Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝεφρολογίαΟξεία σωληναριακή νέκρωση

Οξεία σωληναριακή νέκρωση

Print Friendly, PDF & Email

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια με αλλοιώσεις σωληναριακής νέκρωσης

 

Η οξεία σωληναριακή νέκρωση ή νέφρωση του κατώτερου νεφρώνα ή αγγειοκινητική νεφροπάθεια είναι ένα σύνδρομο με πολλά αίτια και ευθύνεται για το 70% των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια. Είναι μια ιατρική κατάσταση που συνεπάγεται το θάνατο των σωληνωτών επιθηλιακών κυττάρων που σχηματίζουν τα σωληνάρια των νεφρών.

Στάδια οξείας σωληναριακής νέκρωσης

Στάδιο 1: Είσοδος αζωθαιμίας

Στάδιο 2: Ολιγουρία

Στάδιο 3: Διούρηση

Στάδιο 4: Διαλυτική διούρηση

Η πορεία είναι οξεία, αλλά αναστρέψιμη

Η οξεία σωληναριακή νέκρωση εμφανίζεται με οξεία νεφρική βλάβη.

Η οξεία σωληναριακή νέκρωση μπορεί να ταξινομηθεί ως τοξική ή ισχαιμική.

Τοξική σωληναριακή νέκρωση συμβαίνει όταν τα σωληνοειδή κύτταρα εκτίθενται σε μια τοξική ουσία (νεφροτοξική σωληναριακή νέκρωση). Χαρακτηρίζεται από νέκρωση στο κοντινό σωληνοειδές επιθήλιο (όχι πυρήνες, έντονο ηωσινοφιλικό ομοιογενές κυτταρόπλασμα, αλλά διατηρημένο σχήμα) λόγω τοξικής ουσίας (δηλητήρια, οργανικοί διαλύτες, φάρμακα, βαρέα μέταλλα). Τα νεκρωτικά κύτταρα πέφτουν στον αυλό του σωληναρίου, το ενοφθαλμίζουν και καθορίζουν την οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η μεμβράνη του υποστρώματος είναι άθικτη, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναγέννηση του σωληναριακού επιθηλίου. Τα σπειράματα δεν επηρεάζονται. 

Ισχαιμική σωληναριακή νέκρωση συμβαίνει όταν τα σωληνοειδή κύτταρα δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω του πολύ υψηλού μεταβολισμού τους. Μπορεί να προκληθεί όταν οι νεφροί δεν αιματώνονται επαρκώς για μεγάλο χρονικό διάστημα (στένωση νεφρικής αρτηρίας) ή κατά τη διάρκεια σοκ. Η υποδιήθηση μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την εμβολή των νεφρικών αρτηριών. Λόγω της σημασίας τους για τη μαζική επαναρρόφηση θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών, το εγγύς σωληνάριο και το μυϊκό παχύ ανερχόμενο άκρο απαιτούν σημαντική ΑΤΡ και είναι πιο ευαίσθητα σε ισχαιμική βλάβη. Έτσι, η ισχαιμική οξεία σωληναριακή νέκρωση προκαλεί ειδικά αλλοιώσεις μέσω των σωληναρίων.

Η οξεία σωληναριακή νέκρωση ταξινομείται, επίσης και ως νεφρική ή τοξική.

Η οξεία σωληναριακή νέκρωση ταξινομείται ως «νεφρική» (δηλαδή όχι προ-νεφρική ή μετα-νεφρική) αιτία οξείας βλάβης στα νεφρά. Η διάγνωση γίνεται με την FENa (κλασματική απέκκριση νατρίου)> 3% και την παρουσία λασπωδών αποβλήτων (τύπος κοκκώδους απόβλητου) στην ανάλυση ούρων. Στην ιστοπαθολογία υπάρχει, συνήθως, σωληνορρευσία, δηλαδή εντοπισμένη νέκρωση της επιθηλιακής επένδυσης στα νεφρικά σωληνάρια, με εστιακή ρήξη ή απώλεια βασικής μεμβράνης. Τα κύτταρα των εγγύς σωληναρίων μπορούν να εμφανίζονται με μεταβλητή βιωσιμότητα και να μην είναι καθαρά “νεκρωτικά”. 

Η τοξική σωληναριακή νέκρωση μπορεί να προκληθεί από την ελεύθερη αιμοσφαιρίνη ή μυοσφαιρίνη, από φάρμακα, όπως αντιβιοτικά (αμινογλυκοσίδη), στατίνες (ατορβαστατίνη) και κυτταροτοξικά φάρμακα (σισπλατίνη) ή με δηλητηρίαση (αιθυλενογλυκόλη, αντιψυκτικό κ.ά).

Αιτίες της οξείας σωληναριακής νέκρωσης

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Χρήση νεφροτοξικών φαρμάκων

Ισχαιμία

Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη

Νεφροτοξίνες

Τραυματισμοί

Αφυδάτωση

Κυκλοφορική ανεπάρκεια

acute solinar 3

Διάγνωση  οξείας σωληναριακής νέκρωσης

Η παρουσία muddy brown casts επιθηλιακών κυττάρων που βρίσκονται στα ούρα κατά τη διάρκεια της ανάλυσης ούρων είναι παθογνωμονική για την οξεία σωληναριακή νέκρωση. Τα λασπώδη καστανά υπολλείμματα ή αιμο-κοκκώδη υπολλείμματα είναι χρώση  από την αιμοσφαιρίνη που απελευθερώνεται στα ούρα όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρρέουν στο νεφρικό σωληνάριο ως αντίδραση σε τραυματισμό. 

Θεραπεία οξείας σωληναριακής νέκρωσης

Η διαχείριση βασίζεται στην επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν οξεία σωληναριακή νέκρωση (π.χ. ενυδάτωση και διακοπή του υπεύθυνου φαρμάκου). Επειδή οι σωληνοειδείς κυψέλες αντικαθιστούν συνεχώς τα κύτταρά τους, η συνολική πρόγνωση για την οξεία σωληναριακή νέκρωση είναι αρκετά καλή αν διορθωθεί η υποκείμενη αιτία και η ανάκτηση γίνεται εντός 7 έως 21 ημερών. 

Αιμοδιάλυση

Διατήρηση της νεφρικής αιμάτωσης

Διατήρηση του όγκου του αίματος

Διουρητικά

Αγγειοσυσπαστικά

Αλκαλοποίηση

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών σας

acute solinar 4

Διαβάστε, επίσης,

Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

Νεφρωνόφθιση

Τα οφέλη από την Ν-ακετυλοκυστεΐνη στην υγεία

Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Οξέωση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Οι βιοχημικές εξετάσεις για τις παθήσεις νεφρών

Πολλοί γιατροί συνιστούν την μπύρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Να πίνετε πολύ νερό

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα

Σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Υπερηχογράφημα νεφρών

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Αμμωνία ορού

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ