Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΑντιεμβολιαστικό κίνημα

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Πρέπει ή δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τι είναι τα εμβόλια

Τα εμβόλια αποτελούνται από νεκρές ή από εξασθενημένες μορφές ενός παθογόνου μικροοργανισμού.

Για το σκοπό αυτό, ο παθογόνος μικροοργανισμός αναπτύσσεται σε κυτταροκαλλιέργεια, απομονώνεται και είτε νεκρώνεται είτε απενεργοποιείται και γίνεται μη μολυσματικός, χωρίς να χάνει την ικανότητά του να προκαλεί ενεργητική ανοσία.

Μολονότι έχουν παραχθεί αποτελεσματικά εμβόλια για μια σειρά από ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην παραγωγή εμβολίων με τον παραπάνω τρόπο.

Τα μειονεκτήματα αυτά είναι:

Δεν μπορούν όλοι οι μολυσματικοί παράγοντες να αναπτυχθούν σε κυτταροκαλλιέργεια και έτσι δεν έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για πολλές ασθένειες.

Ορισμένοι ιοί των ζώων αναπτύσσονται με αργό ρυθμό σε κυτταροκαλλιέργειες και συνεπώς η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή, άρα και τα εμβόλια γίνονται πολύ ακριβά.

Χρειάζονται μεγάλες προφυλάξεις, για να μην εκτεθεί το προσωπικό που κατασκευάζει τα εμβόλια στον παθογόνο παράγοντα.

Δεν είναι όλα τα εμβόλια αποτελεσματικά για μια ασθένεια, όπως για τον ιό του AIDS γίνονται συνεχείς ανεπιτυχείς προσπάθειες παρασκευής εμβολίου.

Την τελευταία δεκαετία η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας γενιάς εμβολίων που υπερνικούν τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών. Η κλωνοποίηση των γονιδίων έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων στρατηγικών για την πρόκληση ισχυρής ενεργητικής ανοσίας εναντίον του παθογόνου παράγοντα.

Βιοτεχνολογία και εμβόλια

Τα σημαντικότερα είδη εμβολίων που παράγονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους είναι τα εμβόλια-υπομονάδες, τα εμβόλια από ζωντανούς γενετικά τροποποιημένους ιούς και τα εμβόλια γυμνού DNA.

Η παραγωγή των εμβολίων-υπομονάδων στηρίχθηκε στο γεγονός ότι όλα τα συστατικά ενός παθογόνου μικροοργανισμού δεν είναι απαραίτητα για την πρόκληση της ανοσολογικής αντίδρασης στον οργανισμό που θα προσβάλουν. Συνήθως, μόνο ορισμένες πρωτεΐνες επιφάνειας έχουν αντιγονική ιδιότητα. Τα εμβόλια-υπομονάδες στηρίζονται στην παραγωγή μόνο αυτών των συστατικών. Έτσι, γονίδια του παθογόνου μικροοργανισμού που κωδικοποιούν την πρωτεΐνη με την αντιγονική δράση εισάγονται σε κύτταρα που αναπτύσσονται σε κυτταροκαλλιέργειες και παράγουν την πρωτεΐνη αυτή σε μεγάλες ποσότητες. Στη συνέχεια, η πρωτεΐνη καθαρίζεται και χρησιμοποιείται ως εμβόλιο.

Ένας άλλος τύπος εμβολίων είναι τα εμβόλια από ζωντανούς γενετικά τροποποιημένους ιούς. Στην περίπτωση αυτή γονίδια από επικίνδυνο ιό ή άλλο μικροοργανισμό ενσωματώνονται σε άλλο ιό, που είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, όπως ο ιός της δαμαλίτιδας. Ο γενετικά τροποποιημένος ιός που προκύπτει εξακολουθεί να είναι αβλαβής, αλλά επειδή παράγει την αντιγονική πρωτεΐνη του ιού ή του μικροοργανισμού, εισάγεται στο σώμα και προκαλεί έντονη ανοσολογική αντίδραση.

Εμβόλιο γυμνού DNA: Ένας τύπος εμβολίου μπορεί να είναι το ίδιο το DNA. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη με αντιγονική δράση εισάγεται κατευθείαν στον οργανισμό που πρόκειται να ανοσοποιηθεί. Το γονίδιο ενσωματώνεται στο γονιδίωμα και παράγει το αντιγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ενεργητική ανοσία στον οργανισμό.

Εμβόλια mRNA (αγγελιοφόρο RNA): Είναι ένας τύπος εμβολίου που περιέχει μόρια mRNA ώστε να προκαλέσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Το mRNA είναι μια γενετική ακολουθία η οποία κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που αποτελεί μέρος ενός ιού, βακτηρίου ή όγκου. Η κατασκευή του mRNA επιτυγχάνεται με μια σύνθεση του μορίου σε νανοσωματίδια λιπιδίων τα οποία προστατεύουν τη δομή του RNA και βοηθούν την απορρόφησή τους από τα κύτταρα. Μόλις εισχωρήσει στα κύτταρά μας, η γενετική ακολουθία μεταφράζεται από τα ριβοσώματα και παράγει την επιθυμητή πρωτεΐνη. Αυτά τα πρωτεϊνικά μόρια διεγείρουν την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση που διδάσκει στον οργανισμό μας πώς να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα αντίστοιχα παθογόνα ή καρκινικά κύτταρα. Η αντιδραστικότητα, δηλαδή, η ιδιότητα ενός εμβολίου να είναι σε θέση να παράγει κοινές, “αναμενόμενες” ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι παρόμοια με εκείνη των συμβατικών, μη RNA, εμβολίων. Τα εμβόλια mRNA έχουν δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον ως εμβόλια για την λοίμωξη COVID-19.  Η χρήση του RNA σε ένα εμβόλιο πιστεύεται από πολλούς ότι μεταβάλλει το DNA ενός ατόμου και περιέχει πολλές μη αποδεκτές ουσίες τοξικές και άλλες… Είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρασκευαστεί εμβόλιο για ιούς RNA που δεν έχουν δικό τους γενετικό υλικό και χρησιμοποιούν το γενετικό υλικό του ξενιστή, με αποτέλεσμα τις συνεχείς μεταλλάξεις…Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια για τη γρίπη, τη λοίμωξη HIV, το καρκίνο κ.ά…

Είναι τα εμβόλια mRNA ασφαλή;

Το εμβόλιο mRNA χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA συνθετικού αγγελιοφόρου mRNA (γενετική μηχανική), η οποία δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ προηγουμένως και, συνεπώς, δεν παρέχει καμιά αποδεδειγμένη ασφάλεια στην χρήση των εμβολίων. Για να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο mRNA, οι επιστήμονες παράγουν μια συνθετική εκδοχή του mRNA που χρησιμοποιεί ένας ιός για να δημιουργήσει τις μολυσματικές πρωτεΐνες του. Αυτό το mRNA μεταφέρεται στο ανθρώπινο σώμα, μέσω ενός «οχήματος», τα κύτταρα του οποίου το διαβάζουν ως «οδηγίες» για τη δημιουργία αυτής της ιικής πρωτεΐνης, και δημιουργούν μερικά από τα μόρια του ιού. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει αυτές τις ιικές πρωτεΐνες και αρχίζει να παράγει μια αμυντική απόκριση σε αυτές.

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιες και τι είδους μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή βλάβες θα μπορούσαν να προκύψουν από τη χρήση τους. Tα εμβόλια mRNA έρχονται με μοναδικούς και άγνωστους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων τοπικών και συστημικών φλεγμονωδών αντιδράσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες καταστάσεις. Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με εμβόλια mRNA περιλαμβάνουν τη βιοκατανομή και την επιμονή της επαγόμενης έκφρασης ανοσογόνου, πιθανή ανάπτυξη αυτοδραστικών αντισωμάτων και τοξικές επιδράσεις οποιονδήποτε μη φυσικών νουκλεοτιδίων και συστατικών του συστήματος παροχής.

Για τη διείσδυση του δραστικού συστατικού του εμβολίου στα κύτταρα, χρησιμοποιείται ένα «όχημα» ή «σύστημα φορέα» που βασίζεται σε νανοσωματίδια και περιέχει μια συνθετική χημική ουσία που ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). Η χρήση της PEG σε φάρμακα και εμβόλια προκαλεί αναφυλαξία και αναφυλακτικό σοκ που είναι απειλητικά για τη ζωή. Τα PEGs είναι πολυμερή μίγματα διαφόρων χημικών ουσιών που δημιουργούν μια υγρή, κολλώδη ένωση. Συνήθως συνοδεύονται από έναν αριθμό (π.χ. PEG 2, 7 , 75) που αντιπροσωπεύει το μοριακό βάρος της συγκεκριμένης ένωσης. Στη βιομηχανία των καλλυντικών χρησιμοποιούνται διάφορα PEGs με μικρό μοριακό βάρος (σε ενώσεις με λιπαρά οξέα και λιπαρές αλκοόλες για να διεισδύουν ευκολότερα στην επιδερμίδα), για λίπανση της επιδερμίδα, για να κάνουν αφρό τα σαμπουάν, για να διατηρούν σταθερά ενωμένα τα διαφορετικής σύστασης υλικά μιας κρέμας και, το κυριότερο, χρησιμοποιούνται ως «μεταφορείς» άλλων ενεργών συστατικών (λόγω της ιδιότητάς τους να διαπερνούν τον δερματικό φραγμό) που τα βοηθούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Η σύσταση των PEGs στη φόρμουλα των καλλυντικών έχει προσμίξεις άλλων τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα. Στα καθαριστικά σπρέι φούρνων χρησιμοποιούνται PEGs, διαφορετικής δομής και μοριακού βάρους σε σχέση με αυτή των καλλυντικών. Και στα αντιψυκτικά χρησιμοποιείται, μια διαφορετική ουσία, η τοξική αιθυλενογλυκόλη (EG).

Για τα άτομα που αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, το εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία. Αντ’αυτού, διατροφική και οξειδωτική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στο να κρατηθεί η ασθένεια από το να εξελιχθεί “υπερπολλαπλασιαστικά”. Αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των mRNA εμβολίων είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, οι μυϊκοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι. Μερικοί ασθενείς ακόμη και σοβαρές αντιδράσεις που απαιτούν νοσηλεία και επεμβατική θεραπεία: σύνδρομο Guillain-Barré, οίδημα του εγκεφάλου, μυϊκή αδυναμία και παράλυση, σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα μυοκαρδίου, θρομβώσεις, ναρκοληψία, σοκ, καρδιακές προσβολές, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις, πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, και θάνατο.

Οι κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 προστατεύονται από κάθε ευθύνη και εάν κάποιος υποστεί βλάβη από τα προϊόντα τους, δε μπορεί να μηνύσει…

Οι κατασκευαστές θα αποζημιωθούν πλήρως, ακόμη και αν όλες οι προσπάθειές τους για τη δημιουργία εμβολίων Covid-19 προκαλέσουν βλάβες και δεν πάρουν κανονική έγκριση και άδεια χρήσης [από την FDA]…

Τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τα συμπτώματα, αλλά δε θα εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, και έτσι ώστε όσοι κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκες.

Τα αναφερόμενα «ποσοστά θνησιμότητας μόλυνσης» (IFR) για την Covid-19 είναι λιγότερο από 1 τοις εκατό για τους ανθρώπους ηλικίας 69 και νεότερους, και 0,003% IFR για τα παιδιά και τους εφήβους… Εδώ αντισταθμίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εμβόλια mRNA.

Τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τα συμπτώματα, αλλά δε θα εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, και έτσι ώστε όσοι κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκες.

Τα αναφερόμενα «ποσοστά θνησιμότητας μόλυνσης» (IFR) για την Covid-19 είναι λιγότερο από 1 τοις εκατό για τους ανθρώπους ηλικίας 69 και νεότερους, και 0,003% IFR για τα παιδιά και τους εφήβους… Εδώ αντισταθμίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα εμβόλια mRNA.

Τα Covid-19 εμβόλια περιέχουν μια πρωτεΐνη-ακίδα που ονομάζεται syncytin-1, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του πλακούντα. Εάν το εμβόλιο ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση σε αυτή την πρωτεΐνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε γυναικεία στειρότητα, αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες.

Οι οργανώσεις υγείας, οι γιατροί και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά…

antivaccine 1

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση των γονέων που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Πολλές υγειονομικές οργανώσεις συμβουλεύουν τα παιδιά να λαμβάνουν εμβολιασμούς για την ατομική τους υγεία και για την υγεία των άλλων.

Εάν οι εμβολιασμοί αποδειχθεί ότι προκαλούν περισσότερη βλάβη παρά καλό, θα αναθεωρήσουν τις συμβουλές τους.

Τα ποσοστά νόσων που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό έχουν μειωθεί, λόγω της ανοσοποίησης.

Οι εμβολιασμοί αν είναι επιβλαβείς κάνουν τους γονείς να επαναστατούν, γιατί θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Οι θεωρίες… που συνδέουν τους εμβολιασμούς με χρόνιες παθήσεις δημιουργούν την αμφισβήτηση του εάν οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς.

Γιατί χρησιμοποιούνται εμβόλια όταν τα ποσοστά των ασθενειών είναι χαμηλά;

Ο κίνδυνος μόλυνσης από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια είναι χαμηλός. Τα ποσοστά νόσων που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό έχουν μειωθεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν εμβόλια για την πρόληψη ασθενειών αυξήθηκε.

Τα παιδιά που δεν υποβάλλονται σε ανοσοποίηση αποτελούν παράγοντα αναζωπύρωσης μιας νόσου;

Για να αποφευχθεί η διάδοση αρκετών ασθενειών, είναι ζωτικής σημασίας τα παιδιά να συνεχίσουν να λαμβάνουν εμβολιασμούς;

Τα εμβόλια αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού;

Τα εμβόλια εισάγουν μια αποδυναμωμένη ή απενεργοποιημένη εκδοχή ενός ιού ή βακτηρίων στο σώμα ενός παιδιού, για να το προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες στο μέλλον. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εμβόλια εκθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στην εξασθενημένη εκδοχή μιας ασθένειας. Αυτή η διαδικασία παροτρύνει το σώμα να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης και διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί κολλήσει ανεμοβλογιά, θα αποκτήσει ανοσία σε περαιτέρω λοιμώξεις από ανεμοβλογιά, επειδή το σώμα του έχει παραγάγει τα σωστά αντισώματα για να τις καταπολεμήσει. Τα εμβόλια δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά δε νοσεί το παιδί.

Μπορούν τα εμβόλια να προκαλέσουν αυτισμό;

Υπάρχει μελέτη: το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού σε παιδί (η μελέτη έχει αποσυρθεί…).

Μήπως η φυσική ανοσία είναι καλύτερη από την ανοσία μέσω του εμβολιασμού;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να αναπτύξουν ανοσία στις ασθένειες με φυσικό τρόπο παρά μέσω εμβολιασμού.

Η φυσική ανοσία εμφανίζεται όταν ένα παιδί νοσήσει από μια λοίμωξη. Μετά τη μόλυνση, τα παιδιά αποκτούν ανοσία στον ιό που την προκάλεσε, όπως γίνεται και με την ανεμοβλογιά.

Είναι αλήθεια ότι η φυσική ανοσία είναι ισχυρότερη από την ανοσία που αποκτάται από τον εμβολιασμό.

Για παράδειγμα, για να αναπτυχθεί φυσική ανοσία στην ιλαρά, ένα παιδί θα πρέπει να νοσήσει, να έχει τα συμπτώματα και ίσως κάποιες επιπλοκές. Περίπου 1 στα 20 παιδιά αναπτύσσουν πνευμονία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.

Τα εμβόλια περιέχουν τοξίνες;

Τα εμβόλια περιέχουν τοξίνες, αλλά σε ποσότητες χαμηλές που δεν προκαλούν βλάβη στο σώμα. Είναι αλήθεια ότι μερικά εμβόλια περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για το σώμα σε μεγάλες ποσότητες, όπως ο υδράργυρος, η φορμαλδεΰδη και το αλουμίνιο, η πολυαιθυλενογλυκόλη, αλλά και πολλές άλλες. Το σώμα λαμβάνει αυτές τις ουσίες από διάφορα τρόφιμα και μέσω άλλων προϊόντων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι καταναλώνουν φορμαλδεΰδη όταν τρώνε φρούτα, λαχανικά και ακόμη κρέας, θαλασσινά και πουλερικά, μη βιολογικά. Οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με το αλουμίνιο, το οποίο υπάρχει στο νερό, στα συστατικά τροφίμων και στα συντηρητικά. Ορισμένα ψάρια περιέχουν, επίσης, μέτρια ή και υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Οι ποσότητες αυτών των ουσιών στα εμβόλια λέγεται… ότι είναι χαμηλές και δεν προκαλούν βλάβη στο σώμα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραβιάζουν την ελευθερία ενός ατόμου να λαμβάνει ιατρικές αποφάσεις για τον εαυτό του ή τα παιδιά του.

Ο παιδίατρος δεν έχει δικαίωμα να διώξει, να απορρίψει το παιδί οι γονείς του οποίου αρνούνται τον εμβολιασμό.

antivaccine 2

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν έχει επιστημονική βάση.

Η ενεργητική ανοσοποίηση έχει ως σκοπό την πρόληψη νόσου, την πρόληψη επιπλοκών, την μετρίαση και εξάλειψη συμπτωμάτων και την αποτροπή επιδημίας.

Όταν γίνεται ενεργητική ανοσοποίηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάποιοι παράμετροι:

-Πόσο συχνό είναι το συγκεκριμένο νόσημα από το οποίο προστατεύει ένα εμβόλιο στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

-Ποιες είναι οι συνέπειες  (επιπλοκές) της νόσου.

-Ποια είναι η πιθανότητα να αποτραπεί η νόσος με το εμβόλιο.

-Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενός συγκεκριμένου εμβολίου.

-Η υγεία του ατόμου που θα υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Το θέμα του εμβολιασμού στις μέρες μας διχάζει αρκετούς γονείς.

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν αναλυτικά από τι αποτελείται το κάθε εμβόλιο, ποια είναι τα οφέλη του, αλλά και ποιες οι πιθανές παρενέργειές του.

Ο παιδίατρος θα πρέπει να εξηγεί στους γονείς όλα τα πιθανά σενάρια αν νοσήσει το παιδί από την ασθένεια και ποιες οι συνέπειες, σε περίπτωση επιλογής μη εμβολιασμού του.

Γενικώς τα περισσότερα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά πάνω από δεκαετία είναι δοκιμασμένα και ασφαλή, όμως κανένα εμβόλιο δεν είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό σε όλα τα άτομα.

Κάποια παιδιά που θα εμβολιαστούν, θα εμφανίσουν μια ανεπιθύμητη ενέργεια και κάποια παιδιά δε θα είναι πλήρως προστατευμένα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων μπορεί να ποικίλλουν από ασήμαντες ως απειλητικές για την ζωή.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε έξαρση επιδημιολογικών νοσημάτων, για να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Η υποχρεωτικότητα υλοποιείται με βάση τη συναίνεση και την πειθώ των γονιών, των εκπαιδευτικών και όσων έχουν ρόλο ευθύνης για τη δημόσια υγεία.

antivaccine 5

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και όχι υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι η σωστή προσέγγιση.

Η εμβολιαστική κάλυψη απαιτείται όπου υπάρχουν πανδημίες.

Όπως κάθε ιατρική πράξη, η διενέργεια εμβολιασμού προϋποθέτει τη συναίνεση του προσώπου, ύστερα από κατάλληλη πληροφόρηση.

Στην περίπτωση των παιδιών, η συναίνεση ζητείται από τους γονείς, προς τους οποίους απευθύνεται και η συναφής πληροφόρηση από τον γιατρό που παρακολουθεί το παιδί.

Αναγκαστική υποβολή σε εμβολιασμό, κατά συνέπεια, δε νοείται, δε μπορεί, δηλαδή, να παρακαμφθεί η βούληση των γονέων για τη διενέργεια ή μη της ιατρικής αυτής πράξης.

Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν.

Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του.

Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι ενημερωθείτε

1. Ο εμβολιασμός, καθώς και κάθε ιατρική πράξη, απαιτεί την συναίνεση του πολίτη. Η συναίνεση δε θεωρείται έγκυρη χωρίς την πλήρη ενημέρωση, ούτε “αν είναι αποτέλεσμα πλάνης, απάτης ή απειλής ή έρχεται σε σύγκρουση με τα χρηστά ήθη” (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ν.3418/2005). Σε αντίθετη περίπτωση, η συναίνεση αίρεται και ο άνθρωπος/φορέας που άσκησε πίεση ή εκβιασμό για τον εμβολιασμό υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις καθώς και σε αστικές αποζημιώσεις σε περίπτωση βλάβης.

2. Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση άλλης θεσπισμένης υποχρέωσης, όπως είναι η εκπαίδευση, ή άλλου αναγνωρισμένου και θεμελιώδους δικαιώματος, όπως είναι η εργασία και η ελεύθερη μετακίνηση. Αντιστοίχως, καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει τη νομική δυνατότητα να αποφασίσει περιορισμούς που θίγουν συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Οι διακρίσεις και ο στιγματισμός απαγορεύονται (Παγκόσμια Διακήρυξη για την Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, UNESCO). Επίσης, η επιβολή ιατρικής πράξης με οποιονδήποτε τρόπο συνιστά βασανιστήριο και είναι παράνομη.

3. Η μη συναινετική συμμετοχή πολιτών σε ιατρικές έρευνες απαγορεύεται ρητώς, όπως ορίζει ο Κώδικας της Νυρεμβέργης που θεσπίστηκε μετά την δίκη των ιατρών συνεργατών των Ναζί. Τυχόν εξαναγκασμός των ανθρώπων για τη συμμετοχή τους σε έρευνα τους καθιστά πειραματόζωα και συνιστά επάνοδο ναζιστικών
πρακτικών και εγκλημάτων με πρόσχημα την δημόσια υγεία. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει πάρει επείγουσα άδεια (όχι τελική έγκριση), που σημαίνει ότι είναι ακόμη υπό έρευνα και οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί (ολοκληρώνονται το 2023)! Είναι ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ, όπως δηλώνουν οι ίδιες οι εταιρείες, και τυχόν εξαναγκασμός σε εμβολιασμό με αυτό με οποιονδήποτε τρόπο (νομική υποχρέωση, εκβιασμός, απάτη) εμπίπτει στην κατηγορία του εξαναγκασμού σε έρευνα, που απαγορεύεται από όλους τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις και έχει ποινικές και αστικές συνέπειες.

4. Όπως ανακοινώνουν οι ιατροί και οι εταιρείες, τα εμβόλια δεν έχουν μελετηθεί ως προς το αν μειώνουν την μεταδοτικότητά του ιού, ούτε για τη διάρκεια της ανοσίας, ούτε για την αλληλεπίδρασή τους με άλλα φάρμακα ή εμβόλια. Ως εκ τούτου, ούτε προστατεύονται οι άλλοι από τη μετάδοση του ιού, ούτε τα μέτρα θα αρθούν – όπως πλέον, επισήμως, δηλώνεται.

5. Τα ίδια τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι και παράνομα και αντιεπιστημονικά.

Eίναι παράνομα στο βαθμό που επιβάλλουν ιατρικές πράξεις (π.χ. μάσκα), επιβάλλουν ατομικά διοικητικά μέτρα περιστολής των ελευθεριών, χωρίς ατομική δικαστική εντολή (άρθρο 5 Συντάγματος), και δεν είναι έκτακτα και προσωρινά.

Τα μέτρα είναι αντιεπιστημονικά για πολλαπλούς λόγους.

Κυρίως,

α) αγνοούν την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, που ζητούν όλοι οι επιστήμονες

β) επιβάλλουν lockdown, που θεωρείται ιατρικώς εγκληματική πολιτική (δε μειώνει τα κρούσματα, αυξάνει τη θνητότητα από άλλες αιτίες, επιδεινώνει την υγεία συνολικά (ψυχικές νόσοι, ακύρωση προγραμματισμένων εξετάσεων και χειρουργείων κλπ),

γ) επιβάλλουν μάσκα (που είναι ιατρική πράξη) σε εξωτερικούς χώρους, που δεν προσφέρει προστασία έναντι του ιού, όπως οι ίδιοι δήλωσαν: πρόκειται για “συμβολικό μέτρο, ένα σύνθημα που να λέει μάσκες παντού”

δ) εστιάζουν στον εμβολιασμό ως μοναδική λύση αντί να μεριμνούν και για τα φάρμακα.

6) Ιατροί που πλαισιώνουν την κυβέρνηση ως σύμβουλοι εμπλέκονται σε χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια: αυτό συνιστά “σύγκρουση συμφερόντων”.

7) Ταυτοχρόνως, ενώ, ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, από τις 25/2/2020 έχουν ψηφίσει τους σχετικούς νόμους… και θέλουν να τους επιβάλλουν.

8) Το κυριότερο είναι όμως ότι οι πολίτες στερούνται την ενημέρωση και ιατροί που έχουν άλλη άποψη διώκονται! Τα ΜΜΕ έχουν ήδη πληρωθεί για την παραπληροφόρηση αυτή, “για την ενίσχυση της πληροφόρησης για τον κορωνοϊό”. Διότι η ενημέρωση είναι το πρώτο αγαθό σε μια κοινωνία ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών και η οποία θα έπρεπε να ΗΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ. Η ενημέρωση είναι η πρώτιστη υπεύθυνη κοινωνική πράξη και δεν πληρώνεται, αλλά παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Αναμένεται η νέα Δίκη της Νυρεμβέργης…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το ανοσοποιητικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

antivaccine 4

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Πότε δε γίνονται εμβόλια στα παιδιά

Τα απαραίτητα εμβόλια

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Τα απαραίτητα εμβόλια

Ο ιός της ευλογιάς είναι βιολογικό όπλο

Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;

Πώς τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜουσταλευριά
Επόμενο άρθροΙνοκυστική μαστοπάθεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ