Νόστιμα και υγιεινά μακαρόνια με κιμά
Είναι ένα γεύμα ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό, αλλά και εύκολο στο μαγείρεμα.
Υγιεινά μακαρόνια με κιμά
- Τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επιπλέον, περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β.
- Ο μοσχαρίσιος κιμάς παρέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
- Ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο παρέχει προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά του καρκίνου του προστάτη. Απορροφάται καλύτερα μαγειρεμένο, κυρίως, με ελαιόλαδο.
- Στον κοκκινιστό κιμά περιέχεται, επίσης, κρεμμύδι, το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ενώ, περιέχει και βιταμίνη C.
- Η κανέλα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
- Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών και προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που χαρίζει λαμπερά μαλλιά και δέρμα.
Μακαρόνια με κιμά
Είναι κατάλληλο για μεσημεριανό γεύμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γραμμάρια βιολογικά μακαρόνια ολικής άλεσης
1.5 λίτρο νερό πηγής
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ SAUCE (4 ΑΤΟΜΑ)
400 γραμμάρια βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς
1 βιολογικό κρεμμύδι
400 γραμμάρια βιολογικές ντομάτες ολόκληρες φρέσκιες
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
20 μπαλάκια μπαχάρι
10 ξυλάκια γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (4 ΑΤΟΜΑ)
160 γραμμάρια μπαγκέτα
8 κ.σ. βιολογικό ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Sauce: Αποφλοιώνουμε και τεμαχίζουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε λίγο νερό, τον κιμά και τα άλλα υλικά και βράζουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς τελείως μαλακός και σωθούν τα υγρά.
- Βράζουμε το νερό (1.5 λίτρο). Αφού κοχλάσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν τόσο ώστε να γίνουν μαλακά και να περισσέψει ελάχιστο νερό ή καθόλου. Τα στραγγίζουμε.
- Σερβίρουμε 400 γραμμάρια μακαρόνια καυτά μαζί με 100-150 γραμμάρια sauce, 40 γραμμάρια μπαγκέτα και 2 κ.σ. λάδι. Αμέσως πριν φάμε περιχύνουμε την sauce επάνω στα μακαρόνια και από πάνω το φρέσκο ελαιόλαδο.
- Τρώγεται μασώντας πολύ προσεκτικά μαζί με κιμά 40 φορές κάθε μπουκιά. Ενδιάμεσα ή στο τέλος τρώμε την μπαγκέτα σε ροδέλες μαζί με λίγο κιμά σε κάθε ροδέλα. Μασάμε 80 φορές κάθε μπουκιά.
- Αντί για 500 γραμμάρια μακαρόνια μπορούμε να πάρουμε 500 γραμμάρια βιολογικά χυλοπιτένια μακαρόνια. Αντί για την sauce κιμά – ντομάτας και ελαίου μπορούμε να πάρουμε 160 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο και 200 γραμμάρια βιολογική μυζήθρα (40 γραμμάρια βούτυρο και 50 γραμμάρια μυζήθρα για κάθε άτομο).
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο της Γένοβας
Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr