Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΔημητριακά και όσπρια

Δημητριακά και όσπρια

Print Friendly, PDF & Email

Δημητριακά και όσπρια: Απαραίτητα για την υγεία μας.

Φύτρα δημητριακών και οσπρίων 

Τα φύτρα δημητριακών και οσπρίων είναι άριστη τροφή. Συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των φρέσκων λαχανικών και των δημητριακών ή των οσπρίων αντίστοιχα. Περιέχουν όλα τα ενεργειακά (υδατάνθρακες, λίπη), δομικά (πρωτεΐνες), ηλεκτρολυτικά (νερό, άλατα) και ζωτικά συστατικά (ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π. με μόνη εξαίρεση τη βιταμίνη Β12), σε άριστη αναλογία μεταξύ τους. Και μόνο με φύτρα θα μπορούσε να ζήσει κανένας πολλά χρόνια σε άριστη υγεία χωρίς να χρειάζεται άλλη τροφή. Βέβαια μία τόσο πολύπλοκη τροφή που έχει ταυτόχρονα ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, άλατα και πολλά άλλα συστατικά δεν είναι εύκολο από όλους να διασπασθεί. Πρέπει να είναι το πεπτικό σύστημα και ο κυβερνήτης του (το αυτόνομο νευρικό σύστημα) σε πολύ καλή κατάσταση, να υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στο προηγούμενο και στο επόμενο γεύμα, να γίνει πολύ καλό μάσημα, η ποσότητα να είναι μικρή και τότε μπορούν να χωνευτούν πλήρως, οπότε και η ωφέλεια για το σώμα είναι μεγάλη. Σε περίπτωση που δεν χωνευτούν σωστά, προκύπτουν φουσκώματα στην κοιλιά, δυσφορία στην αναπνοή και διόγκωση του συκωτιού.

Αλεύρι με μπαχαρικά 

Το φρεσκοαλεσμένο και λεπτοαλεσμένο αλεύρι ολικής άλεσης από δημητριακά μαζί με μπαχαρικά όπως πιπερόριζα ή κάρδαμο και λίγο αλάτι είναι άριστη τροφή. Περιέχει όλα τα χρήσιμα (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, άλατα) και όλα τα ζωτικά συστατικά εκτός από τις βιταμίνες C και Β12. Έτσι υπολείπεται λίγο των φύτρων. Μπορούμε να το φάμε επάνω σε ξερό ψωμί ή παξιμάδι (μαζί με λάδι, αν θέλουμε). Έτσι μπορεί να μασηθεί και να υγροποιηθεί πολύ καλά. Οι φυτικές ίνες που περιέχει δεν είναι πολλές. Επίσης τα μπαχαρικά που το συνοδεύουν διεγείρουν εξαιρετικά τους πεπτικούς αδένες για να παράγουν άφθονα πεπτικά υγρά. Έτσι, η πέψη του γίνεται σχετικά εύκολα. Η ποσότητα βέβαια πρέπει να είναι μικρή (π.χ. 1 κ.σ. σε ένα γεύμα) και να υπάρχει ικανή απόσταση ανάμεσα στα γεύματα. Το φρεσκοαλεσμένο και λεπτοαλεσμένο μούσλι (αλεύρι δημητριακών μουλιασμένο από το βράδυ σε νερό), το ωμό ψωμί ολικής άλεσης, η ωμή πίτσα ολικής άλεσης και τα ωμά γλυκά ολικής άλεσης είναι, επίσης, άριστες τροφές. Λόγω των ινών που περιέχουν είναι, σχετικά, δύσπεπτες. Περιέχουν όλα τα χρήσιμα και τα ζωτικά συστατικά (πλην Β12 και C). Η ωμή πίτσα τα περιέχει όλα συμπεριλαμβανομένων και των Β12 και C. Πρέπει να τρώγονται σε μέτρια ποσότητα με πολύ καλό μάσημα και όχι βράδυ.

Κόλλυβα – μαύρο ρύζι – ψωμί ολικής άλεσης – ξινόχοντρος τραχανάς – πλιγούρι – ζυμαρικά ολικής άλεσης – γλυκά από αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι – όσπρια βραστά

Τα κόλλυβα, το μαύρο ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, ο ξινόχοντρος τραχανάς, το πλιγούρι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα γλυκά από αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι και τα βραστά όσπρια έχουν χάσει ένα μέρος των ζωτικών συστατικών τους λόγω της θερμικής επεξεργασίας που υπέστησαν. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ καλές τροφές. Δίνουν στο σώμα πλήρη κάλυψη από ενεργειακή, δομική και ηλεκτρολυτική άποψη και μερική κάλυψη από την άποψη των ζωτικών συστατικών. Το βράσιμο ή το ήπιο ψήσιμο (χωρίς ξεροψήσιμο) είναι μεν αρνητικό για τα ζωτικά συστατικά, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι κάνει μία πρώτη διάσπαση, μία “προχώνεψη” των φυτικών ινών που περιέχουν. Το πεπτικό σύστημα μπορεί στη συνέχεια να ολοκληρώσει τη διάσπαση. Η διαδικασία του βρασίματος κάνει τις φυτικές ίνες και ολόκληρη την τροφή λιγότερο δύσπεπτες. Τα κόλλυβα (βρασμένο σιτάρι) είναι σχετικά εύπεπτη και πολύ καλή τροφή. Εάν συνδυαστεί με ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους από ρόδι, μουλιασμένες σταφίδες και σουσάμι μετατρέπεται σε άριστη τροφή. Επιπλέον, μπορεί να μασηθεί πολύ καλά και γι’ άυτό για όσους μπορούν να τα χωνέψουν είναι αξιοσύστατη τροφή. Το μαύρο (αναποφλοίωτο) ρύζι είναι επίσης πολύ καλή και σχετικά εύπεπτη τροφή. Το ψωμί ολικής άλεσης, εφ’ όσον είναι ξερό ή τουλάχιστον στεγνό, μπορεί να μασηθεί πολύ καλά και γι΄αυτό είναι αξιοσύστατη τροφή. Ο ξινόχοντρος τραχανάς , το πλιγούρι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα γλυκά ολικής άλεσης, επειδή είναι τροφές υγρές ή χυμώδεις, πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα στο μάσημα ή να συνδυαστούν με παξιμάδι ή ξερό ψωμί. Τα βραστά όσπρια (γίγαντες, φασόλια, φακές, ρεβύθια, ροβίτσα, σόγια κ.λ.π.), επειδή είναι τροφές χυμώδεις και ταυτόχρονα πλούσιες σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, πρέπει να συνδυάζονται πάντα με ξερό ψωμί ή παξιμάδι.

Χυλός οσπρίων – χυλός δημητριακών – νιφάδες δημητριακών 

Ο χυλός οσπρίων, ο χυλός δημητριακών και οι βρασμένες νιφάδες δημητριακών είναι και καλές και εύπεπτες τροφές. Έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των προηγουμένων αλλά, επειδή είναι λεπτοαλεσμένες και στη συνέχεια βρασμένες, είναι σε σχέση με αυτές πιο εύπεπτες. Όταν συνδυασθούν με λίγη φρέσκια creme fraiche ή γάλα περιέχουν όλα τα ζωτικά συστατικά ακόμα και βιταμίνες C και Β12. Είναι αξιοσύστατες τροφές τόσο για το υγιές όσο και το ασθενές πεπτικό σύστημα. Όπως προαναφέραμε πρέπει να μασιούνται και αυτές πολύ προσεκτικά. Ειδικά ο χυλός οσπρίων πρέπει να συνδυάζεται πάντα με ξερό ψωμί ή παξιμάδι.

Άσπρο ψωμί

Το άσπρο ψωμί έχει υποστεί και εξευγενισμό και ψήσιμο. Εξευγενισμός στο αλεύρι είναι το ψιλό κοσκίνισμα, δηλαδή η απομάκρυνση του πίτουρου. Το πίτουρο περιέχει τις φυτικές ίνες, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών συστατικών (βιταμινών, ιχνοστοιχείων), των αλάτων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Αυτό που μένει μετά τον εξευγενισμό είναι οι υδατάνθρακες με λίγα ζωτικά συστατικά και λίγες πρωτεΐνες. Αυτό είναι ήδη μεγάλη απώλεια στην αξία της τροφής. Στο ψήσιμο που γίνεται στη συνέχεια υπάρχει μία επιπλέον απώλεια ζωτικών συστατικών. Βέβαια στο ψήσιμο οι υδατάνθρακες που περιέχει, διασπώνται μερικά και γίνονται πιο εύπεπτοι. Τελικά έχουμε με το άσπρο ψωμί μία τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και σχετικά πτωχή σε ζωτικά συστατικά και πρωτεΐνες, αλλά αρκετά εύπεπτη. Εάν ξεραθεί, μασιέται πολύ καλά, οπότε είναι ακόμα πιο εύπεπτη. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του ξερού άσπρου ψωμιού. Είναι μεν ευτελές τροφή αλλά εξαιρετικά εύπεπτη. Εάν την φάμε με σωστό τρόπο, είναι για το ασθενές πεπτικό σύστημα αξιοσύστατη τροφή. Γι’ αυτό τη χρησιμοποιούμε, συχνά, ως μέσο μάσησης αρίστων τροφών, όπως, το γάλα, το γιαούρτι, το αυγό, το αβοκάντο κ.ά.

Παξιμάδια  

Τα παξιμάδια από άσπρο αλεύρι έχουν υπερθερμανθεί. Εξ αιτίας αυτού έχουμε μία ακόμα μεγαλύτερη απώλεια ζωτικών συστατικών απ’ ό,τι στο άσπρο ψωμί. Επιπλέον στην υψηλή θερμοκρασία παράγονται και βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι κατώτερης αξίας από το ψωμί. Όμως είναι σκληρά και γι’ αυτό μπορούν να μασηθούν πολύ καλά. Είναι, επίσης, πολύ εύπεπτα. Έτσι, συνολικά τα παξιμάδια είναι ευτελής, αλλά, αξιοσύστατη τροφή.

Ρύζι λαπάς 

Το βρασμένο αποφλοιωμένο ρύζι έχει χάσει τις ίνες, ένα μεγάλο μέρος των ζωτικών συστατικών, των πρωτεϊνών και των πολύτιμων λιπών που περιέχει το αναποφλοίωτο ρύζι. Όμως, η απομάκρυνση των ινών αυξάνει εξαιρετικά την ευπεπτότητα. Με το βράσιμο γίνεται επιπλέον μία προχώνεψη των υδατανθράκων του. Έτσι, το βρασμένο άσπρο ρύζι είναι μεν ευτελής, αλλά, εξαιρετικά εύπεπτη τροφή. Μία μόνο προϋπόθεση απαιτείται για τη σωστή πέψη του άσπρου ρυζιού: προσεκτικό μάσημα. Όπως, όλες οι χυμώδεις τροφές μπορεί και ο λαπάς εύκολα να γλιστρήσει και να διαφύγει τη μάσηση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πρήξιμο στην κοιλιά και στο θώρακα. Εάν μασηθεί προσεκτικά χωνεύεται ταχύτατα και δίνει στο σώμα πολύτιμη ενέργεια. Όταν το πεπτικό μας σύστημα είναι ανίσχυρο και ο οργανισμός έχει ενεργειακά αποθέματα, τότε η καλύτερη θεραπεία είναι η ξηρασία, γιατί ξεκουράζει και ξαναδυναμώνει το πεπτικό σύστημα. Όταν όμως το πεπτικό σύστημα είναι ανίσχυρο και τα ενεργειακά αποθέματα έχουν εξαντληθεί, ιδιαίτερα δε όταν το συκώτι είναι πολύ κουρασμένο, τότε δημιουργείται ένα δίλλημα: από τη μία πρέπει να νηστέψουμε για να εξυγιανθεί το πεπτικό σύστημα, από την άλλη πρέπει να φάμε για να τροφοδοτηθεί το σώμα. Τέτοιες καταστάσεις είναι η ανάρρωση από βαρείες αρρώστιες, περίοδοι υπερκόπωσης ή μεγάλης θλίψης, πολύ προχωρημένη ηλικία, αδυναμία να μασήσουμε λόγω προβλημάτων στα δόντια κ.α. Σε τέτοιες καταστάσεις είναι χρήσιμες οι τροφές που είναι ήδη προχωνεμένες και εύπεπτες όπως το άσπρο ρύζι (λαπάς). Άλλες τροφές αυτής της κατηγορίας είναι οι μαλακά βρασμένες πατάτες (που είναι επιπλέον και αλκαλικές και γι’αυτό ακόμα πιο εύπεπτες), το στεγνό και άσπρο ψωμί πολυτελείας, το βρασμένο κουάκερ με γάλα κ.α.

Ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι

Τα ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι αντιστοιχούν περίπου σε βρεγμένο άσπρο ψωμί. Γι’ αυτό, δεν μπορούν να μασηθούν ικανοποιητικά. Είναι τροφή ευτελής αλλά σχετικά εύπεπτη λόγω της απομάκρυνσης των ινών. Πρέπει να τρώγονται με πολύ προσεκτικό μάσημα ή σε συνδυασμό με παξιμάδι ή ξερό ψωμί.

Γλυκά από άσπρο αλεύρι και ζάχαρη

Τα γλυκά από άσπρο αλεύρι και ζάχαρη είναι ευτελής τροφή, αρκετά κατώτερη από το άσπρο ψωμί. Είναι πάρα πολύ πτωχά σε ζωτικά συστατικά και εξαιρετικά πλούσια σε υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο). Οι πρωτεΐνες και τα λίπη που περιέχουν είναι χαμηλής ή και κακής ποιότητας. Πέρα όμως από τη χαμηλή τους αξία, η καταλληλότητά τους για το σώμα εξαρτάται από το αν μπορούν να μασηθούν ή όχι.

Έτσι έχουμε τρεις κατηγορίες:

  • Τα γλυκά που είναι ξηρά, όπως, π.χ. ξηρά μουστοκούλουρα, ξηρά βουτήματα κ.λ.π. Αυτά εάν συνδυασθούν με λίγα μπαχαρικά, όπως κανέλα πιπερόριζα, κάρδαμο ή γαρύφαλλο και μασηθούν προσεκτικά, κινητοποιούν αρκετά τους πεπτικούς αδένες και χωνεύονται καλά. Δεν είναι απαραίτητο να μασήσουμε μαζί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι. Την αξία τους μπορούμε να τη βελτιώσουμε, προσθέτοντας από πάνω αμέσως πριν τα φάμε τα εξής: λίγο βούτυρο (ή λάδι), λίγο μέλι, λίγο φρέσκο αλεύρι δημητριακών με μπαχαρικά. Με αυτές τις προσθήκες μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την ευτελή τροφή σε μία πολύ καλή τροφή. Τις ίδιες προσθήκες μπορούμε να κάνουμε πάνω στο ξερό άσπρο ψωμί ή το παξιμάδι αμέσως πριν τα φάμε για να βελτιώσουμε την αξία τους.
  • Τα γλυκά που είναι πολύ λιπαρά ή χυμώδη, όπως, πάστες, σοκολάτες, πουτίγκα, κρέμες, κακάο, παγωτά. Η αξία τους είναι γενικά ευτελής, εξαρτάται όμως και από το αν περιέχουν ζάχαρη αντί για μέλι και μαργαρίνες αντί για βούτυρο ή λάδι. Επειδή είναι όλα μαλακά ή χυμώδη, δεν μασιούνται καλά και δεν κινητοποιούν τους πεπτικούς αδένες. Γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να σαπίσουν στο έντερο. Για να το αποφύγουμε κάνουμε το εξής: Τα μασάμε μαζί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι ή ξηρά κουλουράκια ή ξηρά βουτήματα, για παράδειγμα, στεγνό ψωμί και σοκολάτα, μασάμε κάθε μπουκιά ψωμί 60-80 φορές και αφού υγροποιηθεί προσθέτουμε ένα κομμάτι σοκολάτας. Μασάμε μαζί ακόμα μερικές φορές μέχρι να υγροποιηθούν πλήρως και να αναμιχθούν καλά με το σάλιο και μετά καταπίνουμε. Με αυτόν τον τρόπο μάσησης τα γλυκά είναι πολύ εύπεπτα, δεν επιβαρύνουν το έντερο και την κοιλιά και δεν παχαίνουν. Εναλλακτικά τα μασάμε μόνα τους όσο γίνεται καλύτερα και τρώμε μετά από αυτά λίγο ξερό ψωμί ή παξιμάδι ή ξηρά κουλουράκια. Εάν πάλι δεν συνοδευτούν από κάτι σκληρό και τα φάμε μόνα τους σε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε την επόμενη μέρα να κάνουμε 36 ώρες ξηρασία.
  • Τα σιροπιαστά γλυκά. Αυτά έχουν το επιπλέον μειονέκτημα να εξαπατούν το πεπτικό σύστημα και τους ανιχνευτές του. Διότι το σιρόπι τους δίνει την ψευδή πληροφορία ότι είναι υγροποιημένα και χυμώδη, οπότε και το σώμα τα αντιμετωπίζει σα γλυκά φρούτα ή χυμούς. Όμως εδώ πρόκειται για ενεργειακά συμπαγείς τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες, ιδιαίτερα ζάχαρη. Για να χωνευτούν απαιτείται μία μεγάλη έκκριση πεπτικών υγρών που μόνο με ξηρές τροφές θα μπορούσε να γίνει. Επιπλέον, η εξαιρετικά γλυκειά τους γεύση παραπλανά επίσης και ωθεί σε γρήγορη κατάποση χωρίς να έχει λειοτριβηθεί πλήρως η τροφή. Αυτό συντομεύει τη διάρκεια του ερεθίσματος που παίρνει από τις γευστικές θηλές το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έτσι γίνεται μία επιπλέον μείωση της έκκρισης των πεπτικών υγρών. Η πιθανότητα σήψης αυτών των τροφών είναι μεγάλη. Αυτό αποδεικνύεται από τη δίψα που αισθανόμαστε μετά. Είναι καλό να τα τρώμε σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως π.χ. παξιμάδι-βούτυρο-μέλι ή ξερό ψωμί ή ξερά κουλουράκια. Μπορούμε να τα φάμε και αυτά χωρίς συνοδεία σκληρής τροφής και σε μεγαλύτερη ποσότητα εάν την επόμενη κάνουμε για 36 ώρες ξηρασία ή κάνουμε βαριά χειρωνακτική εργασία.

Καβουρδισμένα δημητριακά – όσπρια – καφές

Τα καβουρδισμένα δημητριακά και όσπρια και ο καφές είναι τροφές είναι τροφές ακατάλληλες. Με το καβούρδισμα το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών συστατικών χάνεται. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες αλλοιώνονται και γίνονται λιγότερο προσπελάσιμα στο πεπτικό σύστημα. Το κύριο πρόβλημα είναι το εξής: Στις υψηλές θερμοκρασίες γίνονται πάρα πολλές, αρκετά, πολύπλοκες και πολύ γρήγορες χημικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι τόσο πολύπλοκες που είναι δύσκολο νσα διερευνηθούν και παραμένουν άγνωστες. Τα προϊόντα αυτών  των αντιδράσεων είναι πολύμορφα και πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι ισχυρά πολύμορφα και πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι ισχυρά καρκινογόνα. Αυτό ισχύει για κάθε τροφή που υφίσταται επεξεργασία πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου, όπως βράσιμο σε χύτρα ταχύτητας, ξεροψήσιμο, ψήσιμο στα κάρβουνα, τηγάνισμα, καβούρδισμα, καραμελοποίηση κ.λ.π. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο πιο πολύμορφα και πιο επιβλαβή γίνονται τα προϊόντα. Η πολυμορφία και η επικινδυνότητα των προϊόντων αυξάνεται επίσης πολύ όταν δεν υπάρχει νερό. Για παράδειγμα το ψήσιμο με σκέπασμα όπου οι τροφές παραμένουν στους χυμούς τους είναι τόσο υγιεινό όσο και το βράσιμο ενώ αντίθετα το ξεροψήσιμο όπου οι τροφές έχουν χάσει όλο τους το νερό είναι πολύ ανθυγιεινό.

Ποτά τύπου κόλα – ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Τα ποτά τύπου κόλα και τα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι, επίσης ακατάλληλες τροφές. Μπορεί να περιέχουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες, συντηρητικά, βελτιωτικά της γεύσης, καραμελόχρωμα, υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και είναι πολύ όξινα. Με όλα αυτά επιβαρύνουν την εντερική χλωρίδα (και εμμέσως το αμυντικό σύστημα) καθώς και το συκώτι και τα νεφρά. Πρήζουν το σώμα, αυξάνουν την πείνα και τη δίψα. Όσον αφορά στο νευρικό σύστημα το διεγείρουν μαζί και το κουράζουν.

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Σπόροι μη αποφλοιωμένοι

Καστανό ρύζι με ρεβίθια

Οι διαβητικοί πρέπει να τρώνε όσπρια

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Φακές μουντζέντρα

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Πώς πρέπει να τρώτε τα όσπρια

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Διατροφή για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ

Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών

Μυστικά για τα όσπρια

Η δάφνη

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τις φακές

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Όσπρια

Δίαιτα οικονομική

Η διατροφική αξία που έχουν τα όσπριαΠώς πρέπει να τρώτε τα όσπρια

Βιγκανισμός

Τα οφέλη από το πίτουρο στην υγεία

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Μούσλι σπιτικό

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΨητό κρέας με πατάτες
Επόμενο άρθροΊκτερος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ