Οι καλύτερες βιολογικές γλυκαντικές ουσίες για να έχετε την υγεία σας
Άριστες ανεπεξέργαστες βιολογικές γλυκαντικές ουσίες
- ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ
Το μέλι (ανεπεξέργαστο) είναι άριστη και εύπεπτη τροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και γενικά ζωτικά συστατικά. Εάν το φάμε σωστά, αφομοιώνεται ταχύτατα στο έντερο, όπως έχει, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποια διάσπαση του από τα ένζυμα του σώματος. Όσο ασθενές και να είναι το πεπτικό σύστημα μπορεί άνετα και γρήγορα να το απορροφήσει και να θέσει γρήγορα στη διάθεση όλου του σώματος τα πολύτιμα ενεργειακά και ζωτικά συστατικά του.
Μία μόνο προϋπόθεση απαιτείται για τη σωστή απορρόφηση του: να μασηθεί αρκετά είτε με ξερό ψωμί είτε με παξιμάδι.
Σε περίπτωση που το έχουμε διαλύσει σε αφεψήματα ή χυμούς, με σωστή απομύζηση στο στόμα (5-10 μυζητικές κινήσεις για κάθε κουταλίτσα ή γουλίτσα). Με τη μάσηση ή την απομύζηση γίνεται αραίωση με σάλιο και κινητοποίηση (αφύπνιση) του πεπτικού συστήματος για να το απορροφήσει. Χωρίς την μάσηση ή την απομύζηση το πεπτικό σύστημα δεν ξυπνά και δεν το απορροφά γρήγορα.
Όμως το μέλι όπως και οι άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες (μελάσα, πετιμέζι) καθώς και οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη) είναι ιδανική τροφή για τα μικρόβια.
Εάν ο οργανισμός δεν τα απορροφήσει γρήγορα γίνονται τροφή για τα μικρόβια και ενισχύουν, όσο λίγες άλλες τροφές την παθολογική εντερική μικροβιακή χλωρίδα.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκύπτουν τότε είναι λιγούρα, πείνα και διόγκωση της κοιλιάς.
Εάν τυχόν το μέλι θερμανθεί πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου, χάνει ένα μεγάλο μέρος των ζωτικών του συστατικών.
Επιπλέον, παράγονται από την αφυδάτωση των σακχάρων του επιβλαβείς και εν μέρει καρκινογόνες ουσίες (π.χ. παράγωγα του φουρανίου).
Καλές έως πολύ καλές παστεριωμένες ή βρασμένες (40-100 βαθμούς κελσίου)
- ΜΕΛΑΣΑ, ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Η μελάσα και το πετιμέζι είναι σχετικά καλές και πολύ εύπεπτες τροφές. Παρά την απώλεια των ζωτικών συστατικών που έχουν υποστεί λόγω της θέρμανσης είναι αρκετά πλούσιες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και σε ορισμένες θερμοανθεκτικές βιταμίνες.
Για τη σωστή τους απορρόφηση ισχύει ότι είπαμε, παραπάνω, για το μέλι.
Για να φτιάξετε μόνοι σας φυσικό βιολογικό πετιμέζι θα χρειαστείτε:
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
- 5 κιλά βιολογικά σταφύλια φρέσκα και γερά, μαύρα ή άσπρα, με ή χωρίς κουκούτσια, ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα και μαλακά
Εκτέλεση
1. Κόβετε τις ρώγες από τα τσαμπιά, τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια τις χωρίζετε σε 4 μικρές δόσεις για να μπορέσετε να τις λιώσετε καλύτερα.
2. Τις βάζετε λοιπόν ανά δόση σε ένα σουρωτήρι και από κάτω τοποθετείτε μια λεκάνη. Τις πιέζετε καλά για να λιώσουν και να πάρετε μόνο τον χυμό τους και όχι τον πολτό τους (ψίχα και φλούδα και κουκούτσια).
3. Συγκεντρώνετε τον χυμό ή τον μούστο, όπως λέγεται και τον περνάτε από ψιλή σήτα ή από ένα διπλό τούλι χωρίς να τον πιέσετε, γιατί δεν πρέπει να εισχωρήσει μέσα η σάρκα των σταφυλιών.
4. Αδειάζετε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τον αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντάς τον.
5. Όσο βράζει ο μούστος θα λιγοστεύει, θα σκουραίνει και θα «δέσει». Στην αρχή το σιρόπι θα είναι αραιό και σταδιακά θα γίνεται πιο πυκνό. Ο χρόνος που θα χρειαστεί ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία των σταφυλιών. Υπολογίστε ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 2 ώρες. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν αρχίσει να σχηματίζει πυκνές μεγαλούτσικες φουσκάλες. Τότε το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Βάλτε το σε αποστειρωμένα, σκούρα, αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια και κλείστε το σφικτά. Μπορείτε να το διατηρήσετε για περίπου 1 χρόνο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Αν έχετε καρκίνο και καταναλώνετε μελάσα ή πετιμέζι ή σφένδαμο να πίνετε πριν 1 ποτήρι νερό πηγής, σε θερμοκρασία δωματίου, με 1 κουταλάκι βιολογική σόδα, για να κάνετε αλκαλοποίηση και να εξολοθρεύονται τα καρκινικά κύτταρα.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
- Ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη
Η ζάχαρη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη είναι απομονωμένα σάκχαρα σχεδόν παντελώς στερημένα από ζωτικά συστατικά.
Γι’ αυτό είναι ευτελείς τροφές.
Είναι προτιμότερο αντί γι’αυτές να τρώμε μέλι ή μελάσα.
Ακατάλληλες, χημικά επεξεργασμένες, τηγανιτές, καπνιστές, καβουρδισμένες
- Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (π.χ. ζαχαρίνη, ασπαρτάμη)
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ασυγκρίτως χειρότερες από τα απομονωμένα σάκχαρα και επιβλαβείς (ηπατοτοξικές και καρκινογόνες). Είναι καλό να τις αποφεύγουμε τελείως και αντί αυτών να χρησιμοποιούμε μέλι ή μελάσα ή έστω ακατέργαστη φυσική, μαύρη ζάχαρη. Στον διαβήτη το μη ινσουλινοεξαρτώμενο, αφού γίνει θεραπεία μέσω νηστείας, μπορεί να γίνεται χρήση χωρίς πρόβλημα των φυσικών γλυκαντικών ουσιών. Στον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μπορεί πάλι να γίνεται λογική χρήση με ανάλογη ρύθμιση της ινσουλίνης.
Πάντως και στους διαβητικούς η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών πρέπει να αποφεύγεται.
Να προτιμάτε φρέσκα φυσικά γλυκαντικά από φυσική ή βιολογική παραγωγή!!!
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Δίαιτες Υψηλής Ενέργειας για Αδυνάτισμα
Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο σακχαρώδη διαβήτη
Να μην καταναλώνετε τρόφιμα με μαλτοδεξτρίνη
Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε
Πώς η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να σας γεράσει
Η στέβια θεραπεύει τις μεταβολικές διαταραχές
Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη
Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη
Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας
Επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά
Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής
Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας
Επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά
Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη
Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη
Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία
Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια