Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με καπουτσίνο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καπουτσίνο

Τα οφέλη στην υγεία από τον καπουτσίνο

Το Τροπαίολο το μέγα ή Τροπέλιουμ ή Καπουτσίνος ή Tropaelum majus ή Tropaelium urgins ή ή καπουτσίνια ή χανουμάκι είναι καλλωπιστικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Τροπαιολίδων. Επίσης, είναι ζιζάνιο.

Είναι μονοετές φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και απλώνεται σε έκταση έως 2 μέτρα αναρριχώμενα ή απλωτά. Τα φύλλα είναι σχεδόν κυκλικά, σαρκώδη, αρωματικά, με αρκετούς ρηχούς λοβούς και μακρύ μίσχο και περιορίζουν τη ρινική καταρροή από κρυολόγημα ή γρίπη και αυξάνουν την ανοσία, απέναντι στα βακτήρια. Τα φύλλα δίνουν μια πικάντική γεύση στις σαλάτες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα άνθη είναι κόκκινα ή κίτρινα ή πορτοκαλιά και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και είναι μια πολύτιμη και θρεπτική προσθήκη στις σαλάτες. Ανθίζει από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και είναι καλλωπιστικό φυτό. Οι καρποί έχουν 2 νεφροειδή σαρκώδη σπέρματα.

Τα μπουμπούκια και οι πράσινο σπόροι χρησιμοποιούνται σε ξύδι και πίκλες σαν ορεκτικά.

Αναπτύσσεται σχεδόν οπουδήποτε, αλλά, προτιμά το αποστραγγισμένο έδαφος και την ηλιοφάνεια. Το πλούσιο έδαφος ενισχύει την ανάπτυξη των φύλλων και όχι των λουλουδιών. Φυτέψτε τους σπόρους στις οριστικές θέσεις στην αρχή του καλοκαιριού ή σε δίσκους στ μέσα της άνοιξης σε θερμοκρασία 13-16 o C και μεταφυτέψτε όταν περάσουν τα κρύα.

Συλλέγετε τα άνθη όποτε χρειαστεί και ολόκληρο το φυτό στο τέλος του καλοκαιριού για την παρασκευή βάμματος ή για να το αποξηράνετε.

Είναι αντισηπτικό και πολύ καλό βότανο για τις παθήσεις του αναπνευστικό συστήματος.

Τα άνθη, τα φύλλα και οι σπόροι χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική.

Χρήσιμα μέρη του καπουτσίνου

Άνθη, φύλλα και σπόροι πράσινοι και ξηροί.

Δραστικά συστατικά του καπουτσίνου

Σπιλανθόλη, μυροσίνη, οξαλικό οξύ, βιταμίνη C, αιθέριο έλαιο με λιναλοόλη, καμφορά, πιπένιο, ευγενόλλη, σαπωνίνες, ταννίνη, οργανικά οξέα, φλαβονειδή, θείο και ιχνοστοιχεία (ιώδιο, σίδηρος και φωσφορικά).

capoutsino 4

Ιδιότητες και ενδείξεις του καπουτσίνου

Είναι αντιβιοτικό, αντιβηχικό, διουρητικό και αποχρεμπτικό.

Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, σπασμολυτικές, ορεκτικές, ευκοίλιες και τονωτικές ιδιότητες.

Είναι καλό φυσικό αντιβιοτικό και δεν καταστρέφει την εντερική χλωρίδα και τονώνει τη φυσική αντίσταση του οργανισμού έναντι μικροβίων και νοσογόνων παραγόντων.

capoutsino 1

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καπουτσίνο

Έγχυμα: Αφήνετε 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα άνθη και φύλλα καπουτσίνου σε 3 ποτήρια καυτό νερό για 5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι έγχυμα  3 φορές ημερησίως για να αυξήσετε την ανοσία σας στις βακτηριδιακές λοιμώξεις. Επίσης, το έγχυμα καταπολεμά την καταρροή, αποτελεσματικά, που οφείλεται σε κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι καλή λοσιόν για καψίματα και εκδορές

Φρέσκο: Τρώγεται ωμό για τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στη στοματική κοιλότητα. Τα φρέσκα φύλλα και άνθη έχουν πικάντικη γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ο χυμός των φύλλων του χρησιμοποιείται εξωτερικά για τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Πολτοποιείτε ολόκληρο το φυτό στο μπλέντερ και πίνετε 2 κουταλιές της σούπας 3 φορές ημερησίως μαζί με λίγο βιολογικό γάλα για τις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα. Η εντριβή του δέρματος της κεφαλής προάγει την ανάπτυξη μαλλιών σε περιπτώσεις αλωπεκίας. Φτιάξτε μια σαλάτα με 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα καπουτσίνου και 30 γραμμάρια πιπεριές. Προσθέτετε αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό, ελαιόλαδο, λεμόνι, 30 γραμμάρια βιολογικό γιαούρτι και ανακατεύετε και από πάνω γαρνίρετε με 30 γραμμάρια άνθη καπουτσίνου. Με καπουτσίνο γαρνίρεται και το ψητό κουνέλι.

Βάμμα: Αφήνετε 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα και σπόρους καπουτσίνου, 100 γραμμάρια φρέσκια τσουκνίδα και 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα σαμπούκου σε 1 λίτρο οινόπνευμα για 15 ημέρες. Σουρώνετε πιέζοντας ελαφρά τα φυτά να βγάλουν το χυμό και φυλάτε. Μπορείτε να προσθέσετε και αιθέριο έλαιο λεβάντας και δενδρολίβανου. Προσθέτετε από την αρχή και ανθισμένες κορυφές των φυτών αυτών από την αρχή, Χρησιμοποιείται με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ή βρέχετε τη βούρτσα και βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και είναι πολύ καλή συνταγή για την αραίωση μαλλιών. Αν θέλετε φτιάχνετε και μόνο βάμμα φύλλων καπουτσίνου και πίνετε μια κουταλιά της σούπας 3 φορές ημερησίως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον ξερό βήχα.

Σπόροι: Κοπανίζετε με μια κουταλιά της σούπας μέλι μισό γραμμάριο σπόρους και τους τρώτε το πρωί κατανήστικοι ή τους διαλύετε σε μισό ποτήρι νερό και τους πίνετε. Είναι πολύ καλό ευκοίλιο μέσο και δεν προκαλεί πόνο. 

Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

capoutsino 3

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤο ταξίδι της τροφής
Επόμενο άρθροΙσχιακή προβολή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ