Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΧειρουργικήΧρήσιμες πληροφορίες για τις κήλες

Χρήσιμες πληροφορίες για τις κήλες

Μήπως έχετε κήλη;

 

Γράφει ο

Δρ. Αλεξίου Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός

Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

ΚΗΛΗ

Το κοιλιακό μας τοίχωμα μπορεί σε κάποια σημεία να είναι ευένδοτο (υποχωρητικό), με αποτέλεσμα να διασπάται και να ανοίγει, επιτρέποντας στο ενδοκοιλιακό περιεχόμενο να προεξέχει. Αυτή η προεξοχή ανάμεσα στο κοιλιακό τοίχωμα από μέρος κάποιου σπλάγχνου (του λεπτού εντέρου, συνήθως), που προβάλλει προς τα έξω, ονομάζεται κήλη.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ

Κήλη μπορεί να εμφανίσουμε σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας, γι’ αυτό οι κήλες διακρίνονται αναλόγως με το σημείο εμφάνισής τους, στους εξής τύπους:

Βουβωνοκήλη

Ομφαλοκήλη

Επιγαστρική κήλη (Κήλη λευκής γραμμής)

Μετεγχειρητική

Διαφραγματοκήλη

Μηροκήλη

Κήλες αθλητών

Κήλες στην οσφυϊκή περιοχή

Κιρσοκήλη

Υδροκήλη

kili 6

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΗΛΗΣ

Το διόγκωμα ή εξόγκωμα της κήλης ξαναμπαίνει πίσω στη θέση του, όταν ξαπλώνουμε ή όταν το πιέσουμε προς τα μέσα. Τότε λέμε ότι αυτή η κήλη είναι ανατασσόμενη.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή, το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο δεν ωθείται προς τα μέσα, τότε λέμε ότι η κήλη είναι μη ανατασσόμενη.

Αν το διόγκωμα που δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί, μας δημιουργεί πόνο, τότε λέμε ότι η κήλη είναι περισφιγμένη.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΚΗΛΕΣ

Τα πιο συχνά είδη κήλης είναι η βουβωνοκήλη στους άνδρες και η ομφαλοκήλη στις γυναίκες. Οι άνδρες την παθαίνουν συνήθως εξαιτίας υποκείμενης οικογενούς αιτίας, ενώ οι γυναίκες εξαιτίας της εγκυμοσύνης.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΜΕ ΚΗΛΗ;

Η αιτία εντοπίζεται πρωτίστως στη χαλάρωση των βουβωνικών στομίων που βρίσκονται εκατέρωθεν των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν όμως και εξωγενείς αιτίες που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση κήλης, όπως είναι οι εξής:

Παχυσαρκία

Δυσκοιλιότητα

Έντονος χρόνιος βήχας

Βαριά χειρωνακτική εργασία

Άρση μεγάλου βάρους

Πολλαπλές κυήσεις

Τραύματα

Παλιές χειρουργικές επεμβάσεις

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΗΛΗ;

Το εμφανές σύμπτωμα της κήλης, το οποίο βαίνει αυξανόμενο όσο η κήλη δεν διορθώνεται, είναι το διόγκωμα που βλέπουμε στο σημείο του σώματός μας. Το μέγεθός του σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει τεράστιο, αφού το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα διαρκώς μεγαλώνει. Η κήλη όμως ακόμη και σε μικρό μέγεθος μπορεί να γίνει απειλητική για την υγεία του ασθενούς, γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς διόρθωση.

Η κυριότερη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μικρές κήλες. Στην περίσφιξη, μέρους του εντέρου παγιδεύεται μέσα στην κήλη και βαθμιαία αρχίζει να νεκρώνεται.

Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, αλλιώς το έντερο ανοίγει και εγκαθίσταται περιτονίτιδα που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Ειδικά για την Ελλάδα υπάρχει ένας ακόμη λόγος, που επιβάλλει την άμεση διόρθωση των κηλών. Αυτός έχει να κάνει με την αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης σε νοσοκομείο από κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, π.χ. νησιών.

Λόγος άμεσης διόρθωσης της κήλης είναι και η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή, ένα επείγον χειρουργείο για περίσφιξη είναι επικίνδυνο, λόγω μη ελεγχόμενης αιμορραγίας.

kili 4

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΚΗΛΗ;

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕ ΠΛΕΓΜΑ

Η λαπαροσκοπική χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά προ εικοσαετίας, έχοντας πια καθιερωθεί ως η καλύτερη δυνατή χειρουργική μέθοδος για την αποκατάσταση της κήλης, δεδομένου ότι παρέχει στον ασθενή σαφή πλεονεκτήματα.

Πώς διορθώνεται λαπαροσκοπικά η κήλη;

Η λαπαροσκοπική διόρθωση της κήλης γίνεται με τρεις τρυπούλες, λίγων χιλιοστών, στο ύψος του ομφαλού. Μέσα από αυτές τις οπές, εισάγουμε το λαπαροσκόπιο με το οποίο βλέπουμε το εσωτερικό της κοιλιάς και εκτιμούμε την κατάσταση της κήλης. Μέσα στο λαπαροσκόπιο έχουμε τοποθετήσει, τυλιγμένο σαν τσιγάρο, το πλέγμα με το οποίο θα «μπαλώσουμε» την κήλη.

Το πλέγμα που εισάγεται μέσα στην κοιλιά αποτελείται από βιοσυνθετικό υλικό, το οποίο είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Φτάνοντας λαπαροσκοπικά πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα που έχει ανοίξει, αφήνουμε το πλέγμα να ξεδιπλωθεί, «μπαλώνοντας» έτσι το άνοιγμα της κήλης.

Γιατί η λαπαροσκοπική διόρθωση της κήλης είναι προτιμότερη από την κλασική εγχείρηση;

Η λαπαροσκοπική διόρθωση της κήλης είναι αναίμακτη, εξασφαλίζοντας στον ασθενή τα εξής πλεονεκτήματα:

Παντελή έλλειψη πόνου

Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδίως στις γυναίκες

Παραμονή στην κλινική για λίγες μόνο ώρες

Εξαιρετικά μικρά ποσοστά επανεμφάνισης (υποτροπής) της κήλης

Ταχύτατη επάνοδο στην καθημερινή ρουτίνα

Πόσο διαρκεί η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης;

Η επέμβαση γίνεται με νάρκωση και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα;

Οι τρυπούλες μέσα από τις οποίες περνάει το λαπαροσκόπιο, κλείνουν με ένα ραμματάκι που πέφτει μόνο του σε μερικές ημέρες. Οπότε, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα.

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει σπίτι του;

Σε δύο ώρες ο ασθενής μπορεί ήδη να κυκλοφορεί στο διάδρομο της κλινικής. Σε 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και στις συνηθισμένες δραστηριότητές του. Σε περίπτωση που ασκεί έντονη σωματική δραστηριότητα, τότε επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε μία εβδομάδα.

alexiou 2

Γράφει ο Δρ. Αλεξίου Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα για τον Γιώργο Αλεξίου

 

 

 

 

 

 

 

Τα καλύτερα προϊόντα για της κήλες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για τις κήλες

kili 3

Διαβάστε, επίσης,

Για όσους έχουν εντερικές παθήσεις

Συγγενής διαφραγματοκήλη

Κήλες

Κήλη μετά την εγκυμοσύνη

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών

Διαφραγματοκήλη

Επιμόλυνση του πλέγματος

Σπερματοκήλη

Κιρσοκήλη

Κυστεοκήλη

Μηροκήλη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ