Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα με σαλιγκάρια

Σούπα με σαλιγκάρια

Print Friendly, PDF & Email

Συνταγή: Σούπα με σαλιγκάρια

Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ: Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών είναι εξαιρετική, καθώς, μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και η περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ψαριών. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς, πολλές φορές, εμφανίζεται ανεπάρκεια σε αυτήν την βιταμίνη, μετά από μία παρατεταμένη και μη ισορροπημένη νηστίσιμη περίοδο. Έτσι, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων σαλιγκαριών μπορεί να καλύψει κατά μέσο όρο το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Το δυνατό τους σημείο, όμως, είναι τα ιχνοστοιχεία, τα οποία, επίσης, δεν καλύπτονται στη διάρκεια της νηστείας. Επίσης, είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στο πολύτιμο για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης, όμως, από χοληστερόλη. Το ρύζι, επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσια σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει διουρητική δράση.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Σούπα με σαλιγκάρια

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια με το κέλυφος

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα ή αναποφλοίωτο ρύζι

1 βιολογικό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Βιολογικός μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 βιολογικές ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βιολογικό ελαιόλαδο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.
  2. Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε και ανανεώνοντας το νερό στην κατσαρόλα, μαζί με τα σαλιγκάρια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά περίπου.
  3. Κατόπιν, ρίχνουμε την τομάτα, το μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το ρύζι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

soypa-saligkaria-1

Διαβάστε, επίσης,

Τα ελληνικά όστρακα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ασκολύμπρους

Θεραπεία προσώπου με ζωντανά σαλιγκάρια

L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ

Παράξενα συστατικά θεραπεύουν αρρώστιες των ανθρώπων

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ