Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔιατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Print Friendly, PDF & Email

Τρόφιμα για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας

Δίαιτα για την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο συνήθεις παθήσεις που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν δυσφορία και πόνο στα γόνατα, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και τα δάχτυλα.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν τα άκρα των οστών σας προστατεύονται λιγότερο με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο χόνδρος που τα προστατεύει αρχίζει να φθείρεται.

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε αυτήν την ασθένεια μόλις το παρατηρήσετε, καθώς η βλάβη δεν μπορεί να αντιστραφεί μόλις εμφανιστεί.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας και επιβράδυνσης της εξέλιξής της, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης αυτών των τροφίμων που καταπολεμούν την αρθρίτιδα στη διατροφή σας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η φθορά των αρθρώσεων και των οστών είναι αναπόφευκτη.

Όμως όταν ο χόνδρος υποστεί μεγάλη φθορά, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, δημιουργώντας φλεγμονές στην περιοχή και προκαλούν αποκόλληση μικρών κομματιού οστού και χόνδρου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί με την άσκηση, την απώλεια βάρους και τη διατροφή.

Τα τρόφιμα για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας

-Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και oleocanthal. Επίσης, καλύτερο για την καρδιά σας και την περίμετρο της μέσης σας. Το υπερβολικό βάρος επιδεινώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Το ελαιόλαδο ταιριάζει και με τη σάλτσα σαλάτας, έτσι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το προσθέσετε στη διατροφή σας για να αποκομίσετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Να μην καταναλώνετε καρθαμέλαιο, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο, γιατί τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε ορισμένα φυτικά λάδια αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα.

-Ψάρια και Οστρακοειδή

Να τρώτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να καταπολεμήσετε τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Πολλοί τύποι ψαριών περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο. Για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην άμβλυνση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και της δυσφορίας. Υπάρχουν πολλές επιλογές: ο τόνος Αλοννήσου, ο βιολογικός σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες . Φροντίστε να τρώτε φρέσκα, βιολογικά ψάρια για τα μέγιστα οφέλη.

-Κεράσια και μούρα
Προσθέτοντας περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο σε όλο το σώμα. Πολλά άλλα μούρα περιέχουν, επίσης, ανθοκυανίνες, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα. Δοκιμάστε να κάνετε smoothies ή να τρώτε σαλάτα φρούτων για πρωινό. Μπορείτε, επίσης, να τα χρησιμοποιήσετε σε  σαλάτες, γιαούρτι και άλλα πιάτα. Απλά φροντίστε να καταναλώνετε φρέσκες ή κατεψυγμένες ποικιλίες που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, καθώς αυτά θα αμβλύνουν τα θετικά αποτελέσματα των φρούτων.

-Φασόλια

Όλοι γνωρίζουν ότι τα φασόλια είναι ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορούν, επίσης, να μειώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Τα φασόλια περιέχουν μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, είναι καλή πηγή ινών, αλλά περιέχουν, επίσης, πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της φλεγμονής στο ελάχιστο και προσφέρουν κι ένα ισχυρό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Για να πάρετε τα οφέλη από τα φασόλια με νόστιμους τρόπους, προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε ως βάση για μια σαλάτα.  Αντικαταστήστε το κρέας με τα φασόλια.

-Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει μια ένωση γνωστή ως διαλλυλδισουλφίδιο, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη ενζύμων που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα και άλλες ασθένειες των αρθρώσεων και των χόνδρων. Το σκόρδο έχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και είναι υπερτροφή για την αρθρίτιδα.  Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο σκόρδο σε όλα τα πιάτα.

-Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, και επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Είτε προτιμάτε το κρύο ή το ζεστό τσάι, το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ταχύτητας με την οποία καταστρέφεται ο χόνδρος, καθώς και στο οίδημα και τον πόνο. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ένας ειδικός τύπος αντιοξειδωτικών και είναι το κλειδί για τις καταπραϋντικές ιδιότητες αυτού του ροφήματος. Το πράσινο τσάι έχει μια μυριάδα άλλων πλεονεκτημάτων, οπότε προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ή δύο από αυτά στην καθημερινή διατροφή σας είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία σας.

-Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα καλό φαγητό για τη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να σταματήσει ακόμη και την πρόοδος της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, τη βιταμίνη Κ και τη βιταμίνη C. Έχει επίσης σουλφοραφάνη, η οποία μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Το μπρόκολο είναι πολύτιμο όταν είναι φρέσκο ​​και βιολογικό. Ωστόσο, οι κατεψυγμένες ποικιλίες εξακολουθούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και καταπολεμά τις οστεοαρθρίτιδες. Δοκιμάστε να το γευτείτε με λεμόνι και να το σερβίρετε σαν ζεστό πιάτο. Μπορείτε επίσης να φάτε ωμό μπρόκολο με βιολογικό γιαούρτι ή χούμους.

-Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Η ρίζα τζίντζερ είναι φθηνή και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Για να μαγειρέψετε με τζίντζερ, ψιλοκόψτε τη φρέσκια ρίζα τζίντζερ και προσθέσετε μια πρέζα μπαχαρικών σε οποιοδήποτε πιάτο. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ ως αντιφλεγμονώδες βοήθημα, ωστόσο, είναι να βράσετε τη ρίζα τζίντζερ για έως και μία ώρα για να φτιάξετε ένα νόστιμο τσάι τζίντζερ.

-Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχουν επίσης πολλά χρήσιμα μέταλλα και βιταμίνες. Αυτό περιλαμβάνει πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Σνακ με καρύδια είναι ιδανικό. Το έλαιο καρυδιού  έχει δέκα φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια είναι εξίσου καλά πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών. Απλά θυμηθείτε να τα τρώτε με μέτρο, καθώς είναι, επίσης, υψηλά σε θερμίδες. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική σύσπαση των μυών. Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν χαλκό, που είναι απαραίτητος για το σχηματισμό συνδετικού ιστού.

-Φυλλώδη Πράσινα Λαχανικά

Όπως το μπρόκολο, τα φυλλώδη πράσινα φύλλα περιέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών που επιβραδύνουν την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας. Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, δουλεύουν για να περιορίσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις. Υπάρχουν πολλά λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι κ.ά. Η λουτεϊνη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύει το χόνδρο.

Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία εκτός από την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδα, γιατί μειώνουν τον κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και υψηλής χοληστερόλης. Προσθέστε θρυμματισμένο λιναρόσπορο σε τρόφιμα που τρώτε, όπως δημητριακά και σαλάτες. Μπορείτε, επίσης, να τα συνδυάσετε σε smoothies, ή να τα χρησιμοποιήσετε στο επάνω σε ένα γιαούρτι.

-Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι μια μεγάλη επιλογή για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι γνωστή για την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλείται από μια ασθένεια. Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, όμως. Όλα τα εσπεριδοειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, οπότε δοκιμάστε τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ, το μάνγκο και τον ανανά. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού στο μαγείρεμα σας, προσθέτοντας βιταμίνη C σε οποιοδήποτε πιάτο. Τα εσπεριδοειδή είναι τρόφιμα που καταπολεμούν την αρθρίτιδα. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, που είναι η συνδετική πρωτεϊνη [πυ είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δύναμη και την ευλυγισία μυών, τενόντων, συνδέσμων και χόνδρων. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των οστών.

-Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια είναι μέρος της οικογένειας allium, η οποία είναι γεμάτη από ενώσεις που βοηθούν τα πάντα, από την καρδιά σας μέχρι τα γόνατά σας. Επίσης, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια περιέχουν διαλλυλδισουλφίδιο – ένα αντιφλεγμονώδες χημικό που εμποδίζει τις περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις. Όλα τα είδη κρεμμυδιών είναι κατάλληλα για την οστεοαρθρίτιδα: παραδοσιακά κόκκινα, κίτρινα και λευκά κρεμμύδια, πράσινα κρεμμύδια και πράσα.

-Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πολύ ωφέλιμα στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της οστεοαρθρίτιδας. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων λιπών, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της βλάβης που εμφανίζεται στις αρθρώσεις σας. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και ινών. Τα αβοκάντο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σάντουιτς και ακόμη τρώγονται σαν σνακ, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προσθέσετε αυτό το φρούτο στη διατροφή σας. Πιο συγκεκριμένα, το έλαιο αβοκάντο είναι ένας από τους υγιέστερους τύπους ελαίου, και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε στη θέση του βουτύρου ή της μαργαρίνης κατά το μαγείρεμα.

-Turmeric

Είναι πολύ δημοφιλές σε πολλά ινδικά γεύματα και υπάρχει και στο κάρυ. Η κουρκούμη είναι ένα μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Ο λόγος που η κουρκούμη είναι τόσο αποτελεσματική είναι ότι περιέχει κουρκουμίνη, η οποία εμποδίζει την εμφάνιση φλεγμονής, και δεν ανακουφίζει απλά. Να την συνδυάζετε με μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο και τζίντζερ για να απορροφάται καλά. Όλα τα μπαχαρικά είναι κατάλληλα για την οστεοαρθρίτιδα. Δοκιμάστε καγιέν καυτερό πιπέρι που περιέχει καψαϊκίνη.

by Savvi Diet

osteoarthritis 2

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοαρθρίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοαρθρίτιδα

osteoarthritis 3

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε ρευματισμούς

Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη βοήθεια υπολογιστή

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Θεραπευτικό αιθέριο έλαιο λιβανιού

Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

Μέλι με κουρκουμίνη

Πυκνογενόλη

Βότανα για την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας

Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης

Τα καλύτερα κέντρα πόνου

Σύνδρομο οπισθίων αρθρώσεων σπονδυλικής στήλης

Αντιμετώπιση του πόνου με φυτικά αντιφλεγμονώδη

Βιοανάδραση για την αρθρίτιδα

Ο βελονισμός για την αρθρίτιδα

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Χειρουργική χεριού

Εξάρθρημα ώμου

Ρήξη χιαστών

Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική ισχίου

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Aρθροσκόπηση του γόνατος

Διάστρεμμα αστραγάλου

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Αρθροσκόπηση Αγκώνα

Ρήξη χιαστών

Κοραλλένιο εμφύτευμα διορθώνει προβλήματα των γονάτων

Oστεοαρθρίτιδα

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ