Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Γεμιστά

Print Friendly, PDF & Email

Τα γεμιστά είναι ελαφρύ και εύγευστο καλοκαιρινό και όχι μόνο, μεσημεριανό γεύμα.

Νόστιμα και υγιεινά γεμιστά

Τα γεμιστά είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, που µας προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου.

Πιπεριά:

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες Α και C, ανεβάζει την αντοχή, µειώνει το αίσθηµα της πείνας, συµβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίµατος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα.

Ρύζι:

Με φυτικές ίνες, κάλιο, µαγνήσιο, σίδηρο, βιταµίνες Β, αλλά, χωρίς χοληστερόλη, λίπος και νάτριο, είναι µια µοναδική τροφή που ταυτόχρονα είναι και πολύ εύπεπτη.

Ντοµάτα:

Είναι εξαιρετική πηγή βιταµίνης C αλλά και λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που, σύµφωνα µε έρευνες, έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κρεµµύδι:

Βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C.

Μελιτζάνα:

Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία νασουνίνη (βρίσκεται στη φλούδα της), που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι έχει και αντικαρκινικές και αντιµικροβιακές ιδιότητες.

Κολοκύθι:

Περιέχει βιταµίνη C, µαγγάνιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Α και Β, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, ενώ, είναι και πλούσιο σε νερό. Έτσι, βοηθάει στη µείωση της χοληστερόλης, µειώνει την οµοκυστεΐνη (ουσία υπεύθυνη για την εµφάνιση εµφράγµατος) και δρα κατά της αρτηριακής πίεσης.

Αμπελόφυλλα:

Τα δυνατά σημεία των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και τις λοιπές θρεπτικές τους ουσίες, όπως ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ανεβαίνουν ψηλά σε διατροφική εκτίμηση. Αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ κατατάσσονται στις αντιφλεγμονώδεις τροφές λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν παλιά στη λαϊκή ιατρική των μεσογειακών χωρών ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία αίματος και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.

Δυόσμος:

Με υπέροχη γεύση ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό βότανο πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά και δεν είναι καθόλου τυχαία που απολαμβάνεται εδώ και αιώνες. Τα σημαντικότερα οφέλη του δυόσμου για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να βελτιώνει την πέψη, να ενισχύει την αναπνευστική υγεία, να βελτιστοποιεί τα ορμονικά επίπεδα, να αυξάνει την κυκλοφορία, να μεγιστοποιεί την καρδιακή υγεία, να προστατεύει και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα εξαιρετικό φάρμακο για πονοκεφάλους, νευρική καταπόνηση, κόπωση και άγχος. Βοηθά στην ανακούφιση του άσθματος, της βρογχίτιδας και της καταρροής. Είναι πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως, ναυτία, μετεωρισμός και λόξιγκας καθώς χαλαρώνει τους μύες του στομάχου.

Μαϊντανός:

∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µια και έχει ήπια διουρητική δράση.

Αβοκάντο:

Ο καρπός περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες που δύσκολα και σε μικρές ποσότητες συναντώνται σε άλλα φρούτα, αλλά, υστερεί σε βιταμίνη C. Επειδή περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπαρών με λίγα σάκχαρα θεωρείται πολύ καλή τροφή για διαβητικούς.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

6 βιολογικές ντομάτες

6 βιολογικές μελιτζάνες

4 βιολογικά κολοκύθια

16 κολοκυθοανθοί

4 βιολογικές πιπεριές

16 αμπελόφυλλα

1 κιλό βιολογικές πατάτες

250 γραμμάρια βιολογικά κρεμμύδια

1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο

1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο

600 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι

400 γραμμάρια βιολογικό ελαιόλαδο

1 λίτρο νερό

ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

400 γραμμάρια μπαγκέτα

400 γραμμάρια βιολογικό ελαιόλαδο

3 ώριμα βιολογικά αβοκάντο ή 400 γραμμάρια βιολογική φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζουμε το εσωτερικό των πρώτων λαχανικών (ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, κολοκυθοανθοί και τη μισή ποσότητα πατάτες). Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο νερό. Κόβουμε, επίσης, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι και αναμιγνύουμε καλά.

2. Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελόφυλλα για να ζεματιστούν. Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο κλείνοντας μέσα την γέμιση. Γεμίζουμε και τα καθαρισμένα λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, κολοκυθοανθοί, πιπεριές), τα στήνουμε στο ταψί και προσθέτουμε ανάμεσα τους κομμάτια πατάτες κυδωνάτες (την υπόλοιπη μισή ποσότητα). Βάζουμε λίγο επιπλέον νερό στο ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο με λαδόχαρτο (ή καλύτερα σε γάστρα) για να ψηθούν χωρίς να ξεραθούν. Τα ψήνουμε αρκετά μέχρι να γίνουν όλα τελείως μαλακά.

3. Σερβίρουμε καυτά στο κάθε άτομο 3 γεμιστά (400-500 γραμμάρια), 2 ντολμαδάκια και 2 κολοκυθοανθούς. Χωριστά σερβίρουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 50 γραμμάρια φέτα ή αβοκάντο και 50 γραμμάρια μπαγκέτα. Όταν έχουν γίνει, κάπως, χλιαρά τα γεμιστά προσθέτουμε το ελαιόλαδο από πάνω για να μην καταστραφούν οι βιταμίνες του.

Τρώμε μία μπουκιά γεμιστά. Μασάμε πολύ καλά (30 φορές ) μέχρι να υγροποιηθεί το φαγητό πλήρως. Καταπίνουμε. Μετά τρώμε μια μπουκιά ψωμί με λάδι και τυρί ή λάδι και αβοκάντο. Τρώγεται, επίσης, πολύ καλά και χωρίς λάδι και τυρί, μόνο με αβοκάντο. Μασάμε πολύ καλά (60 φορές) κάθε μπουκιά και καταπίνουμε. Έτσι εναλλάξ τρώμε μέχρι να χορτάσουμε, οπότε σταματάμε έστω και αν δεν έχει τελειώσει όλη η ποσότητα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Κολοκύθια γεμιστά

Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Τα καλύτερα γεμιστά

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Υγιεινό μαγείρεμα στο ταψί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Μελιτζάνες

Τα πιο νόστιμα γεμιστά

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΕρυθρά
Επόμενο άρθροΓιουβαρλάκια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ