλεννώδη κύτταρα της αναπνευστικής οδού. Επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσει σμηγματόρροια. Η πιλοκαρπίνη προκαλεί μύση, μέσω συστολής του σφιγκτήρα της ίριδας, δημιουργώντας έτσι αυξημένη τάση στον σκληρό και άνοιγμα των πόρων του δοκιδωτού δικτύου απ’ όπου διευκολύνεται η εκροή του υδατοειδούς υγρού.

Τα από του στόματος φάρμακα ή οι οφθαλμικές σταγόνες με συνταγή μπορεί να μειώσουν την πίεση του ματιού, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκεφάλους, επιβράδυνση της αναπνοής, κνησμό των ματιών, μεταλλική γεύση, μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα, μυωπία, αμυδρή όραση, θολή όραση, ανικανότητα, κόπωση, ξηροστομία ή υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Selective Laser Trabeculoplasty (SLT)

Η τραβεκτοπλαστική με λέιζερ αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του γλαυκώματος. Μπορεί να εφαρμοσθεί ως συνακόλουθη της φαρμακευτικής αγωγής ή ως εναλλακτική θεραπεία εκεί όπου τα φάρμακα ή η χειρουργική επέμβαση έχουν αποτύχει. Επιπλέον, είναι μια ευέλικτη θεραπευτική προσέγγιση αφού μπορεί να επαναληφθεί, εάν κριθεί αναγκαίο, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς. Η SLT είναι μια ήπια μη θερμική και μη παρεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης που σχετίζεται με το γλαύκωμα. Μειώνει κατά 25% την ενδοφθάλμιο πίεση, σε ποσοστό 75% με 85% των ασθενών που έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με SLT, η φαρμακευτική αγωγή ή άλλες μορφές θεραπείας αποτελούν την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης του γλαυκώματος.

Η παρενέργεια της θεραπείας είναι η φλεγμονή.

Συμβατική Χειρουργική

Η συμβατική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται, συνήθως, όταν η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ και τα φάρμακα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την πίεση των ματιών. Αυτό συνεπάγεται ένα νέο άνοιγμα για το υγρό. Στη χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως τραβεκλεκτομή, ένα μικρό κομμάτι ιστού αφαιρείται, δημιουργώντας ένα νέο κανάλι για αποστράγγιση υγρών.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για την καταπολέμηση της φλεγμονής και της μόλυνσης για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εάν και τα δύο μάτια έχουν επηρεαστεί, ο γιατρός  κάνει μία χειρουργική επέμβαση ανά μάτι, σε μεσοδιάστημα, περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Η συμβατική χειρουργική επέμβαση προσφέρει ποσοστό επιτυχίας 60 με 80 τοις εκατό, αν και η όραση δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο καλή όσο ήταν πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι πιθανές επιπλοκές:

Χαμηλή πίεση του ματιού

Προβλήματα κερατοειδούς

Μόλυνση

Φλεγμονή

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος

Υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με γλαύκωμα, όπως επίσης αυτό συμβαίνει και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ. η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας). Αυτά τα φυτά αποτελούν πηγή διατροφικών νιτρικών αλάτων. Η επίδραση της διατροφής είναι μεγαλύτερη στους ασθενείς με γλαύκωμα οφειλόμενο σε αγγειακή δυσλειτουργία (όπως είναι το γλαύκωμα χαμηλής πίεσης).

Άσκηση. Η αερόβια άσκηση μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση. 

Μείωση της καφεΐνης. Ο καφές με καφεΐνη αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση περίπου κατά 1 mm Hg, αλλά αυξάνει συγχρόνως την πίεση οφθαλμικής αιμάτωσης (που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οπτικού νεύρου) κατά περίπου 1,25 με 1,5 mm Hg. Η καφεΐνη, επίσης, μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια γαγγλιακών κυττάρων. 

Η θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση). Η πλάγια θέση αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση στο μάτι που βρίσκεται πλησιέστερα στο μαξιλάρι. Ανεβάζοντας το ύψος του κεφαλιού στο προσκέφαλο του κρεβατιού, προκαλείται ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης κατά 2 mm Hg. Όταν όμως ο λαιμός ήταν λυγισμένος, η ενδοφθάλμια πίεση είναι 2 mm Hg υψηλότερη. Υποθέτουμε ότι αυτή η κάμψη του αυχένα δημιουργεί μια κατάσταση συμπίεσης στις φλέβες του αυχένα και αυτό οδηγεί σε αυξημένη επισκληρική φλεβική πίεση και κατά συνέπεια αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Αν πάσχετε από γλαύκωμα, ενδεχομένως θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κοιμάστε με το κεφάλι λίγο ψηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσθέτοντας ένα δεύτερο μαξιλάρι, αν και αυτό σε κάποιους μπορεί να μην είναι πρακτικό. Οι ασθενείς με γλαύκωμα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες στάσεις γιόγκα, όπως οι κατακόρυφες θέσεις στήριξης με το κεφάλι και με τις βάσεις των ώμων, καθόσον αυξάνεται σημαντικά η ενδοφθάλμια πίεση.

Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες υγρών ταυτόχρονα.

Μην καταναλώνετε πολλά αντιυπερτασικά. Επηρεάζεται η αιμάτωση του οπτικού νεύρου. Γνωρίζουμε ότι η πίεση οφθαλμικής αιμάτωσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οπτικού νεύρου. Είναι γνωστό ότι μια συστολική πίεση μικρότερη από 125 mm Hg είναι ένας κακός προγνωστικός δείκτης για μακροπρόθεσμη εξέλιξη στο γλαύκωμα. Η υπερβολική θεραπεία για υπέρταση επηρεάζει αρνητικά την αιμάτωση του οπτικού νεύρου.

Άλλες αναδυόμενες θεραπείες

Νέα φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις, μέθοδοι χορήγησης φαρμάκων και συσκευές, όπως το iStent και άλλα, αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητά τους.

glaykoma 3

Η ιατρική μαριχουάνα είναι αποτελεσματική θεραπεία για το γλαύκωμα

Η ανακάλυψη ότι η κάνναβη μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση έγινε μετά από ένα πείραμα της αστυνομίας στις ΗΠΑ, για να αναγνωρίζουν τους χρήστες της κάνναβης.

Όποιος καπνίζει κάνναβη οι κόρες του συστέλλονται, τα δάκρυα μειώνονται και μειώνεται και η ενδοφθάλμια πίεση.

Η κάνναβη ρίχνει την ενδοφθάλμια πίεση, για 5 ώρες και δεν έχει παρενέργειες.

Η ιατρική μαριχουάνα ή τα συστατικά της, όταν λαμβάνονται από το στόμα ή με εισπνοή, μπορούν να μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση.

Μερικά παράγωγα της μαριχουάνας έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενδοφλέβιας ενδοφλέβιας δόσης όταν χορηγούνται στοματικά, ενδοφλεβίως ή με το κάπνισμα, αλλά όχι όταν εφαρμόζεται τοπικά στο μάτι.

glaykoma 4

Ποια συμπτώματα του γλαυκώματος μπορεί να θεραπεύσει η μαριχουάνα;

Η κάνναβη μπορεί να ελέγξει την ενδοφθάλμια πίεση και είναι νευροπροστατευτική.

Έχει, επίσης παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά είναι αποτελεσματική για τη ναυτία και τον έμετο που σχετίζονται με το γλαύκωμα.

Η Δ9-THC όσο και όλο το φυτό μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση. 

Η Κανναβιγερόλη έχει ιδιαίτερη επίδραση στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Οι παρενέργειες της κάνναβης είναι η ευφορία από το ΚΝΣ, η ξηροστομία και το κοκκίνισμα των ματιών.

Η CBD και η THC στην κάνναβη μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο των νεύρων. Μειώνουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου και ρυθμίζουν τα σήματα πόνου στο σώμα. 

glaykoma 5

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πάρετε ιατρική κάνναβη για ανακούφιση του γλαυκώματος. 

Κάπνισμα και Vaping – Το Vaping σας προσφέρει σχεδόν άμεση ανακούφιση. 
Χυμοί – Μπορείτε να συνδυάσετε φρέσκα, ακατέργαστα φύλλα με κάποιο χυμό φρούτων. Λαμβάνετε ένα ποτό κάθε τέσσερις ώρες περίπου.
Βρώσιμη κάνναβη – Υπάρχουν πια πολλά βρώσιμα προϊόντα κάνναβης,
Ψεκασμοί και έλαια – Οι ψεκασμοί υπάρχουν σε μια ποικιλία από ευχάριστες γεύσεις 
Έλαια και βάμματα και υπόθετα κ.ά

Η κάνναβη πράγματι διατηρεί σταθερή την ενδοφθάλμια πίεση και ασκεί νευροπροστατευτική δράση στο οπτικό νεύρο.

glaykoma 6

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για τη θεραπεία του γλαυκώματος 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία του γλαυκώματος 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το γλαύκωμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το γλαύκωμα

glaykoma 2

Διαβάστε, επίσης,

Προσταγλανδίνες

Μάτια που γερνούν

Σύνδρομο συγγενούς ερυθράς

Κάνναβη και καρδιοαγγειακά νοσήματα

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Κάνναβη και Διαβήτης

Κάνναβη και αθλητισμός

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με ιατρική κάνναβη

Τραύματα ματιών

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Τα οφέλη από την κόκκινη πρόπολη στην υγεία

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το γλαύκωμα

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του γλαυκώματος

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Χρόνιο γλαύκωμα

Οξύ γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Χρήσιμες συμβουλές για τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ