Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΤάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

Υγιεινή και νόστιμη τάρτα

Νόστιμη και υγιεινή τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

  • Η μαραθόριζα είναι γνωστή και ως φινόκιο και μπορεί να αναβαθμίσει τη διατροφή και το πιάτο μας πολύ εύκολα. Το φινόκιο είναι η ρίζα του μάραθου και είναι ένα τραγανό και αρωματικό λαχανικό. Είναι ιδανικό για σαλάτες, ενώ ταιριάζει και σε διάφορα ελληνικά πιάτα, σε ζυμαρικά, φαγητά κατσαρόλας, πίτες, θαλασσινά, ψητά κρέατα κ.ά. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά για το έντερο και τη σιλουέτα και αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορείτε, μάλιστα, να το καταναλώσετε μετά το κυρίως γεύμα για να σας βοηθήσει με την πέψη και να σας καθαρίζει την αναπνοή, ενώ, πολλές φορές χρησιμοποιούνται και οι σπόροι του στο φαγητό, για να χαρίσουν άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Επίσης, έχει ενυδατικές ιδιότητες, καθώς, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ταυτόχρονα μας παρέχει φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην εκτέλεση πολλών από τις βασικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και επιδιόρθωσης του DNA, της δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων και επίσης, βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.
  • Η γραβιέρα αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Η κατανάλωση ασβεστίου σε επαρκή ποσότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας, καθώς, είναι κύριο συστατικό των οστών και των δοντιών μας όπως γνωρίζουν όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος. Επίσης, η γραβιέρα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άριστη πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Τάρτα με ζύμη μπριός, μαραθόριζες και γραβιέρα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 βιολογικό πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 20 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 300 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 130 γραμμάρια βιολογικό ζωικό βούτυρο (και λιγο επιπλέον για το άνοιγμα)
  • 1 κ.γ. αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό
  • 4 βιολογικά αυγά
  • 25 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη ακατέργαστη (προαιρετικά)
  • 15 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 2 βιολογικές μαραθόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
  • 300 γραμμάρια βιολογική κρέμα γάλακτος
  • 300 γραμμάρια βιολογική ή κατσικίσια γραβιέρα τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορους
  • αντικολλητικό χαρτί
  • οποιοδήποτε ρύζι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μαζί με 2 κ.σ. από το αλεύρι. Αφήνουμε το μίγμα να αφρίσει. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο (100 γραμμάρια) και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (2 αυγά) και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς, χτυπάμε για λίγο και προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να φτιάξουμε ελαστική ζύμη. Την ξεκολλάμε από το γάντζο, την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μπολ που σκεπάζουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο (30 γραμμάρια) σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μαραθόριζες και το πράσο για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1/2 λεπτό σβήνουμε με το βαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος περίπου 1/2 εκατοστό και με διάμετρο τόση, ώστε να φτάσει να ντύσει μια φόρμα για τάρτα ή ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστά, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη ζύμη, γεμίζουμε με ρύζι και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε χαρτί και ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τα άλλα 2 αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα της γέμισης και από πάνω σκορπίζουμε το μαραθόσπορο και τη γραβιέρα. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε λιγούρες;

Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας

Η μόδα στη διατροφή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ