Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΧορτοφαγικός μουσακάς

Χορτοφαγικός μουσακάς

Print Friendly, PDF & Email

Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

Νόστιμος υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

Είναι ένα, κάπως πολύπλοκο, αλλά, ελαφρύ, θρεπτικό και πολύ εύγευστο γαλακτοχορτοφαγικό γεύμα.

ΠΑΤΑΤΕΣ:  Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου άλλα λίπη και νάτριο. Είναι μεταξύ των σπάνιων τροφίμων που περιέχουν μερικά βασικά ιχνοστοιχεία και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Έρευνες, έδειξαν ότι πράγματι τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν αξιόλογες ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση μερικών μορφών καρκίνου, ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Έχουν αναγνωρισθεί διαφορετικές ουσίες σε διάφορα είδη μανιταριών με ευεργετικές για την υγεία δράσεις.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ΄, έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

Είναι κατάλληλος για μεσημεριανό γεύμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ

1.200 γραμμάρια βιολογικές πατάτες

1 κιλό βιολογικές μελιτζάνες

250 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια

500 γραμμάρια ώριμες βιολογικές ντομάτες

300 γραμμάρια βιολογικά κρεμμυδάκια

1 ματσάκι βιολογικό μαϊντανό

Λίγα κουκούτσια μοσχοκάρυδο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (10 ΑΤΟΜΑ)

1.500 γραμμάρια βιολογικό γάλα

100 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο

3 κρόκους βιολογικών αυγών

8 γεμάτες κ.σ. αλεύρι ολικής αλέσεως

20 κ.σ. τριμμένη βιολογική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

600 γραμμάρια μπαγκέτα ή παξιμάδια ολικής αλέσεως

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε με ελάχιστο νερό σε κατσαρόλα και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (χωρίς να διαλυθούν).
  2. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε στρογγυλές χοντρές φέτες και τις τοποθετούμε σε μία στρώση μέσα σε ταψί αλειμμένο με λίγο βούτυρο. Τις ψήνουμε 15′ στο γκριλ (θέρμανση από πάνω μόνο) και μετά τις γυρίζουμε ανάποδα και τις ψήνουμε πάλι άλλα 15′ περίπου μέχρι να γίνουν μαλακές (χωρίς να λιώσουν και χωρίς να ξεροψηθούν)
  3. Κόβουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ για να γίνουν πουρές (σαν κιμάς). Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στα κομμένα μανιτάρια. Κόβουμε το μαϊντανό, τον προσθέτουμε και αυτόν στο μείγμα και τα κόβουμε και πάλι όλα στο μπλέντερ. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα στην οποία προσθέτουμε το κομμένο μείγμα μανιταριών-ντομάτας-μαϊντανού και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Βράζουμε αρκετή ώρα (1 ώρα) και μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά το μείγμα και μαλακώσουν τελείως τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια.
  4. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι αναμειγνύοντας με το μπλέντερ χειρός. Αφού πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας (μπεσαμέλ).
  5. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνουμε τις πατάτες. Από πάνω τους στρώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τριμμένη μυζήθρα. Από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες και επάνω πάλι λίγη μπεσαμέλ και τριμμένη μυζήθρα. Μετά στρώνουμε το μείγμα των μανιταριών-ντομάτας-κρεμμυδιών-μαϊντανού. Τέλος απλώνουμε ένα χοντρό στρώμα μπεσαμέλ με αρκετή τριμμένη μυζήθρα.
  6. Ψήνουμε αρκετά (περίπου 3/4 ώρας) μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει, χωρίς, να ξεροψηθεί το φαγητό. Μετά το αφήνουμε λίγο ακόμα να στεγνώσει εκτός φούρνου.
  7. Σερβίρουμε σε κομμάτια των 400-500 γραμμάρια σε κάθε άτομο μαζί με 60 γραμμάρια μπαγκέτα ή ένα παξιμάδι ολικής αλέσεως.
  8. Τρώγεται εναλλάξ με τη μπαγκέτα μασώντας 60 φορές κάθε μπουκιά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

13065ddb53c01ef9a28dc057c45a2509

Διαβάστε, επίσης,

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Μελιτζάνες

Δίαιτα για να παχύνετε

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια με κιμά
Επόμενο άρθροΕξωτερική ωτίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ