Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘεραπεία παχυσαρκίας με τη διατροφή

Θεραπεία παχυσαρκίας με τη διατροφή

Η καλύτερη διατροφή για όσους έχουν παχυσαρκία

Γράφει ο

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D

Φυσικοπαθητικής / Ομοιοπαθητικός

Διατροφολόγος Θεραπευτής

Διδάκτωρ στη Νεο Ιπποκρατική Σχολή Κύπρου

Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί έπρεπε να ξοδέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση 20.100.000 € και να ανακαλύψει ότι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη θεραπεύει τη νόσο της παχυσαρκίας; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είπε ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας θα λυθεί με Μεσογειακή Διατροφή και διήγαγε αυτή την έρευνα βαπτίζοντάς την «Διογένης»; Η μελέτη Διογένης είναι ένα 5ετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, περιλαμβάνοντας μία κοινοπραξία από 29 συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη. Αποτελείται από παγκόσμιας κλάσης κέντρα που αφορούν τη διατροφή, τη γονιδιακή διατροφή, την υγεία, την επιδημιολογία, τη γενετική, τη φυσιολογία, την ψυχολογία και την τεχνολογία τροφίμων (1) (2).

paxysarkia 3

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του 6ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (2005-2009).

Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
(DiOGenes – Diet, Obesity & Gene)
«Δίαιτα, Παχυσαρκία και Γονίδια»

Τελείωσε η μεγαλύτερη διατροφική έρευνα στον κόσμο και έλυσε το αίνιγμα για τη νόσο της Παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό για ιατρικές έρευνες New England Journal of Medicine (3), στην ιατρική βιβλιοθήκη της Αμερικής Pubmed (4) και στο ιατρικό περιοδικό παιδιατρικής Pediatrics (5).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρηματοδότησε με 20.100.000 € δέκα πανεπιστήμια οκτώ κρατών για την έρευνα Διογένης <<Δίαιτα, Παχυσαρκία και Γονίδια>> (1).

Τα κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν: Ελλάδα, Δανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία και Ισπανία (6).

Τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν:

1. Department of Social Medicine, Preventive Medicine and Nutrition Clinic, University of Crete, Heraklion, Crete Greece. Κλάδος Κοινωνικής Ιατρικής, Προληπτικής Ιατρικής και Κλινικής Διατροφής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, Κρήτη Ελλάδα.
2. Department of Human Nutrition, Faculty of Life Sciences, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark. Κλάδος Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Θετικών Επιστημών Ζωής Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Κοπεγχάγη Δανία.
3. Institute of Preventive Medicine, Center for Health and Society, Copenhagen, Copenhagen Denmark. Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, Κέντρο για την Υγεία και την Κοινωνία, Κοπεγχάγη, Κοπεγχάγη Δανία.
4. Department of Human Biology, Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht, University of Maastricht, Maastricht Netherlands. Τμήμα Ανθρώπινης Βιολογίας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ, Μάαστριχτ Ολλανδία.
5. Human Nutrition Research, Elsie Widdowson Laboratory, Cambridge, United Kingdom. Έρευνα για Διατροφή του ανθρώπου, Εργαστηρίο Elsie Widdowson, Κέμπριτς, Κέμπριτς Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Department of Clinical Nutrition, German Institute of Human Nutrition, Nuthetal, Brandenburg Germany. Κλάδος Κλινικής Διατροφής, Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, Nuthetal, Πράντερβουργκ Γερμανία.
7. Department of Endocrinology, Diabetes and Nutrition, Charité Universitätsmedizin Berlin, Berlin, Germany. Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη, και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Charité Βερολίνο, Βερολίνο Γερμανία.
8. Department of Physiology and Nutrition, University of Navarra, Pamplona, Spain. Τμήμα Φυσιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, Παμπλόνα, Ισπανία.
9. Department of Human Nutrition, Dietetics and Metabolic Diseases, National Transport Hospital, Sofia, Bulgaria. Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Ασθένειες Μεταβολισμού και Διατροφής, Εθνικό Νοσοκομείο Μεταφορών, Σόφια, Βουλγαρία
10. Obesity Management Centre, Institute of Endocrinology, Prague, Czech Republic Κέντρο Διαχείρισης παχυσαρκίας, Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Πράγα, Δημοκρατία Τσεχίας.

Η μεγαλύτερη διατροφική έρευνα που έγινε στον κόσμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έγινε στην Ε.Ε. και διερεύνησε τη διατροφή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η μελέτη ονομάστηκε Διογένης, πραγματοποιήθηκε από δέκα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και δείχνει ότι οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις (και όλοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι συστάσεις) δεν είναι σωστές για να αποτρέψουν την παχυσαρκία.

Αν είναι να διατηρήσετε το βάρος σας ή την αποφυγή της επαναπρόσληψης βάρους μετά αδυνάτισμα, πρέπει να επιλέξετε το σωστό τύπο δίαιτας, εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Thomas Meinert Larsen, Ph.D, από το Τμήμα Διατροφής για τον Άνθρωπο ΖΩΗ, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης Διογένης μαζί με τον καθηγητή Arne Astrup, DrMedS ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος ΖΩΗ στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δανία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες, εκ των οποίων οι 938 ήταν ηλικίας από 18 έως 65 ετών και οι 827 ήταν παιδιά (381 αγόρια και 446 κορίτσια) ηλικίας από 5 έως 17 ετών (5) (6).

paxysarkia 1

Η διατροφική έρευνα περιελάμβανε τους ακόλουθους πέντε τύπους δίαιτας:

1. Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (13% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων

2. Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητας πρωτεϊνών (13% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων

3. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (25% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων

4. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (25% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων

5. Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε τις σημερινές διατροφικές συστάσεις χωρίς ειδικές οδηγίες σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των υδατανθράκων

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα παιδιά έχουν δημοσιευτεί σ” ένα ξεχωριστό άρθρο στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Pediatrics (5). Στις οικογένειες, υπήρχαν 827 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών που συμμετείχαν στη διατροφική παρέμβαση. Τα παιδιά ακολούθησαν την ίδια διατροφή με τους γονείς τους. Περίπου 45% των παιδιών σε αυτές τις οικογένειες ήταν παχύσαρκα. Τα αποτελέσματα της μελέτης για τα παιδιά ήταν αξιοσημείωτα: Στην ομάδα των παιδιών που διατήρησε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) υδατάνθρακες, το λίπος τους μειώθηκε από 46% σε 39% μία μείωση περίπου 15% σε 6 μήνες.

Η ανώτερη διατροφή

Η μελέτη Διογένης δείχνει ότι οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις (55/15/30) δεν είναι σωστές για τη πρόληψη της παχυσαρκίας μεταξύ των υπέρβαρων ανθρώπων. Μια διατροφή που αποτελείται από υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (25% και όχι 15%) και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων είναι η καλύτερη λύση για τη παχυσαρκία και την εξασφάλιση ότι τα υπέρβαρα άτομα που έχουν χάσει βάρος θα μπορέσουν εύκολα να το διατηρήσουν με αυτή τη διατροφή και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διατροφικές Συστάσεις

Η διατροφική έρευνα του 6ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της ΕΕ αναφέρει, ότι, οι επιστημονικές διατροφικές συστάσεις είναι:

1. η δίαιτα πρέπει να είναι υψηλή σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης (25% και όχι 15%) και να περιέχει άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. η δίαιτα πρέπει να έχει πολλά φρούτα και λαχανικά, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και περιορισμό στη πρόσληψη ζάχαρης.

Αυτές είναι οι οδηγίες της Διατροφικής Ζώνης και όπως αναφέρει ο εφευρέτης της Dr. Barry Sears, η Διατροφική Ζώνη είναι η εξέλιξη της Μεσογειακής Διατροφής.

paxysarkia 2

Το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσίευσε η Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης έγραψε (7):

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαιτητική μελέτη παρέμβασης Διογένης δείχνουν καθαρά ότι η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης στη διατροφή μειώνει την επανάκτηση βάρους μετά από απώλεια βάρους, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφών δεν είχε κανέναν ανιχνεύσιμο ρόλο στην επαναπρόσληψη βάρους. Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι σημαντική για την πρόληψη της επανάκτησης βάρους, ενώ μια δίαιτα με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δεν παρέχει κανένα πλεονέκτημα.

Η 6μηνη φάση της διαιτητικής παρέμβασης αποτελέσθηκε από 772 οικογένειες που τυχαιοποιήθηκαν σε ένα από 5 διατροφικά σχήματα:
1. υψηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ
2. υψηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ
3. χαμηλή πρωτεΐνη/ χαμηλό ΓΔ
4. χαμηλή πρωτεΐνη/ υψηλό ΓΔ
5. διατροφή ελέγχου βασισμένη σε εθνικές διατροφικές συστάσεις

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μας δείχνει μια σημαντικά θετική επίδραση της υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης στον έλεγχο της επανάκτησης βάρους, αλλά καμία τέτοια επίδραση δεν έχει ο Γλυκαιμικός Δείκτης ή η αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτεΐνης και του Γλυκαιμικού Δείκτη.
Οι έρευνες που συμμετείχαν οι Έλληνες επιστήμονες (7) (8) (9)

Πηγές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:

1. Οι παρακάτω είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις και περισσότερες διευκρινίσεις για τη μελέτη

DiOGenes στην Κρήτη:

Δρ Αντώνης Καφάτος, MD, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Κλινική
Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης DiOGenes στην
Κρήτη

Τηλ.: 2810 394595 begin_of_the_skype_highlighting 2810 394595 end_of_the_skype_highlighting,

Fax: 2810 394604,

e-mail: [email protected]

Δρ Αγγελική Παπαδάκη, PhD, Διατροφολόγος, Μετα-διδακτορική ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής

Πανεπιστημίου Κρήτης, Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής
Τηλ: 2810 394603 begin_of_the_skype_highlighting

2810 394603 end_of_the_skype_highlighting,

Fax: 2810 394604

e-mail: [email protected] 

1. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Default.htm 

2. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Participants.asp 

3. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1007137 

4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21105792 

5.http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/peds.2009-3633v1 

6. http://www.diogenes-eu.org/WeightLossStudy/Default.htm 

7. http://www.diogenes-eu.org/News/080520-rs-DIO-RTD1_Crete.pdf

8. http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1007137 

9. http://pediatrics.aappublications.org/content/126/5/e1143.short  

Μετά από αυτή την μεγαλύτερη παγκοσμίως έρευνα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει τα ΑΕΙ  στη διαιτολόγια και ΤΕΙ στη τεχνολογία τροφίμων και διατροφής  να αρχίσουν να διδάσκουν τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη.  Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είναι η Ανώτερη Διατροφή της μεγαλύτερης διατροφικής έρευνας στον κόσμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών 25% της καταναλισκόμενης ημερήσιας ενέργειας και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων.  
drakopoylos 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
paxysarkia 4

 
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Χάστε τα παραπάνω κιλά σας με κετογενική δίαιτα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Κετογενική δίαιτα

Ποιες είναι καλύτερες οι φυτικές ή οι ζωικές πρωτεΐνες;

Πώς οι αθλητές μπορούν να χάσουν βάρος

Βάλτε τις πρωτεΐνες στο πρωινό σας

Γιατί οι δίαιτες με πρωτεΐνες αδυνατίζουν;

Τροφές για να χτίσετε τους μυς σας

Διατροφή για την προπόνηση

Χρήσιμες πληροφορίες για την κινόα

Δίαιτα για αύξηση των επιδόσεων στους αθλητές

Η γερμανική δίαιτα Max Planck

Δίαιτα max planck για τους διαβητικούς

Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

Το ρολόι του σώματος πρέπει να λειτουργεί καλά

 
Χάστε γρήγορα βάρος

 
Η άσκηση του εγκεφάλου θεραπεύει τις διατροφικές διαταραχές

 
Προγραμματίστε τα λιποκύτταρά σας και χάστε βάρος

 
Το τεστ της μέσης

 
Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

 
Που είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;

 
Οξέωση

 
Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας

 
Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

 
Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

 
Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί

 
Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

 
Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

 
Μετατροπή του λίπους

 
Μυστικό για να αδυνατίσετε γρήγορα

 
Διατηρήστε υγιές βάρος με το μικροβίωμα του εντέρου σας

 
Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών

 
Η παιδική παχυσαρκία είναι και κληρονομική

 
Τα πολλά αντιβιοτικά στα παιδιά προκαλούν παχυσαρκία

 
Γιατί οι παχύσαρκοι ζουν λιγότερο

 
Κανείς δεν συμπαθεί τους παχύσαρκους

 
Application για παχύσαρκους

 
Μεταβολικό σύνδρομο

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

 
Το σύνδρομο Prader-Willi

 
Το τεστ της μέσης

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοϊάματα για τη μοναξιά

Ανθοϊάματα για τη μοναξιά. Τα άγονα τοπία, η αδυσώπητη βροχή ή τα άδεια δωμάτια συμβολίζουν τη μοναξιά και την απομόνωση Τα ανθοϊάματα για τη μοναξιά -Ρείκι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ