Ελαιώδεις φυτικές τροφές για την υγεία σας
Άριστες ανεπεξέργαστες ελαιώδεις τροφές
- Ωμοί ξηροί καρποί
- Ωμά κάστανα
- Ελιές
- Αβοκάντο
Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι άριστη τροφή. Περιέχουν όλα τα ενεργειακά, δομικά, ηλεκτρολυτικά και ζωτικά συστατικά (με εξαίρεση την βιταμίνη Β12), σε άριστη ποιότητα και σε αρμονική αναλογία μεταξύ τους. Είναι ιδανική τροφή για τον άνθρωπο. Βέβαια είναι σύνθετη τροφή και πλούσια σε ίνες, γι’ αυτό σχετικά δύσπεπτη. Οι λιγότερο δύσπεπτοι από τους ξηρούς καρπούς είναι τα κάσιους, τα καρύδια και τα μουλιασμένα αμύγδαλα, για να χωνευτούν πρέπει να είναι το έντερο σε καλή κατάσταση, να υπάρχει μεγάλη απόσταση από άλλα γεύματα και να φαγωθούν ή πρωί ή μεσημέρι, όχι βράδυ. Διότι η πέψη τους είναι και δύσκολη και πολύωρη και δεν πρέπει να διακοπεί από ύπνο (νυχτερινό ή μεσημεριανό). Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι πολύ προσεκτικό μάσημα (πάνω από 80 φορές κάθε μπουκιά) μέχρι την καλύτερη δυνατή υγροποίηση. Εάν χωνευτούν σωστά δίνουν στο σώμα πολύτιμες ουσίες. Εάν όχι, θα υποστούν σήψη από τα μικρόβια στο έντερο. Επειδή, πρόκειται για πολύτιμη τροφή, τα προϊόντα αυτής της σήψης θα είναι και πολλά και επιβλαβή.
Τα ωμά κάστανα είναι, επίσης, άριστη τροφή. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Λόγω των ινών που περιέχουν είναι σχετικά δύσπεπτα. Πρέπει να μασηθούν προσεκτικά (πάνω από 80 φορές κάθε μπουκιά), να φάμε μικρή ποσότητα και όχι βράδυ, για να μπορέσουν να χωνευτούν.
Οι ελιές είναι άριστη τροφή, αλλά, ινώδης και γι’ αυτό σχετικά δύσπεπτη. Επειδή, είναι χυμώδεις, πρέπει να συνδυάζονται με ξερό ψωμί ή παξιμάδι.
Το αβοκάντο είναι άριστη τροφή. Περιέχει όλα τα ενεργειακά, δομικά, ηλεκτρολυτικά και ζωτικά συστατικά (εκτός από βιταμίνη Β12). Το κύριο βάρος είναι στα λίπη, που είναι βέβαια υψηλής αξίας. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εύπεπτο. Μπορούμε να πούμε ότι περίπου αντιστοιχεί σε εύπεπτους ξηρούς καρπούς. Είναι άριστο τόσο για το υγιές όσο και για το ασθενές πεπτικό σύστημα. Βέβαια, έχει ήπια και κάπως επίπεδη γεύση και είναι μαλακό και γι’ αυτό δεν διεγείρει αρκετά τους πεπτικούς αδένες. Για να χωνευτεί, σωστά, πρέπει να το φάμε μαζί με άλλες τροφές που μασιούνται πολύ καλά, όπως, τα ωμά λαχανικά (καρότο, λάχανο, παντζάρι κ.α.), το ξερό ψωμί ή το παξιμάδι. Επίσης, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι του προσδίδουν πολύ ωραία γεύση και διευκολύνουν την πέψη του.
Να προτιμάτε βιολογικούς ξηρούς καρπούς, βιολογικά κάστανα, βιολογικές ελιές και βιολογικό αβοκάντο.
Πολύ καλές έως άριστες μηχανικής ή ενζυματικής επεξεργασίας (<40 βαθμούς κελσίου)
- Έλαια ψυχρής έκθλιψης
Τα έλαια ψυχρής έκθλιψης παράγονται από τους ελαιώδεις σπόρους (όπως, ελιές, σουσάμι, λιναρόσπορος, καλαμπόκι, σόγια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, γαϊδουράγκαθο) ή ξηρούς καρπούς με λειοτρίβηση και φιλτράρισμα χωρίς να θερμανθούν πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου και χωρίς να χρησιμοποιηθούν χημικά διαλυτικά. Η μηχανική αυτή επεξεργασία, παρά το ότι είναι τόσο ήπια, απομακρύνει πολύτιμα συστατικά που υπήρχαν στον αρχικό καρπό. Έτσι, σε αντίθεση με τον ολόκληρο καρπό τα έλαια δεν περιέχουν πλέον πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ίνες, υδροδιαλυτές βιταμίνες και τα περισσότερα ιχνοστοιχεία. Αυτά που μένουν είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, πολλές προστατευτικές ουσίες, μερικά ιχνοστοιχεία και τα λίπη, ιδιαίτερα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η απομόνωση του ελαιώδους μέρους των καρπών και κυρίως, η απομάκρυνση των ινών κάνει την τροφή προσπελάσιμη στο ασθενές πεπτικό σύστημα με κόστος βέβαια τη μείωση της αξίας της. Τα έλαια ψυχρής έκθλιψης είναι πραγματικά πολύ εύπεπτα, εφ’ όσον βέβαια συνδυασθούν με κάποια άλλη μασήσιμη τροφή όπως ψωμί, παξιμάδι, σαλάτα κ.λ.π. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύγευστα, πάρα πολύ αρωματικά και το καθένα έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από το άλλο. Αλλά και η αξία τους παρά το ότι είναι μειωμένη σε σχέση με τον ολόκληρο καρπό είναι άριστη. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα τους είναι όχι μόνο άριστες πηγές ενέργειας, αλλά και πολύτιμα δομικά υλικά των κυττάρων του σώματος. Είναι, επίσης, απαραίτητα για την άμυνα του σώματος, για το ορμονικό και ιδιαίτερα για το γεννητικό σύστημα. Επίσης, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και οι προστατευτικές ουσίες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην προφύλαξη του σώματος από κακοήθεις αρρώστιες, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. Συνολικά έχουμε μία τροφή πολύ εύπεπτη και άριστης αξίας. Όμως, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε κάθε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 40 βαθμούς κελσίου. Δυστυχώς, τα περισσότερα έλαια που κυκλοφορούν είναι θερμασμένα. Με τη θέρμανση τόσο η αξία όσο και η ευπεπτότητα, το άρωμα και η γεύση μειώνονται σημαντικά. Ταυτόχρονα, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο περισσότερο αντιδρούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα με το οξυγόνο του αέρα για να παράγουν τοξικά (καρκινογόνα) υπεροξείδια. Ιδιαίτερα τα πιο πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν τη μεγαλύτερη ετοιμότητα να αντιδράσουν. Γι’ αυτό τα σπορέλαια όπως λινέλαιο, σησαμέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.λ.π. είναι ασυγκρίτως πιο ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας από το ελαιόλαδο. Κάτω από τους 40 βαθμούς κελσίου τα σπορέλαια είναι εξ ίσου καλά. Πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου τόσο τα σπορέλαια όσο και το ελαιόλαδο χάνουν την αξία τους. Το ελαιόλαδο, όμως, είναι πιο σταθερό και δεν παράγει τόσες βλαβερές ουσίες όσο τα σπορέλαια. Η θέρμανση όλων των ελαίων έχει μόνο αρνητικές συνέπειες και μάλιστα περισσότερες για τα σπορέλαια και λιγότερες για το ελαιόλαδο.
Να προτιμάτε το βιολογικό ελαιόλαδο από τα έλαια ψυχρής έκθλιψης.
Να χρησιμοποιείτε μόνο βιολογικό σησαμέλαιο, βιολογικό λινέλαιο, βιολογικό καλαμποκέλαιο, βιολογικό σογέλαιο, βιολογικό ηλιάλαιο, βιολογικό έλαιο κολοκυθόσπορου και βιολογικό έλαιο γαϊδουράγκαθου.
Καλές εώς πολύ καλές παστεριωμένες ή βρασμένες (40-100 βαθμούς κελσίου)
- Βρασμένοι ξηροί καρποί
- Βρασμένα κάστανα
Οι βρασμένοι ξηροί καρποί (π.χ. βρασμένα αμύγδαλα) είναι πολύ καλή τροφή. Λόγω της θερμικής επεξεργασίας ένα μέρος των ζωτικών συστατικών και των ακόρεστων λιπαρών οξέων έχει καταστραφεί. Όμως, παραμένουν οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία και αρκετές, ακόμα, βιταμίνες. Οι φυτικές τους ίνες διασπώνται εν μέρει και γίνονται πιο εύπεπτες. Σε σχέση με τους ωμούς ξηρούς καρπούς, οι βρασμένοι είναι πιο εύπεπτοι, αλλά και κάπως κατώτερης αξίας. Μπορούμε να τους φάμε μόνους τους ή μαζί με μουλιασμένες σταφίδες, βρασμένο σιτάρι, μέλι κ.α.
Τα βρασμένα κάστανα είναι πολύ καλή τροφή. Με τη θέρμανση έχουν χάσει ένα μέρος των ζωτικών τους συστατικών, αλλά ταυτόχρονα οι ίνες τους έχουν διασπαστεί και γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ εύπεπτα. Μπορούν να τρώγονται μόνα τους ή μαζί με μέλι. Χρειάζονται μόνο προσεκτικό μάσημα.
Να προτιμάτε να καταναλώνετε βιολογικούς ξηρούς καρπούς και βιολογικά κάστανα.
Να μην καταναλώνετε επεξεργασμένες, υπερθερμασμένες ή συντηρημένες ή εξευγενισμένες τροφές
- Έλαια θερμασμένα (συνήθη σπορέλαια εμπορίου)
Τα έλαια που έχουν θερμανθεί πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου (π.χ. σε χύτρα ταχύτητος ή στις βιομηχανίες ελαιοπαραγωγής) έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών συστατικών τους. Ταυτόχρονα, έχουν υποστεί αλλοιώσεις στη δομή τους οι οποίες τα κάνουν λιγότερο προσπελάσιμα στα ένζυμα του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι αντιδράσεις που γίνονται όλο και πιο πολλές και πιο γρήγορες με την αύξηση της θερμοκρασίας οδηγούν σε όλο και πιο πολύμορφα και τοξικά (εν μέρει καρκινογόνα) προϊόντα. Συνολικά, πρόκειται για τροφές ακατάλληλες που καλό θα ήταν να αποφεύγαμε. Τέτοια είναι, δυστυχώς, τα περισσότερα σπορέλαια του εμπορίου.
Να μην καταναλώνετε χημικά επεξεργασμένες, τηγανητές, καπνιστές και καβουρδισμένες τροφές
- Μαργαρίνες
- Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί
- Έλαια τηγανιτά
Οι μαργαρίνες του εμπορίου είναι ουσιαστικά χημικά παρασκευάσματα.
Η προέλευση τους μπορεί να είναι η εξής:
- Από φυτικά έλαια (συνήθως, ήδη, επεξεργασμένα και κατώτερης αξίας) που έχουν χημικά υδρογονωθεί. Η υδρογόνωση μετατρέπει τα ακόρεστα λιπαρά οξέα σε κεκορεσμένα. Σε αυτήν την μορφή δεν είναι πλέον υγρά, αλλά στέρεα και μπορούν π.χ. να απλωθούν στο ψωμί. Φυσικά με την υδρογόνωση χάνονται όλα τα πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και πολλά από τα ζωτικά συστατικά που είχαν απομείνει από την προηγούμενη επεξεργασία. Δεν αποκλείεται, επίσης, κατά τη διάρκεια της χημικής υδρογόνωσης να παράγονται και βλαβερές ουσίες.
- Από ζωϊκά λίπη κατώτερης ποιότητας και επεξεργασμένα, έτσι ώστε να αποκτήσουν την σύσταση του βούτυρου. Εκτός από τα υδρογονωμένα φυτικά και τα επεξεργασμένα ζωϊκά λίπη οι μαργαρίνες περιέχουν ουσίες για τη βελτίωση της γεύσης, του αρώματος, της υφής και του χρώματος. Μερικές, επίσης, περιέχουν χημικά κατασκευασμένες βιταμίνες. Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι οι μαργαρίνες είναι τροφή ασυγκρίτως κατώτερη όχι μόνο από τα έλαια και το βούτυρο, αλλά και από τα ζωϊκά λίπη.
Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και τα τηγανητά έλαια θερμαίνονται πάνω από τους 200 βαθμούς κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες έχουμε καταστροφή των περισσότερων ζωτικών συστατικών, αλλοίωση των χρήσιμων συστατικών (π.χ. λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων) και παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. Όλα τα συστατικά γίνονται πιο δύσπεπτα, εκτός από τις φυτικές ίνες των ξηρών καρπών που γίνονται κάπως πιο εύπεπτες. Πρόκειται για τροφές ευτελούς αξίας, δύσπεπτες και βλαβερές και γι’ αυτό είναι καλό να τις αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο κιμάς σόγιας ο οποίος παράγεται με θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία και γι’ αυτό είναι ακατάλληλη τροφή.
Να καταναλώνετε, μόνο, βιολογικά έλαια που δεν είναι χημικά επεξεργασμένα.
Να μην καταναλώνετε χημικά επεξεργασμένες, τηγανητές, καπνιστές και καβουρδισμένες τροφές. Έχουν πολλές καρκινογόνες ουσίες!!!
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Βότανα για τη δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο
Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων
Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους
Γιατί μας αρέσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα
Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο
Υγεία από το φαρμακείο της φύσης
Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία
Οι πολλαπλές χρήσεις του ηλίανθου
Σημαντικές πληροφορίες για τη διατροφή σας
Τα μέταλλα που περιέχει το ανθρώπινο σώμα
Η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής
Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη
Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Γιατί πρέπει να προτιμούμε τις φυσικές ιατρικές θεραπείες
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Η αυθεντική σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
Τι να προσέχετε με τα κοτόπουλα αν δεν έχετε το δικό σας κοτέτσι
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα
Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα
Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις
Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε
Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας
Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας
Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ
Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία
Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας
Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση
Δίαιτα ισορροπημένης διατροφής
Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος
Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο
Μυστικά για πετυχημένες συνταγές
Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ
Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας
Να τρώτε μόνο σε εστιατόρια που έχουν φυσικές τροφές
Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει