Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑλλεργιολογίαΠνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα

Η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας ή η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα είναι μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει τους πνεύμονες.

Είναι μια φλεγμονή των κυψελίδων (εναέριων χώρων) εντός του πνεύμονα που προκαλείται από υπερευαισθησία στις εισπνεόμενες οργανικές σκόνες.

Οι πάσχοντες εκτίθενται, συνήθως, στη σκόνη από το επάγγελμα ή τα χόμπι τους.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΤΙΔΑΣ

Η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας χαρακτηρίζεται ως οξεία, υποξεία και χρόνια με βάση τη διάρκεια της νόσου.

  • Οξεία

Στην οξεία πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας, τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν 4-6 ώρες μετά τη βαριά έκθεση στο αντιγόνο που προκαλεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κακουχία, βήχα, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, εξάνθημα, πρήξιμο και κεφαλαλγία. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός 12 ωρών έως αρκετές ημέρες μετά τη διακοπή της έκθεσης. Η οξεία πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας χαρακτηρίζεται από διάμεσα κοκκιώματα, χωρίς διήθηση μονοπύρηνων κυττάρων με μια περιβρογχική κατανομή με εμφανή γιγαντιαία κύτταρα. Στην ακτινογραφία θώρακα, μπορεί να παρατηρηθεί ένα διάμεση διήθηση (δίκην θαμβής υάλου στην κάτω και μεσαία ζώνη των πνευμόνων). Δηλαδή, στην ακτινογραφία θώρακος παρατηρούνται διάχυτες αμφοτερόπλευρες περιοχές πυκνώσεως ή εικόνες θαμβής υάλου που επικρατούν στηο μέσο και κάτω πνευμονικό πεδίο και δεν επινεμείται η πλευροδιαφραγματική γωνία Η ακτινογραφία μπορεί να είναι φυσιολογική σε περίπου 10% των ασθενών. Στην αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, υπάρχουν αδιαφάνεια ”δίκην θαμβής υάλου” και διάμεση ίνωση, δηλαδή εικόνα θαμβής υάλου. Συνήθως, αναγνωρίζεται περιοριστικού (ή μικτού) τύπου μείωση της ικανότητας αερισμού, μείωση της ικανότητας διαχύσεως στους πνεύμονες, μείωση της πνευμονικής διατασιμότητας, και υποξαιμία επαγόμενη από την άσκηση. Υποξαιμία αναπαύσεως και υποκαπνία μπορεί, επίσης, να παρατηρηθούν. Ο βρογχόσπασμος και η βρογχική υπεραντιδραστικότητα μπορεί, σποραδικά, να παρατηρηθούν σε οξείες καταστάσεις.  Πολλοί ασθενείς έχουν υποξαιμία σε ξεκούραση και όλοι οι ασθενείς ρίχνουν τον κορεσμό οξυγόνου κατά την άσκηση. Η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάμεση πνευμονοπάθεια.

  • Υποξεία

Οι ασθενείς με υποξεία πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας αναπτύσσουν σταδιακά έναν παραγωγικό βήχα, δύσπνοια, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους και πλευρίτιδα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την οξεία μορφή της νόσου, αλλά είναι λιγότερο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο. Στην ακτινογραφία του θώρακα παρατηρείται διάχυτη εικόνα θαμβής υάλου σε πανλοβιακή έκταση (52-90% των περιπτώσεων) ή/και μικρά κεντροβοτρυδιακά οζίδια <5 mm (40-76% των περιπτώσεων). Τα περιβογχιολικά αυτά οζίδια μπορεί να θέτουν τη διάγνωση της πνευμονίτιδας, αλλά δεν είναι παθογνωμονικά, αφού μπορεί να περιγράφονται σε άλλες παθήσεις, όπως η αναπνευστική βρογχιολίτιδα. Η αξονική τομογραφία υψηλής αναλύσεως εμφανίζει εστίες παγιδεύσεως αέρα με διάχυτα μικροοζίδια. Ευρήματα μπορεί να υπάρχουν σε ασθενείς που έχουν υποστεί επανειλημμένες οξείες προσβολές. Η υποξεία, ή διαλείπουσα μορφή, παράγει πιο καλά σχηματισμένα κοκκιώματα, βρογχιολίτιδα με ή χωρίς οργανωμένη πνευμονία και διάμεση ίνωση.

  • Χρόνια

Στη χρόνια πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας, οι ασθενείς συχνά δεν έχουν ιστορικό οξέων επεισοδίων. Έχουν μια ύπουλη εμφάνιση βήχα, προοδευτικής δύσπνοιας, κόπωσης και απώλειας βάρους. Αυτό σχετίζεται με μερική έως πλήρη, αλλά σταδιακή αντιστρεψιμότητα. Συνιστάται η αποφυγή περαιτέρω έκθεσης. Πληκτροδακτυλία παρατηρείται στο 50% των ασθενών. Ταχύπνοια, αναπνευστική δυσχέρεια και εισπνευστικός συριγμός στα χαμηλότερα πνευμονικά πεδία, συχνά, υπάρχουν. Στην ακτινογραφία θώρακα, παρατηρούνται προοδευτικές ινωτικές αλλαγές με απώλεια του όγκου των πνευμόνων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους άνω λοβούς. Στη χρόνια φάση η HRCT-Αξονική Υψηλής Ευκρίνειας εμφανίζει ευρήματα ινώσεως που χαρακτηρίζεται από πάχυνση των ενδολοβιδιακών και διαλοβιδιακών διαφραγμστίων, εικόνα μελιττοκηρύθρας, βρογχεκτασιών εξ έλξεως, και απώλεια όγκου.  Εικόνα εμφυσήματος  παρατηρείται, συχνά. Οι χρόνιες μορφές αποκαλύπτουν επιπρόσθετα ευρήματα χρόνιας διάμεσης φλεγμονής και κυψελιδικής καταστροφής που σχετίζονται με πυκνή ίνωση. Αστεροειδή σώματα υπάρχουν εντός ή εκτός των κοκκιωμάτων.  Επιπλέον, πολλοί ασθενείς έχουν υποξαιμία σε κατάσταση ηρεμίας και όλοι οι ασθενείς ρίχνουν τον κορεσμό οξυγόνου με την άσκηση.

ΑΙΤΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΤΙΔΑΣ

  • Υπερευαισθησία σε εισπνεόμενα οργανικά σωματίδια
  • Μουχλιασμένα χόρτα
  • Καλαμπόκι
  • Βρώμη
  • Πολτός κριθαριού – τεύτλων
  • Υπολείμματα σακχαροκάλαμου
  • Σκόνη ξύλου
  • Σκόνη πτηνών
  • Απεκκρίσεις
  • Ένζυμα που χρησιμοποιούνται για καθαριότητα
  • Θερμαινόμενος αέρας
  • Φάρμακα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΤΙΔΑΣ

Η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας περιλαμβάνει εισπνοή αντιγόνου. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική ανοσοαπόκριση (υπερευαισθησία). Η υπερευαισθησία τύπου III και η υπερευαισθησία τύπου IV μπορεί να συμβούν και οι δύο ανάλογα με την αιτία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΤΙΔΑΣ

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό συμπτωμάτων μετά από έκθεση στο αλλεργιογόνο και με κλινικοεργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Γίνονται εξετάσεις αίματος, αναζητώντας σημεία φλεγμονής, ακτινογραφία θώρακος, αξονική θώρακος υψηλής ευκρίνειας και έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας. Ο πάσχων εμφανίζει περιοριστική απώλεια της λειτουργίας των πνευμόνων. Αντισώματα IgG έναντι μυκητιασικών ή άλλων αντιγόνων μπορούν να ανιχνευθούν στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο ανοσοδιάχυσης. Η Fluorescence enzyme immunoassay μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα IgG κατά του Aspergillus fumigatus  ή αντιγόνων πτηνών.  Αν και σε πολλές περιπτώσεις αλληλεπικαλύπτεται, η πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας μπορεί να διακριθεί από το άσθμα κατά την εργασία, δεδομένου ότι δεν περιορίζεται μόνο στην επαγγελματική έκθεση και ότι το άσθμα γενικά ταξινομείται ως υπερευαισθησία τύπου Ι. Σε αντίθεση με το άσθμα, η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας στοχεύει τις κυψελίδες των πνευμόνων και όχι τους βρόγχους.

ΒΙΟΨΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Οι βιοψίες των πνευμόνων μπορεί να είναι διαγνωστικές σε περιπτώσεις χρόνιας πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας ή μπορεί να βοηθήσουν να υποδηλώσουν τη διάγνωση και να προκαλέσουν ή να εντείνουν την αναζήτηση αλλεργιογόνου. Το κύριο χαρακτηριστικό της χρόνιας πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας στις βιοψίες των πνευμόνων είναι η κατάληψη του διαμέσου ιστού από λεμφοκύτταρα που συνοδεύεται από περιστασιακά πολυπύρηνα γιγαντιαία κύτταρα ή κοκκιώματα. Όταν η ίνωση αναπτύσσεται σε χρόνια πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας, η διαφορική διάγνωση στις βιοψίες των πνευμόνων περιλαμβάνει την ιδιοπαθή διάμεση πνευμονία (συνήθης διάμεση πνευμονία, μη ειδική διάμεση πνευμονία και κρυπτογενής οργανωτική πνευμονία). Η πρόγνωση ορισμένων ιδιοπαθών πνευμονιών, π.χ. ιδιοπαθής συνήθης διάμεση πνευμονία (δηλ. ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση), είναι πολύ κακή και οι θεραπείες δεν βοηθούν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόγνωση και τη θεραπεία για την πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας, η οποία είναι γενικά αρκετά καλή εάν εντοπιστεί το αλλεργιογόνο και μειωθεί η έκθεση σε αυτή. Έτσι, μια βιοψία του πνεύμονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΤΙΔΟΣ

  • Η καλύτερη θεραπεία είναι να αποφύγετε το αλλεργιογόνο, καθώς η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.
  • Τα κορτικοστεροειδή, όπως, η πρεδνιζολόνη μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Καλύτερα να τα αποφεύγετε!!!

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Έχει παρενέργειες η συνεχής χρήση της μάσκας;

Λοίμωξη από τον Ιό Epstein-Barr

Σκληρυντικοί παράγοντες για πλευροδεσία

Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

Ρεμδεσιβίρη

Σύνδρομο Goodpasture

Σύνδρομο Kartagener

Ιστοπλάσμωση

Οι κίνδυνοι υγείας στα κομμωτήρια

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

Τα οφέλη από την Ν-ακετυλοκυστεΐνη στην υγεία

Ιστιοκυττάρωση από κύτταρα Langerhans

Βρογχικό άσθμα και κάνναβη

Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Να προτιμάτε τους εναλλακτικούς οδοντίατρους

Αναπνεύστε ελεύθερα

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μην χρησιμοποιείτε συνθετικά αρώματα

Η αρωματοθεραπεία στη σύγχρονη θεραπεία ασθενειών

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

Σταματήστε να βάζετε port-a-cath γιατί έχουν πολλές παρενέργειες

Σύνδρομο Pickwick

Κατάλυση με καθετήρα για την κολπική μαρμαρυγή

Πότε να χορηγείτε οξυγόνο στον πνευμοθώρακα

Μήπως έχετε συριγμό;

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τοξικότητα από τη μούχλα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Οδηγίες για τη χρήση των εισπνεόμενων του αναπνευστικού

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Ασκήσεις αναπνοής για την ανακούφιση του άσθματος και της δύσπνοιας

Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο αναπνευστικό

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ

Μεσοθηλίωμα

Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο πρόσωπο

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Κρυπτοκοκκίαση

Συγγενής διαφραγματοκήλη

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Κυστική ίνωση

Ασπεργίλλωση

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Πνευμονική τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Άτυπη πνευμονία

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Η βρογχοσκόπηση

Πώς η βιοψία και το χειρουργείο βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου

Η αμιάντωση

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Καταμήνιος πνευμοθώρακας

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Πνευμονική εμβολή

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων

Σαρκοείδωση

Πρωτοπαθές σάρκωμα του πνεύμονα

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

Πλευρίτιδα

Κοκκιδιοειδομύκωση

Δηλητηρίαση από ακτινοβολία

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Αλουμίνιο

Με κομμένη την ανάσα

Αιμόπτυση

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Λεμφαγγειολειομυομάτωση

Αναπνευστική ανεπάρκεια

Ακτινoμυκητίαση

Επικίνδυνη λοίμωξη σε κυστική ίνωση

Επαγγελματικοί καρκίνοι

Βρογχικό άσθμα

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

Αλλεργίες

Άσθμα μετά την άσκηση

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤαραμοσαλάτα
Επόμενο άρθροΈμφραγμα μυοκαρδίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ