Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΤα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου. Tα οφέλη του αιθέριου ελαίου Juniper ή αρκεύθου στην υγεία είναι πολλά

Το αιθέριο έλαιο αρκεύθου είναι αντισηπτικό, καταπραϋντικό, αντιρρευματικό, αποστειρωτικό, αντισπασμωδικό, διεγερτικό, ευστόμαχο, στυπτικό, διουρητικό και τονωτικό.

Το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου λαμβάνεται με απόσταξη με ατμό των βελόνων, του ξύλου και των κονιοποιημένων καρπών του αγριοκυπάρισσου (Juniperus communis).

Το αιθέριο έλαιο Άρκευθος ή Αγριοκυπάρισσο ή Άγριο Κυπαρίσσι ή Juniperberry μπορεί να προέρχεται με ατμοαπόσταξη, μόνο, των καρπών του φυτού Juniperus Communis και έχει ένα φρέσκο, ελαφρώς ξυλώδες και γλυκό άρωμα.

Τα κύρια συστατικά του είναι: το άλφα πινένιο, το καμπένιο, το βήτα πινένιο, το σαβινένιο, το μυρσένιο, το άλφα φελανδρένιο, το άλφα τερπινένιο, το γάμμα τερπινένιο, η κινεόλη, το βήτα φελλανδρένιο, το παρακυμένιο, η τερπινεόλη, ο οξικός βορνυλεστέρας και το καρυοφυλλένιο. Έχει, επίσης, ίχνη ποσότητας λιμονένιου, καμφοράς, linalool, linalyl acetate, borneol και nerol.

Χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες, καθώς και για την γεύση αλκοολούχων ποτών, όπως, το τζιν.

Το βότανο Juniper communis berries ή άρκευθος είναι ένας αειθαλής θάμνος που είναι πολύ συχνός στην Ευρώπη.

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τους ώριμους καρπούς του αρκεύθου προστατεύει την ψυχική υγεία, ανακουφίζει την ένταση που προέρχεται από στρες και βοηθά στην απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων. Είναι πολύ ευεργετικό για την ενεργειακή εξισορρόπηση των τσάκρα του ηλιακού πλέγματος της βάσης και της κορυφής.

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή, η λιπαρότητα, η πιτυρίδα, η ψωρίαση, το έκζεμα και οι φλεγμονώδεις καταστάσεις. Είναι αντιρρευματικό, αποτοξινωτικό, τονωτικό, χρησιμοποιείται στη νευρική υπερένταση, στα γυναικολογικά προβλήματα, στην κυτταρίτιδα και στην παχυσαρκία. Είναι θερμαντικό και δυναμωτικό, θεραπεύει τη χρόνια κόπωση, τα κρύα χέρια και πόδια, τους πόνους της χαμηλής οσφυϊκής χώρας και την κατακράτηση υγρών. Είναι διουρητικό και κατάλληλο για τις μολύνσεις, για τους ρευματικούς πόνους (ψυχροί, σπαστικοί), αλλά και για την κυστίτιδα, τις ουρολοιμώξεις και τη βρογχίτιδα.

-Αποτρέπει τη σήψη

Το αιθέριο έλαιο Juniper είναι αντισηπτικό και είναι κατάλληλο για τραύματα. Προφυλάσσει από τις μολύνσεις και τον τέτανο.

Καταπολεμά την αρθρίτιδα

Το αιθέριο έλαιο Juniper προάγει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά, επίσης, στην απομάκρυνση τοξινών, όπως, το ουρικό οξύ από το σώμα. Έτσι, προστατεύει από ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία και τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.  Αυτό το αιθέριο έλαιο, επίσης, ανακουφίζει από το πρήξιμο.

-Ανακουφίζει από τις κράμπες

Το αιθέριο έλαιο Juniper είναι αποτελεσματικό στις κράμπες, τις μυϊκές, τις εντερικές, τις αναπνευστικές κ.ά. Είναι ένα αντισπασμωδικό και βοηθά στη θεραπεία πολλών άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με κράμπες ή σπασμούς.

Είναι στυπτικό

Το αιθέριο έλαιο αρκεύθου βοηθά στη θεραπεία των πονόδοντων, σταματά την απώλεια μαλλιών, ενισχύει την πρόσφυση των ούλων στα δόντια και τα προστατεύει από τη χαλάρωση ή την πτώση. Σφίγγει, επίσης, τους χαλαρούς μυς. Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της διάρροιας κι επίσης, βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγίας. Το αιθέριο έλαιο αρκεύθου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες κι  ενισχύει την ανοσία.

-Έχει αντιφυσητικές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο του αρκεύθου βοηθά στη μείωση των εντερικών αερίων. O μετεωρισμός ή η υπερβολική ποσότητα αερίων μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, δυσπεψία και ανησυχία, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να απειλήσει την υγεία της καρδιάς  και να δώσει οξύ πόνο στο στομάχι.

-Καθαρίζει το αίμα

Το αιθέριο έλαιο του αρκεύθου καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες. Βοηθά στην απομάκρυνση των κοινών τοξινών, όπως, το ουρικό οξύ, τα βαρέα μέταλλα, τα απόβλητα και άλλες ξένες τοξίνες που τυχαία εισέρχονται στο αίμα.

-Είναι διουρητικό

Το έλαιο Juniper προάγει τη διούρηση. Αυξάνει τόσο τη συχνότητα όσο και τον όγκο της ούρησης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ ωφέλιμο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατακράτηση νερού στο σώμα ή οίδημα λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Ανακουφίζει τους ασθενείς αυτούς αφαιρώντας το επιπλέον νερό από το σώμα μέσω των ούρων. Βοηθάει, επίσης, τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, γιατί κάθε φορά που ουρεί κάποιος, κάποια λίπη χάνονται από το σώμα. Έτσι, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, γιατί απομακρύνονται επιπλέον άλατα και επικίνδυνες τοξίνες, όπως, το ουρικό οξύ.

-Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα

Όταν το αιθέριο έλαιο του αρκεύθου εφαρμόζεται στο δέρμα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ακριβώς κάτω από το δέρμα σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να φαίνεται κόκκινο. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος κάτω από το δέρμα ωφελεί και οξυγονώνει.

-Προωθεί την εφίδρωση

Η περιστασιακή εφίδρωση βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, της υπερβολικής ποσότητας αλατιού και του νερού μέσω του ιδρώτα. Αυτό καθαρίζει τους πόρους, αποτρέπει την ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις.

-Είναι διεγερτικό

Βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, της ζάλης και της κατάθλιψης. Αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και των νευρώνων, του πεπτικού συστήματος, του νευρικού συστήματος, των εκκρίσεων από τους ενδοκρινείς και εξωκρινείς αδένες, που περιλαμβάνουν την έκκριση του γάλακτος, του σμήγματος, του ιδρώτα, των δακρύων, των ούρων και των εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

-Θεραπεύει τα προβλήματα του στομάχου

Βοηθά, επίσης, στη θεραπεία των διαταραχών του στομάχου και των ελκών και εξασφαλίζει τη σωστή ροή χολής, γαστρικών υγρών και οξέων στο στομάχι για την πέψη. Μερικές φορές, η εσωτερική επένδυση του στομάχου τραυματίζεται λόγω παρατεταμένης οξύτητας και τελικά αυτό οδηγεί στον σχηματισμό ελκών. Το λάδι Juniper διατηρεί τις εκκρίσεις της χολής στο στομάχι και εξουδετερώνει τα οξέα.

-Είναι τονωτικό

Τονώνει τους μυς, τους ιστούς, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικά, το νευρικό, το πεπτικό και το λεμφικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της υγείας.

Αντιμετωπίζει τη λιπαρότητα των μαλλιών

Βάλτε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου στο βιολογικό σαμπουάν σας.

-Αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα του δέρματος

Βάλτε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου, 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού σε 50 γραμμάρια λάδι jojoba ή αμυγδάλου και κάντε μασάζ στις πάσχουσες περιοχές.

-Απολυμαίνει την ατμόσφαιρα

Βάλτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στο νεφελοποιητή αιθέριων ελαίων και απολυμάνετε την ατμόσφαιρα, καθαρίζοντάς την από ιούς και βακτήρια.

Τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την υγεία σας

juniper 3

Διαβάστε, επίσης,

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Πώς να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Τα φυσικά διουρητικά αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα σας

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Ο καλύτερος χυμός για την κυτταρίτιδα

Άρκευθος η κοινή

Τα βότανα για το έκζεμα

www.emedi.gr

juniper 4

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ