Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΚέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

Κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

Νόστιμο και υγιεινό κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

Κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

Ξερά σύκα: Τα ξερά σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Περιέχουν, ακόμα, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C. Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους “καθαρισμού” του οργανισμού. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά απορροφούν το νερό, τη χοληστερίνη, το τοξικό λίπος και τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει στον οργανισμό σου, ενώ, βοηθούν στην αποβολή τους ενισχύοντας γερά τη λειτουργία του εντέρου. Το πιο δυνατό τους όπλο μάλιστα στον εν λόγω καθαρισμό είναι τα ταπεινά τους σπόρια! Όσο για τις θερμίδες, που θα προσδώσουν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε στο παραμικρό, καθώς, τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, 109 θερμίδες ανά δύο σύκα έχοντας ταυτόχρονα τη μαγική ιδιότητα να σε κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.

Κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

ΥΛΙΚΑ

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

300 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως + 50 γραμμάρια για τα σύκα

6 βιολογικά αυγά

250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

250 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 φακελάκι τσάι της προτίμησης σας

70ml κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κονιάκ, το φακελάκι του τσαγιού και τα σύκα. Καλύπτουμε με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα σύκα να απορροφήσουν το περισσότερο υγρό και να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου.

Ντύνουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χεριού το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.

Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε σταδιακά τα 300 γραμμάρια αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

Στραγγίζουμε τα σύκα από τα υγρά και τα σκουπίζουμε ελαφρά με χερτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με τα 50 γραμμάρια αλεύρι.

Τινάζουμε καλά για να φύγει η περίσσεια αλευριού και τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ.

Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να ροδίσει.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα όπου το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;

Να τρώτε χουρμάδες, είναι υγιεινοί

Υγιεινό κέικ σοκολάτας

Υγιεινά σνακ για όλους

Μους σοκολάτας με ζελατίνη

Τσιζκέικ χωρίς ζάχαρη

Κέικ καρότου

Ψωμί με μπανάνα και καρύδα

Τσιζκέικ για δίαιτα

Σύκα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο Kwashiorkor
Επόμενο άρθροΔυσκοιλιότητα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ