Τα αλμυρίκια είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά χόρτα
Tο αλμυρίκι ή αρμυρίκι ή βρέζι ή αρμύρα ή μέρικος ή Ταμαρίς ή Tamarix αποτελεί γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Ιωδών, στην οικογένεια των Ταμαριδοειδών.
Είναι δενδρύλλια που βρίσκονται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.
Το αλμυρίκι έχει δυνατό ριζικό σύστημα και οι ρίζες του διακλαδώνονται φτάνοντας σε μεγάλο βάθος. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και τα φύλλα του είναι πολυάριθμα σχηματίζοντας λέπια. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα, διατάσσονται σε μακριές ταξιανθίες και φύονται στα άκρα των κλαδιών.
Τα αλμυρίκια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους και ευνοούνται από το ράντισμα με θαλασσινό νερό. Καλλιεργούνται κατά μήκος των ακτών ως καλλωπιστικά φυτά, για τη δημιουργία ανεμοφρακτών, αλλά και για τη σκιά στις παραλίες.
Είδη
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη, τα σημαντικότερα είναι:
Σμυρναίικο αλμυρίκι. (Tamarix smyrnensis – Ταμαρίς η σμυρναίικη)
Θάμνος ή και μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα ύψος. Τα άνθη του είναι ανοικτορόδινα και βρίσκεται, κυρίως, σε ρέματα της νότιας Ελλάδας.
Γαλλικό αλμυρίκι. (Tamarix gallica – Ταμαρίς η γαλλική)
Θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα κλαδιά του έχουν κοκκινωπό χρώμα και τα άνθη του είναι ρόδινα. Βρίσκεται σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας, ενώ στην Ελλάδα σε αρκετές παραλίες του Αιγαίου.
Κοινό αλμυρίκι ή της Αττικής. (Tamarix hampeana – Ταμαρίς η χαμπεανή ταμάριξ η χαμπεάνα ή μέρικος ή μερίκη ή αλμυρίδι)
Δέντρο που φτάνει τα 10 μέτρα ύψος. Βρίσκεται σε παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας. Με πολύ πυκνή φυλλωσιά και μικροσκοπικά λευκορόδινα άνθη.
Κρητικό αλμυρίκι. (Tamarix parviflora – Ταμαρίς η μικρανθής, συνών)
Θάμνος ή μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, σκούρα πράσινα και τα άνθη του ρόδινα. Φύεται στις όχθες ρυακιών, ρεμάτων και ποταμών της Κρήτης.
Δραστικές ουσίες
Έχει βιταμίνες C και Ε, περιέχει ιώδιο και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Τα αλμυρίκια συνοδεύουν τέλεια θαλασσινά, γαρίδες, ψητές σαρδέλες, αλλά και γαύρο ή και οποιαδήποτε τηγανητό ψάρι.
Ξεχωρίζουμε τα μαλακά φύλλα και τρυφερά βλασταράκια και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό.
Τα βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε αλάτι και στο νερό που βράζει και μετά πάλι λίγο και στο πιάτο.
Σερβίρεται με λάδι και φρέσκο λεμόνι, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κάππαρη.
Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές
Πάρτε 300 γραμμάρια φύλλα μερίκας, βράστε τα με 1300 γραμμάρια νερό σε σιγανή φωτιά και να το πίνετε για να καθαρίσετε τη σπλήνα σας.
Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας