Το σορβικό κάλιο είναι πρόσθετο τροφίμων
Το σορβικό κάλιο, E202, έχει μοριακή μάζα 150,218 g, είναι λευκό κρυσταλλικό, και είναι άλας με χημικό τύπο CH3CH = CH-CH = CH-C02K.
Πρόκειται για ένα λευκό άλας το οποίο είναι πολύ διαλυτό στο νερό (58,2% στους 20 ° C).
Χρησιμοποιείται, κυρίως, ως συντηρητικό τροφίμων (αριθμός E 202).
Το σορβικό κάλιο είναι αποτελεσματικό σε ποικίλες εφαρμογές, όπως τρόφιμα, κρασί και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Ενώ το σορβικό οξύ απαντάται φυσικά σε ορισμένα μούρα, σχεδόν όλη η παραγωγή σορβικού οξέος στον κόσμο, από την οποία προέρχεται το σορβικό κάλιο, παράγεται συνθετικά.
Επιτρέπεται σε ορισμένες τροφές και σε μερικά κρασιά, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα.
Το σορβικό κάλιο παράγεται βιομηχανικά εξουδετερώνοντας το σορβικό οξύ με υδροξείδιο του καλίου.
Το σορβικό κάλιο χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση των ζυμών σε πολλά τρόφιμα, όπως το τυρί, το κρασί, το γιαούρτι, τα αποξηραμένα κρέατα, το μηλίτη, τα επανυδατωμένα φρούτα, τα αναψυκτικά, τα φρούτα και τα ψητά. Χρησιμοποιείται στην προετοιμασία μιλκσέικ που σερβίρονται από εστιατόρια fast food, όπως, τα McDonald’s. Υπάρχει σαν συστατικό σε αποξηραμένα φρούτα. Επιπλέον, τα φυτικά συμπληρώματα περιέχουν, γενικά, σορβικό κάλιο, το οποίο δρα για την πρόληψη μούχλας και μικροβίων και για την αύξηση της διάρκειας ζωής.
Επίσης, χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτό το συντηρητικό ως υποκατάστατο για τα parabens.
Το σορβικό κάλιο μειώνει το γαστρικό φορτίο των παθογόνων βακτηριδίων.
Επίσης, ως “σταθεροποιητής κρασιού”, το σορβικό κάλιο παράγει σορβικό οξύ όταν προστίθεται στο κρασί. Εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Όταν έχει σταματήσει η ενεργή ζύμωση και ο οίνος έχει εκκολαφθεί για τον τελικό χρόνο μετά την εκκαθάριση, το σορβικό κάλιο καθιστά την τυχόν επιβιώσιμη ζύμη ανίκανη να πολλαπλασιαστεί. Η ζύμη που ζει εκείνη τη στιγμή μπορεί να συνεχίσει να ζυμώνει οποιαδήποτε υπολειμματική ζάχαρη σε CO2 και αλκοόλ, αλλά με το σορβικό κάλιο δεν θα υπάρχει νέα ζύμη για να προκαλέσει μελλοντική ζύμωση. Χρησιμοποιείται, κυρίως, σε γλυκά κρασιά, αφρώδεις οίνους και μηλίτες, αλλά μπορεί να προστεθεί και στους επιτραπέζιους οίνους, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσκολίες διατήρησης.
Σε καθαρή μορφή, το σορβικό κάλιο είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Συγκεντρώσεις μέχρι 0,5% δεν είναι σημαντικά ερεθιστικές για το δέρμα.
Ως πρόσθετο τροφίμων, το σορβικό κάλιο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε συγκεντρώσεις 0,025% έως 0,1%, οι οποίες σε μια δόση των 100 g δίνουν μια πρόσληψη 25 mg έως 100 mg. Δεν επιτρέπεται περισσότερο από 0,1% σε βούτυρα, ζελέ, κονσέρβες και συναφή προϊόντα φρούτων.
Μέχρι το 0,4% υπάρχει σε τουρσιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικό τρόπο και όταν συνδυάζεται με χλωριούχο ασβέστιο, 0,2% δημιουργεί ποτά ποιότητας καλής ποιότητας. Το σορβικό κάλιο έχει περίπου το 74% της αντιμικροβιακής δραστικότητας του σορβικού οξέος. Όταν υπολογίζεται ως σορβικό οξύ, επιτρέπεται 0,3% σε “ψυχρή τυποποιημένη τροφή”. Το ανώτερο όριο του pH για την αποτελεσματικότητα είναι 6,5.
Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι 25 mg / kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg), δηλαδή η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 0,25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος. Προσφέρει 26,1 χλγρ κάλιο ανά 100 χλγρ.
Υπό ορισμένες συνθήκες, ιδιαίτερα σε υψηλές συγκεντρώσεις ή όταν συνδυάζεται με νιτρώδη άλατα, το σορβικό κάλιο έχει γονιδιοτοξική δραστηριότητα.
Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο
Υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο
Η διατροφή και η άσκηση κατά τον θηλασμό
Γιαπωνέζικη συνταγή για ανιγήρανση
Σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου
Πώς να μαγειρεύετε το πιο υγιεινό ρύζι
Να μην καταναλώνετε τρόφιμα με μαλτοδεξτρίνη
Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά
Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές
Είναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων ανθυγιεινά;
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε