Τι ακριβώς ανεβάζει και τι κατεβάζει τη χοληστερόλη σας
Τροφές και ουσίες που μπορούν να μειώσουν φυσικά τη χοληστερόλη
Όλοι γνωρίζουν πως η χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση και για τις καρδιακές προσβολές.
Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την υγεία μας;
Περίπου, τα δύο τρίτα της χοληστερόλης του σώματός μας παράγονται στο συκώτι ή στο έντερο. Τη χοληστερόλη τη βρίσκουμε, εκεί, αλλά και στον εγκέφαλο, στα επινεφρίδια και στα έλυτρα των νευρικών ιστών.
Οι λειτουργίες της χοληστερόλης
Η χοληστερόλη του δέρματος μετατρέπεται σε βασική βιταμίνη D, όταν την αγγίξουν οι υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.
Η χοληστερόλη βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και όσους περισσότερους υδατάνθρακες λαμβάνουμε, τόσο αυξάνεται η παραγωγή χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη είναι η κύρια ουσία των απαραίτητων επινεφριδιακών στερεοειδών ορμονών, όπως, η κορτιζόνη.
Οι λιποπρωτεϊνες μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα μας
Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (LDL) μεταφέρουν το 65% της χοληστερόλης του αίματος και την εναποθέτουν στις αρτηρίες, όπου ενώνονται με άλλες ουσίες και γίνεται η αθηρωματική πλάκα.
Οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (VLDL) μεταφέρουν μόνο γύρω στο 15 % της χοληστερόλης του αίματος, αλλά είναι οι ουσίες που χρειάζεται να χρησιμοποιεί το συκώτι για την παραγωγή των LDL. Όσο περισσότερες είναι οι VLDL, τόσο περισσότερεςLDL, παράγει το συκώτι και τόσο πιο πολύ αυξάνει ο κίνδυνος καρδιακών ασθενειών.
Οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (HDL) μεταφέρουν γύρω στο 20% της χοληστερόλης του αίματος, αποτελούνται, κυρίως, από λεκιθίνη και διαλύουν της αθηρωματικές πλάκες.
Όσο υψηλότερη HDL έχετε, τόσο λιγότερο κινδυνεύετε από καρδιακές παθήσεις.
Να τρώτε αβγά κάνουν καλό!!!
Τα αυγά έχουν τα τελειότερα πρωτεϊνικά συστατικά, περιέχουν λεκιθίνη που βοηθά στην αφομοίωση του λίπους και ανεβάζουν τα επίπεδα της HDL.
Στο αίμα μετρούνται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης/την καλή χοληστερόλη = Αθηρωματικός Δείκτης
Επίσης, μετρώνται και τα τριγλυκερίδια
Η μείωση των τριγλυκεριδίων βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
Η πρόσληψη λίπους καθημερινά πρέπει να είναι το 20% επί του συνόλου των προσλαμβανομένων θερμίδων και από αυτά το 10% θα πρέπει να είναι κορεσμένα λίπη.
Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται από τις ζωικές πηγές, κυρίως, με εξαίρεση το φοινικέλαιο και τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
Τα ζωικά λίπη περιέχουν χοληστερόλη.
Τα ακόρεστα λίπη (μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα) προέρχονται από φυτικές πηγές που δεν περιέχουν χοληστερόλη. Αλλά, ένα αβοκάντο που δεν περιέχει χοληστερόλη χαρίζει 30 γραμμάρια λίπος.
Να λαμβάνετε λιποτροπικά συμπληρώματα διατροφής
Η μεθειονίνη, η χολίνη, η ινοσιτόλη και η βεταϊνη είναι λιποτροπικοί παράγοντες κι εμποδίζουν την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Τα λιποτροπικά συμπληρώματα διατροφής αυξάνουν, επίσης, την παραγωγή του συκωτιού σε λεκιθίνη, η οποία κρατά τη χοληστερόλη σε διαλυτή μορφή, αποτοξινώνει το συκώτι και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού σε ασθένειες, βοηθώντας το θύμο αδένα να επιτελέσει τις λειτουργίες του.
‘Οσοι λαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες έχουν ανάγκη από μεθειονίνη και χολίνη για να μεταβολίσουν τις πρωτεϊνες.
Τα λιποτροπικά βοηθούν το συκώτι να παράγει λεκιθίνη κι εμποδίζουν τη χοληστερόλη να δημιουργήσει επικίνδυνες εναποθέσεις στις αρτηρίες κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος επικίνδυνων καρδιακών προσβολών, αρτηριοσκλήρυνσης και χολολιθίασης.
Τα λιποτροπικά επιτρέπουν στη χοληστερόλη να κυκλοφορεί, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
Ακόμη, τα λιποτροπικά διεγείρουν, μέσω, του θύμου αδένα, την παραγωγή αντισωμάτων, την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση των φαγοκυττάρων που σκοτώνουν τους ιούς και τα βακτήρια και την καταστροφή καρκινικών ιστών.
Τα λιποτροπικά λαμβάνονται μαζί με το φαγητό.
Όσοι καταναλώνουν πολύ κρέας πρέπει να λαμβάνουν λιποτροπικά συμπληρώματα διατροφής που υγροποιούν και ομογενοποιούν τα λίπη. Όσοι λαμβάνουν πολλές πρωτεϊνες, ακόμη, πρέπει να λαμβάνουν λιποτροπικά, για νά αποτοξινώνουν τις αμίνες που είναι προϊόντα του πρωτεϊνικού μεταβολισμού. Τα λιποτροπικά σκευάσματα είναι κατάλληλα και για όσους έχουν χολολιθίαση.
Τι ανεβάζει τη χοληστερόλη σας
Άγχος
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Κάπνισμα
Μόλυνση περιβάλλοντος
Φάρμακα (π.χ. αντισυλληπτικά δισκία)
Υπερλιπιδαιμία είναι τα αυξημένα λιπαρά οξέα στο αίμα.
Υπερχοληστερολαιμία είναι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Τι κατεβάζει τη χοληστερόλη σας
Ενεργός άνθρακας
Καρότα
Κριθάρι
Χρώμιο
Πίτουρο καλαμποκιού
Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά)
Μελιτζάνες
Evening Primose Oil (νυχτολούλουδο με μεγάλες ποσότητες γ-λινολεϊκού οξέος σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε)
Σπόροι τριφυλλιού
Φυτικές ίνες
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA (ιχθυέλαια)
Σκόρδο
Πιπερόριζα
Φακές
Φασόλια
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, φυστικέλαιο) και ελαιοκράμβη (γογγύλι, κανόλα)
Νιασίνη
Πίτουρο βρόμης
Κρεμμύδια
Μήλα και γκρέιπφρουτ (πηκτίνη)
Φυτοστερόλες (βήτα σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, καμπεστερόλη)
Πολυακόρεστα έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο)
Κόκκινες πιπεριές
Πίτουρο ρυζιού
Σπόροι σόγιας
Αβοκάντο
Ξηροί καρποί
Αλκοόλ
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Γιαούρτι
Ρεσβερατρόλη
Κράνμπερι
Κόκκινη πρόπολη
Να μην καταναλώνετε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
Τα προϊόντα με χαμηλή χοληστερόλη, μπορεί να είναι γεμάτα με λίπος. Η χοληστερόλη δε χρησιμοποιείται για ενέργεια, αλλά για να μεταφέρει λίπος στα κύτταρα, σε όλο το σώμα.
Τα πολυακόρεστα έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο) μειώνουν και την καλή και την κακή χοληστερόλη.
Τα μονοακόρεστα έλαια (ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, έλαιο από γογγύλια) μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή.
Προσοχή!!! Τα επεξεργασμένα πολυακόρεστα έλαια υδρογονώνονται και μετατρέπονται τα ακόρεστα λίπη σε κορεσμένα. Η βιταμίνη Ε (400 ΔΜ καθημερινά) σαςβοηθά να αποφεύγετε την υπεροξείδωση λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, αυξήστε την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών για να αντικαταστήσετε τα πολυακόρεστα λίπη με μονοακόρεστα και αποφύγετε να καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια.
Να μην καταναλώνετε συνθετικά λίπη, όπως η πολυεστερική σακχαρόλη, για να μειώσετε το λίπος.
Να μην καταναλώνετε απομιμήσεις λιπαρών, που είναι ευμετάβλητα στη ζέστη, όπως, αυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παγωμένων γλυκών.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια μοναδική ουσία των ψαριών και των ιχθυελαίων, EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ)
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βρίσκονται, επίσης, σε φυτικά έλαια, όπως το σογέλαιο, το λάδι από γογγύλια και το έλαιο από λιναρόσπορους και είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, αλλά η μετατροπή σε EPA και DHA γίνεται πολύ πιο αργά.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα:
Θεραπεύουν και καθυστερούν την αθηροσκλήρωση
Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριιγλυκερίδια
Μειώνουν την πυκνότητα αίματος και προστατεύουν από καρδιακές προσβολές κι εγκεφαλικά επεισόδια
Μειώνουν την πίεση αίματος
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Ανακουφίζουν σε ρευματοειδή αρθρίτιδα
Προστατεύουν το σώμα από τον ερυθηματώδη λύκο
Προστατεύουν από νεφρικές ασθένειες
Προστατεύουν από ημικρανίες
Προστατεύουν από νεφρικές ασθένειες
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπερχοληστερολαιμία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπερχοληστερολαιμία
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Τα αυγά είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς
Τα οφέλη στην υγεία από τη ρεσβερατρόλη
Η καλύτερη αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως
Πότε πρέπει να παίρνετε κράνμπερι
Τι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;
Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη
Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής
Όλες οι αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις
Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας
Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες
Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία
Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη