Νόστιμη και υγιεινή κοτόσουπα
Κοτόσουπα
Με λίγο κόπο, πολύ καλά υλικά και αργό βράσιμο, γίνεται το θαύμα. Φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας η σούπα, τρώγεται και όταν δεν είμαστε άρρωστοι. Όταν όμως η μύτη είναι κλειστή, ο λαιμός γρατζουνάει και ο ιός αλωνίζει, δεν υπάρχει καλύτερο. Παραδοσιακά όλοι ξέρουμε ότι άρρωστος και κοτόσουπα πάνε παρέα. Οι σούπες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Aπό την άλλη πλευρά, διατηρούνται και τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, όταν οι σούπες περιέχουν και τα ολόκληρα κομμάτια τους, εκτός από το ζωμό. Εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο. Η κοτόσουπα βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ίωσης, μιας και δρά σαν αντιφλεγμονώδες, εμποδίζοντας την εξάπλωση των ιογενών κυττάρων. Συμβάλει, επίσης, στο να διαλυθεί η βλέννα και να προχωρήσει μέσα στη ρινική κοιλότητα, καθαρίζοντας και τα ιγμόρεια για να αναπνεύσουμε καλύτερα. Αποφεύγουμε με την κοτόσουπα και την αφυδάτωση.
Είναι ένα πλήρες, γευστικό, εύπεπτο, θρεπτικό, βιταμινούχο και θερμιδικό γεύμα.
Καλύπτει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
2 κιλά βιολογικό κοτόπουλο
2 κιλά βιολογικές πατάτες
200 γρ. βιολογικά καρότα
200 γρ. βιολογικά κρεμμύδια
200 γρ. βιολογικά κολοκύθια
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
4 λίτρα νερό
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
Μπούκοβο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ SAUCE (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
600 γρ. βιολογικές πατάτες
400 γρ. βιολογικό ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό βιολογικών λεμονιών
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
400 γρ. μπαγκέτα στεγνή σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το νερό για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και όλα τα λαχανικά, χωρίς, το ρύζι. Τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνουν όλα (και η κότα και τα λαχανικά) τελείως μαλακά. Σουρώνουμε το ζωμό, κρατάμε 200 γρ. για τη sauce, 700 γρ. για το ρύζι. Επίσης, από τα λαχανικά κρατάμε 600 γρ. πατάτα για τη sauce.
2. Σερβίρουμε το ζωμό καυτό 250 γρ. σε κάθε άτομο πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο
3. Παρασκευάζουμε το ρύζι: Βράζουμε 1500 γρ. ζωμό και 200 γρ. ρύζι. Τα βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι μαλακό.
4. Παρασκευάζουμε τη sauce: Αφήνουμε το ζωμό (400 γρ.) και την πατάτα (600 γρ.) να κρυώσουν. Έπειτα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. μετά προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το λεμόνι και πολτοποιούμε πάλι.
5. Σερβίρουμε το κυρίως μεσημεριανό 1/2-1 ώρα μετά το ζωμό:
150 γρ. κοτόπουλο
200 γρ. πατάτα – λαχανικά
200 γρ. βρασμένο ρύζι
100-150 γρ. sauce
50 γρ. μπαγκέτα
Ακριβώς πριν να φάμε περιχύνουμε τη sauce επάνω στα λαχανικά, το ρύζι και το κοτόπουλο.
Τρώμε διαδοχικά λαχανικά, κοτόπουλο, ρύζι, μπαγκέτα μασώντας όσο μπορούμε καλύτερα (60 φορές) κάθε μπουκιά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
By Savvi Diet!!!!
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;