Η λιποειδική νεκροβίωση είναι εκφυλιστική νόσος του συνδετικού ιστού
Η λιποειδική νεκροβίωση είναι εκφυλιστική νόσος του συνδετικού ιστού του δέρματος.
Χαρακτηριστικά: ευρυθηματώδεις βλατίδες ή οζίδια στην προκνημιαία περιοχή, οι οποίες επεκτείνονται και σχηματίζουν κηρώδεις, κιτρινέρυθρες πλάκες που καλύπτονται από τηλαγγειεκτασικά αγγεία. Οι πλάκες εμφανίζουν ερυθροϊώδη όρια και καταβυθμισμένο ατροφικό κέντρο.
Συνήθης πορεία-χρόνια.
Η λιποειδική νεκροβίωση είναι μια νεκρωτική κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται, συνήθως, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (λιποειδική νεκροβίωση διαβητικών), αλλά μπορεί επίσης να συσχετιστεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα).
Η λιποειδική νεκροβίωση διαβητικών εμφανίζεται σε περίπου 0,3% του διαβητικού πληθυσμού, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι γυναίκες (περίπου 3:1 γυναίκες προς άνδρες).
Η σοβαρότητα ή ο έλεγχος του διαβήτη σε ένα άτομο δεν επηρεάζει ποιος θα πάσχει ή δεν θα πάσχει από λιποειδική νεκροβίωση διαβητικών. Η καλύτερη συντήρηση του διαβήτη μετά τη διάγνωση της λιποειδική νεκροβίωση διαβητικών δεν επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΙΠΟΕΙΔΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΒΙΩΣΗΣ
Η λιποειδική νεκροβίωση εμφανίζεται, συχνότερα, στις κνήμες του ασθενούς, συχνά και στα δύο πόδια, αν και μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί σε αντιβράχια, χέρια, κορμό και, σπάνια, σε θηλές, πέος και χειρουργικά σημεία.
Οι βλάβες είναι, συχνά, ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να γίνουν ευαίσθητες και ελκώδεις όταν τραυματιστούν.
Το πρώτο σύμπτωμα της λιποειδικής νεκροβίωσης είναι συχνά “μώλωπες” (ερύθημα) που δεν σχετίζεται απαραίτητα με έναν γνωστό τραυματισμό.
Ο βαθμός στον οποίο κληρονομείται η λιποειδική νεκροβίωση είναι άγνωστος.
Η λιποειδική νεκροβίωση εμφανίζεται ως μια σκληρυσμένη, ανυψωμένη περιοχή του δέρματος. Το κέντρο της πληγείσας περιοχής έχει, συνήθως, κιτρινωπή απόχρωση, ενώ η περιοχή που την περιβάλλει είναι σκούρο ροζ. Είναι, πιθανό, η πληγείσα περιοχή να εξαπλωθεί ή να μετατραπεί σε ανοιχτή πληγή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ασθενής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ελκών. Εάν εμφανιστεί τραυματισμός στο δέρμα στην πληγείσα περιοχή, μπορεί να μην επουλωθεί σωστά ή να αφήσει μια σκοτεινή ουλή.
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΟΕΙΔΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΒΙΩΣΗΣ
Η λιποειδική νεκροβίωση είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό κολλαγόνου, σε συνδυασμό με κοκκιωματώδη απόκριση. Περιλαμβάνει πάντα το χόριο, και μερικές φορές, επίσης, περιλαμβάνει το βαθύτερο στρώμα λίπους. Συνήθως, τα δερματικά αιμοφόρα αγγεία είναι πυκνά (μικροαγγειοπάθεια). Μπορεί να προκαλείται από τοπικό τραύμα, αν και συμβαίνει συχνά χωρίς τραυματισμό.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΙΠΟΕΙΔΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΒΙΩΣΗΣ
Η λιποειδική νεκροβίωση διαγιγνώσκεται από βιοψία δέρματος, που δείχνει επιφανειακή και βαθιά περιαγγειακή και ενδιάμεση διήθηση φλεγμονωδών κυττάρων (συμπεριλαμβανομένων λεμφοκυττάρων, κυττάρων πλάσματος, μονοπύρηνων και πολυπύρηνων ιστιοκυττάρων και ηωσινόφιλων) στο δέρμα και υποδόρια, καθώς και νεκρωτική αγγειίτιδα. Οι περιοχές της νεκροβίωσης είναι, συχνά, πιο εκτεταμένες και λιγότερο καλά καθορισμένες. Χοληστερόλη, ινώδες και βλεννίνη μπορεί, επίσης, να υπάρχουν σε περιοχές της νεκροβίωσης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νεκροβίωσης, ορισμένοι τύποι κυττάρων μπορεί να είναι πιο κυρίαρχοι. Όταν μια βλάβη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, μπορεί να υπάρχουν ουδετερόφιλα, ενώ σε μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης τα λεμφοκύτταρα και τα ιστιοκύτταρα είναι πιο κυρίαρχα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΙΠΟΕΙΔΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΒΙΩΣΗΣ
- Τριαμσινολόνη
Η λιποειδική νεκροβίωση διαβητικών μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία PUVA.Αν και υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα σημάδια της νεκροβίωσης, όπως η χαμηλή δόση ασπιρίνης από το στόμα, μια κρέμα στερεοειδών ή ένεση κορτικοστερεοειδών στην πληγείσα περιοχή, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο για ένα μικρό ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε θεραπεία.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για δέρμα, μαλλιά, νύχια
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για δέρμα, μαλλιά, νύχια
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Φουμαρικός μεθυλεστέρας για την σκλήρυνση κατά πλάκας