Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΜετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωνοϊού

Μετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωνοϊού

Μετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωνοϊού: Είναι η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη COVID-19

Η χρήση πλάσματος που συλλέχθηκε από άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν για παθητική μεταφορά αντισωμάτων με σκοπό την προστασία ή τη θεραπεία του ανθρώπου χρονολογείται σχεδόν 100 χρόνια πριν, με  ενδείξεις για όφελος κατά της λύσσας, της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της γρίπης, του Έμπολα και άλλων παθογόνων.

Αποτελέσματα από μικρές έρευνες τεκμηρίωσαν την ασφάλεια και την ταχύτερη κάθαρση του ιού μετά τη χορήγηση του πλάσματος από ασθενείς που νόσησαν παλιότερα από τον ιό και τώρα δεν νοσούν, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκαν νωρίς στην πορεία της νόσου.

Μακάκοι Rhesus πίθηκοι μολυσμένοι με SARS-CoV-2 δημιούργησαν αποκρίσεις αντισωμάτων και δεν μπορούσαν να μολυνθούν εκ νέου με τον ιό.

Πέντε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια στην Κίνα έλαβαν πλάσμα από ανάρρωση που περιείχε αντισώματα εξουδετέρωσης υψηλού τίτλου χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλοι τελικά βελτιώθηκαν κλινικά και εκκαθάρισαν τον ιό, ωστόσο ο αντίκτυπος της θεραπείας αναρρόφησης στο πλάσμα σε αυτούς τους ασθενείς είναι ασαφής, επειδή, όλοι οι ασθενείς έλαβαν πλάσμα.

Ποια είναι τα θεωρητικά οφέλη του αναρρωμένου πλάσματος για το COVID-19;

Το πλάσμα αυτό μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη χυμική ανοσία έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που αναρρώνουν από ασθένεια COVID-19 αναπτύσσουν κυκλοφορούντα εξουδετερωτικά αντισώματα σε διάφορες πρωτεΐνες SARS-CoV-2 2-3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ανιχνεύσιμα με ELISA ή άλλες ποσοτικές δοκιμασίες.

Η μεταφορά πλάσματος από αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να εξουδετερώσει τον ιό, αποτρέποντας την περαιτέρω αναπαραγωγή και σταματώντας τη συνεχιζόμενη βλάβη των ιστών.

Αυτή η προσέγγιση θα προβλεπόταν ότι θα λειτουργούσε καλύτερα σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή λοίμωξη, νωρίτερα στην πορεία της νόσου, ή προφυλακτικώς, σε άτομα με μεγάλη ευαισθησία, όπως εκτεθειμένοι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη ή φροντιστές ασθενών με COVID-19.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της μετάγγισης πλάσματος από ανάρρωση για το COVID-19;

Οι γνωστοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ακούσια λοίμωξη με άλλο μολυσματικό παθογόνο, όπως με οποιοδήποτε προϊόν αίματος, γενικές αντιδράσεις, όπως κυκλοφοριακή υπερφόρτωση που σχετίζεται με μετάγγιση  και οξεία πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με μετάγγιση σε ασθενείς με ήδη σοβαρή πνευμονική βλάβη.

Πρόσθετες ανησυχίες περιλαμβάνουν πιθανή επιδείνωση της βλάβης του ιστού που προκαλείται από το ανοσοποιητικό, το δυσνόητο φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης της λοίμωξης και η αμβλεία ανάπτυξη της ενδογενούς ανοσίας στον ιό, αλλά μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα παραμένουν θεωρητικά.

Είναι σημαντικό ότι η μόλυνση μέσω έγχυσης ενός προϊόντος αίματος είναι εξαιρετικά απίθανο για τον αναπνευστικό ιό.

Ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν για την πρόσβαση των παρόχων σε κλινικές δοκιμές θεραπείας πλάσματος ανάρρωσης από COVID-19;

Το FDA ανακοίνωσε μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης  για να επιτρέψει σε μεμονωμένους γιατρούς να θεραπεύσουν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 με αναρρωμένο πλάσμα που συλλέχθηκε από ένα κέντρο αίματος.

Η χρήση αναρρωτικού πλάσματος είναι μια ενδιάμεση προσέγγιση, ενώ αναπτύσσονται εμβόλια και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες….

Ενώ η ιδέα είναι απλή, εμπλέκονται πολλά βήματα και απαιτούν συνεργασία μεταξύ πολλαπλών οντοτήτων, όπως ασθενείς που έχουν αναρρώσει που χρησιμεύουν ως δότες, κέντρα αίματος ή άλλα κέντρα συλλογής πλάσματος, θεραπευτές γιατροί και ασθενείς, καθώς και διαχειριστές και ρυθμιστές υγείας που εποπτεύουν την ασφάλεια σε κάθε βήμα.

Θα ήταν επιθυμητή η χρήση πλασμαφαίρεσης για τη συλλογή μεγάλων όγκων πλάσματος.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια συλλογή από δότες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μόνο 2-3 παραληπτών.

Επιπλέον, οι ποσοτικοί ορολογικοί προσδιορισμοί δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμοι για τον εντοπισμό ασθενών που αναρρώνουν με αντισώματα εξουδετέρωσης υψηλού τίτλου

Τι ισχύει για τους εθελοντές για να δωρίσουν πλάσμα ανάρρωσης;

Οι πιθανοί δότες πρέπει να είναι χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 14 ημέρες, να έχουν αρνητικό τεστ SARS-CoV-2 μετά την ανάρρωση και να πληρούν τις τυπικές απαιτήσεις επιλεξιμότητας του δότη αίματος.

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 έχουν αντισώματα για την ασθένεια στο αίμα τους. Οι γιατροί αποκαλούν αυτό ”αναρρωτικό πλάσμα”. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αναρρωμένο πλάσμα μπορεί να δοθεί σε άτομα με σοβαρό COVID-19 για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον ιό.

Προτού χρησιμοποιηθεί αίμα, πρέπει να ελεγχθεί για την ασφάλεια. Στη συνέχεια περνά από μια διαδικασία διαχωρισμού των κυττάρων του αίματος έτσι ώστε το μόνο που μένει είναι πλάσμα με αντισώματα.

Μια τέτοια θεραπεία έχει όφελος για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο – όπως με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, καθώς και για μέλη της οικογένειας του ασθενή και για επαγγελματίες υγείας που έχουν εκτεθεί.

plasma cov 2

Τι είναι ο άνοσος ορός;
• Το άνοσος ορός (πλάσμα) είναι το υγρό μέρος του αίματος που συλλέγεται από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από μια λοίμωξη.

• Τα αντισώματα που υπάρχουν στον ορό ιαθέντων ασθενών είναι πρωτεΐνες που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

• Ο άνοσος ορός διερευνάται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 επειδή δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για αυτή την ασθένεια και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να ανακάμψουν.

• Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν ο άνοσος ορός μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας, να μειώσει τη νοσηρότητα ή να αποτρέψει το θάνατο που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19.

• Δεν είναι γνωστό εάν ο άνοσος ορός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία έναντι του SARS-CoV-2.

• Οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι γενικά ασφαλείς και καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες παρενέργειες. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν οι ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να έχουν άλλου τύπου αντιδράσεων στη χορήγηση άνοσου ορού.

• Παρόλο που δεν είναι γνωστό εάν ο άνοσος ορός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός έναντι της λοίμωξης COVID-19, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο άνοσος ορός μπορεί να είναι αποτελεσματικός για ορισμένους ασθενείς.

• Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες, ο FDA επιτρέπει την επείγουσα ερευνητική χρήση του άνοσου ορού για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σύμφωνα με τα κριτήρια της έκτακτης ανάγκης.

• Ο γιατρός πρέπει να έρχεται σε επαφή με το τοπικό κέντρο αιμοδοσίας για να ενημερωθεί για τη λήψη πλάσματος από έναν ιαθέντα δότη.

• Οι αδειοδοτημένοι γιατροί μπορούν να ζητήσουν τη χρήση άνοσου ορού για ασθενή με COVID-19 μέσω ειδικής φόρμας σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA.

Ένας ιατρός μπορεί να αποφασίσει να αιτηθεί τη χρήση ενός πειραματικού προϊόντος για συγκεκριμένο ασθενή μέσω μιας αίτησης έκτακτης ανάγκης για ερευνητικά νέα φάρμακα εάν:

• ο ιατρός θεωρεί ότι το προϊόν μπορεί να χρειαστεί επειγόντως για τη σοβαρή ή άμεση απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή κατάσταση του ασθενούς.

• δεν υπάρχει ικανοποιητική εναλλακτική θεραπεία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κοροναϊού

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κοροναϊού

coronavirus 3

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ρεμδεσιβίρη

Οι ιατρικές χρήσεις της κολχικίνης

Χλωροκίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό

Ιός SARS

Κοροναϊοί

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡεμδεσιβίρη
Επόμενο άρθροΣύνδρομο θωρακικής εξόδου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ