Αποφύγετε αυτό το πρόσθετο τροφίμων
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε υποδηλώνει ότι η μαλτοδεξτρίνη, ένα πυκνωτικό και πληρωτικό που βρίσκεται σε προσυσκευασμένα τρόφιμα, έχει επιβλαβείς επιδράσεις όσον αφορά τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα πρόσθετο τροφίμων εγκεκριμένο από το FDA, που χρησιμοποιείται, συνήθως, ως πυκνωτικό ή πληρωτικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα. Είναι μια λευκή σκόνη από καλαμπόκι, ρύζι, άμυλο πατάτας ή σιτάρι. Παρόλο που προέρχεται από φυτά, είναι πολύ επεξεργασμένο. Για να παρασκευαστεί αυτό, αρχικά τα άμυλα μαγειρεύονται και στη συνέχεια προστίθενται οξέα ή ένζυμα, όπως, θερμικά σταθερή βακτηριακή άλφα-αμυλάση για να το διασπάσουν περαιτέρω. Η προκύπτουσα λευκή σκόνη είναι υδατοδιαλυτή και έχει ουδέτερη γεύση.
Πρόκειται, δηλαδή, για έναν υδατάνθρακα, χωρίς γεύση ή ελαφρώς γλυκιά, ο οποίος προέρχεται από την υδρόλυση του αμύλου. Φτιάχνεται, συνήθως, από καλαμπόκι. Αποτελείται από πολυμερή γλυκόζης, που είναι ένας τύπος σακχάρων που διασπώνται, απορροφώνται και μεταβολίζονται εύκολα από το σώμα. Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται στα ενεργειακά ποτά.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι μια άσπρη σκόνη που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.
Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται σαν πληρωτικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ή ως συντηρητικό για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την υφή προϊόντων (μπίρα, για παράδειγμα), και να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο για τη ζάχαρη ή το λίπος στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μαλτοδεξτρίνη προσθέτει όγκο, βελτιώνει την υφή, αυξάνει την διάρκεια ζωής ή χρησιμεύει ως υποκατάστατο λίπους ή ζάχαρης στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πολλά είδη προϊόντων μπορεί να περιέχει Μαλτοδεξτρίνη, όπως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι παιδικές τροφές, η μπίρα, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μαργαρίνες και τα βούτυρα, η μαγιονέζα, οι σάλτσες, οι σαλάτες, τα σνακ και τα αθλητικά ποτά
Δεδομένου ότι η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη ή το λίπος, συχνά, χρησιμοποιείται σε προϊόντα χαμηλής θερμιδικής αξίας ή χωρίς ζάχαρη.
Επίσης, χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές, λοσιόν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
Πολλές τροφές και ποτά περιέχουν Μαλτοδεξτρίνη.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας υδατάνθρακας που περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Δεν περιέχει οποιαδήποτε βιταμίνες ή ανόργανα άλατα.
Η μαλτοδεξτρίνη θεωρείται τροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (85-136).
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεδομένου ότι μπορεί να προκληθούν αιχμές σακχάρου στο αίμα. Αν έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, πρέπει να περιορίσετε τα τρόφιμα ή τα ποτά που περιέχουν μαλτοδεξτρίνη.
Η υπερκατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μαλτοδεξτρίνη μπορεί να επηρεάσει ακόμα αρνητικά την υγεία σας. Τρώγοντας ιδιαίτερα επεξεργασμένα, χαμηλά σε φυτικές ίνες τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα οποιουδήποτε είδους, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλή χοληστερόλη και το κίνδυνο αύξησης διαβήτη τύπου 2.
Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των «κακών» βακτηρίων και να μειώσει τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Αυτό οδηγεί σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες.
Για παράδειγμα, η μαλτοδεξτρίνη αυξάνει την ανάπτυξη των βακτηρίων E. Coli, που προκαλούν τη νόσο του Crohn. Οι άνθρωποι με νόσο του Crohn είναι πιθανότερο να έχουν ένα γονίδιο που είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της μαλτοδεξτρίνης.
Όσοι έχουν κίνδυνο για τη νόσο του Crohn ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, πρέπει να αφαιρέσουν τη μαλτοδεξτρίνη από τη διατροφή τους.
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια κατάσταση που υποτροπιάζει η φλεγμονή στο έντερο και είναι μια σύνθετη ασθένεια και πιστεύεται ότι επηρεάζεται από γενετικούς, μικροβιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή μας. Η “δυτική διατροφή” στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανοδική τάση της εμφάνισης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Τα ποσοστά της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στα παιδιά έχουν αυξηθεί εκθετικά. Γενικά, η ασθένεια εμφανίζεται, γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Πρόσφατα, ωστόσο, η επικράτηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών έχει αυξηθεί.
Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς συγκρίνουν την επίδραση 3 τύπων πρόσθετων τροφίμων, τη ζωική ζελατίνη, την προπυλογλυκόλη και τη μαλτοδεξτρίνη, στην υγεία των εντέρων. Με εξαίρεση τη ζωική ζελατίνη, η προπυλική γλυκόλη και η μαλτοδεξτρίνη είναι συνθετικά πρόσθετα. Η μαλτοδεξτρίνη επιδεινώνει τη φλεγμονή του εντέρου σε σύγκριση με τα 2 άλλα πρόσθετα τροφίμων, Είναι σημαντικό ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μαλτοδεξτρίνη δρα ως παράγοντας άγχους στα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου, τα κύτταρα που βρίσκονται δίπλα στον αυλό και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στο έντερο. Υπό στρες, τα επιθηλιακά κύτταρα του κόλου παράγουν λιγότερη βλέννα που σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα για το έντερο έναντι πιθανών παθογόνων στο έντερο.
Η μαλτοδεξτρίνη στη διατροφή προάγει την προσκόλληση και την επέκταση του Ε. Coli στο έντερο.
Η σκόνη μαλτοδεξτρίνης όταν προστεθεί σε τροφή, παχαίνει το προϊόν, αποτρέπει την κρυστάλλωση και βοηθά στην πρόσδεση των συστατικών. Η διαφορά μεταξύ της μαλτοδεξτρίνης και του σιροπιού καλαμποκιού είναι ότι η μαλτοδεξτρίνη υδρολύεται ώστε να έχει περιεκτικότητα σε ζάχαρη μικρότερη από 20%, ενώ το σιρόπι αραβοσίτου έχει περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεγαλύτερη από 20%.
Οι Bodybuilders χρησιμοποιούν μερικές φορές απλούς υδατάνθρακες μετά από σκληρές προπονήσεις για να αποκαταστήσουν τα επίπεδα γλυκογόνου (αποθηκευμένη ενέργεια) και γλυκόζης (χρησιμοποιήσιμη ενέργεια) στο σώμα. Οι bodybuilders ή οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν να καταναλώνουν υψηλά γλυκαιμικά τρόφιμα (όπως μαλτοδεξτρίνη και δεξτρόζη) που αυξάνουν τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ινσουλίνη, προκειμένου να φορτώσουν με υδατάνθρακες τα μυϊκά κύτταρα.
Οι νεαροί αθλητές που χρησιμοποιούν μαλτοδεξτρίνη για την επανασύνθεση του γλυκογόνου μετά την άσκηση, πρέπει να έχουν επαρκή μεταβολισμό της γλυκόζης.
Οι κίνδυνοι της μαλτοδεξτρίνης
Προκαλεί αιχμές στο σάκχαρο αίματος
Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να προκαλέσει αιχμές στο σάκχαρο του αίματος επειδή έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με συμπτώματα διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο γλυκαιμικός δείκτης της μαλτοδεξτρίνης είναι ακόμη υψηλότερος από την επιτραπέζια ζάχαρη, που κυμαίνεται από 106 έως 136 (ενώ η επιτραπέζια ζάχαρη είναι 65). Οι εύκολα απορροφήσιμοι υδατάνθρακες όπως η μαλτοδεξτρίνη και η ζάχαρη εισέρχονται γρήγορα στο αίμα και αν οι υδατάνθρακες δεν χρησιμοποιούνται για ενέργεια, αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τους σύνθετους υδατάνθρακες από τα δημητριακά ολικής αλέσεως που διασπώνται και απορροφώνται αργά, βοηθώντας σας να αισθανθείτε γεμάτοι και ενεργοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καταστέλλει την ανάπτυξη των προβιοτικών
Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου σας καταστέλλοντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων προβιοτικών. Οι πολυσακχαρίτες, όπως η μαλτοδεξτρίνη προκαλούν σοβαρές εντερικές διαταραχές και συνδέεται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn. Η μαλτοδεξτρίνη αυξάνει τη βακτηριακή προσκόλληση στα ανθρώπινα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και ενισχύει την πρόσφυση του Ε. Coli και αυτό σχετίζεται με αυτοάνοσες διαταραχές. Η μαλτοδεξτρίνη προάγει την επιβίωση της σαλμονέλας, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα ευρύ φάσμα χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Η μαλτοδεξτρίνη παρεμποδίζει τις κυτταρικές αντιβακτηριακές αποκρίσεις και καταστέλλει τους εντερικούς αντιμικροβιακούς αμυντικούς μηχανισμούς, οδηγώντας σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άλλες καταστάσεις που προκύπτουν από ακατάλληλη ανοσοαπόκριση στα βακτηρίδια.
Φτιάχνεται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι
Η κατανάλωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών προκαλεί ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, η νεφρική βλάβη, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, οι διαταραχές της αναπαραγωγής και οι αλλεργίες. Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν πολλά σωματικά όργανα και συστήματα. Το 85 τοις εκατό του καλαμποκιού είναι γενετικά τροποποιημένο για να είναι ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα.
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και να έχει παρενέργειες
Η κατανάλωση μαλτοδεξτρίνης, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ερυγές, αέρια και ακόμη και διάρροια. Έχουν, επίσης, αναφερθεί άλλες αλλεργικές αντιδράσεις στη μαλτοδεξτρίνη, όπως ερεθισμός του δέρματος, κράμπες εντέρου και φούσκωμα. Η μαλτοδεξτρίνη μερικές φορές γίνεται με σιτάρι, αλλά η διαδικασία παραγωγής αφαιρεί εντελώς τη γλουτένη από το σιτάρι, καθιστώντας την “ασφαλή” για φαγητό για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της μαλτοδεξτρίνης, αφαιρούνται όλες οι πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της γλουτένης, αλλά μπορεί να υπάρχουν ίχνη γλουτένης σε προϊόντα που περιέχουν μαλτοδεξτρίνη. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Παρόλο που η μαλτοδεξτρίνη γενικά θεωρείται ότι είναι χωρίς γλουτένη, τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν αυτό το συστατικό.
Δεν έχει θρεπτική αξία
Ένα κουταλάκι του γλυκού μαλτοδεξτρίνης έχει περίπου 15 θερμίδες και 3,8 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι τόσο επεξεργασμένη ώστε να στερείται όλων των θρεπτικών ουσιών. Ενώ μπορεί να ωθήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προωθήσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της μαλτοδεξτρίνης. Όταν επιλέγετε τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά, συνδετικά υλικά ή παράγοντες αύξησης του όγκου, επιλέξτε φυσικά τρόφιμα που παρέχουν κάποια θρεπτική αξία.
Τα καλύτερα υποκατάστατα της μαλτοδεξτρίνης
Εάν τρώτε συσκευασμένα ή μεταποιημένα τρόφιμα, είναι πιθανό ότι καταναλώνετε συχνά μαλτοδεξτρίνη. Καταναλώνοντας φυσικά τρόφιμα είναι πάντα μια πιο υγιεινή και ασφαλέστερη επιλογή, ειδικά αν έχετε προβλήματα με το σάκχαρο του αίματος ή προβλήματα με τη διαχείριση του βάρους. Υπάρχουν φυσικά γλυκαντικά που προσθέτουν γεύση στα τρόφιμα, βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης και γλυκογόνου.
Τα καλύτερα υποκατάστατα της μαλτοδεξτρίνης
Στέβια
Η στέβια είναι ένα μη θερμιδικό, φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το φύλλο του φυτού stevia. Τα πράσινα φύλλα στέβιας είναι η καλύτερη επιλογή επειδή είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα. Η Stevia έχει και κάποια γλυκά οφέλη για την υγεία, γιατί μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και να αντισταθμίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Χρησιμοποιώντας ένα υψηλής ποιότητας εκχύλισμα στέβιας, αντί για επιτραπέζια ζάχαρη ή άλλες επεξεργασμένες μορφές ζάχαρης, όπως η μαλτοδεξτρίνη, βοηθά επίσης να μειώσετε όχι μόνο τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, αλλά και την θερμιδική σας πρόσληψη.
Πηκτίνη
Η πηκτίνη είναι ένας υδατάνθρακας που εξάγεται από φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Τα αχλάδια, μήλα, γκουάβα, κυδώνια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες πηκτίνης. Η κύρια χρήση για την πηκτίνη είναι ως παράγοντας πηκτωματοποίησης, παράγοντας πάχυνσης και σταθεροποιητής στα τρόφιμα. Μπορείτε να το βρείτε ως εκχύλισμα ή σκόνη στα περισσότερα βιολογικά φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής, ή μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε την πηκτίνη από τα μήλα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τη χρήση πηκτίνης ως παράγοντα ψησίματος. Πιο συγκεκριμένα, είναι υψηλό σε υδατοδιαλυτές ίνες και προάγει την πεπτική υγεία. Λειτουργεί δεσμεύοντας λιπαρές ουσίες στο πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τοξινών, και προάγει την εξάλειψή τους, αποτοξινίζοντας έτσι το σώμα και ρυθμίζοντας τη χρήση του σακχάρου από το σώμα.
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα παρέχουν κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, αφομοιώνονται εύκολα και βοηθούν να μεταβολιστούν οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τα δαμάσκηνα και χρησιμεύουν ως φαρμακευτική τροφή για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα δαμάσκηνα είναι υγιεινό φυσικό γλυκαντικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δέσουν τα συστατικά μαζί, όπως και η μαλτοδεξτρίνη, αλλά πιο υγιεινά. Τα δαμάσκηνα είναι κατάλληλα και για ψήσιμο.
Μέλι
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων για να αυξήσετε την ενέργεια και να αναπληρώσετε τα αποθέματα γλυκογόνου με το βιολογικό, ακατέργαστο μέλι. Το ακατέργαστο μέλι είναι αδιάλυτο και μη παστεριωμένο, έτσι έχει υψηλή θρεπτική αξία και είναι υγιεινό. Περιέχει 80% φυσικά σάκχαρα, οπότε είναι “το τέλειο καύσιμο”. Το μέλι παρέχει μια εύκολα απορροφούμενη παροχή ενέργειας με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας την ιδανική τροφή ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία από το ακατέργαστο μέλι. Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους απλούς υδατάνθρακες, το μέλι αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία του σώματος, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργώντας ως προληπτικό έναντι πολλών εξουθενωτικών ασθενειών. Το μέλι ωφελεί, επίσης, τη γαστρεντερική οδό και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το μέλι έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα.
Κόμμι Guar
Το κόμμι Guar χρησιμοποιείται σε συνταγές χωρίς γλουτένη και ψημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της μαλτοδεξτρίνης και άλλων δεσμευτικών προϊόντων και λειτουργεί, επίσης, ως παράγοντας πάχυνσης. Είναι πολύ χρήσιμο για τη διατήρηση λεπτότερων συστατικών, όπως το νερό και να συνδυαστεί ομοιόμορφα με παχύτερα συστατικά, όπως η κρέμα καρύδας ή το λάδι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστεί σπιτικό κεφίρ, γιαούρτι, γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας. Σε αντίθεση με τη μαλτοδεξτρίνη, το κόμμι γκουάρ επιβραδύνει στην πραγματικότητα την απορρόφηση της γλυκόζης, γεγονός που είναι επωφελές για τα άτομα με προδιαβήτη, διαβήτη ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό, γεμιστικό ή συντηρητικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μια τεχνητά παραγόμενη λευκή σκόνη που μπορεί να προέρχεται ενζυματικά από οποιοδήποτε άμυλο αλλά, συνήθως, παρασκευάζεται από καλαμπόκι, ρύζι, άμυλο πατάτας ή σιτάρι.
Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται, επίσης, σε συμπληρώματα υδατανθράκων που διατίθενται στο εμπόριο σε αθλητές και bodybuilders για να αυξήσουν τα ενεργειακά τους επίπεδα.
Μερικοί κίνδυνοι κατανάλωσης μαλτοδεξτρίνης είναι η ικανότητά της να αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, να καταστέλλει την ανάπτυξη προβιοτικών, να επηρεάζει τοξικά διάφορα σωματικά όργανα και συστήματα και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες παρενέργειες.
Υπάρχουν υγιέστερα και πιο φυσικά, πυκνά θρεπτικά υποκατάστατα της μαλτοδεξτρίνης που παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η στέβια, η πηκτίνη, τα δαμάσκηνα, το μέλι και το κόμμι γκουάρ.
Να αποφεύγετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και όσα τρόφιμα περιέχουν μαλτοδεξτρίνη.
Να διαβάζετε στις ετικέτες τα πρόσθετα τροφίμων.
Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα
Διαβάστε, επίσης,
Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά
Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές
Είναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων ανθυγιεινά;
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε
Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα