Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟδοντιατρικήΤι να κάνετε αν έχετε πόνο στα δόντια

Τι να κάνετε αν έχετε πόνο στα δόντια

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο στα δόντια

 

Ο πόνος στα δόντια εμφανίζεται γύρω ή μέσα στο δόντι, στους μαλακούς ιστούς που είναι τα ούλα και στους σκληρούς ιστούς. Ο πόνος στα δόντια μπορεί να είναι έντονος και επίμονες και να δίνει σουβλιές, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και μόνο όταν ασκείται πίεση σε ένα δόντι.

Ο πόνος στα δόντια οφείλεται σε παθήσεις δοντιών (χαλασμένα δόντια), αλλά και σε τερηδόνα και ουλίτιδα.

Αν ο πόνος εμφανίζεται συχνά, αν είναι έντονος, αν διαρκεί πολλές ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό, απαιτούνται μέτρα για αποφυγή επέκτασης της βλάβης.

Οι αιτίες ενός πονόδοντου:

-Τερηδόνα

Η τερηδόνα οφείλεται σε μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα. Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με ανθυγιεινές τροφές, όπως η ζάχαρη, οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των μικροβίων, τα οποία διασπούν το σμάλτο και σιγά σιγά εισχωρούν στο εσωτερικό του δοντιού, εισχωρούν σε μεγάλο βάθος και προκαλείται έντονος πόνος, καταστροφή και νέκρωση του δοντιού. 

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και προκαλεί ερεθισμό, αιμορραγία και υποχώρηση των ούλων. Η φλεγμονή είναι εντοπισμένη ή γενικευμένη και μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, με υποχώρηση των υποστηρικτικών ιστών του δοντιού, απορρόφηση του οστού της γνάθου και έντονο πόνο.

Ευαισθησία των δοντιών

Είναι ο πόνος των δοντιών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με ζεστό ή κρύο ρόφημα ή με τη ζάχαρη ή με κάποιο όξινο στοιχείο. Αιτία της ευαισθησίας των δοντιών είναι η υποχώρηση των ούλων και η αποκάλυψη των οδοντικών σωλήνων και ο ερεθισμός των νεύρων, με αποτέλεσμα έντονο πόνο.

-Απόστημα δοντιού

Το απόστημα δοντιού είναι φλεγμονή στη ρίζα ή στο ούλο του δοντιού. Το απόστημα δοντιού δημιουργείται όταν ο πολφός, που είναι το πλέγμα αγγείων και νεύρων στο κέντρο του δοντιού προσβάλλεται και καταστρέφεται από τα βακτήρια του στόματος. Η πίεση που ασκείται στο δόντι από το οίδημα της φλεγμονής προκαλεί πολύ έντονο πόνο και μπορεί να αφορά και το ούλο και τη γνάθο. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και γίνεται εντονότερος με τη μάσηση και μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, ευαισθησία στο κρύο, το ζεστό, πρήξιμο των ούλων κ.ά.

-Τραυματισμός δοντιού

Τραυματισμός δοντιού μπορεί να συμβεί από χτύπημα, οπότε μπορεί να διαταραχθεί η αιμάτωση του δοντιού και το δόντι να νεκρωθεί και μπορεί να προκληθεί και απόστημα και να υπάρχει έντονος πόνος.

-Κάταγμα δοντιού

Ένα δόντι μπορεί να πάθει κάταγμα από τραυματισμό ή από τερηδόνα. Όταν σπάσει ένα δόντι το εσωτερικό του δοντιού αποκαλύπτεται και υπάρχει πολύ έντονος πόνος.

-Τριβές δοντιών

Οι τριβές δοντιών είναι φθορές που συμβαίνουν στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, την αδαμαντίνη. Οι φθορές αυτές οφείλονται σε τρίξιμο των δοντιών, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι φθορές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα πόνο κι ευαισθησία στα κρύα και ζεστά ερεθίσματα. Επίσης, από τον τριγμό των δοντιών εμφανίζεται πόνος και στις αρθρώσεις της γνάθου και στο πρόσωπο.

-Πυκνά δόντια

Όσοι έχουν συνωστισμένα δόντια και πυκνή οδοντοστοιχία δεν μπορούν να καθαρίσουν σωστά τα δόντια τους και παθαίνουν τερηδόνα και ουλίτιδα που προκαλεί πόνο στα δόντια.

Πληγές στο στόμα

Οι εξελκώσεις και οι πληγές στα ούλα, στις παρειές, τη γλώσσα και τα χείλη οφείλονται σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αλλά και άλλα νοσήματα, όπως η πέμφιγα, το πεμφιγοειδές και ο ομαλός λειχήνας που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Άφθες

Οι άφθες είναι πληγές του βλεννογόνου του στόματος που εμφανίζονται στις παρειές, στα ούλα και στα χείλη και προκαλούν πολύ έντονο πόνο.

Ερπητική ουλοστοματίτιδα

Οφείλεται στον ιό του έρπητα, ο οποίος προκαλεί πληγές στο βλεννογόνο του στόματος και στα ούλα, προσβάλλει και τα παιδιά και τους ενήλικες και μπορεί να συνυπάρχει και πυρετός. 

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για τον πόνο στα δόντια

-Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο

Μέχρι να μπορέσετε να φτάσετε στον οδοντίατρο, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε γαργάρες με ζεστό, αλμυρό νερό. Ένα καλό μείγμα είναι 1 κουταλάκι του γλυκού ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι σε 1 ποτήρι νερό. 

-Πάρτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον πόνο

Πάρτε σερραπεπτάση, κόκκινη πρόπολη, ελληνικό ριγανέλαιο, φαρμακευτική κάνναβη, κουρκουμίνη, μελισσόχορτο κ.ά. Μην τοποθετείτε ασπιρίνη πάνω στο δόντι που πονάει, γιατί μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του στόματός σας και να προκαλέσει έγκαυμα.

-Βάλτε παγοκύστη

Εάν το πρόσωπό σας είναι πρησμένο, βάλτε μια παγοκύστη στο μάγουλό σας. Μπορεί να μειώσει τον πόνο. Βάλτε λίγο πάγο στο χέρι σας, στην ίδια πλευρά του σώματος με το πονεμένο δόντι. Τρίψτε τον πάγο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας για 7 λεπτά ή έως ότου η περιοχή παγώσει και υπάρξει δυσφορία. Ο πάγος σταματά να σηματοδοτεί τον πόνο στον εγκέφαλό σας.

-Βάλτε τοπικό αναισθητικό

Εφαρμόστε ζελέ και υγρά που περιέχουν βενζοκαΐνη, η οποία θα μουδιάσει το στόμα σας για λίγο. Προσοχή: προορίζονται μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση. Καλύτερα χρησιμοποιήστε γαριφαλόλαδο.

-Μασήστε με το πονεμένο δόντι μια σκελίδα σκόρδου

Είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία από τη βενζοκαΐνη. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη και βοηθάει στον πονόδοντο.

-Φροντίστε για την υγεία των δοντιών σας

Χρησιμοποιήστε βιολογική οδοντόκρεμα για να σφραγίσετε τους ανοιχτούς οδοντικούς σωλήνες και την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για τα ευαίσθητα δόντια σας. Η σκληρή οδοντόβουρτσα δεν είναι κατάλληλη και προκαλεί φθορές στα δόντια.

Τα καλύτερα προϊόντα για τον πονόδοντο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τον πονόδοντο

Διαβάστε, επίσης

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

Εξαγωγή δοντιού

Πρήξιμο στο δόντι

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Ιατρικές συνταγές με γαρίφαλα

Μήπως έχετε πονόδοντο;

Μελισσόχορτο

Γαρίφαλο

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστός Ανέστη

Χριστός Ανέστη. Ευλογία σε όλο τον κόσμο, ειρήνη, αγάπη, υγεία κι ευτυχία και πορεία με ασφάλεια και σιγουριά Χριστός Ανέστη Η EMEDI σας εύχεται αυτή η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ