H νέκρωση της υπόφυσης μετά τον τοκετό
Το σύνδρομο Sheehan ή σύνδρομο Sheehan ή νέκρωση της υπόφυσης ή σύνδρομο πανυποφυσιακής ανεπάρκειας μετά τον τοκετό ή υποφυσιακή ανεπάρκεια μετά τον τοκετό είναι η μειωμένη λειτουργία της υπόφυσης που προκαλείται από ισχαιμική νέκρωση λόγω απώλειας αίματος και σοκ κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Σημεία και συμπτώματα συνδρόμου Sheehan
Τα διάφορα σημεία και συμπτώματα στο σύνδρομο Sheehan προκαλούνται από βλάβη στην υπόφυση, από μείωση σε μία ή περισσότερες από τις ορμόνες που, συνήθως, εκκρίνει.
Επειδή η υπόφυση ελέγχει πολλούς αδένες στο ενδοκρινικό σύστημα, μπορεί να προκύψει μερική ή πλήρης απώλεια μιας ποικιλίας λειτουργιών.
Παρατηρούνται, δηλαδή, σύνδρομα ενδοκρινικής ανεπάρκειας, λόγω απώλειας της λειτουργικότητας του προσθίου λοβού της υπόφυσης.
Η πορεία είναι οξεία και προϊούσα.
Τα συνηθέστερα αρχικά συμπτώματα του συνδρόμου Sheehan είναι η αγαλακτόρροια ή απουσία γαλουχίας και / ή οι δυσκολίες με τη γαλουχία.
Πολλές γυναίκες, επίσης, αναφέρουν αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια μετά τον τοκετό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γυναίκα με σύνδρομο Sheehan είναι σχετικά ασυμπτωματική, οπότε η διάγνωση γίνεται παρά μόνο μερικά χρόνια αργότερα, από την υποφυσιακή ανεπάρκεια.
Η υποφυσιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από δευτεροπαθή υποθυρεοειδισμό (υποθυρεοειδισμό λόγω δυσλειτουργίας της υπόφυσης) με κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, τριχόπτωση και επιβραδυνόμενη σκέψη, καθώς και επιβραδυνόμενο καρδιακό ρυθμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Ένα άλλο τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η δευτεροπαθής ανεπάρκεια των επινεφριδίων (έλλειψη έκκρισης ACTH από την πρόσθια υπόφυση), η οποία στην πιο χρόνια περίπτωση είναι παρόμοια με τη νόσο του Addison με συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια βάρους, υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), αναιμία και υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου). Παρόλα αυτά, ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να επιδεινωθεί έντονα από σοβαρή λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση ακόμη και χρόνια μετά (αδδισωνική κρίση). Τα συμπτώματα της κρίσης των επινεφριδίων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως, γιατί είναι απειλητικά για τη ζωή.
Η ανεπάρκεια της γοναδοτροπίνης συχνά προκαλεί αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια, εξάψεις ή μειωμένη λίμπιντο. Η διακοπή της εμμηνόρροιας είναι ένας σημαντικός δείκτης της ανεπάρκειας της γοναδοτροπίνης ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Sheehan.
Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης προκαλεί πολλά ασαφή συμπτώματα, όπως κόπωση και μείωση της μυϊκής μάζας. Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που παρατηρείται στο σύνδρομο Sheehan σε ποσοστό 90% -100%. Η εμφάνιση ανεπάρκειας κορτιζόλης, TSH και γοναδοτροπίνης κυμαίνεται από 50 έως 100%.
Αιματολογικές αλλαγές μπορεί να συμβούν λόγω μειώσεως της συνθέσεως ερυθροποιητίνης ως αποτέλεσμα της μειώσεως της ορμόνης κορτιζόλης και των ορμονών του θυρεοειδούς.
Όχι συχνά, το σύνδρομο Sheehan μπορεί επίσης να εμφανιστεί αμέσως, μετά τον τοκετό, κυρίως με υπονατριαιμία. Ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες μπορεί να προκύψουν από την αυξημένη έκκριση ADH, η οποία μπορεί να προκληθεί από μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω ανεπάρκειας των γλυκοκορτικοειδών. Η υπονατριαιμία, μπορεί να συμβεί λόγω μειωμένης κάθαρσης του νερού από τον υποθυρεοειδισμό, από υπερδιέγερση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH), μειωμένη κάθαρση νερού από ανεπάρκεια γλυκοκορτικοειδών (ανεξάρτητα από την ADH). Τα επίπεδα καλίου στον ορό, ωστόσο, στο σύνδρομο Sheehan θα παραμείνουν σταθερά, γιατί αυτά ρυθμίζονται ανεξάρτητα από την υπόφυση (το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης ελέγχεται από τον νεφρό).
Αίτια συνδρόμου Sheehan
Αιμορραγία κατά τον τοκετό
Αιμορραγία μετά τον τοκετό
Λοίμωξη μετά τον τοκετό
Περιφερική αγγειακή κάμψη
Αγγειακός σπασμός
Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη
Στον αναπτυγμένο κόσμο το σύνδρομο Sheehan είναι μια σπάνια επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που, συνήθως, εκδηλώνεται μετά από υπερβολική απώλεια αίματος μετά τον τοκετό. Η παρουσία διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης που οφείλεται σε εμβολή αμνιακού υγρού ή σύνδρομο HELLP- σοβαρή προεκλαμψία – εκλαμψία, αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και xαμηλά αιμοπετάλια, μεταξύ 28ης και 36ης εβδομάδας της κύησης.) είναι, επίσης υπεύθυνα.
Η νέκρωση της υπόφυσης μπορεί να οφείλεται άμεσα στην έλλειψη ροής αίματος στην υποφυσιακή αρτηρία ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της υπόφυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια αιτία αύξησης της υπόφυσης που σχετίζεται με τον κίνδυνο του συνδρόμου Sheehan είναι η υπερπλασία των λακτοτρόφων κυττάρων (υπεύθυνα για την παραγωγή προλακτίνης).
Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα αγγειόσπασμου, θρόμβωσης ή αγγειακής συμπίεσης, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ποσότητας των γαλακτοτρόπων κυττάρων καθ ‘όλη τη διάρκεια της κύησης (συμβάλλοντας στη διεύρυνση της υπόφυσης.
Η νέκρωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα σοβαρής υπότασης ή σοκ λόγω υπερβολικής αιμορραγίας της μήτρας μετά τον τοκετό.
Το σύνδρομο Sheehan μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της αρτηριακής συστολής και της ανώμαλης υπότασης σε συνδυασμό με ανεπάρκεια αίματος της υπόφυσης κατά την εγκυμοσύνη.
Μερικοί πιθανές παράγοντες προδιαθέσεως στο σύνδρομο Sheehan είναι: κληρονομική ή επίκτητη διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη αίματος, περιορισμένη παροχή αίματος στην υπόφυση, μικρό μέγεθος τουρκικού εφιππίου, αγγειόσπασμο ή θρόμβωση. Η αναιμία, η παχυσαρκία και η προχωρημένη μητρική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σύνδρομου Sheehan. Η ατονία της μήτρας μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Sheehan, από αφύσικα παρατεταμένη ροή αίματος στον πλακούντα μετά τον τοκετό.
Παθοφυσιολογία συνδρόμου Sheehan
Το σύνδρομο Sheehan προκαλείται από βλάβη στην υπόφυση, προκαλώντας έτσι μείωση σε μία ή περισσότερες από τις ορμόνες που, συνήθως, εκκρίνει.
Η πρόσθια υπόφυση αιματώνεται από ένα φλεβικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Ωστόσο, επειδή τα κύτταρα που εκκρίνουν την αυξητική ορμόνη βρίσκονται στην περιφέρεια της υπόφυσης (και κατά συνέπεια είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από την ισχαιμία), όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης.
Διάγνωση συνδρόμου Sheehan
Γίνονται εξετάσεις ορμονών για να προσδιοριστεί αν μια ασθενής έχει χαμηλά επίπεδα Τ4, TSH, οιστρογόνων, γοναδοτροπινών, κορτιζόλης και ACTH ανάλογα με την έκταση της νέκρωσης. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί βλάβη εάν τα επίπεδα ορμονών βρίσκονται στα όρια των φυσιολογικών τιμών. Σε αυτή την περίπτωση θα διεξαχθούν δοκιμές διέγερσης για να προσδιοριστεί εάν η υπόφυση ανταποκρίνεται στις υποθαλαμικές ορμόνες. Για παράδειγμα, για να προσδιοριστούν οι ανεπάρκειες στην απελευθέρωση κορτιζόλης, μπορεί να χορηγηθεί συνθετική ACTH και θα διεξαχθούν ορμονικές δοκιμασίες για να προσδιοριστεί η ισχύς της απόκρισης.
Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία της υπόφυσης και του υποθάλαμου βοηθά να αποκλειστεί όγκοι ή άλλες παθολογίες.
Θεραπευτική αγωγή συνδρόμου Sheehan
Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.
Δια βίου θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις ορμόνες που λείπουν. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, ACTH, θυρεοειδικές ορμόνες, γοναδοτροπίνες κ.ά. ορμόνες.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ορμονικές διαταραχές
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ορμονικές διαταραχές
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Οι ορμόνες είναι το σημαντικότερο σύστημα στο σώμα
Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι
Πως να αυξήσετε την προγεστερόνη σας φυσικά
Οι ορμόνες κυβερνάνε το σώμα και το μυαλό μας
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Οι συχνότεροι ενδοκρανιακοί όγκοι